čtvrtek 27. června 2024

Rozloučení s paní učitelkou


(Klid, v tomhle příběhu nikdo neumře. Kromě mých ideálů.)

Taky vám v posledních dnech připadá, že svět je jeden velkej piknik? Tenhle týden už to bude třetí a zanechává to stopy. Třeba, že furt večeřím jen chipsy rozsypaný po dece, meloun z krabičky a pivo v plechu. Začínám mít zmatek v tom, za kým vlastně jdu a jakmile někde vidím deku, začnu to k ní stáčet jak Boieng 737 nad letištní ranvejí.

Asi všichni tušíme, jak probíhají pikniky s normálními dospělými, takže si můžeme oddechnout – o tomhle to dneska nebude. Paradoxem ale zůstává, že když ze stejných dospělých vytvoříte skupinu dospělých s dětmi a smícháte to s jejich odcházející učitelkou, dostanete se na úplně jiný level zážitků.

Čičman je v pátý třídě, což je podle mě takovej vnitřní přerod – určitá část třídy už začíná menstruovat, malovat si pusu a barvit si vlasy, zatímco druhá část holek a úplně všichni kluci zůstává ještě bez přímých zásahů hormonů a kysličníku.

Čičman má tuhle úču od první třídy a zažili jsme s ní za tu dobu úplně všechno, včetně menopauzy. To bylo dost psycho období, kdy se na schůzkách jednou rozbrečela a tvrdila skoro o všech dětech, že mají poruchu pozornosti a patří do pedagogicko-psychologické poradny.

Brzy poté, co diagnostikovala většinu třídy, začala brát úča nějakou medikaci, protože na příštích schůzkách už mi dojatě tvrdila: „Je vidět, jak na sobě Čičman za těch pár měsíců ZAMAKALA. Vy obě jste tým SUPERHRDINEK!“ Za mě je to vyvrácení teorie, že dělání stejných věcí produkuje stejné výsledky.

V Den D se tedy v parku schází naše medikovaná vyzenovaná úča, hejno matek a jeden násilím dotažený otec, který krátce po úvodních formalitách usne pod stromem a jeho vylitý pivko vytvoří potůček mezi piknik dekami.

Začíná se obligátními lichotkami. „Paní učitelko, ale ta škola v přírodě, to muselo být super! Anetka říkala, že někdy snědla i půlku oběda!“

„No, bylo to bezva,“ nalije si Úča pohotově sklenku vína. „Já myslím, že hodně pomohlo, že měly děti zakázaný ty mobily, že to byl takovej návrat ke skutečnýmu životu, víte. Jako za mýho mládí.“

„Jé, oni byly zakázaný mobily?!“ pokračuje překvapeně paní Anetková. „Já jsem si říkala, že je divný, že mě holka volá vždycky jen po večerce! Prej takhle pařili úplně všichni!“

Úča vyvrátí oči a jde zkontrolovat děti. Je horko, takže nepřekvapí, že jeden chlapec náhodou spadl do rybníčku a většina holek na sobě má jen zbytky oblečení. Úče začne cukat v oku, takže si dolije další vínko a počastuje nás historkou, jak se ve Finsku opila se svou nejlepší kamarádkou, zpívali v místní útulně keltské písně, spaly na zemi a probudilo je až chrápání úplně cizích Němců.

Tohle byla úplná rozbuška, která se rozstřelila do disciplíny 1000 věcí, které není vhodné říkat na školní párty:

„My jsme si o vás nejdřív mysleli, že jste hrozná čarodějnice. Tak to je škoda zjistit, že nejste tak strašná, až když odcházíte ze školy.“

 „Jestli bych teda mohla poprosit, tak na vysvědčení nekupujte květiny. Piju suchý chardonnay a žeru čokoládu. Obojí ve velkým.“

„Viděl jste někdo děti? Ne? Tak to je skvělá zpráva.“

„Chcete mi říct, že tenhle výbornej štrůdlík fakt nikdo z vás nepekl? Jejda, tak to jsem asi snědla těm cizím lidem vedle.“

"Fakt jste si nikdy nevšimla těch Nelinčiných taháků na ruce? Nevěřím!"

„A kde jste byli celou tu dobu vy? Co jste dělali?“ ptám se polonahé Čičman, kterou jsem před odchodem úplně náhodně vyhmátla ve křoví u záchodů. „Co bychom jako měli dělat?“ pokrčí rameny Čičman. „Normálně, hráli jsme flašku o fanty.“

Vzhůru do druhého stupně!

Představte si tu noční můru, kdyby nakonec... neodešla./ Giphy



16 komentářů:

  1. U nás je na jednu stranu gymnasium a na druhou kostelíček. V tom kostelíčku bylo jednou vystoupení pěveckého sboru toho gymnasia, tak jsem se tam šel podívat. Holky jako z cukru, upravený, v šatech, kultivovaně to odzpívaly. Učitel tak 50+, to oddirigoval. Vysloveně kulturní zážitek. Za 3 týdny jsem byl ráno v kavárně, učitel tam přišel, dal si pivo, pomalu upíjel, pak se podíval na hodinky, povzdechl si, dopil pivo a odešel jak na popravu.

    Tvůj vlánek mi osvětlil proč.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš, že většina pedagogů se pohybuje v nějaký celoživotní schíze? Potom by byli učitelé a učitelky na letní dovolené fakt ten druh lidí, kteří jsou úplně urvaní z řetězu a nikdo okolo vlastně netuší proč.

      Vymazat
    2. No, asi jo. Jednou jsem se na tom gymplu byl podívat. Vypadalo to tam normálně a pak najednou vidíš vývěsku, co zapoměli odstranit a tam je pamflet nějaký učitelky, kde si snaží si ulevit a popisuje absurdity od studentů. Dává tam i příklad známek, kde je všechno pořád blbě... akorát zájem o biologii v průběhu let roste 3, 2, 1, 1.

      Když na to koukáš z pohledu učitele, tak zatímco doma tě děti sem tam vytočej, tak přes den se ty děti oběvej ve škole a šance na vytočení vzroste asi 30x, možná ještě víc, protože děti v tomhle na sebe navzájem působí jako katalyzátor.

      Učitelé na dovolený moc nevím. Já viděl jen učitele jazyků, kteří po vysvětčení prožijou něco jako přerod a jsou z nich průvodci na zájezdech. Kde zas hlídají turisty, což je něco jako děti, s utlumenou energií a generátorem pitomin. Viděla jsi Účastníky zájezdu?

      A.P.

      Vymazat
    3. No ale zas tě podle mě vytočí mnohem víc tvý vlastní děti než cizí. Mně cizí děti nevadí, ani když řvou, dělaj scény, válí se po tramvaji a z nosu jim visí smrkanec. Jejich řev mě uklidňuje, protože jsem vděčná, že to nejsou moje děti a nemusím to řešit. Myslím, že takhle má hodně matek, u chlapů je to asi jiný.

      Účastníky zájezdu jsem neviděla, ale celkem si dovedu průvodce-učitele představit. To ale zase není přerod, protože tam jen přeskočíš na jinej vlak, ale seš (nebo máš být) chytrej a máš (nebo máš mít) autoritu jako obvykle, jen neřešíš večerní hraní flašky.

      Vymazat
    4. To asi nemá přímej vztah muž nebo ženká. V Anglii měli show o výchově a k disciplinování dětí používali jen zlobivý kout nebo roh. Většinou to stačilo. Jinak se hodí všechno, co je otravuje. Ale jinak se prej ženskejm s každým dítětem zvyšuje inteligence.

      Možná jsou učitelé jak maskovaní hrdinové a jen přehodí učitelskou masku na průvodcovzkou children-friendly to turists-friendly. Což se asi masivně dělo dneska odpoledne.

      A.P.

      Vymazat
    5. Vlastně to v tý anglický show byl takový Desenský pro děti.

      A.P.

      Vymazat
    6. Desenský pro děti zní cool. Jestli se nepletu, tak je to ten weirdo týpek, co žije na rozpadlým statku, všichni jeho psi jsou feny. Vychovává je tím, že kolem nich běhá po čtyřech a když ho nějaký psisko kousne, tak Desenský zavrčí a kousne zpátky. Bůhví, proč nemá partnerku, co?

      Takže Desenskýho pro děti si představuju jako chlapa, kterej zlejm dětem načůrá do bačkor, nebo je křápne autem přes hlavu. Když děcko ječí, tak on ječí ještě mnohem víc. Určitě má i spoustu osobních zkušeností s kontaminovaným spodním prádlem, aby se dovedl vcítit do svých malých klientů.

      P.S. Dneska ráno jsem si četla o národu Dobu ze stejnojmenného ostrova u Nové Guineje. Ten jejich ostrov má asi 2 kiláky na šířku a bojuješ o každej kousek zdroje, takže se tam vyvinula taková zajímavá kultura. Dobře vychovaný Dobuan je mstivý, sobecký, mrzutý a ovládá černou magii (většinou proti nejbližším sousedům, se kterými si navzájem škodí).

      Taky nejsou moc woke k ženám: Setkání muže se ženou je obecně považováno za nedovolené, ale muži mají právo svést jakoukoliv ženu, která před nimi neuteče.

      Tak jsem si jen představila typickou Dobu úču, jak učí černou magii a líská děcka pravítkem za to, když jsou k sobě milý nebo mluvěj pravdu.

      Ber to s rezervou, tyhle pomluvy o nich šířili antropologové z 30. let minulýho století. Od tý doby tam už bylo pár novejch a prý (už?) to není tak strašný. Nebo se prostě jen pokazili.


      Vymazat
    7. Četl jsem vtip. Je tam chlap a řve na ženskou jenž mlčky kouká stranou: "Vykouřit mě se ti zdá nechutné? Ale nechat si olízat ksich čoklem, který sežral 3 hovna, olízal si prdel a koule, to je v pohodě?" Tím chci říct, že na Denenského někde určitě čeká ta pravá. (A pro lidstvo bude lepší, když se nenajdou). Jestli se přeci jen potkají, viděl bych to jako v režii Tima Burtona, občas nějaká árie, občas někam poodejdou a zazpívají měsíčku o své lásce, ona, jestli on nemiluje spíš alfa-fenu. On, jak vždy chtěl mít fenu, co vypadá jako člověk...

      Ta parelela byla spíš v tom, že četli děti jako Desenský psy. Disciplinovali je za každou prkotinu, ale nemásilně, takže se děti rychle uklidnily, protože věděly, kde jsou hranice a že na ně rodiče dohlíží. (To před tím nevěděly. Třeba něco rozsypaly a rodiče se tomu jen slabošsky smáli.)

      Ale ta tvoje verze show je dramaturgicky daleko lepší. Třeba by mohl Desenský přijít k chlapečkovi, co se vykadil a šťourá do toho klacíkem a vzít si zvůj klacíek a dloubat do toho taky. Mohl by s nima překusovat žížaly a zašlapávat mravenečky, aby objevil, jestli se pak budou ještě hejbat. Hotovej papa-teletubbie.

      (S tím trestným čůráním mě to připomnělo hned dvě historky. V první bráchu tak 16 let otravovala sestra, která měla psa a děsně s tím nadělala cirátů, tak šel a vychcal se na chodbě domu na psí hračku a zalezl nahoře k sobě. Sestru pak seřvali rodiče, ať si to po tom psovi uklidí. Brácha se pak pásl na tom, jak vytírala jeho chcanky.

      Druhá byla o chlapovi, co měl přítelkyni s tak 6letým synem. Kluk ho otravoval, tak mu šel jednou tajně načůrat do šuplíku. Kluk na to přišel a šel si hned ztěžovat mámě, kterou taková dětinská blbost vytočila, nevěřila mu, kluka seřvala a zřezala, že tohle dospěli neděla. Pak už kluk nevysíral, protože věděl, že byl přechytračenej. Vysoká psychologie.

      Spirit of Desensky is never far away)


      Ten Dobu ostrov je fakt pecka. Je jen o málo větší než Pitcairnův ostrov, kde skončili vzbouřenci s Bounty, ale má 20 x víc obyvatel.

      Svést jako když Feri vlezl za nějakou na záchodky? Neměla kudu utéct, tak si řekl, že je zamilovaná a strašně to chce? Nějak se bojím pravého významu eufemismu.

      Ale pro chlapa to taky musí bejt nebezpečný. Najdeš znásilníš ji, ona tě za to nenávidí, dělá proti tobě černou magii a dostaneš do pindíka nekrózu. Neznásilníš ji, ona se tam ve skutečnosti přišla nechat znásilnit, ty jsi smrtelně urazil její a je to jak odmítnout carevnu Kateřinu Velikou a zas proti tobě čarukje.

      Já jem si představil úču jako pátera Halíka. Takovej úlistnej, kderej mluví jedno a dělá opak, číhá na štěrbinku kam zaútočit. Jednoho takovýho jsem znal i podobně vypadal. Méně úlistně ale pořád jakoby číhal na bouka či myšku, aby je rychle zašlápl. Známej mýho známýho. Jednou jen tak řekl, že proti němu čaruje. Tomu se nic nedařilo, ale dál se s ním stýkal. No a ten čarující měl dceru a tý se děti smáli, že je zlá a nechtěli se s ní kamarádait. No a on tý holce vysvětloval, jak je dobrý bejt zlá a ať si z toho nic nedělá.

      Tak si zkouším představit ženskou verzi nebo jak něco úča vyroste z tý dcery. I když Pekarová Adamová by tu učitelku taky mohla dobře dělat. Úplně ji vidím jak se Harrymu Potterovi posmívá, že nechce ubližovat Hermioně a jakej je úchyl a pořád číhá na Hermionu, aby ji odsála trořšku krve a trochu ji pomluvila.
      --

      Ale antropologové dělají i opak. Žijou s nějakým domorodým kmenem, pořád je vychvalujou, jaký jsou super a úplně jako my. Pak na půl huby zmíněj jak ti domorodci, úplně jako my, chytnou jedno dítě, zabijou ho a upečou (jako my sele, no úplně stejný). Dětem to nijak nevadí, nic jim to psychicky nedělá. Bůhví proč se pak rodičům vyhejbaj, kdoví, co jim přelítlo přes nos. No super lidi na tom ostrově. To jen rasisti vymejšlej nějaký rozdíly.

      Takže ty "pomluvy" mohly bejt ve skutečnosti lakování na růžovo.

      A.P.

      Vymazat
    8. Sorry, je to plný chyb, jak jsem to psal rychle.

      A.P.

      Vymazat
  2. Se školkovýma učitelkama našich kulíšků jsme se loučili docela srdečně a vcelku rádi je vidíme a děcka se jim s chutí chlubí, co se jim kdy kde povedlo. S účama ze školy jsme si takhle dobrý vztahy teda nevypěstovali... :-)
    ...netušim, čim by to mohlo bejt...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chm, to rozhodně nemůže být ani tím, že vyrostli ze své roztomilosti, ani absencí známkování ve školce:) Já teda úči ze školky už vůbec nepotkávám, ale tuším, že by to bylo stejný...

      Vymazat
    2. Kdepak, učitelky ze své roztomilosti rozhodně nevyrostly... :-D
      Ale hádám, že narozdíl od dvou ze tří školních, to prostě nejsou zpruzelý vyhořelý krávy...

      Vymazat
    3. U nás teda byly dvě vyhořelý pochodně i ve školce. Budiž jim děti lehký.

      Vymazat
    4. A to já si nedělám iluze o tom, že by to ve školce bylo něco nevídanýho...

      Vymazat
    5. Teď si představte, že naše učitelka ze školky se za pár let objevila na základce jako učitelka. Najednou tam je cizí paní, kterou si nepamatujete a ta má na vás insider informace, z doby, kterou si taky sotva pamatujete.

      Jak by se hodila černá magie, i jen jako nepovinnej předmět.

      A.P.

      Vymazat
  3. Teda, to musel být bizár! On vážně někdo řekne to s tou čarodějnicí inkriminované osobě přímo do očí? Prosímtě, co jste to na tom pikniku pili? :-D

    OdpovědětVymazat