sobota 19. listopadu 2016

Sri Lanka: Nejlepsi vecirky jsou v podpalubi

Na nadrazi na Sri Lance mate o cestujicich jasno jeste pred odjezdem - do prvni, druhe a treti tridy se totiz musite zpusobne radit uz na nastupisti. Prvni tridou jezdi vymydleni cizinci, co bezne jezdi s ridicem, ale cetli v Lonely Planet o uzasne panoramaticke vyhlidce na zeleznici a tak to velke dobrodruzstvi po kratke hadce partneru podstoupi. Docela casto toho oba lituji uz za par minut na perone poplivanem cervenyma flusancema z betele a pokrytym potulnymi psi a dalsim nebezpecim v ruznych stadiich rozkladu.

Druha trida stoji par korun a najdete v ni mix mistnich a batuzkaru. Treti trida je to same, ale misto spinaveho zachodu evropskeho typu curate do spinave diry do zeme. A tak si tak rano stojime na nastupusti v Elle na fleku pro lidi druhe a treti kategorie, kdyz tam zacne proudit procesi svatecne oblecenych mistnaku. Zeny v barevnych sarich, muzi nazehlene kosile, nekteri maji bubny a za celou tou radou snad stovky malych lidi cupitaji dva liliputi. Tenhle pruvod jako promenada cirkusu Berousek cestou uplne zatopi vydesenou prvni tridu natesno pritisklou k nadrazni budove a prelijou se k nam. Vsichni se usmivaji, nekdo zacina hrat na buben, v kotli uz se tanci. Nemuzete nestat s pusou od ucha k uchu, davate si ranni koupel v lidech a usmevech.

"Ahoj, co se deje? Buddhisticky svatek?"  ptam se typka, co si vzal liliputa s trumpetkou za krk.
"Buddhisticky svatek!" uprimne se tleska do kolen typek, az malem setrese trpaslicka. "Tohle vsechno", obkrouzi rukou tancici dav, "jsou moji kolegove z fabriky na denim. Dneska mame teambuilding v Nuware jeste s dalsima. Celkem je nas sest set. Muzu si te vyfotit? Odkud ses?"

Dovedete si tohle predstavit ve vasi praci? V te me by to vypadalo asi takhle:

Sef na meetingu: "Jo vlastne jeste jedna vec. No, vim, ze nebudete nadseni, ale vedeni se rozhodlo usporadat akci pro zamestnance. Je to uz tuhle sobotu..."
Dav podrizenych: "V sobotu? To se asi posrali, ne? Mysli si snad management, ze nemame pravo na osobni zivot? Budou za to priplatky za vikend? Jakej je budget na chlast?"
V sobotu bude stat na perone sef a dva patolizalove. A jsem si jista, ze nikdo z nich nebude zpivat.

A takhle to vypada na porade u nich:

Sef: "Jo a vlastne jeste jedna vec: Vedeni se rozhodlo usporadat akci pro zamestnance. Je to uz tuhle sobotu a pojedeme vlakem!"
Dav podrizenych: "Wooow!"
Mechanici provozu: "Muzeme si sebou vzit bubinky?"
Dav podrizenych: "Jooooo!!!!"
Barvicky denimu: "A my budeme tancovat!"
Mechanici: "Jooooo!!!!"
Liliputi: "Kdyz nas vezmete na ramena, budeme troubit na trumpetky!"
Vsichni: "Jooooo!!!!!"

Tohle je na Sri Lance jedna z nejlepsich veci. Nemusite pit kafe, abyste byli v praci vykonnejsi a nepotrebujete alkohol pro tanec na nadrazi v devet rano. 

5 komentářů:

  1. Chci tam taky!!!!
    Dita

    OdpovědětVymazat
  2. Představuju si ten perón a pořád si ho nemůžu dopředstavit.

    OdpovědětVymazat
  3. Zanedlouho se zméním i o druhé stránce věci:)
    Liš, perón je úplně obyčejnej, jen se tam postavíš podle lístku. Začátek hned u kasy je pro jedničky, poplivanej prostředek pro dvojky a konec (až konec v nedohlednu) pro ty nejlevnější. A mají zřízence, co hlídá, aby se nepřebíhalo:) Zvláštní je, že ve vlaku potom už žádný průvodčí nechodí, takže se v tom asi udržuje disciplína po celou dobu jízdy.

    OdpovědětVymazat
  4. Á, legendární nástupiště 1A na Smícháči je tedy nejvyší třída,na Karlštejn! Tím se to vysvětluje.

    OdpovědětVymazat