neděle 23. února 2014

Soči na Ledné

Jak rozpustit 66 miliónů v ledu


Olympijský park na Letné? “Zrovna včera jsem slyšela, že tam bylo minulý víkend 30 tisíc lidí, kteří se pokoušeli podříznout se navzájem bruslemi v bahně”. Marťa tip na sobotní odpoledne pozměňuje na procházku po Letné s nezávaznou kontrolou situace a bezodkladným útěkem, pokud se skutečně prokáže, že se do olympijského parku infiltrovali kromě nás, proboha, lidé.

Houbič předpoklad návštěvníků zvyšuje na dvojnásobek, protože to je poslední víkend, kdy se tam nahrne zbytek sportovních fanoušků z celé republiky. “A odkdy se ty vlastně počítáš mezi sportovní vymaštěnce? Naposledy jsem tě viděl fandit sportu při stolním fotbálku.”

“No právě! Když já bych tak chtěla vyzkoušet ty boby”, vzdychnu. A tak se v sobotu jdeme projít ke kyvadlu. “Žádní lidé! Tady vidíte, jak se zbytečně podléháte tlaku médií” poukazuji nadšeně na opuštěnou vstupní bránu a v očích se mi rozhoří olympijské pochodně.

“Nojó, ty boby”, zahučí oba rezignovaně. “Ale jaký žádný lidi” zkouší to ještě Marťa. “Tady stojí banda fízlů”. A tak jdem. Po prvních krocích bylo jasno ve dvou věcech. Venku nejsou žádní lidé jednoduše proto, že jsou všichni vevnitř. A taky, že jde o dalšího favorita na nejmizernější padesátikorunovou investici mého života. Kdybych totiž podlehla tlaku medií i já, mohla jsem si v lednu, dokud jeden rekordní víkend nasněžily dva centimetry, zajet do autocentra Jarov a tam se dívat na nový Superb, Yeti a Citigo do zešílení. A kdyby mi ani tohle nestačilo, dokonat amatérskou lobotomii ostrou hranou katalogu Škoda.

Tím nechci být za lakomou Barku, ale stejně jako v multiplexu jsem ani na Letné nenašla důvod, za co přesně platím vstupné, když mi do hlavy mezi vstupní a výchozí branou netesá nic jiného, než marketingová kladívka. V tomto případě navíc s patnácti milióny veřejných peněz ministerstva školství a průmyslu. Tak jsou ve školství prachy, nebo nejsou?

Mezi otázky bez odpovědí se ale vbrzku zařadila ta nejhorší z celého sobotního odpoledne. Abych byla konkrétní “ty moje boby”, které se postupně modifikovaly na “moje debilní boby” a “tu nepojmenovatelnou věc, kvůli které stojíme uprostřed autosalónu a  obchodu s hnusnýma hadrama.”  Boby nebyly!

Zato byla rychlobruslařská dráha, kde obruslený dav rozmazaně sviští rychlostí fronty na Opencard. Led pod nimi přes veškerý pohon agregátorů po kapkách odtává, zanechávajíc za sebou sportoviště vhodnější pro zápasy v bahně. Zdaleka nejlepší vizuální dojem ale slibuje výhled z vysoké tribuny na běžkařský areál. Z výšky připomínají běžkaři zajaté lední medvědy, kteří si smutně vyšlapují kolečko svého těsného výběhu. Za plotem si na pivo vykračují fanoušci Sparty, letně odění jen do kraťasů.


Poslední upocený ostrov ledu dnes končí. Baj baj Soči, baj baj, moje boby. První jarní tráva se na Letné bude vyjímat daleko lépe. A to poroste i bez veřejných peněz a podivuhodného stavebního povolení.

11 komentářů:

  1. nic ve zlém, ale to vypadá jako Boží trest, tak se jen ptám, cos mu provedla, že ti do hlavy vniknul a ty boby vnuknul !?

    OdpovědětVymazat
  2. xltc: já ti nevím, asi nějaké zmámení smyslů vlivem letošní sněhové deprivace! Každý rok pořádáme tradiční sjezd Petřína na pytli a lopatách, které se sypou člověku přímo pod zadkem a letošní ročník mi zkrátka chyběl.

    OdpovědětVymazat
  3. tím ale nechci tuhle zimu rozhodně pomlouvat ani zatracovat - právě naopak, chyběl mi v ní opravdu jen ten jeden sněžný víkend.

    OdpovědětVymazat
  4. Co jsem tak zkoumala, když jsem se tam chystala, mohl se člověk tomu poplatku vyhnout, když si nainstaloval do chytrého telefonu nějakou speciální appku. Ovšem nedostali jsme se tam a nemůžu říct, že bych toho nějak extra litovala...

    OdpovědětVymazat
  5. V tý Prahe už nevíte co by:-)
    I přes veselý popis, který jistě odráží realitu, je to vlastně smutný.
    A sníh letos opravdu chyběl, až je mi do breku. Dokonce jsem včera vytáhnul bicykl a jezdil po vsi, pokud se tedy mému tragickému šlapání dá říkat jízda:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Quanti: a nebyla to ta pro rezidenty Prahy 7? Měli QR kód i v časopise P7. A nedostali jste se tam kvůli frontě? Mně připadlo celkem zvláštní, že tam v sobotu odpoledne nebyla opravdu žádná. Možná se tam lidi hrnou úplně od rána, ale to mi o víkendu taky nedává smysl.

    Sejra: No, když si vzpomenu, že minulou zimu byly mrazy snad do konce března, tak se mi brečet vůbec nechce. Spíš vytáhnout piknik deku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, myslím jako že jsme se nedostali na Letnou - byly různé komplikace nebo jiný program. Já o tom četla na webu toho parku a na nic o rezidentech si nevzpomínám, ale teď už je to stejně jedno... :)

      Vymazat
  7. u nás se zima pozná tím, že po vsi vrčí pily a cirkulárky, a zamrzne kačák. A to se letos naplnilo, já teda deprivaci nemám !

    OdpovědětVymazat
  8. sníh a led jsem ve svém životě oželel podivuhodně snadno! ale co a proč bylo sledováno tím skvělým nápadem na Letné, po tom nemám sílu pátrat.

    OdpovědětVymazat
  9. lobo: fakt, že díky tomu svět navždy přišel o bobistickou vycházející hvězdu, tě nechává ledově chladným?!

    OdpovědětVymazat
  10. My jako obyvatelé Prahy 7 dostáváme do schránek časopis Hobulet a tam byly dva lístky zdarma na ten "ruský cirkus" na Letné, kdybych byla jen malinko podnikavá, mohla jsem je zpeněžit a vydělat si třeba pade :D

    OdpovědětVymazat