pátek 22. března 2024

Obecní blázni

 

Zaznamenali jste za poslední dny úmrtí Marie Lavičkové? Ikonickou recidivistku Máňu média vychrlila vedle Macrona ve fitku, černýho kašle a mrazíků, co (jako každoročně) spálí meruňky.

Kdyby ještě žil Hrabal, normálně by se do ní zamiloval až po uši. Nebo spíš do poslední klapky psacího stroje, protože uznejte sami: Dřív nádherná tmavovlasá holka ze spořádaný lékařský rodiny („byla jsem krásná holka, jen ty oči mně zůstaly“), která později skončila u striptýzu za pivko a cigáro v nejvyhlášenějších budějovických nálevnách a děkovala soudcům za to, že může jít zpátky do kriminálu. To prostě nevymyslíš.

„Když mě soudili poprvé za příživu, tak mi vyčítali, že jsem ještě navíc šlapala, ale já jim na to řekla, že za to by přece mohli odsoudit ženskou v každým manželství“ zajíká se Máňa svým charakteristickým smíchem a vaří si ve vězeňské kuchyňce magorák ze tří pytlíků čaje a tří hrstek tabáku, po kterým se jí odpoledne dobře čte. Jestli si vzpomínáte na sociálně nevhodnej smích Jokera v metru v podání Joaquina Phoenixe, tak tohle je česká odpověď. Jen bez Oscara za hlavní roli.

Myslím, že se všichni shodnem: Máňou s vymláceným chrupem na rozloučenou od prvního manžela a prasklou dioptrií po facce od návštěvy mámy v kriminále by nechtěl být nikdo z nás. Stejně ale sklízí hejty – no jak k tomu my poctivý pracující lidi přijdem, že se o nás nepíše a netočí, žejo?! Za co ty daně teda platíme?

„Hnusná osoba Máňa, která celý život lže, krade a sedí v lapáku, je tu podávána na stříbře jako celebrita. Mě osobně uráží, když se z takového parazita dělá hrdina a celý film jsem tlačen k sympatizování s ní. Ubránil jsem se...“ (čsfd)

Když jsem byla malá, měli jsme svýho obecního blázna jako každý správný Maloměsto. Skoro bych řekla, že to patří k povinný výbavě, se kterou už může každá nabobtnalá vesnice hrdě vztyčit městskou vlajku: koukejte, kromě kostela a hospody tady máme zdravotní středisko, základku, kadeřnici Vlaďku – jo a ten zašmudlanec v křoví je náš obecní blázen. Následuje už jen razítko a čestný zápis v seznamu měst.

Náš se jmenoval Bláznivej Vašek a byl to vlastně protikomunistickej odbojář. Vašek žil sám a byl jedinej člověk, kterýmu bylo legálně a bez trvalých následků umožněno, aby šplhal po sochách (včetně morovýho sloupu na náměstí) a řvát, že jsou komouši prasata a vrazi.

Vždycky přijela policie a sanitka. Uvědomělí esenbáci Vaška poučili o správné verzi našeho socialistického blahobytu. Saniťáci mu jen s mávnutím ruky píchli něco na uklidnění a zavezli ho prospat se domů.

Jedna ze soch byla přímo před naší školou, takže když Vašek začal kázat o přestávce, byl to pro nás jako pan Tau na křídle letadla a zároveň nevyčerpatelný zdroj dětských legend. Vašek jako profesionální storyteller splétal šílený mýty s  reálným pohledem na soudruhy v městečku i dál na východ.

Tvrdil, že mu bráchu komunisti zalili do betonu, když se stavělo nový sídliště a s děckama jsme tam pak jezdili na kole a dohadovali se, pod jakým z nich asi Vaškův brácha leží. A jestli náhodou nevykukuje z omítky třeba jeho žalobně namířenej ukazováček.

Vašek je prostě jeden ze vzorů zapletenej do svetru mýho dětství. Štafetu po něm převzal shodou okolností jeden z mých kamarádů, kterej s námi jezdil na kole a detektivně zkoumal pozůstatky Vaškova bratra v betonu.

Nojo, jí se to píše, chtěli bychom vidět, co by dělala, kdyby takovej byl Žmur nebo Čičman, aha?! Tak o tom žádná, vážení, byla bych v prdeli úplně stejně jako rodiče Máni, Vaška a všech lidí, kteří neplatí daně a dívají se na svět... prostě úplně jinak. A my se na něj můžeme dívat jinak díky nim.

Jako já včera v našem malešickým autobuse, když si proti mě sedla podobně šílená ženská jako byla Máňa a vyprávěla mi tam svoji historku s doktorem. 

Nejen, že to byl první člověk za několik týdnů, kvůli kterýmu jsem si v MHD sundala sluneční brýle, abychom si mohly vidět do očí, ale upřímně jsem se s ní zasmála přesně tím jokerovským stylem. Kdoví, třeba ze mě Máňa teprve vyroste!

43 komentářů:

  1. Jo, jo, úmrtí Máni jsem zaznamenal, i když jsem vůbec nevěděl, kdo to je. Ale rozbité brýle a trosky zubů upoutají pozornost.

    Určitě nebyla ze spořádaný lékařský rodiny. Ta by ji takhle nevypustila do světa. Jestli neměla poškození mozku, tak byla z disfunkční lékařský rodiny. Přeci jen, její rodiče musely bejt na studiích v padesátejch letech. Ani Kájínkovi jsem nevěřil, že jeho rodiče byli v pořádku, to jen on je nezdárný syn.

    Pochybuju, že by si Sommerová troufla bádat nad tím, jak přesně ta Mánina rodina fungovala.

    Ono je jednodušší si vařit magorák, dělat stripease za cigárko a chechtat se tomu, že spousta manželství je taky skrytá prostituce - než vykládat, jak ti ji matka pokaždý třískla, když jsi ty nebo ona něčemu nerozuměla. Popřípadě když jsi se jí pokoušela svěřit s nočníma návštěvama otce.

    Nevím jestli moje rodné maloměsto mělo nějaké obecní blázny (teda, ty nominální, protože i u nás měli samozřejmě pomatené členy KSČ a pomatené učitelky, takže někdy to bylo i 2in1.) ale za socialismu se obecní blázni pochytali a někam šli dělat přidavače nebo závozníka a zajistilo se jim bydlení na ubytovně a jakoby nebyli.

    Ale na západě byla jedna postarší paní, co v centru bydlela v krabicích. Časem si ji všimneš, protože je pořád na jednom místě. Kamarád s přítelkyní tam jednou šli, ona jí chtěla dát drobný do kelímku. No a ženská se naštvala a hodila to po ní vztekle zpět. Ve skutečnosti byla kdysi zámožná, nějak ji přes soudy obrali o všechno, takže když potřebovala na jídlo, tak si peníze vzala, ale jindy ji charita srala, protože spíš se jí mělo pomoct se dovolat spravedlnosti.

    V Kyjově měli jako zanedbanýho obecního blázna Tichýho, jenže to byl ve skutečnosti geniální fotograf, kterýho zas pro změnu komunisti vyhodili z umělecký školy. Zničenej život, lidem nevěřil, tak si fotil, podomácku vyrobeným fotoaparátem, ženský na ulici. Takový nepříliš ostrý, šmírácký fotky, který si jen zvětsil, aby to viděl v pozitivu. Většinou se mu to tam někde v domku válelo po zemi.

    Když si fotíš jen pro sebe a nechceš na nikoho zapůsobit, tak fotíš jen, co se ti líbí, je to automaticky upřímný a ta upřímnost je vidět.

    Třeba máš fotku, kde je na ulici postarší tlustá mamina a vedle štíhlá holka a tak nějak vidíš, že se ta štíhlá holka časem taky promění v tu maminu. Za nima je komunistickej kontejner na odpadky, jak symbol zmaru. Celá fotka je s bílejma tečkama ze zaprášnýho negativu, s flekama po špatným ustálení, jakoby na to sahal rukama a ještě jí chybí roh. Dohromady to má ovšem obrovskou výpovědní hodnotu, protože vidíš nejen, co ho instinktivně zaujalo, ale taky jak to všechno nedbale dělal, protože mu záleželo jen na tom důležitým, co zachytil, a už ne na dokonalým nebo alespoň korektním zpracování. Jakmile to hlavní bylo vidět, tak na co řešit ten zbytek, když to stejně nikdo neuvidí.

    I Saudek a Newton, který mám jinak rád, vedle něj vypadaj jak druhá liga.

    Je to sama antiteze rádoby uměleckejch fotografií, kde se nahatá modelka vyvrací na pláži či v kontrastním šerostínu, nebo když se rádoby uvědomělý fotograf snaží fotit prostý lid a všechno vypadá strašně nuceně a pozérsky, protože ho to ve skutečnosti nezajímá, dotyční vědí, že jsou focení, a všechno je to jen póza a upřímnost umírá ve škarpě někde mimo záběr.


    Já občas zašel do Františkánský a byla síla poslouchat bezdomovce, jak se, pro mě překvapivě, baví a tarifech na mobil, nebo jak si vypráví historky, jak mu ségra vyfoukla bydlení ve sklepě, kde byla i vana a spí s majitelem, který je podle všeho duší bezdomovec, co ovšem nějakým řízením osudu vlastní činžák, ale prostě potřebuje mít kontakt se svejma. - Taková Hrabalovská ilustrace francouzského úsloví, že můžeš vytáhnout dívku z Province, ale nevytáhneš Province z té dívky.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, jaký byly pořádky u nich v rodině. Ale ten táta-lékař prý váženej všude po okolí byl a měl pro ni slabost. Pokusil se o sebevraždu už někdy na začátku tý její krimikariéry.

      Ještě mohla být Máňa něco jako Rosemary Kennedy. Hezká, naivní a trochu "pomalejší". Stejně jako Rosemary měla kolem sebe samý chytrý a ambiciózní bratry, vedle kterých už vůbec nevypadala jako nejostřejší pastelka v penále. Na rozdíl od Rosemary měla štěstí, že po Československu nedělal turné Walter Freeman se svým lobotomickým kladívkem. Ale používat v jejím životě termín "štěstí" je dost ošemetný.

      S tím zavíráním obecních bláznů za socíků máš pravdu. Vlastně je tedy na stole otázka, proč Vaška nezavřeli na nějaký místo, kde by si mohl nespokojeně vykřikovat jen do 4 stěn. Nebo by byl spíš pod trvalou medikací v režimu pacient-bláto. Třeba měl někoho, kdo ty jeho extempóre zalepil - obálkou, funkcí, nějakou tehdejší formou batru...

      Ty fotky od Tichýho jsou skvělý. Táhne z nich tedy to šmíráctví jak líh z levný kořalky, ale dohromady to s těmi neostrými rozechvělými rysy ladí. Něco jako parfémy, ve kterých zazáří vlastně celkem nechutný věci, jako vorvaňovina. Jako když jdeš po schodech a na každým je jinej dárek, ale až úplně nahoře je to nejlepší. Jen to nevidíš zespoda.

      Asi i ty bezdomovce musíš kvůli upřímnýmu zážitku jen šmírovat. Protože jakmile by se bavili s tebou, už je to nějaká póza, o něco jde, jste na jiných pozicích a to vzbuzuje stud, snahu přehrávat, nebo využít pozornosti a přijít k nějakýmu drobáku.

      Kdysi jsme byli na procházce v rámci Pragulic s Romanem, jedním z bezdomovců a prostitutů, co jsou kolem hlaváku. Roman sám byl celkem upřímnej už kvůli tomu, že to byl nezadržitelnej extrovert a exhibicionista, ale když nás pak vzal "domů" do stanovýho miniměstečka pod most, bylo to vlastně hrozně trapný.

      Byl s námi tehdy nějaký usedlý manželský pár a ta ženská, protože byla zvyklá, že návštěvy mají nějaký společenský rytmus a řád, tak to uvedla "No, máte to tady hezký..." Ve výsledku se pak ta parta bezdomovců začala předvádět jak před paní učitelkou, aby ji nezklamali. Všichni se na ulici dostali pochopitelně úplně náhodou, uklízí si po sobě hovna a dojemně se staraj o opuštěný kočky.

      Jako kdyby se ty ženský před Tichým namalovaly a vzaly si nejlepší šaty a on by jim říkal "tu bradičku výš, Jituško, ať není vidět ten podbradek."

      Vymazat
    2. Co je větší horor? Rosemary má děťátko nebo Rosemary má lobotomii.

      Na čerty přeci jen tak úplně nevěříme. Šílení doktoři jsou bohužel o dost reálnější.

      Když jsem v TV viděl, co s ní udělali, tak mi přišlo docela hnusný. Co by jim s jejich prachama udělalo ji nechat někde v blázinci/sanatoriu, platit ji terapeutku, se kterou by mohla žvatlat o ničem a zaplatit nějaké mladý trenéry plavání, aby ty sexuální výzkumy nedělala s jinejma chovancema.

      Nikde jsem nenašel Mariiny fotky z doby, kdy ji bylo tak 17, tak nevím jak vypadala před tím, než se to vykolejilo.

      Víš, že se do parfému přidává hovínkovina? Asi jen nějaký podprahový množství, ale bez toho maj voňavky takovej mrtvej, strojovej feel a s tím je to všechno lidštější. Asi jako když malíři nakonec lakují obraz, aby to to všechno propojilo.

      Na tom Tichým jsou dobrý ty drobnosti, tak běžný, že je v realitě ani pořádně nevnímáš. Na jedný fotce si ženská upravuje gumu u plavek, protože ji trochu škrtí, další vypadá, že hledá drobečky, co jí spadly do klína, další se otáčí na břicho, jedna holka vypadá, že s ním flirtuje a podle kontextu spíš předpokládá, že v tom svým divným foťáku nemá ani film. Někam koukaj, něco nesou, jedí zmrzlinu, kouří cigaretu.

      Jednou jsem se bavil na chatu s jednou mladičkou modelkou, která dělala groupie nějaký známější kapele. Zaprvé mě nadchla ona, že ho zná a za druhý ho znal i jeden z tý kapely. Rockovej muzikant může mít každýho na háku a stejně ho ty fotky zaujaly.

      Ve Františkový zahradě mají bezdomovci asi něco jako forum či agoru a protože nejsou v práci, tak (většinou) nesomrujou, ale probírají jejich svět.

      Myslím, že kdo se na ulici dostane doopravdy náhodou zase hodně rychle vystřelí. Oni jsou lidi, kteří nemají kde bydlet, ale nikdo to o nich neví, protože choděj normálně do práce a za chvíli si něco najdou. - Jenže pro skutečný bezdomovce je problém nepřijít na noclehárnu charity připitej. Nebo přijít včas. Známej v cizině o nich jednou točil dokument a jeho shrnutí bylo, že to jsou flákači, kterejm to trvalo, než něco udělali. Takže asi nějaká prokrastinační paralýza.

      Kdyby se pro Tichýho ty ženský vyfikly, tak by ho nejspíš přestaly zajímat. Já jsem četl jeden rozhovor s ním a on tam říkal, že ho ty ženský nezajímaj jako ženký (jako v tom běžným smyslu), ale že ho zajímají ty tvary.

      A.P.

      Vymazat
    3. Rosemary má lobotomii je určitě horší horror. Na druhou stranu, lobotomie byla strašná a je to mediálně vděčná aféra. Ale lobotomie dnešní doby jsou benzáče, prášky na uklidnění, instantní zen. Podle adiktologů už to začíná být dokonce větší průšvih než zavedená česká závislost na alkoholu, tím víc, že jsou to přece "jen" prášky od doktora. Seniorům to umí udělat z mozku stejnou kaši jako demence a v domovech důchodců je to součást běžného dne, nad kterou se zavírají oči z obou stran. Klientům je dobře, personálu ubyde práce.

      Třeba je ještě jiná zahrada, než františkánská, kam nemá přístup nikdo z běžných civilů, co mají svý doma a bezdomovci se tady mění v mýtická stvoření - nerušeně diskutují o evropský filozofii, burzovních zprávách a rozebírají politiku. Je tam i šatna, kde se převléknou zpátky do svýho, když odchází. Z toho mi tedy vychází, že jsou nazí, maximálně přes sebe přehodí nějaký prostěradlo na způsob tógy starých Římanů.

      Jednou jsem v hospodě potkala úplně normální holku, co si k nám přisedla. Bylo léto a když jsme se jí zeptali, kde bydlí, tak řekla, že ve stanu někde na periferii. Přestěhovala se čerstvě do Prahy, našla si práci, sprchovala se na bazénech a nechtěla utratit většinu vydělaných peněz za pražský bydlení. Snad si ho našla na podzim, tam se to podle mě láme. Na zimu nikdo nechce být sám a většina nových kamarádů do práce zrovna nepospíchá.

      Z toho, co nám říkal ten Roman, hraje pro život na ulici roli i to, že je většina bezdomovců šíleně zadluženejch. Stačí pár pokut za jízdu načerno přifouknutých časem do statisíců i milionů. Kdo by měl zájem, vrátit se do práce a celej zbytek života žít se srážkou ze mzdy za životní minimum.

      Vymazat
    4. Benzáč, to jako benzedrin, varianta pervitinu? Doktoři by za to měli chodit do kriminálu. Jak byl ten americkej kuchař Anthony Bourdain, tak byl jednou v místě svýho dospívání a mluvil o závislosti na léku OxyContin. Z ničeho nic měly opravdovou závislost i starý babky, co udělaly tu blbost, že věřily doktorovi.

      Viděla jsi Requiem za sen? Tam na práškách byla závislá matka hlavního hrdiny. I s obyčejnejma lékama na předpis to byla regulérní fetka.

      Já jsem měl kamaráda, co byl bejvalej bezdomovec, na západě propadl sociálním systémem. Tak bydlel ve squatech. Tady z toho dělali kdysi politiku, ale tam byli squateři diskrétnější, nebrali to přímo jako právo a městský úřady na oplátku mhouřily oči nad tím, že bydlej v cizím. V Anglii si dokonce můžou nechat zapojit elektřinu a když tam zůstanou 20 let, tak jim to legálně patří (podle nějakejch těch středověkejch zákonů). - No a ten kamarád říkal, že když jsi přímo na ulici, nejhorší není sehnat jídlo. To se vždycky najde. Nejhorší je podle něj zima, protože nemí kde se ohřát a tma jde o život.

      On řešil problémy, že je ignoroval. Někde vysomroval pár šestáků a šel si kopírovat spadaný listí. Pak to vybarvoval a zas rozdával lidem, co se to líbilo. Vypadal trochu jako Colin Farell, byl nekonfliktní, tímhle působil naivně, tak mu lidi pomáhali, tak se pak zas dostal na sociálku.

      Překvapivý je, že někde bezdomovci smrděj a někde ne. Ve Francii jsou bezdomovci svým způsobem vážená instituce. (Maj na ně pohled jako ve filmu Pobuda).Maj tam něco jako pochopení pro oběť systému, takže intelektuálové se jich spíš zastávaji, aspoň je charity normálně nechávají vysprchovat. V Anglii už je to někdy jak z Dickense, i když... některý vidíš somrovat v metru a po šichtě je vyzvedne malý, starý autíčko, takže jsou nejspíš na sociálce a maj někde nějaký bydlení. - U nás mám občas pocit, že je část lidí přímo nenávidí, protože jsou živým důkazem, že 89 nebyla pro každého změna k lepšímu.

      Naše exekuční a bankrotové zákony jsou úplně šílené, protože je dělali totální burani. V USA uděláš bankrot, řeknou dlužníkům, že si měli víc promyslet komu pujčí a bankrotáři se sice všechno zabaví, ale dluhy se vymažou. Tady zahlásají, že dluhy se mají platit, nic dalšího už neuznají a jakoby nic jinýho neexistovalo. Trump zbankrotoval několikrát a zakrátko zase začal podnikat a pro ekonomiku je to celkově lepší. Přísloví "lidstvo je jako pták, když má jedno křídlo o moc větší než druhé, tak si rozbije hubu" platí i na tohle.

      Ta představa bezdomovců jako intelektuálů v prostěradlech je super. Třbea ve skutečnosti říděj svět, jako podřízení úředníci v "Jistě pane pemiére".

      Jednou jsem poslouchal, nějakýho profesora historie a ten říkal. No nepleťte se, když dáme dnešní lidi, co žij někde v pralese jako v době kamenné, jako 1 a to nejbohatší, co se dá najít jako 20. Tak starý Řím byl na téhle škále tak 4. Marseille byla na svou dobu velmi bohaté město a nějaký Říman pochválil jejich bohatství, že tam "lidi ani nechodí v cárech". - Takže na naši dobu to byla tak Indie. Občas něco vystřelí do vesmíru, bohatství maharádžů si ani nejde představit, ale spousta lidí ještě sere na koleje, netuší proč by si měli mejt ruce, vyžebrá na misku čočky denně a bystré děti na kusu hadru vyrábí Nike a Baťovky.

      Spousta Evopanů se tam zblázní a mají záchvaty mesiášství.

      A.P.

      Vymazat
    5. Benzodiazepiny jsou čirý zlo, ale osobně si myslím, že lobotomie dnešní doby jsou úplně jiný věci. K benzákům je to ještě poměrně složitá cesta. Daleko větší škody na vztazích a duševním zdraví páchá např. volně přístupný porno, ale zatím se to málo ví.

      Vymazat
    6. Benzáč jako zkratka benzodiazepinů - je to opak pervitinu, skupina léků, který tě naprosto utluměj (Neurol, Xanax, Lexaurin). Praktik ti je předepíše stejně snadno jako kapky na kašel, já je vyfasovala před mnoha a mnoha lety jako první volbu na panický ataky.

      Mně to naštěstí nesedlo a nikdy sedět nebude, ale chápu, proč na tom řada lidí ujede. Představ si, že máš šílenou úzkost, hlavou ti letí tisíc a jedna myšlenek, buší ti srdce, jedna velká adrenalinová jízda. No a stačí jedna pilulka na to, aby tě to úplně vyplo už za 20 minut. Věc, co tě tak vyděsila, ti je fakt jedno. Ale zároveň ti to vypne emoce, přání, myšlenky. Já si po tom připadám jako hrouda slizu nebo nosorožec po ne úplně podařený celkový anestezii.

      Oxycontin je dobrá paralela. Starej dobrej utěšovák z doby, kdy to rodinní lékaři hrnuli do hospodyněk i dětí ještě před represí, která ty samý lidi pak poslala shánět si opiáty na ulici.

      V Praze smrdět žádnej nemusí, všichni se můžou jít do Armády spásy vysprchovat, vyprat a udržovat si přiměřenej šatník. Řada z nich to nedělá, protože na to rezignovali a řada z nich by tak přišla o nástroj na výdělky. Slušně oháklýmu chlapíkovi do čepice žádnej turista nic nedá.


      Vymazat
    7. S tím, jak se v Indii spousta Evropanů zblázní, mě zase napadlo, jak se spousta (převážně) Asiatů zblázní z první návštěvy Paříže, který mají za globální město lásky. Jedeš daleko za nejromantičtějším městem na světě a najdeš tam špínu, odpadky, černochy, co prodávaj za euro čínský přívěšky s ajfelovkama a nikdo si tě vůbec nevšímá, natož aby tě zval do baru na absint a francouzáka. Diagnóza: Pařížský syndrom.

      Vymazat
    8. Praktik jako psychiatr nebo praktik jako obvoďák?

      To je právě můj problém, že já si tu úzkost ani neumím představit. Občas o tom někdo i mluví, třeba v TV a vypráví, jak ji to ničilo a trvalo to léta, se z toho vyhrabat, ale stejně nevím, jak si to přestavit. Teď jsem se podíval aspoň na pilulku.cz, ale tam úzkost vysvětlujou jinejma pocitama, jako napětí, neklid, strach, fobie, panika. - Každej z těch pocitů je úplně jinej a jeden druhým nenahradíš.

      Jediný, co mě napadá je, že ve skutečnosti to je nerozpletená směs pocitů (z minulosti), do který nevidíš a cítíš jen to výsledný, rozptýlený, neurčitý ohrožení a třeba máš o tom ještě v podstatě zakázáno přemýšlet, tak je skoro nemožný si to nějak rozebrat a vyřešit.

      Jedna terapeutka dokonce pacientce říkala, že nemá dát na svý pocity nebo je má ignorovat. WTF. To řekne terapeutka? Jejíž práce je celá jen o rozplejtání pocitů, protože o ničem jiným tohle povolání není. To máš chuť ji zmlátit jak nasranej Bruce Willis záporáka ke konci filmu a pak se ještě stavit na její škole a v profesionální komoře, protože diplomy by doopravdy neměli rozdávat jen tak.

      Pocit nemůže nikdo mít bezdůvodně. To prostě nejde. Pocit se může splést, když si třeba poplete dobráckýho labradora na druhý straně ulice se vzteklým vystrašeným pudlem, co tě kousl do tváře, když ti byli tři. Nerozezná psa v TV od skutečnýho. Nerozeznává někdy a vždycky, ale v rovnici pes = nebezpečí se prostě splést nemůže.

      Tam kde pocit nemá bejt, tam prostě není.

      Viděla jsi Basic Instinct, že? Catherine Trammell si tam s detektivem Currenem hrála. Co mu dělala bylo, že ho krmila současně pochvalama a shazováním. Třeba si spolu zašukali, ráno se probudil sám, šel za ní na pláž a tam jí říká, že to byl "fuck of the century" a tak nějak očekává přitakání, pochvalu a potvrzení, že jsou začínající pár, možná její zamilovanost. - Ona mu na to odpoví, že to "byl dobrý začátek". Čímž uzná, že to bylo dobrý a zároveň to prohlásí za začátek, čili nic moc. Srazí ho. Drží si odstup. - Tím, že obě věci přijdou skoro současně a zároveň není čas se nad tím zamyslet, takže to působí oboje najednou, takže zároveň reaguje pozitivně na pochvalu a negativně na shození a má konfliktní pocity. Neví přesně, jak na tom s ní je. Kvůli tomu se do ní zamilovává.

      Jenže dialog pokračuje a ona mu tam takovejhle věcí naservíruje několik. Na konci mu řekne, že se do ní zamiluje. On machruje, že už se do ní zamiloval, ale stejně ji dostane jakožto vraha. A ona se tomu usmívá, jak malýmu machrujícímu chlapečkovi, protože ví, že má nad ním absolutní převahu a povede ho kam bude ona chtít.

      V jiným kontextu to může být matka, co dá synovi dvě košile a když si vezme první, tak mu plačtivým hlasem řekne "Takže ta druhá se ti nelíbí". A na vysvětlování reaguje jako na zavrženíhodnou snahu ji obalamutit a dává najevo, jak je nešťastná.

      U soudu může soudce zahučet na obviněného, ať přizná, jestli přestal bít manželku, ano-ne. Což on nemůže ani jedno, protože manželku nikdy nebil. Snaha o vysvětlení je braná jako pohrdání soudem a taky potrestaná vězením.

      Vymazat
    9. Je to pořád dokola o tom samým. Je potřeba ty pocity nějak identifikovat a poskládat dohromady, místo aby se jenom přetlačovali. Jenže je potřeba vědět jak na to a mít na to čas.

      Jeden chlap měl fobii ze řízení. Takže si s ním psychiatr sedl do auta a vyrazili z města a jakmile na pacienta začala přicházet panika, tak zastavili, lehli si do trávý a koukali do oblak. Klidně po 500 metrech. Takhle to dělali celej den a protože pacient nemusel nic překonávat, jen čuměl do mraků, tak byl schopnej si to nějak pomalu srovnávat v hlavě, a zvažovat myšlenku, že by to třeba šlo tu vzdálenost ujet najednou.

      Když se mu dá prášek, tak se jen všechno utlumí a po vystřízlivění je problém úplně stejnej.

      Když spolu v říji bojují dva jeleni v říji, tak v nich jsou v konfliktu testosteronová agresivita se strachem ze soupeře. Mají současně chuť utéct a zaútočit. Ty pocity jsou silné a zároveň se na ně nedá reagovat, protože jeden druhý vylučuje. (Jeleni nemůžou na terapii, kde by si rozebrali, že jim ta banda děvek nestojí za život ohrožující rvačku, prostě si každej vezme půlku a kámoši) Tak jeleni někdy přepnou na náhradní chování a začnou se chvilku bez hladu pást. - Je to jako když Chris z IT Crowd má dělat daně, tak umyje všechno nádobí, složí všechny ponožky a když přijdou Jehovisti, tak je radostně pozve dovnitř a vyptává se jich na jejich víru. To všechno, aby nemusel ještě chvíli dělat daně i když je udělat musí.

      -------

      Bezdomovci by nemuseli smrdět. Když se v jednom oblečení celý dny válíš, tak i bez smradu vypadáš jak šupák. Zarudlá kůže a nečesaný vlasy, taky dělají svoje.

      Třeba jsou naši čeští bezdomovci jen převtělením francouzské předrevoluční šlechty. Kadilo a čůralo se na chodbách i v komnatách. Šlechta pod parukama zavšivená, že se prodávala škrabátka. Mytí jednou do roka.

      Jensi vzít krajky, zapudrovat opálení na bílo a zapadli by.

      A.P.

      Vymazat
    10. S těma Asiatama máš bohužel pravdu. Před pár lety známej známých přiletěl z Indie do Paříže a jeho první dojem byl: "Kdybych chtěl vidět tolik černochů, tak jedu do Ghany". Teď tam dokonce mají všude po parcích a ulicích plno přemnožených krys.

      A.P.

      Vymazat
    11. F.

      Jak to je s tím pornem myšlený?

      Přeci jen, porno má k normálnímu sexu asi tak daleko, jako film ve kterám Schwarzenegger sám postřílí asi polovinu armády, ke skutečnému válčení.

      A.P.

      Vymazat
    12. AP: Praktik jako obvoďák, na psychiatrii jsem to ještě nedotáhla.

      S tou úzkostí, přemýšlím, jak to přiblížit určitě znáš jednorázovou úzkost, ne? Zamyšlenej přecházíš na červenou a kolem tebe protroubí dodávka. Někdo blízkej má už druhej den vypnutej telefon, i když ti jinak reaguje hned. Chvíle před odběrem krve. Když na tebe někdo omylem zazvoní v noci, nebo slyšíš z vedlejšího baráku hroznou hádku a řev, jak když tam někoho mučí. Něco z toho poznáváš? U normálního člověka jde víceméně o stavy v řádech minut, a pak se tělo překlopí zpátky. U člověka z úzkostí se do stejnýho adrenalinu můžeš vychylovat mnohem častěji i z menších příčin, nebo ti jedou i když už dávno pominul okamžik "bojuj nebo uteč". V hlavě ti pořád jedou scénáře ohrožení a tělo máš pořád nachystaný - nejíš, nespíš, špatně se soustředíš na něco jinýho. Vlastně něco jako autoimunitní reakce, jen tady je ten roztoč něco jinýho - přifouknutá, zdánlivě nebezpečná věc.

      Ale jinak je to s chápáním takových problémů asi stejně představitelný, jako je pro mě představitelná třeba těžká deprese, kdy nemáš vůbec žádnou motivaci zvednout se ráno z postele. Beru to jako opačný konec mého spektra, ačkoliv má řada úzkostných lidí zároveň i deprese, rozhodně se z toho dá udělat fúze.

      Základní instinkt jsem neviděla strašně dlouho. Skoro přemýšlím, jestli jsem ho fakt viděla celej, nebo jen nějaké kusy, protože tyhle scény si vůbec nepamatuju. Čas vrátit se ke starým filmům (včera jsem viděla díky Žmurovi kus starých Star Wars a bylo to taky úplně jiný, než jsem si pamatovala. A co třeba takovej Vetřelec, s tou rádoby futuristickou vesmírnou lodí, kde se na palubě kouřej cigárka jako tenkrát všude!)

      Ty jeleni jsou dobrý. Připomíná mi to našeho psa, co ze sebe dělal hroznýho mačo týpka a obštěkával cizí psy za plotem jen do doby, co se otevřela branka. Jakmile nastala možnost, že by se mohli fakt servat, tak oba najednou čuchali po trávníku myší díry a doufám, že se ve skrytu duše styděli za to, jaký jsou trapáci. Řada lidí to má ale stejně a ani se nestydí.

      Jo, přesně, možná jsou bezdomovci taková ta stará aristokratická třída, co nesnese nic ze současných módních výstřelků. Lokální verze Amišů. Na ty krajkový punčošky odkazují roztrhaný obvazy, co se jim odchlipují z bércových vředů a paruky se jim spekly do jednolitých dredů. Myslím, že bolestně postrádají dostatek pudru a parfémů, které by je vyšvihly zpátky do první třídy.

      Vymazat
    13. A.P.: Jakej zhruba vztah je mezi pornem a normálnim sexem víme my dva, protože máme srovnání. Čtrnáctiletej nebo klidně i mladší puberťák to srovnání nemá a to pak to porno pohled na to, co je nebo neni v sexu normální, může docela rozesrat.
      A u chlapů k tomu můžem ještě přičíst mechanický opotřebení, protože když se někdo denně tahá za šňůru u videí, těm prožitkům s živou ženskou to taky asi úplně nepomůže...

      Vymazat
    14. No, na psychiatrii se můžeš dostat jako nic. Jedna známá se tam kdysi dostala protože se opila a matka doktorka ji tam nechala odvézt. Že se opilec nechá prospat, ráno se mu uvaří kafe a je víceméně po problému, matce nedošlo. Ve skutečnosti má známá byla geniální, protože z bohnickejch ošetřovatelek, kterým už dávno přijde normální, že někdo čůrá v místnosti na zem, přeci jen byla schopná vymámit kbelík.

      Další známá chodila na terapie, terapeutka a terapeut si s ní už nevěděli rady a místo, aby řekli napřímo, že nevěděj co dál, tak jí říkali, že potřebuje jet do Bohnic. Tak nějak to házeli na ni. Tak se nechala zblbnout a jela tam. Byla přes noc na příjmu. Jiná holka tam měla záchvat a vyváděla. Personálu to bylo jedno a dotyčnou celou noc uklidňovala a povzbuzovala další přijímaná pacientka, že to bude dobrý a tak.

      Takže má známá ráno podepsala reverz a mazala odtud. Pak hledala jiný terapeuty.

      ---

      Jo, z toho, co jsi popsala poznávám víceméně všechno, ale pro mě jsou to různý druhy strachu, leknutí, obav, co jsou logickou reakcí na nějakou konkrétní příčinu.

      I když jsem jednou třeba nešel na nějakou párty, protože jsem měl blbou předtuchu, tak jsem se rozhodl, že tam radši nepojedu a pak se nějak vymluvím. Ale pořád to byla informace, jakoby někde na plotě měli napsáno "Pozor zlý pes."

      Ještě jsem se díval na francouzštinu. Tam píšou, že to je ohledně věcí v budoucnu. Na český wikipedii, že to nemá jasnou příčinu a že je to víc věcí dohromady - strach, zlé předtuchy a obavy. Takže spíš mi to vychází na skupinku emocí.

      Kdybych to mě někomu přisoudit, tak mentálně postiženejm při nacistiké akci T4, kdy jsi v blázinci, personál má německý odstup, ty nemůžeš pryč, už půl chovanců odvedli, nikdo se nevrátil a ty ani nemáš slova, jak se o tom domluvit s ostatníma. Ale emoce ti fungují normálně, takže všechno vycejtíš a nejsou to dobrý pocity.

      ---------

      S těma psama to bude asi ono.

      Lidi jsou dost podobný. Na dětech je to dobře vidět, když se jim znažíš vnutit nějaká obecná pravidla, která se jim nechce přijímat. Tak začnou postupně předvádět všechno, co mají za reakce. Nadávaj, brečej, prosej, útočej, řvou a teprve až všchno předvedou, tak kapitulujou (pokud máš teda větší výdrž).

      Dospělý to mají taky tak.

      Je to jako v Terminátorovi. Když byl jakoby vnitřní pohled, tak mu jeho terminátorský podvědomí navrhlo 5 odpovědí a on jednu vybral.

      Teď si představ situaci svádění. Podle toho, kdo to je, ženský vybírají jestli budou flirtovat, ať se dál ukáže, natvrdo odpálkujou trapáka, slušně odpálkujou šéfa atd.

      Ale jedna ženská to měla tak, že normální reakce byly pro ni nezvyklý, jak už to bejvá u nezkušenejch, trochu se toho bála, začala panikařit a tak sáhla po náhradním chování a to bylo u ní jídlo. Takže šla a vyjedla dotyčnýmu lednici. Což chlapy rozhodilo a pak to byli oni, co byli v situaci, kdy nevěděli, co dělat . Takhle zůstávala pannou ještě ke třicítce.

      -------
      Starwars jsem snad nikdy nedokoukal do konce.

      Když jsem viděl díl Mistrů Zastavárny, kde to kritizoval Corey, tak mi mluvil z duše. Otráveně na to koukal, protože musel kvůli práci a říkal třeba. "Proč tenhle robot mluví s britským přízvukem?" Spot on.

      Mě přijde uhozený, že v příběhu s roboty, kde se lítá po galaxiích je nějaká princezna a navíc má z vlasů upletená jakási sluchátka. To jsem ještě nevěděl, že se Lukas inspiroval mexickejma revolucionářkama.

      Na Supermana jsem koukal s otevřenou pusou a nevěřil tomu, že tohle je myšlený jako skutečnej film. Chlápek v barevnejch spoďárech, co lítá a zachraňuje planetu.

      Vetřelec se mi líbí pořád. K tomu záběru, jak tam kouří bych jen po tarantinovsku přidal reklamní claim "Tady je svět ještě v pořádku."

      Představ si, že Riplay utíká před vetřelcem a když zatočí do postranní chodby, tak tam stojí Alexa and Alexie Grady z Osvícení a říkají “Come and play with us Ripley, forever… and ever… and ever”.

      A.P.

      Vymazat
    15. Galahad

      Asi jo.

      Spíš jsem myslel, jestli je na to nějaká studie.

      Na druhý straně občas slyšíš z historie, jak novomanžel ani nevěděl, do který dírky to patří.

      A.P.

      Vymazat
    16. O OxyContinu jsem zblajzla výbornej seriál na Disney+ Dopesick (česky myslím Absťák). Skvěle natočenej profil hamounský farmafirmy na jedný straně a ubožáků, co to začali brát v dobrý víře, na straně druhý...

      Vymazat
    17. Ohledně úzkosti, školy na to nemám, ale u mě je úzkost stav, jako kdybych byla v lese plným vlků. Vím, že mě honí, musím utíkat, nesmím se zastavit, za každým stromem může nějakej číhat a pak je po mně. Zároveň nikdy nejde utýct a zachránit se. Takže pocit, jako má člověk, když ho honí smečka vlků, akorát v úplně triviálních každodenních situacích, jako třeba jít na nákup.

      Vymazat
    18. Tvl jak jako anonymní. To předtím jsem byla taky já, akorát se mi bez varování odhlásil Google účet a nevšimla jsem si toho.

      Vymazat
  2. Ještě mě to připomnělo písničku " Tak to vidíš, Máňo, přece jsme tě lízli," ... jen to zas vede k šílenejm asociacím, co tu už byly vytěžený a lom zazděn a zasypán.

    Amen.

    A.P.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  3. Nějakou variaci na tohle téma maj v Hronově. Ten člověk se obvykle neprojevuje nijak hlasitě a nikomu nevypráví žádný konspirační teorie. Má svojí oblíbenou zimní bundu, kterou má tak rád, že ji nosí i v létě a občas přemejšlí kde se vyčurat tak intenzivně, až zapomene, že fógla už vyndal. Vlastně se dá říct, že je jen trochu roztržitej...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, to bude Ten, který žije Nikde a přitom je Všudypřítomný. Já znám toho samýho z Prahy! Potlouká se občas po Maleškách a čarovnou bundu nesundává ani v nejparnějším létě.

      Asi má mnohem důležitější myšlenky, než myslet na rozepínání poklopce, to se člověk nesmí vyrušovat.

      Vymazat
    2. Jo? Relativně mladej, hubenej? ...bunda nějaká taková hodně výrazně žlutá, snad i s reflexníma pruhama? :-D
      Jako dal bych krk za to, že jsem ho potkal v Hronově aspoň jednou v parku a několikrát na parkovišti u Penny, ale třeba se mi o něm jen zdálo, když jsem pochrupoval na lavičce v Malešicích... :-D

      Vymazat
    3. Tak ten tvůj bude asi pan syn:) Ten můj nosí normální zimní bundu neurčitého odstínu, věkově někde mezi 50 a 70 a nosí plnovous. Ale třeba mění podobu a výbavu, kdoví:))

      Vymazat
    4. Mění. Takový máme na maloměstě dva. Někdy chodí spolu.

      Vymazat
    5. Tak to je asi dobře, že je takovej skromnej. S těmahle dovednostma by s nim jinak mohlo bejt docela mrzení...

      Vymazat
  4. Tak ale brácha zalitej do betonu, to je kalibr! Osobně nikdy nevím, jestli mám tyhle lidi spíš litovat nebo jim blahopřát k tomu, že žijí tak, jak chtějí, bez ohledu na to, co si myslí všichni ostatní. Na to, abych se dovedla rozhodnout, bych toho o nich musela vědět mnohem víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak, navíc záleží, jestli jde jen o toho konkrétního člověka, nebo i jeho rodinu a vztahy okolo.

      Vymazat
  5. Náš "obecní blázen" bydlel v sousedství, my jsme si s ním jako děti normálně hráli normální dětské hry, protože se mu rozum zastavil někdy v sedmi letech, ač už byl dospělý, a nám to nepřipadalo vůbec divné, bylo to pro nás přirozené. Myslím si, že i díky tomu nejsem rasista, homofob a podobný dezolát... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! Připomíná mi to Lišku z Divokých včel, jak hrál na plácku za vesnicí s klukama fotbal:)

      Vymazat
  6. Je strašně těžké nesoudit jen podle toho, co my sami považujeme za správné.

    OdpovědětVymazat
  7. My jsme měli Honzu, co chodil mávat vlakům. Můj táta ho na (zvláštní) škole učil. Jeho máma s Honzou zůstala sama a vydupala si - z perspektivy někoho, kdo byl víceméně sám na zdravý děcko, bych řekla víceméně ze země - že kluk do ústavu nepůjde. Když jsem Honzu vídávala mávat na vlaky, mohlo mi být tak maximálně deset, takže kdoví, jestli je jeho máma ještě naživu a kde je Honza.

    A pak jsem měli určitě historicky prvního potvrzenýho transsexuála ve východních Čechách! Ale k tomuto závěru jsem taky došla, když mi bylo asi tak deset, takže kdoví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k prvenství a ať je Honza šťastnej.

      Kdysi dávno jsem se spolužačkou z gymplu jela na prázdniny k jejímu tátovi (rodiče byli rozvedení). Jely jsme tam hlavně proto, že její táta byl strašně zaneprázdněnej, takže to bylo vlastně úplně bez dozoru. Jedinou naší povinností bylo hlídání jejího malýho nevlastního bráchy, kterýmu bylo tehdy 7 a nemluvil, takže jsme ho mohly brát všude, kouřit před ním, kupovat si víno a balit s ním místní kluky. Když jsem tu kamarádku potkala po dlouhý době, tak tomu bráchovi už bylo přes 20 a pořád nemluvil, takže naše tajemství zůstala neprozrazená. Ale nakonec se někde i uchytil na jednodušší práci a jeho rodina ho nikdy nedala, jako Honzu.

      Vymazat
    2. Před takovýma lidma se patří smeknout, protože takhle přislazená péče o potomka je neskutečná řehole. Takovýhle příběhy by člověka snad i vyléčily z chronický nevíry v lidstvo. Nechte toho, dámy... :-)

      Vymazat
  8. Ještě jsem si vzpomněl na jednoho.

    To nebyl obecní blázen, to byl gymnaziální blázen.

    Nevím, co se mu jak stalo, jestli už byl na škole, působil jak postiženej po nějakým šoku. Rodiče asi nějací soudruzi, co si to vyjednali s ředitelem. Učitelé na něj byli shovívaví a my studenti jsme nijak neprotestovali, proti jeho privilegiím, a jen z něj měli trochu švandu.

    Každopádně dotyčnej chodil po chodbách usmívajíce se a zahleděnej do sebe.

    Spolužáci ho měli v béčku, tak vyprávěli, jak měl bejt zkoušenej, nevěděl, tak učitelka teda že příště. Příště se hned na začátku hned hlásil, div nevypadl z lavice. Ostatní na něj hned upozorňovali, že se hlási. Tak ho učitelka vyvolala a on snaživě, že chtěl říct, že se nemohl připravit, tak příště.

    Jednou spolužák cejtil, jak na něj klepe, tak se podívá a on mu posílal komiks, co nakreslil.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  9. tak koukám, že mám pěkný mezery, nebo jsem to už zapomněla, ale jdu se dovzdělat o Máně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho si nic... taky Máňu neznám. Teda (slovy jednoho známého) "neznal jsem, ale RIP".

      Vymazat
  10. My měli v mém dětství jednoho, co stál trvale na zápraží činžáku, a když jsme šli kolem, vždycky jsme se zeptali "Venco, jak dělají stěrače?", a on to rád předvedl, oběma rukama.

    OdpovědětVymazat
  11. Já už v Budějovicích začínám být trochu cizí. Řekl bych ale, že Máňa nebyla přímo obecní blázen, kterého myslíš. Když jsem byl malý, byl to jednoznačně Láďa Kajbar (https://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/legenda-lada-kajbar-zije-pamatujete-si-na-nej-20170518.html). Bydlel jsem v České ulici. Pohyboval se poblíž.
    Dneska jeho místo asi převzal borec zvaný Zaklínač (https://www.youtube.com/watch?v=4Y85GBjKR4w). Zajímavá postava byl taky Krychlič (https://cs.wikipedia.org/wiki/Krychli%C4%8D) z Pardubic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, díky za další legendy! Krychliče jsem párkrát viděla a znala z doslechu, jsem z východu Čech. A ještě by sem mohl patřit Popelák, ať jeho ohně hoří navždy: https://media.fsv.cuni.cz/2016/03/11/bezdomovec-ludvik-muz-z-popela/

      Vymazat
    2. Já jsem Krychliče na vlastní oči neviděl. Znal jsem ale osobně několik lidí, kteří ho v Pardubicích potkali. O Popelákovi čtu prvně.

      Vymazat