pátek 21. června 2024

Dáváme si nálepky

 

Máte nějakýho kamaráda úplně mimo všechny kategorie? Pro mě je to Houbič. Známe se 20 let a naše první setkání bylo předurčující. Poznali jsme se v brněnským klubu pod jedním stolem.

Tenkrát jsem ještě kouřila, stejně jako kouřili (skoro) všichni a (úplně) všude. Když jsem se sklonila pro spadlý zapalovač, zjistila jsem, že pod stolem už se jako v paralelním světě za zrcadlem pohodlně rozvaluje Houbič. Taky vám to připomíná Alenku v říši divů? Povídali jsme si pod tím stolem asi hodinu a od tý doby jsme byli nerozlučná dvojka. Jako Asterix a Obelix. Nebo jahody se šlehačkou. Oba jsme v tý době hledali vztah, ale naštěstí jsme měli odlišnej vkus na kluky. Taky jsme byli nastejno buď v depresi nebo bezuzdným stavu nadšení. A bez peněz. To jsme byli pořád – tahle křivka nebyla sinusoida, ale záznam srdeční akce marně resuscitovanýho nebožtíka.

Prostě ideální spolubydlící za dalších pár let v Praze. Myslím, že je to právě Houbič, kterýmu Em může poděkovat za to, že moji tepovou frekvenci nezvedne ohrnutej roh koberce nebo obtisk skleničky na stole. Vsuvka. Strašně dlouho jsem si myslela, že tohle je o nás ženách jen pomluva. Že nám vadí tyhle blbosti. Pak jsem se ale seznámila se Světlanou, která mi barvitě líčila, jak se musela rozejít s nadějným partnerem, protože seděl na špatný straně gauče a KOLEČKOVAL skleničkou. Konec vsuvky.

Já jsem měla na spolubydlení dost drsnou školu, kterou vystihuje jediný základní popis našeho útulného bydleníčka (nemám ráda zdrobněliny, ale tady nemůžu jinak): garsonka 16 m2.  Jednou u nás spal Houbičův kámoš a poblil se nám pod polštáře a někdy u nás záhadným způsobem spalo 5 dalších lidí a místo pokrývky používali ručníky.

Od tý doby jsme s Houbičem vyrostli a zbohatli, ale nějaký sinusoidy zůstávají pořád stejný. Dokonce i ty pracovní. Oba s Houbičem pracujeme v korporátech. V odlišných, navzájem nepropojených odvětvích.

Díky tomu jsme zjistili, že všechny korpoše ovládá jedno židozednářský spolčení. Byl to pro nás stejnej šok, jako když játra a ledvina zjistí, že za jejich orgánový tuk může mozek, který ovládá úplně všechno a posílá jim tam bůček a panáky. Začalo to maličkostma, jako jsou ovocný dny.

A skončilo to mega kampaní na firemní diverzitu. Žádný ageismus, sexismus a už vůbec body shaming. Never! V rámci korporátu jsme všichni asexuální bytosti v jednom neurčitém věku, pohlaví a orientaci. Něco jako polštáře nebo mraky. Spolupracuj s bližním svým a hlavně se ho nesnaž jakýmkoliv způsobem označit. Nebo nedejbože popsat!

V praxi by to mohlo vypadat asi takhle: „Kdo z nich je můj šéf? Ém, je to ta lidská bytost u okna generující kontingenční tabulky a databáze.“ V bezpečí jste navíc jen jako bezpohlavní účetní, jakákoliv jiná pozice vás postaví do rozhodovací paralýzy. Finanční auditorka na prasáka vyřvává do světa, že jde o ženu. Což ovšem nevyloučí možnost urážky, když ji nazvete auditorem.

Od tý doby si s Houbičem voláme a oslovujeme se „Ahoj stará milfko!“ nebo „Čau tlustá buzno!“ za což se jednou Houbič urazil, ale jen proto, že po zápalu plic shodil 10 kilo a trval na tom, že příště musím použít ještě hanlivější variantu s bulimikem.

Většinou jsou tyhle telefonáty hrozná ostuda, protože Houbič má kromě smyslu pro urážky taky šestý smysl pro načasování. Volá mi zásadně, když jedu v přeplněným metru nebo busu, a navíc hrozně řve. Takže je to zároveň takový mindfulness meditační cvičení na pocit hanby a vyloučení ze společnosti. Což je mimochodem jeden z nejsilnějších lidských strachů vůbec -  schválně si to vyzkoušejte, jak nepříjemný to je jen na blbý palubě mětskýho autobusu.

O to víc pak překvapí, když se pán na sedadle vedle mě začne nekontrolovatelně třást v poctivě tlumeném smíchu. „Promiňte, že poslouchám cizí telefonáty“ řekne ten pán přidušeně, „ale to je úplně jak u nás v práci!“

Tak, a je to potvrzený. Vidíte, k čemu nás korporátní monstra donutili? Je tady ještě někdo, kdo začal kvůli svému zaměstnavateli nálepkovat? Sdílejte, než to smažou!


33 komentářů:

  1. Ty jsi nakousla témat.

    Jako heterosexuál mít gaye za kamaráda snad ani nemůžeš. Tam, kde ženská nadšeně prohodí, jak gayové jsou obecně prima, že jí daj pokoj a někdo jí netahá do postele, tak si pomyslíš, že i když je chytrá, tak je na něco natvrdlá, protože po tobě jedou a jako chlap to tam je pořád někde v pozadí, pokoj od nich určitě nemáš a vlastně pořád útočej na tvoji identitu, protože i idiotskej chlap, co svádí ženskou, ji potvrzuje, že je ženská, kdežto gay chlapovi, to, že je chlap, rozhodně nepotvrzuje.

    Obráceně to nefunguje, protože zatímco gayové jsou často na ženský hodný, přátelský, sváděj je, lichotěj jim nebo je chápou či "chápou", tak lesbičky nic takovýho nedělaj. Ty tlustý mužatky, co hospodě machrujou, jak "by jí jednu ubalila", tam to samozřejmě nevadí, ale i ty hezký jsou většinou už dopředu nepřátelský, působěj studeně a nejsou ani sexy.

    Heterosexuálky, když říkaj přátelství, tak se ve skutečnosti snažej chlapa mentálně vykastrovat a začlenit do svý support grup a znamená to "nechci s tebou spát, ale nechci ti to ani říct, prože bych přišla o tvou podporu". Když Sněhurka čeká na prince, tak kolem sebe potřebuje nějaký trpaslíky, aby líp vypadala a pak nazdar, kdežto přátelství by asi mělo bejt rovnocenný.

    V "Když Harry potká Sally" byli "kamarádi" jen pokud si on lízal rány po rozchodu. Když se pak spolu vyspali, tak byla po přátelství veta, ona okamžitě vyžadovala závazný vzah a když zůstával setrvačností v přátelství, tak ho okamžitě odstavila, dokud nezačal dolejzat.

    V jednom pořadu byl kamarádivej, obtloustlej, usměvavej černoch něco po dvaceti. Měl nízkou hladinu testosteronu a tak šel podstoupit hormonální terapii. Terapie zabírala, jí začalo znervózňovat, že se najednou začal škrábávat na koulích. Jemu začalo začalo vadit, že byl vlastně za troubu a s dalším natáčením už nesouhlasil. (Důkaz, že terapie fungovala).

    Obráceně to někdy funguje taky, když on má tu větší cenu. V Severu proti Jihu Katie Scarlett O'Hara, dolejzá za Ashleem a funguje jako jeho kamarádka. Před pár lety byla reklama na mekáč, kde kluk zabrnul "šedou myšku" z kanclu, ať jde s nima a ona si pak na něj myslela, protože byl vůbec jedinej, kdo si jí všiml.

    V "Celeste a Jesse navždy" když jsou vidět na začátku, tak si skvěle rozumí, že je máš za skvělý pár, pak zjistíš, že jsou vlastně bejvalí, kteří spolu nemůžou bejt, protože on je lempl, ale maj se rádi a ona ho nechává bydlet ve svý garáži. Jenže pak on založí rodinu, má dítě a protože chce být dobrý otec, tak se s ní musí rozejít, protože by manželka sotva dlouho vydržela jeho kamarádku/ex, se kterou si rozumí víc než s ní.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci vystupovat jako profesionální kamarádka gayů, protože mám jen jednoho. Ale rozesmála mě představa, jak mě někde na pozadí balí, protože k tomuhle měl v těch 16 m2 tolik příležitostí - navíc s dvacítkou, a fakt si nemyslím, že je bere jako promarněný. Navíc i na tu cílovku máme tak odlišnej vkus, že si myslím, že bych reálně nezaujala ani kdybych byla chlap:)

      Jeden čas jsem se přes jednu kamarádku často vídala s lesbičkama a ani tam to nebylo tak černobílý, jak píšeš. Jo, jedna fakt nějakým způsobem naplňovala definici "zlá a odtažitá", jiná byla ale třeba objektivně daleko milejší než já a měla normální mužské kamarády jako většina žen (to ale i ta "zlá"). Asi jsi natrefil na nějaký speciální vzorek lesbiček, co byly zrovna před menstruací a čerstvě vydrážděný nějakým šovinistou. Včely jsou taky hodný, dokud jim někdo nestrčí ruku do úlu a potom už to nevysvětlíš, žes to nebyl ty a jdeš jen okolo.

      Jak popisuješ to mužský a ženský kamarádství, tak já si třeba myslím, že fakt může existovat bez sexu. Ani vysoká hladina estrogenu/ testosteronu nevypojí kognitivní funkce a hlavně nějaký racionální úsudek, jestli by to za ten sex stálo (a za ty další problémy, jako je další vztah, morální kocovina, neschopnost se bavit o neutrálních tématech atd.). Kdyby to bylo naopak, tak je svět jeden velkej pornofilm, kde instalatéři skoro nic neopraví a do práce by se chodilo jako na jednu velkou gang bang párty. Asi by se to pak stejně ustálilo, protože by to lidi jednoduše přestalo bavit.

      Vymazat
    2. No právě protože je gay a ty ženská, tak tě nebalí. To chlapa by ve stejný situaci balil, nebo aspoň nevíš jestli jo nebo ne.

      Ohledně cílovky ho znáš ty, protože jste se měli čas poznat. Chlap si tohle poznávání gaye nemůže dovolit i kdyby po něm doopravdy nejel, protože je tady ještě mužský okolí a nemůžeš si jen tak zajít na skleničku nebo na výlet s homosexuálem, aby ti to pak někdo nepředhodil, když bude chtít mít navrch.

      Lesbičky, co znáš nějak ze školy/práce/zájmového kruhu, tak tě znaj jako člověka, tak tam to je jiný. Když zajdeš do lesbickýho baru (ve kterým je plno gayů) tak nevěděj a gaye maj za spojence, tak se taky chovají jinak.

      Co nevidíš je zrcadlovej ekvivalent toho, co dělají gayové normálním holkám. Takový to od Almodovara po Sex ve městě. Almodovar sám se tahal s herečkama (vypadal tak líp). Ale kde měla lesbická Jodie Foster kolem sebe pět pohlednejch herců, který by okouzlovala a lichotila jim? Neexistuje. V Sexu ve měste, neměl Mr. Right kolem sebe nějaký lesbičky, se kterejma by řešil svoje i jejich vztahy. Jen Carrie měla homosexuálního kamaráda.

      Jedna Angličanka se převlíkla za chlapa a pak o tom napsala knížku. Jeden její postřeh byl, "jako ženská jsi braná OK, dokud nepředvedeš, že jsi blbá. Jako chlap jsi branej jako blbec, dokud nepředvedeš, že jsi normální".

      Kdybych potkával periodicky skvělý holky, se kterema si super rozumim a sakra, ona to zase lesbička, tak bych si toho určitě všimnul.

      Kamarádství může existovat bez sexu, ale když se oběma sex/vztah nehodí do krámu.

      Meg Ryan byla taková romantická hrdinka, vdaná za Denise Quaida. Kdyby se vedle ní objevil nějakej Denis Quaide II, se kterým by si rozuměla, tak budou klidně kamarádi, protože by na změně nic (reprodukčně) nevydělala a on taky ne, když má doma hezkou ženskou, se kterou si rozumí, tak pro něj to taky nestojí za to. - Ale nechala plavat Denise Quaida a všechno ostatní pro Russella Crowe, protože ten byl tehdy alfasamec, a tam by si rozhodně polepšila a nějaký kamarádství vem čert.

      Naproti tomu, když kluk nemá holku, chtěl by nějakou, se kterou si bude taky rozumět, tak on nemá o co přijít. Ona jo. Takže ona má zájem navrhovat přátelství, potože nezájem a jeho to frustruje. Navíc chlapi berou to přátelství ve stylu známe se od 6 let, rozumíme si, kryjeme si záda, máme společný projekty, na vojně/ve válce bychom bez sebe nepřežili atd. takže jsme k sobě mimo jiné féroví. No a od ní tu férovost necejtí.

      Jinak hormony ty kognitivní funkce a racionální úsudky vypínaj zcela bezpečně. Když to stojí opravdu za to. To je právě ta Meg Ryan s Crowem. To je náš zedník, co znásilnil vlastní 15 letou dceru, protože hezká, štíhlá, prsa tak 4-5 a mít to denně pod nosem bylo na hormony moc. To je Omar Sharif, co "měl pod kůží" vzhledově sice nijakou, ale děsivě sexy Barbru Streisand. To je i Arnold Schwarzenegger, který měl sice hezkou ženu z rodu Kennedyů, co mu navíc zařídila kariéru u filmu, ale pořád byla někde pryč, takže nakonec víc pochopení a lidské vřelosti nacházel u obyčejně vypadající posluhovačky, což je ovšem taky trumf sám o sobě. Manželka se s ním sice rozvedla, ale to už byl dávno globální hvězda a tak se bez ní obešel.

      Vlastně hormony fungují i naopak. To jsou třeba takoví ti "ideální zeťáci," který se líběj všem, kromě většiny mladejch holek? Když tě matka s něčím srala 20 let, tak nepotřebuješ ještě jednu verzi jí samotné. Sexy je ten, kdo bude matku vysírat a držet ji od těla. Ne, kdo si s ní bude rozumět víc, než s tebou. Proto hormony jakoukoliv možnost vypnou a stáhnou roletu.

      Nebo když je tuším ve Zdravý nemocný scéna, kdy taťka řekne synovi "Slož slečně kompliment". Game over.

      Vymazat
    3. Když jakoby odzoomuješ, tak z pohledu příroddy svět/život je jedno velký porno, protože to doopravdy důležitý se děje jen při rekombinaci genů při početí a ten zbytek, no, ve svým volným čase si dělejte, co chcete. Ono moc věcí, který se nějak netýkaj sexu a rozmnožování stejně není. Sport -> kdo je lepší, odměna sex. Rvačky a válka -> odměna sex. Hudba -> tanec -> sex. Vydělávání peněz -> sex.

      Když si představíš nějakou ulici zezhora a geny národa jak tečky, co někam spěchaj, tak ty geny samy o sobě jsou nesmrtelný. Geny, co máš ty, ty měla tvoje pra-pra před 200 či 2000 lety (a před tím). To geny to mají všechno pod palcem. My jsme ti otroci, který manipulujou a ženou, kam chtějí.

      Když si přečteš ty knížky od Desmonda Morrise, kde nás porovnává s jinejma druhama, tak najednou všechno začíná vypadat jak pečlivě vyladěný na život tlupy na savaně s jediným cílem se co nejlépe rozmnožovat.

      Dokonce i pitomý televizní seriály.

      A.P.

      Vymazat
    4. A co lidi, kteří žijí ať už v dobrovolným nebo nedobrovolným celibátu? Co ženy ne po 50, ale vlastně už po 40, kdy je rapidně klesající šance otěhotnět a zplodit zdravý dítě? Seniorky a senioři? Co je motor jejich života?

      Z hlediska genů jsou pak tihle lidi otroci, co získali svobodu? Protože z pohledu genů jsou úplně zbyteční, jen nám tu vydýchávají kyslík, zabírají potřebný byty a ujídají gothaj v Tescu v akci.

      Zrovna tak je protimluv téhle teorie monogamie a podivně dlouho se nám tu taky drží genově nepochopitelný zvyk mít jednoho partnera na celé plodné období.

      Nic proti sexu a genům. Ale podle mě jsou trochu menší lords of everything, než píšeš. Ale připouštím, že kdyby to byla firma, tak má úplně neskutečně virální kampaně: jeden velkej propletenec těl všech svatebních hostů, sex na finále Eura ještě na staďáku po odpískání posledního gólu a žena v menopauze, která posílá vzdušný polibek ve frontě na eutanazii, v pozadí švýcarský Alpy a jódlování horalů.

      Vymazat
    5. K těm hormonům: ne všichni muži s vysokým testosteronem jsou znásilňovači a ženy s vysokým estrogenem jsou nový Marilyn. Kdyby to tak bylo, tak by do sebe obě pohlaví tlačila hormony jak na běžícím pásu - ostatně lidi jsou ochotný do sebe cpát sračky i za daleko menší až prakticky nulové přínosy (potravinový doplňky a valná část estetických úprav).

      A periodicky skvělý lesbický holky taky bohužel nepotkávám, ale tady narážím na svý smutný počty, že se za rok seznámím jen s pár skvělejma. V Praze bude sice lesbiček víc než v průměrný moravský vísce, ale i tak jde statistika proti nám. Vsaď se, že ji za pár let potkáme.

      Vymazat
    6. Ti, co žijí v celibátu... chlapi se pořád masturbují a ženské pořád mají menstruace. Vícemeně jsou biologicky jen ve stand-by.

      Masturbace je v podstatě příprava na sex. Spermie mají životnost tejden, možná 10 dní, takže se jich pak tělo musí stejně zbavit, aby tam byla připravenej ten nejlepší team. Proto je to zesměšňováno, protože kdo ze zadanejch stojí o to, aby jeho ženská byla v kontaktu s někým, připraveným ji oplodnit.

      Ve středověku prej asi 1/3 chlapů neměla vůbec děti a 1/3 dětí se rodila ženám po 40 letech (ne prvorodičkám, ale stejně po 40 letech).

      U seniorů to jsou vnoučata, ale ona i spousta dalších věcí je nakonec nějak užitečná.

      Lidská společnost funguje jako team. Stehan King psal o svém nepovedeném románu, ve kterém jak sám říkal, našel perlu. Byla to scéna kde se děda bavil o životě/bohu s třeba 10letým vnoučkem. Jaktože jeho známej, kterej byl takový eso přes americkou historii má Alzheimera a už neví vůbec nic?

      Kloučkovi rodiče se museli starat o živobytí, kluka dali občas k dědovi a děda mu takhle mimochodem předal výsledek 70 let pozorování a přemítání o životě. Kluk si tohle bude pamatovat a tak nějak vědět, že i jeho čas může být omezen.

      Taky jsou prarodiče jako první záloha, když rodiče umřou nebo skončej na fetu.

      Příroda pracuje s nadbytečností a rezervama.

      Otrok získá svobodu, ale pořád ještě je "stroj" postavenej na rozmnožování. Malý holky si hrajou s panenkama a babičky se přijdou podívat na mimčo, co jim mladá přinese ukázat. Když přineseš do smíšený skupiny mimčo, část žen se okamžitě scukne okolo. Když tam přineseš kvéry, scukne se kolem hlouček chlapů. Geny.

      Vymazat

    7. Babička Boženy Němcové byla možná idealizovaná, ale to jen znamená, že už v hlavě máme zakódován nějakej ideál, jaká má bejt a jakej nám tedy přinese užitek. Babička pro ně měla něco dobrýho, učila je šetřit peříčka, učila je písničky a tak.

      Je část lidí, který to samozřejmě nic neříká, ale más podivíny jako Izaak Newton, co objeví Newtonovy zákony, který jsou pak užitečný všem.

      To, co dneska slyšíš v TV jsou jen kecy od globálních lichvářů. Jejich zájem je na nás vydělat. Proto lidem namlouvají, že jim senioři ujídají a zabírají byty. Ujídá nám válka na Ukrajině. Byty tu jsou drahý, protože vláda dovoluje, aby si tu cizinci skupovali investiční byty. Ty by cenově neklesly, ani kdyby byli všichni senioři pobití, protože když máš nakoupený investiční byty, tak bys přišel o peníze a byt může bejt klidně prázdnej. Ceny klesaj tam, kde zakážou cizincům vlastnit byty. Udělala to i Austrálie, když tam začali skupovat byty přebohatí Číňané.

      Druhej důvod je, že výstavba bytů je brzděna spoustou předpisů a délkou řízení. To má momentálně na svědomí neschopnej Bartoš Dred. Předpisy jsou pro úředníka něco jako věc, co nechceš vyhodit, pro klienta Marie Kondo. Prostě se ti to nechce pusti.

      S tou monogamií. Když si vezmeš pastelký a uděláš si barevný čáry přes celej papír, trošku klikatý, tak každá čára bude představovat jednu rozmnožovací strategii. Jedna z nich bude monogamie. Jenže monogamie má jako nevýhodu, že když ti umře/uteče/je neplodnej partner, tak je to game over. Takže je lepší monogamie sem tam s (tajnou) chybou, sériová monogamie kde se po různě dlouhé době mění partner. Pak máš promiskuitní strategii (chrápe spolu celá parta/sekta a deti jsou tak nějak všech). Máš strategii "té druhé" kde je lepší bejt bokovka chlapa s vysokým statusem než bejt žena mouly s nízkým statusem. Atd, atd. Monogamie je záruka pro chlapa, že se bude starat o svý dítě, ale když je neplodnej, tak pro ženskou a skupinu je lepší, když ji to dítě udělá někdo jinej. - Ale nemůže se to říkat.

      Ten zvyk jednoho partnera na celé plodné období je spíš přání než realita. Řekněme, že realita pro ty úspěšné. Ale nezapomeň, že plodné období, začíná pubertou a je tam takové to předvztahové hledání co a koho vlastně chceš. Naše spolužačka, co se vdávala hned po gymplu vypadala po roce či dvou už dost unuděná monotónností, přitom ten její vypadal jako frajer. Meryl Streep, která měla pověst velice spořádané, prožila románek s Clintem Eastwoodem při natáčení Madisonských Mostů a to jí bylo 45. On sám od manželek periodicky utíkal.

      Jako je fajn, že vám s Emem to vyšlo, ale ber to, jakože jste úspěšnější pár, než jsi si myslela.

      Vymazat
    8. Pozor, chlapi s vysokým testosteronem klidně nemusí znásilňovat vůbec. Práve kvůli tomu testosteronu. Jedna ženská to vysvětlovala, že když potká takovýho chlapa, je to jako kdyby narazila na "zeď testosteronu" a je jak vyměnněná a nedělá drahoty.

      Ten zedník to měl jen dočasně nabuzený. On vypadal průměrně, žádnej nadsamec, ale ona tak působila na všechny. Ne, že by to byla její vina. Narostlo ji extra ženský tělo, ale ještě byla ta rozkoukávající se holka, co neumí manageovat okolí. - Silnej signál vyvolá i ve slabším zdroji silnou odezvu.

      Jinak testosteron je snižovanej pouhhou přítomností malejch dětí okolo. Jakoby malý děti tatínka tak trochu hormonálně tlumily, aby sice vyšukal maminku, ale už neměl chuť jinde.

      Jít po schodech za učitelkou v ovulaci taky motalo hlavu a to mi nepřišla ani moc hezká, ani moc sympatická.

      Ženský zase mají víc hormonů při ovulaci, když je přítel někde mimo. I víc, než holky bez přítele. Jakoby příroda chtěla, aby podváděly.

      Jednou jsem četl o chlápkovi 50+, co bral syntetickej testosteron kvůli kulturistice.
      Tak rychle nabíral hmotu a zeštíhlel v pase.... ale začaly se mu zmenšovat kulky, takže zase musel brát něco na to. - Nevím, jestli je moudrý chtít bejt chytřejší než příroda. Silikonové implantáty a napíchané rty se zdají říkat to samé.

      A.P.

      Vymazat
    9. S lesičkama se nejspíš pohybujeme po mimoběžkách.

      A.P.

      Vymazat
    10. Já bych právě chtěla potkat nějakej ten exponát zhmotnělýho testosteronu, kvůli kterýmu žena musí tahat po ulici židli, aby neomdlela přímo na chodník. A to si nemyslím, že bych neuměla docenit pěknýho chlapa, jen se mi ještě nestalo, že bych měla sex s anonymním mužem po cestě do práce, protože by se mi díky němu zatmělo v hlavě. Stejně jako jsem neviděla klusat hlouček kolegů za ovulující ženou.

      Jinak souhlasím, ženy se stanou babičkama právě ve vhodném období, aby vypomohly s vnoučaty. Dědečků si příroda cení evidentně o mnoho míň, takže se na nich neplýtvá nějakou rekordní délkou života - ženská se postará o batole líp a osmdesátiletí tatínci jsou na roztrhání jen s kontem, který se prudce vymyká průměrnýmu českýmu důchodu.

      Ve středověku se možná rodilo tolik dětí později i kvůli tomu, že ženský oproti dnešní době skoro nemenstruovaly (nejen kvůli těhotenství nebo kojení, i bez něj třeba jednou za půl roku). Estrogenová dominance, kdy je běžný menstruovat 13 x ročně od 10 let a předčasně končit už na konci třicítky, patří až do poslední doby.

      Strategií je rozhodně moře a je těžký říct, která je ta správná se započtením pravděpodobnosti rozšíření genů a zároveň aby to byla co nejmíň špinavá práce s etickýho hlediska. Myslela jsem tím spíš zavedenou křesťanskou normu, která se ale dodneška kupodivu zas tak výrazně nepřežila (jak by člověk k kontextu doby očekával).

      Vymazat
    11. Hele já osobně mam s podobnýma tezema, jaký tu teď vypisuje kolega A.P., trochu problém v tom, že mi přijdou - nevim, jak to říct jinak - izolovaný.
      Ony to nejsou žádný nesmysly, který by šlo smést ze stolu vtipem o Bravíčku, ale k tý realitě jim přece jen něčeho kus chybí.
      Kdybych si měl vsadit, moje prachy by šly na společenský tlumení toho pudovýho chování, kdy člověka někdo sice může extrémně přitahovat, ale právě proto, že ta společnost funguje jako tým, abych citoval A.P., do žádnejch velkejch akcí se pouštět nebudeš, protože týmovej duch zkrátka nevisí jen nad reprodukcí a starostí o potomstvo.

      Vymazat
    12. Myslim, ze bychom tady potrebovali case study. Nejakyho zivouciho cloveka, kterej by svou existenci prokazal, ze je zivot za zrcadlem- a my jsme jen kratkozraci, mozna neumyslne, mozna ze strachu:)

      Vymazat
    13. Já si právě myslim, že takovýho nenajdeš. Protože mu prostě ty pudy, který třebas i fakt pracujou tim směrem, o kterym mluví A.P., přetlačí hromada jinejch věcí.

      Vymazat
    14. Psice

      No, já ani nevím, jestli ti to mám přát nebo ne.

      Ten sex s anonymním mužem. To se stolo jedný Pařížance. Měla normální manželství a byla spokojená se sexuálním životem. Jednou jela metrem do práce a všimla si, jak na ní kouká nějakej chlap. Tak měla nějakou nepříjemnou odpálkovávací poznámku a on ji něco ironickýho odpověděl. Popisovala, že to nebylo to, co řekl, ale jak to řekl, jakým tónem. Jakoby se to v ní přeplo. Pak už to bylo jasný, žádný debaty, žádný svádění. Šla za ním, šli spolu do hotelu, ona si říkala, že je blázen za ním jít a stejně šla dál. Na hotelu to proběhlo stylem, že to pak popsala jako "festival sexu". Dělala s ním věci, který manželovi vždy odmítala. Pak se rozešli.

      Najednou si uvědomila, že vlastně byla nevěrná, že je vlastně úplně někdo jinej, než si o sobě myslela. Zároveň si to v duchu přehrávala, zároveň měla výčitky, že to je nefér vůči manželovi, zároveň ji to šíleně vzrušovalo, takže se musela masturbovat myslíc na to, aby to trochu opadlo. Sice tam nebyla zmínka o testosteronu, ale něco takového to asi bude.

      Byla z toho silně na nervy, nevěděla, co s tím ná dělat, doktoři, co tam dělali redakci ji chlácholili, ať to manželovi neříká a že je normální, že něco podobnýho už znají, jen tam byl ten "postiženej" kluk 20+ a byla to nějaká známá jeho matky, co někde na cestě zastavila v autě, něco prohodila a on na tom byl najednou stejně. Ona pak odjela a on musel jít za telegrafní sloup si ho vyhonit, protože tam nebylo kam se schovat a bylo tam vidět dodaleka.

      Stalo se něco podobného tý, co mluvila o zdi testosteronu? Nemám tušení.

      Jedna moje dávná známá si vzala někoho jako James Bond, spíš ještě předlohu než postavu. Ona měla před válkou přítele, byla za války aranžovaně vdaná za někoho jinýho, kvůli totálnímu nasazení. Původní milý se po válce vrátil jako pilot. Přišel tam se svým známým. Ona se na známého jen podívala, řekla si "to je on" milej přestal cokoli znamenat, řekla mu sorry a šla za tamtím. Neomdlela na ulici, ale sváděla ho pomali. (Vybírala hnusný červy, aby s ním mohla jít na ryby.)
      Když jí ho zabili, tak se z toho nervově zhroutila a už s nikým nebyla. Pritom mohla.

      Jednou jsem četl jednu diskusi a tam jedna ženská hlásala, jak chlapům zahraje orgasmus a nic nepoznaj. Asi to tak bylo s těma jejíma. Jenže to nakrklo jednoho, co měl odříkaného chleba největší krajíc a ze sexu by měl nejspíš už profesůru, kdyby se v tom dala dělat akademická kariéra. Takže ji popsal všechny fysiologické reakce a z pilnosti popsal jak vypadá mnohačetný orgasmus, včetně trochu nechutných detajlů o svěračích a podobně. Tou záplavou informací dotyčnou umlčel, ale pak se ozvala jiná ženská, která řekla, že měla nějakého podobného milence, bylo to děsně náročný s tím skončit a i potom byla mokrá jen když se přiblížila k jeho ulici.

      S těma ovulujícíma ženama se to dělá tak, že se ženskejm rozdají bílá trička, hodinu hrajou nějakej lehčí sport. Pak se dají trička do očíslovanejch sklenic, ještě se ženskejm odebere krev na rozbor. Pak se dává chlapům přivonět a hodnotit nebo řadit podle přitažlivosti. Podobně se to dělá, když se zkoumá testosteron. Tím se trochu vyloučej jiný vlivy, protože lidi s podobnejma imunitníma systémama si moc nevoněj.

      Jiří Suchý působil na svou o 50 let mladší manželku tím, jakej byl. Bylo vidět, jak se s ním baví. Jinak souhlas. Molekula 2-nonenal je turn off.

      Vymazat
    15. Strategie jsou správné tak trochu všechny. Příroda je něco jako Táta Goodman, který na konci říká Horácovi, momentálně plnému sebevýčitek "Ale synu, náš obchod přeci potřebuje talenty všeho druhu." Všechno má plusy i mínusy a někdy je to děsivé a nechceš to vědět.

      V pravěké tlupě se taky hodilo, že je někdo velkej, někdo malej, někdo rychle běhá, někdo je vytrvalej, někdo má sílu, někdo imituje hlasy kořisti, někdo umí stopovat, někdo zorganizuje lov, někdo utiší rozbroje.

      Jinak i etický hlediska jsou jen výsledkem evoluce. Jsou nám šitý na míru. Když mladí silní lvi přebérají cizí smečku, tak nemilosrdně pozabíjejí lvíčata samic. Ty sice lvíčata brání jako lvice, ale kráce po zabití dostanou ovulaci a znovu zabřeznou a jede se dál. Jak by nám tohle bylo cizí. Hyeny zas mají tvrdej matriarchát a každé samčí chování se stalo znakem podřízenosti. Sloní tlupy vyhánějí dospívající samce. Jsou druhy opic, kde mladí samci odcházejí do jinejch tlup a jiné, kde odchází mladé samice.

      Když někoho podvedeš nebo okradeš a máš pak výčitky svědomí, tak je to proto, aby jsi to pak neopakoval. Svým způsobem je to od přírody cynický, protože to, co projde jednou neprojde pokaždý a na to je to dělaný.

      Ale všeho moc škodí. Jak někde napsal Umberto Eco: "Jsou svatí mezi námi a ptáčkové sedají na jejich ramena a serou na jejich košile."

      Křesťanská norma se přežít nemůže, protože to církev jen okopírovala od přírody. My, národ ateistů a Poláci, velcí katolíci máme skoro strejné hodnoty. Francouzi mají úsloví "Zažeňte přirozenost, vrátí se tryskem".

      Sám před sebou nikam neutečeš, protože jsi tam pořád.

      A.P.

      Vymazat
    16. Galahad Psice

      Všera jsem psal odpověď, chtěl jsem napsat odpověd Galahadovi, na to z 24. června 2024 v 19:55, ale pak už jsem byl KO, tak jsem to nechal a dneska jste oba spot on.

      Ty, že jsi to popsala jako "za zrcadlem" a Galahad, že to přetlačí hromada jinejch věci.


      Ve skutečnosti je to je teda spíš "za zrcadlem" spíš asi "za zrcadlem, labyrintem skel, zrcadel a poloprůhledných zrcadel, kouřovou clonou šálení, klamů, sebeklamů a klamných stínů". - Aby to vystihlo komplikovanost toho,co se děje. Tam se toho většina ztratí z dohledu.

      Ve filmu Madisonské mosty je scéna, kde je Eastwood už u Streepový doma, tančej spolu a on jí říká: "Neděláme nic špatného." Takže pokračujou v tanci. Ve skutečnosti si ona najednou uvědomila, že je u sebe doma s cizím chlapem. Tancuje s ním, takže to nejspíš povede k sexu, takže bude nevěrná manželovi, což tam v té době znamenalo všeobecné zavržení a to ji poplaší. To, že řekl, neděláne nic špatného, což doopravdy nedělali, protože se tancuje na zábavách se všema známejma, členama rodiny, starostama. Je to jen společenská konvence. No a tomu detajlu, že jsou o samotě u ní doma se ještě chvíličku nebudem věnovat. - No a pak toho dotýkání bylo najednou moc a stalo se to. Jen tak. Samo (co to dalo práce, aby se to stalo samo).

      No a takhle je to pořád dokola. Nejlepší způsob, jak utnout svádění je na to upozornit. Flirtuješ s holkou, učitelka to vidí, prohodí něco ve smyslu, "třeba budeš mít štěstí" - holka se poplaší a je konec.

      To, co je za zrcadlem, to jakoby není vidět a před zrcadlem je jen to oficiální, co se dá ještě nějak vyprávět a veřejně zdůvodnit. Nejlíp se lže, když tomu sám věříš.

      K tomu je příklad třeba líčení. Na medicíně studentům vysvětlují, že rty jsou červenější při vzrušení a při ovulaci tmavne pleť kolem očí a přednášející vidí, jak si část dívek diskrétně stírá rtěnku. Zrovna profesorovi nemůžou říct "Co to meleš úchyle". Ale v běžném životě se mluví o sebevědomí, které jí to líčení dodává a ona to je taky pravda, jen se nezkoumá, na čem to sebevědomí vlastně stojí.

      Rtěnku si dávají i staré babky, když někam jdou a ctěj bejt upravená a malé holky, když se chtějí podobat máme či starší sestře. Tam o sex nejde. V jejich případě. Jenže celkovej princip malování rtů je původně o sexu. (Stačí, aby si dal rtěnku chlap a vypadá jak ženská a směšně a sebevědomí mu z toho rozhodně nevyroste.)

      Všera dávali film Síla lásky. Zápletka je o tom, jak Julia Roberts přistihne manžela při podvádění. Pak se to celej film řeší. Počád to pitvají. No a ke konci jsou na nějaký místní zábavě. On tam s ní najednou začne tancovat a tím se sblíží. Ona fungoavala na analytickou hemisféru a byla pořád ve střehu. Tancování je na emotivní hemisféře, takže on tím vypnul její analytické myšlení a ona se mohla věnovat tomu, jak se cejtí a to hrálo v jeho prospěch, protože se cejtila dobře.






      Ta hromada věcí, který to přetlačej, jsou nakonec zase jen o přežití a tedy rozmnožování. Třeba jeptiška, která nikdy neměla sex, svým zbožným asexuálním životem, posiluje církev, tu církev, která prosazuje věrnost, monogamii, práci a péči o rodinu. I když to nefunguje až tak moc, přeci jen to posune společnost tímhle směrem. Nějaký procento lidí na kázání o hříchu a přemáhání pokušení skočí, radši pokušení přemůžou a udělají další díte manželce (myslíc na sousedovu ženu).- Ale navenek pro tu konkrétní jeptišku se to prezentuje jako studium bible, páče o nemocné, práce pro řád. Taky libido není u každého stejné, mohla být třeba zneužívaná, takže sex má spojený s nepříjemnými věcmi, kterým se ráda vyhne a život v klášteře je výborná výmluva na vlezlé otázky typu proč nemá přítele, kdy se vdá, máma by už chtěla vnoučata a kdy to bude.

      "Oslovil mě Ježíš" zní, daleko líp než "pamatujete si na toho hodného řídícího, kterýho měl každý rád, tak ten mi sahal v šesti letech pod sukni a jednou mi strčil nasliněný prst do zadku a od tý doby se mi příčí myšlenka na sex."

      A.P.

      Vymazat
  2. Dneska je letní slunovrat (přesně teda včera hodinu dvacet před půlnocí) ale je i tak nejdelší den.

    Takže tancovat nahatý u Stonehenge, zapalovat ohně, experimentovat s MDMA či nějakejma New Age nemravnostma a tak.

    Nebo si alespoň koupit zmrzlinu a melouna.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, a já to prospala - jako většinu speciálních dnů, od kterých má člověk velká očekávání. Místo o orgiích před Stonehenge se mi zdálo o jízdě autobusem. Snad si dneska melounem nakloním zpět pohanská božstva.

      Vymazat
    2. O autobusu? Jako tom, co jezdíš do práce nebo nějakej sen s hlubším smyslem.

      Jednou jsem poslouchal vyprávění o ženský, který se měsíce zdálo o šedejch lidech bloudících v šedém městě. - Pak to viděla v TV 11 září, protože to bylo vidět na ulicích New Yorku.

      A.P.

      Vymazat
    3. Jsou to hlubsi autobusove sny. V tuto chvili bych to odbyla jednou vetou a az jednou prijde rec na poradnej snovej bizar, tak vam vam nich napisu vic:)

      Vymazat
    4. Dobře. Tak někdy.

      A.P.

      Vymazat
  3. To ti přijde ze srovnání s velkým bytem. V Hongkongu by to byla velká rodinná vila:))

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, tam jo no. Tam by bylo jistou známkou rozmařilosti, že jste si do takový haciendy nevzali ještě tak osm podnájemníků.

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak já bydlel sice sám, ale taky v malém pokoji, ale vyspalo se nás tam jednou asi 7. Ne moc dobře, protože jsme se koukali na Shining a naporvé to bylo dost strašidelný.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobří spolupodstolovníci! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky je lepší podívat se pod stůl, když se člověk tam nahoře u stolu cítí osamocen:)

      Vymazat
  7. Firemní diverzita... No, místo body shamingu bych zavedl povinný body painting, to by byla diverzita!
    P.S.: Mám dojem, že A.P. moc čte Bravíčko a Vlastu a dívá se na Bakaláře a pak si myslí, že to tak chodí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nejlepší bude, když si na ty Britský univerzity zajedeš sám a všem těm přírodovědcům, psychologům a evolučním biologům to vysvětlíš sám.

      Pak dej vědět, jak se chytli za nos.

      A.P.

      Vymazat
    2. Jee, to se nam to tady pekne rozjelo, uz se nalepkujeme i v komentarich! Uz dlouho jsem tusila, ze se z tohohle blogu jednou stane Meisner.

      Vymazat
    3. Slibuju, že už budu hodnej, víckrát to neudělám a za trest spálím svou sbírku nálepek z pivních lahví!

      Vymazat
    4. Nestačilo by nedat si večer viržinko?

      Vymazat
  8. Hele a víš, že jsem dělala s kolegou, kterýmu říkali Houbič, a to v korporátu, kde jsme měli ovocný dny? Nevím, jestli to může být náhoda, ale pokud jo, tak je teda pořádná!

    OdpovědětVymazat