středa 28. března 2018

Army shop: Testováno na lidech (a mrtvolách)


Pro Galahada

„Tak babičku bychom měli. A copak mi dáš k Velikonocům ty?“ zeptal se Žmur po telefonátu s moji mámou a utřel si do rukávu horskou bystřinu slin pramenící z představy slíbeného čokoberánka a snůšky kindrvejcí.

„Já? Myslela jsem, že budou Velikonoce a ne Vánoce ani narozeniny“, procedila matka-židák. „Dostaneš ode mě den dovolené, co si beru na tvoje prázdniny. A můžu ti k tomu vzít z práce propisku.“

„Dovolená je tvůj vlastní dárek“, ohodnotil Žmur drahocennost času, co můžu strávit v jeho zářivé přítomnosti. „Slíbilas mi, že si můžu něco malýho vybrat už za minulou logopedii.“ Nechtěla bych být u toho, až mi Žmur jednou začne skládat účty za dalších dvacet let.

Tak jsme vyrazili obhlídnout velikonoční nadílku do Žmurova vysněnýho kšeftu. Army shopu.

Zvenčí to vypadalo celkem nevinně, ale hned jak se zabouchly těžké dveře do potemnělého suterénu, začala na nás chlístat dusivá atmosféra plesnivých celt a maskáčových kabošů, ze kterých byste mohli vyvařením těžit krystaly čistého kortizolu. Divím se, že se místo zazvonění příchozího zvonečku na dveřích, neozvala spíš střelba z kulometu. S každým nádechem v té nikdy nevětrané místnosti se mi vědomí zamlžuje o něco víc, jako když zhluboka dýcháte do plynové masky.

Děti se s  vděčností rozeběhnou po prostoru jako malí Albánci po stanu KFOR. Zatím to vypadá, že neodejdeme minimálně bez frčky, co budu muset našívat Čičman na šaty, a plastového orla v životní velikosti, kterého si přeje instalovat na záhlaví postele. „Ten je tak roztomilej“, rozplývá se Čičman. „Budu se jmenovat Přemek a bude se mnou spinkat.“ Taky vám připadá výhledově nebezpečný, že Čičman pojmenovává všechny obskurní předměty po chlapečcích ze školky a tahá si je do postele?

Když dojdeme do velitelského stanu s majorem prodeje rozcapeným na rybářské židličce, už mám mozek zastřený natolik, že vážně uvažuji o koupi šátku v odstínu pouštní bouře. Zdalipak je děravý od kulky, nebo molů? Něco mě nutí mnout ho mezi prsty, přivonět si a inhalovat zemitou vůni plesnivého testosteronu.

Prodavač nás strnule sleduje a nevydá slova. Asi prochází stejným pocitem bezbrannosti, jako když vám v ospalém odpoledni na vojenské základně nepřítel hodí LSD do várnice s čajem a hodinu poté čelíte invazi mravenečníků, co zabodávají svý nenasytný choboty do krabic s výstrojí a vysávají z nich vzduch na způsob vakuové pumpy.

„Pře…přejete si něco?“ ozve se po dlouhých minutách mrazivého ticha od velícího pultu.

Zasněně pustím šátek. „Ne, my se tady jen tak díváme“. „My si tady jen tak čucháme“, upřesní to obratem na vysvětlenou Čičman, co musí všechno dělat a říkat po mně.

Mezitím se vynořil Žmur jako krysa zpod regálu označeného štítkem VIETNAM. V ruce drží brýle, co někdo musel chladnokrevně servat z ksichtu zastřelenýho Nicka Slaughtera a polní láhev. Asi vás už stejně jako prodavače nepřekvapí, že brýle lhostejně odložím na pult, ale dychtivě přisaju svůj mravenečnickej čmuchák k flašce.

Moje přemáhané receptory zasáhne taková dávka plísně a vyčichlého yperitu, že se málem sesunu na rybářskou židličku majora. „Mám vám k brýlím přibalit i toho orla?“ slyším odněkud zdálky. 

Díkybohu zvládnu zavrtět hlavou. Pak už si to pamatuju jen v mlze. Někdo mě  vystrčil na čerstvý vzduch o tři stovky lehčí a v noci na dnešek se mi zdálo o přežití v džungli. Předpokládám, že jde o začátek posttraumatického válečného šoku. Máte někdo kontakty na schůzky anonymních válečných veteránů? Nechci být za čmuchala, ale možná bych se zastavila...

Pro Přemka se zastavíme příště





25 komentářů:

  1. další věc, kteoru máme společnou, armáda mě vycvičila jako velitele materiálového skladu !

    OdpovědětVymazat
  2. Vůně armyshopů skutečně bývá...omamná :-)
    Ten potemnělý suterén mi zní jako Řípská...(?)

    OdpovědětVymazat
  3. extlaca: Být velitelem jakéhokoliv skladu se vždycky hodí!:)

    Galahad: Hej! Modří už vědí:) Jj, je to Řipská. Je to teda zakódovaný i v názvu (bez těch mrtvol), Žmur si tam ukradl vizitku, na který je to jako hlavní claim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přimělas mě se tam po delší době podívat. Ale trochu mě zklamali, protože neměli :-)
      Teda oni tam maj v podstatě všechno. Jen to, co jsem od nich chtěl, neměli... :-D

      Vymazat
    2. Nedovedu si představit, cos po nich chtěl a neměli to. Origo palestinu Usáma Bin Ládina?

      Vymazat
    3. Tričko desert MARPAT velikosti XL :-D
      Nůďo, já vim...

      Vymazat
  4. Správný kluk, z toho jednou něco bude, když si dovede už teď vybrat správný krám.
    Příště mu místo brýlí kupte nějakou zbraň.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  5. Jéje, takovýho orla tam mají??!!!
    Já měla v plánu si tam jít koupit pruhovaný triko s dlouhým rukávem - mívají modře, červeně a černě pruhovaný, modří jsou námořníci, červení záchranáři (asi aby tolik nebyla vidět krev?) a černě pruhovaní nevímco, jestli zákopáci nebo něco s mrtvolama...

    Ale asi tam po přečtení článku nepůjdu. Zkusím holešovickou prodejnu. Tam byla paní a bylo to tam malý, to bude smrdět míň.

    OdpovědětVymazat
  6. A nevím, co je kaboš!
    Hledala jsem to na netu a byl to režisér...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... kdyby to byla zkratka od kabát (kterou jsem nikdy neslyšela, znám jen karboš od karbanátek), tak to by mohlo bejt kongo.To znám, plášť zelenej maskáčovej tenkej.

      Vymazat
    2. Čau Liško! Když to vezmu popořadě, tak to triko bych tam rozhodně zkusila - pouhou vizuální kontrolou skladu jich tam měli hejna. A major prodeje je fér chlap a obchodník, fakt nemůžu říct slova. Já bych z takové dámské návštěvy byla možná překvapená víc.
      Kaboš je kabát. Nebo já tak říkám svýmu kaboši. Oficiální vojenský termín to patrně nebude:) Kongo, to zní exoticky! Na tom by měly být spíš pralesní motivy, než univerzální maskáč. Myslím tím gorily, papoušci a orchideje!

      Vymazat
    3. ... nebo se mi ta dýlka nějak plete a zamlada mi pláště a chlapi připadali, že mají delší rozměry :- ))

      Vymazat
  7. Přemek je krásnej! Určitě by fungoval spolehlivěji bez lapač snů!

    OdpovědětVymazat
  8. Úplně mi opět slzely oči při představě Čičman škemrající o Přemka domů nad postel :D Osobně ten odér army shopu taky nemusím a na Jihu bývají všelijaké :)
    Věř mi, Psice, že chvilkami s Tebou až neskutečně soucitim, popisy plus má fantazie = nebezpečná kombinace :D

    Quanti: osobně si nejsem jist, zda bych zrovna orla v takové velikosti chtěl nad postel coby lapač, probuzeni by mělo rázem infarktový ráno :D

    OdpovědětVymazat
  9. Někde doma mám zabordelené kongo vz. 60 po tátovi. Nádherný a nadčasový kus módy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzor 60? ...to jako Mlok?
      ...to máš doma docela poklad, poslechni...

      Vymazat
    2. Počkat, to jsem vygůglila a zdá se mi to nějaký krátký! Já znám kongo jako dlouhej plášť, něco extra, co jiný neměli. Měl ho jeden kluk, co mě balil, když mi bylo 18, absolvoval střední vojenskou.

      Vymazat
    3. ... nebo se mi ta dýlka nějak plete a zamlada mi pláště a chlapi připadali, že mají delší rozměry :- ))

      - omylem jsem ten koment prskla i jinam někde výš, sorry.

      Vymazat
    4. Liška: Jj, možná to byl nějakej zakrslík, co by měl rukávy ke kolenům, pokud by je neměl pětkrát srulovaný kolem zápěstí:) Tím teda nechci urážet tvé nápadníky!

      Vymazat
  10. Quanti: Možná by fungoval jako krákač snů!:

    Marty: Hele to mě překvapuje, jestli je ten odér krajová záležitost. Jakože na Jihu je to všechno víc propocený, nebo víc od krve?

    Ještě k tomu krákači snů, jednu dobu mě ráno probouzel upřený pohled fakt divný kočky (živý). Takže proti tomu je pohled plastových orlích očí jen mírně znepokojující zájem o moji spící osobu:)

    lobo: Před tím jehličkovým vzorem jistě padla do jehličí nejedna divoká trampka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už mi skoro připomíná Krákala z Morgavsy a Morgany :D

      Vymazat
  11. Psice: Víš, že propocené ani ne a krev... nemusím :D
    Je to prostě taková zatuchlina, že mě to vyžene samo... Sám vím, co to je žít v zatuchlině, měl jsem byt v hodně vlhkém prostředí... ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Hodně velký sortiment je případně také na https://armik.cz/

    OdpovědětVymazat