pátek 16. ledna 2015

Co najdete v parku, když skončí zima

Dnešní post zamrzí Katku  Neumannovou i Ligu na ochranu sněhuláků, ale právě takový je život: zima je u konce!

Aspoň ta pražská. Ostatně není proč lamentovat, pár milimetrů sněhu vydrželo skoro tři dny. Z toho úslužně i na Silvestra, aby si lidi mohli vkládat na Instagram své pyrotechnicky odpálené články prstů naaranžované pěkně v prašanu. Díky vlezlému listopadovému počasí byl dostatek příležitostí unosit nepromokavou zimní bundu a na Václaváku se dodnes prodává Bombardino jako na sjezdovce v Trentinu. V našem parku už pučí stromy a po zimě tam najdete podobné objevy jako odtávající mamuty na Sibiři.

Hovna. Spousta mazlavých hoven. Díky jarní teplotě nikdy nezmrznou tak, abyste na ně došlápli jako na oblázek a odrazili se s úsměvem a neposkvrněnou podrážkou. Maskují se v blátě a pak vám zákeřně vystartují po botách jako nakoplá čivava. Zrzavá smrdí nejvíc.

Rozmrzelí bezdomovci. Nejsou mrazy, nejsou polívky od magistrátu, ani zájem médií a příběhy o chlastu, zato dobrým srdíčku. Akorát furt chčije, takže jsou papundeklové domečky čím dál nasátější a spacák hozený přes lavičku nestačí přes den proschnout. Aspoň že ten Božkov bývá po Vánocích v akci.

Turisté v plážovém outfitu. Sotva vysvitne sluníčko zpoza mraku, cizinci odhazují svršky i spodky, joggují v šortkách a slunečních brýlích, zdraví všechny okolo a hází si piknikové deky do hoven. Těch mazlavých. Wow!

Vykradené hroby domácích zvířátek. Já jsem to Houbičovi říkala, že bych mrtvou myš nepohřbívala do parku, kam chodí venčit půlka Prahy. Prý když bude v krabičce a nad ní kámen a svíčka, tak i ti čokli pochopí, že mají zachovat pietu. Hádejte, co je tam teď? Ale obřad měla krásnej…

Nová mimina v kočárcích a dělohách. Stačí, když dodám, že mi s úderem jara zbývají poslední dvě bezdětné kamarádky. A je to zatím nezvyk, řešit místo koncertů a kumbálů, kde mají nejlepší kafe a víno, vývoj plodu týden po týdnu a nekuřácké podniky s dětským koutkem. Byla jsem taky taková?  Nebo ještě těhotnější? Někdy se musím hlídat, abych nebyla cynická a zamlčela hrůzné poznatky z porodů, laktační deprese a zanedbané domácnosti. Přes selektivní paměť vím dodnes mnohé!

Všechny ostatní poklady. Klíče, ožoužané tenisáky, víčka od piva, osamělé rukavice na větvích a krabičky od kondomů. Protože jaro je tady!

14 komentářů:

  1. aleale, já ti to povím, jak to bude: šetřím si bukové dřevo na únor, až to spadne pod 15 mínus, právě mi přivezli pluh (= nutně musí začít mrznout) a vůbec, kočky i pes se znovu přesrstili na těžkou zimu = JE TO JASNÉ !!!

    OdpovědětVymazat
  2. Zima přijde začátkem března, až povezem motodítě z porodnice. Přece by si nenechala ujít takovou hezkou tradici...

    OdpovědětVymazat
  3. osamělé kondomy na větvičkách, bezdomovci vyhrabaní z hrobů a ožužlaný Božkov? to je jak série indicií, které tu prozrazuje mimořádně zlomyslný Otec Fura!

    OdpovědětVymazat
  4. extláča: o tomhle já vůbec nechci nic slyšet! Už si kreslím fixkou na vejce na tvrdo ke snídani velikonoční motivy a slyším v dálce pípat kuřátka na vyschlé mezi...

    Quanti: je fakt, že zima byla i když jsme přivezli Čičman a to se narodila začátkem května.

    lobo: počkej si na zakrslého Paklíče!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paklíče :-))) jsem už letos viděla! Byl zakrslý a bylo jich několik. Kvetly v zahrádce za plotem, žlutě.

      Vymazat
  5. Bud cynicka a hezky kamaradkam vsechno rekni. Az budou mit popordni depresi tak ti budou vdecne, ze o tom od nekoho slysely a nebudou si muset tolik vycitat, ze jsou spatne matky.

    OdpovědětVymazat
  6. Vy si v té Prahéééé žijete, jen co je pravda !!!

    OdpovědětVymazat
  7. kulida: To si nejsem jistá, já si vždycky říkala, že moje děti a přístup budou úplně, úplně jiné...S ohledem na absolutní neodhadnutelnost a nepřenositelnost rodičovství bude lepší naslouchat a soucitně se usmívat:)

    Sejra: Možná se ty klimatické anomálie vyskytují proto, že bydlíme v jedné nejvíc gay friendly čtvrti vůbec, ale to je zatím předmětem spekulací!

    OdpovědětVymazat
  8. Mne slo spis o ty prvni tydny, ktere byvaji narez pro vetsinu novopecenych matek, ale malokdo to vi, tak se mi zda, ze je dobre byt pripraveny. I kdyz je pravda, takly jsem si rikala, ze ja to budu mit jinak. Takze je mozna lepsi byt pripravena a pripadne potvrdit, ano, sestinedeli je silene a ano, casem se to zlepsi a ne, nejsi jedina. Mne to tenkrat dost uklidnilo, kdyz jsem cetla ze lidi, ktere znam, prochazeli stejnim silenstvim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málokdo to ví? Neumím si představit, že by to nebyl nářez! Z více důvodů.

      Vymazat
  9. já mám kamarádky stále bezdětné všechny a bojím se, že než je potká to "štěstí", že už stihnu všechno zapomenout a nebudu moct předat své zkušenosti dál :o)))
    btw. pár minut už myslím na zrzavé hovno a je mi zle od žaludku. Děkuji ti pěkně :o))

    OdpovědětVymazat
  10. Vidím, že letošní absence Karibiku už se projevuje i v toužebných, avšak šalebných příspěvcích...

    OdpovědětVymazat
  11. kulida: Jasně, jakmile se to už dostane do roviny reality a důvěrností, tak to nezatajím jediný proplakaný den. Já pod tím myslela, že zatím nestraším těhotné a nevyvracím bezbolestné a orgasmické porody, což jsou jejich aktuální témata:)

    jarmilka: Není zač a jestli ti je líto zapomenout, není nic snazšího, než navázat dalším Kvetákem...

    F.: Za pár týdnu, maximálně měsíců, si na mě vzpomenete jako na vizionáře!

    OdpovědětVymazat
  12. dneska ráno u nás bylo přimrzlo a 2 cm sněhu, takže se to jasně ukazuje jak to je ... ještě jsem zapomněl dodat, že mi v teplém prosinci vyrazil česnek, takže je jasné, že muselo začít mrznout

    OdpovědětVymazat