pondělí 14. května 2018

Vidět Řím a zemřít?


Nic nemožného, pomůže vám k tomu alergie na pyl i stávky dopravců

Výlet do Říma jsme plánovali už dlouho. Těšení se na cestu  aspoň u mě připomíná těhotenství. Plánuju výbavu, řeším termíny a představuju si v zářivých odstínech. Moje pregnantní představy o Římu vypadaly asi takhle: Úzké uličky s nataženým prádlem a děckama, co hrají fotbal na ulici. Vybavující se prostitutky s cigaretou jako v mé milované Římance od Alberto Moravia. Hladové kočky na amfiteátru rozvalené v rozvalinách dějin. Cupitající jeptišky s batůžkem knih o utrpení světců. Zpětně odhaduji, že jsem se v příjezdu sekla asi tak o čtyřicet let zpátky. A že všechny důležité triky pro turistické přežití v Římě se příliš neliší od mládí v zapadlém sudeťáckém maloměstě.

Pro tebe zdarma

„Ahoj, já jsem Abimbola a jsem ze Senegalu. Jak se jmenuješ ty?“ Exotičtější verze prodavače značkových parfémů. Abimbolův krámek v igelitovém pytli na odpadky zahrnuje dřevěné sošky žiraf, které ale podle cedulky „made in China“ nevyřezávali senegalští mistři při západu slunce v savaně, ale spíš zručné prstíky čínských dvanáctiletých dělníků. Strkal vám už někdo někdy parfémy do kapsy zdarma, jenom za něco „zlatýho od vás pro štěstí“? Potom už scénář znáte.

Abimbola zkouší střelit žirafu se slevou za deset éček. Pokud tuto nabídku dne odmítnete příliš ultimátně, prohlásí vás prodejce za zaostalé rasistické prase. V případě rasově a gender korektního „bohužel si nejsem jist, zdali mohu tuto velkorysou nabídku přijmout“ po vás hodí náramek zdarma. Jen za pozvání na kafe. Pro sebe a pár svých bratranců, kteří většinou do tří sekund vylezou z dodávky, stánku se zmrzlinou, nebo kanálové šachty. A mají pro vás igeliťáky plné prvotřídního rukodělného zboží. Na plácku před Koloseem můžete za letenku za pár korun zažít nefalšovanou atmosféru afrického tržiště v Dakaru. M. se po pár žirafách naučil tak chladnokrevný výraz, že ho většina prodejců označovala za Nora.

Hnutí za křečové žíly a ledvinové kameny

V Římě neexistují lavičky a záchody. Pustě sedět a vyměšovat zdarma můžete doma, nebo k tomu využít dobře placený servis v jedné z miliard pizzérií. Pokud odhlédnu od toho, že personál si při otázce na toalety ověřuje, kde přesně sedíte, většina záchodů vypadá, jako by se tudy prohnalo rozzuřené stádo slonů s akutní úplavicí včetně rozmlácených mís a  otisků bot na prkénku. Proč ne. Jedním z dalších bezpečných způsobů močení by mohl být závěs obouruč na splachovadle.

Pyl

Pro všechny milovníky konspirací, Babišova řepka dolétla i do Říma. Právě tam kvetou platany a večer co večer jsme se vraceli na pokoj s krví podlitýma očima jako laboratorní krysy po dvanáctihodinovce v testovací laboratoři Spolany. Krotké české jehličnany svým římským bratrům nesahají ani po kotníky!

Lakomý strýček Ryan a stávky dopravců

Pokud hrajete rádi únikové hry, doporučuji letenky od Ryanair. Informační SMS o zrušení letu pípla necelé dva dny před odletem a únikovka mohla začít. Legendární zákaznický servis téhle letecké společnosti nás odkázal na partnerskou společnost Vueling, kde stál last minute přímák do Prahy 1000 éček za oba.

„Můžeme si teda radši koupit let v nižší cenové relaci jinde?“
(Operátor je zaneprázdněn počítáním dnešních neproplacených reklamací)
„Samozřejmě si tuto letenku můžete koupit“, napsal nám Zoltan.
„Ale jistě chápete, že vám z pozice customer care nemohu garantovat jeho proplacení“.
„Aha, a těch tisic eur za Vueling nám tedy proplatíte?“
(Zoltan jde na cigáro).
„Samozřejmě si tuto letenku můžete koupit. Ale z pozice customer care vám nemohu garantovat…“

Koupili jsme si tedy normální letenku od ČSA a ve středu natěšeně odjeli na letiště. Při pohledu na tabuli odletů nám v rudých očích od pylu popraskalo ještě pár žilek navíc. Většina jich byla zrušená, na seznamu zbylo asi pět letů, které budou odbaveny. „Stávka“, bezstarostně pokývají hlavou zaměstnanci letiště cestou do kavárny.

Naštěstí byl mezi šťastnou pětkou i náš let s ČSA. Docela dlouho jsem se i přes svůj strach z létání do letadla necpala s takovou radostí. Abych nebyla za úplného zoufalce, taky tam měli skvělou pizzu, v metru místo revizorů harmonikáře a pokud máte v hlavě Photoshop a umažete si z výhledu patnáct tisíc lidí, tak můžete číst historii skoro z každého kamene a schodu, na který si sednete. A hlavně! Vám už nikdy nebude Praha připadat plná lidí a tragikomických suvenýrů.




18 komentářů:

  1. Jééé, supeeer!!
    A považovali ho za Nora... :- ))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za Nera? To měl v jedný ruce připravený psací potřeby a v druhý zápalky? :-)
      V každym případě Řím vypadá jako místo, kam pojedu na prázdniny jedině s Audrey Hepburn.

      Vymazat
    2. Audrey uz ma asi prazdniny naporad, ale Sophia Loren je pry porad cipera!

      Vymazat
    3. Ulož.to je mocné - to mi z těch věčnejch prázdnin vytáhne i Audrey ;-)

      Vymazat
  2. ostatně myslím, že nejlepší cesta do Říma je pěší pouť ! to se to pak umírá !

    OdpovědětVymazat
  3. Jó, Řím! "Ya ma sista, no problem" a falešné Prada kabelky od hřmotné čtyřicetileté černošky, davy a vpravdě italská infrastruktura... já nějak tyhlety slavný města nemusím. Nemám, já heretička, ráda ani Paříž. Tam se nejradši zašiju do Jardin du Luxembourg a v Římě mi bylo nejlíp na vesměs odlidněném, zeleném pahorku Palatina...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale pizza dobrá, pravda :)

      Vymazat
    2. Nam bylo nejlepe v Tivoli. Cisari vedeli, proc z Rima utikat na haciendy na venkov. Pristi trip bude do Gruzie, tam se nam po lidech a kavarnickach treba jeste zasteskne, v objeti se smeckou vlku, nebo pasteveckych psu:)

      Vymazat
    3. Psice, naše dítě letí v létě do Gruzie, s děvčetem, které to tam zná (bo je původem vocaď) a podle jeho slov je to země zaslíbená:-)

      Vymazat
    4. Sejra: Do Gruzie se před rokem odstěhoval náš nejlepší a nejhodnější soused z baráku s úplně stejným vysvětlením:) Těším se na to!

      Vymazat
    5. Quanti: přesně, v Madridu je velkej park Bueno Retiro, taková Stromovka.

      Vymazat
    6. Samá Gruzie?! Jedna kolegyně tam v létě letí, protože tam teď žije její kamarádka. Jiná býv.kolegyně tam jezdí několikrát ročně na pár týdnů s Člověkem v tísni.

      Vymazat
    7. Tak Sejra bude možná mít gruzínského vnoučka! (?) A to jsem si myslel, že naše rodina je úchylná. Kam se na Sejry hrabem!
      MIlan

      Vymazat
    8. To je jak Sejrovy včely - jeho rodina lítá všude!

      Vymazat
  4. Já Řím miluju! V lednu. Míň lidí, teploty pro nás na tričko (pro místní na péřovky), pizza, kafe, zmrzlina, na chvíli klid od dítěte/dětí... Já bych to vlastně asi teď milovala kdekoliv :) Mumželka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ten leden zní daleko lépe. Něco jako moje první Andalusie v prosinci, ta byla taky parádní. Místy i jako z postapo filmu, když se v liduprázdných hotelech proháněl vítr od moře:)

      Vymazat