pondělí 16. července 2018

Tutoriál WC kutila pro začátečníky


V našem retro bytě docela často přemýšlím nad tím, kde končí hranice starýho harampádí, a kde začíná muzeum. Taky jestli by to nešlo monetizovat, třeba oblíknout celou rodinu do krepsilonu a leteckých brýlí, a provádět u nás turisty, co zažili svý nejlepší léta v sedmdesátkách. Součástí naší apartní rezidence ve stylu reálného socialismu je origo záchodová nádržka vzor 1974 s kultovním šedým splachovadlem na provázku.

Naděje, že něco starší než vy, tady bude věčně, je samozřejmě naivní, pokud se nebavíme o plujících plastových ostrovech, Babišovi ve vládě, nebo prvním místě pro Karla Gotta v anketě Český Slavík. Ale já tomu fakt věřila. Dokud někdo, pravděpodobně Žmur, nezlomil tyčku od splachovadla, která spouští celý ten perfektně seřízený orloj vevnitř nádržky.

Jako obvykle se kolem takového neštěstí seběhne dav nekompetentních, ale o to chytřejších a zvědavějších čumilů.

„Tak, a máme po záchodě“, natahuje Čičman. „Zrovna když potřebuju kakat.“
„To teda byla šlupka“ vydechne Žmur. „Že to na mě rovnou celý nespadlo. To máte z toho, že si sedíte na penězích a nekoupili jste dávno lepší záchod. Třeba to průhledný prkýnko s mušličkama, co mají v Obi.“
„Jo a nádržka by mohla být taky průhledná a mohli bychom tam chovat chobotnice a ráčky poustevníčky“, zasním se teda při té nabízené příležitosti taky.

„Pusťte mě k tomu, bando záchodových hooligans“, odhrne nás všechny M. s kufříkem nářadí. „Ty se zatím můžeš vykakat do pytlíku“ podá bezelstně Čičman starou igelitku (nemusím ani dodávat, že ji tento návrh urazil.)

Po půl hodině velkých očekávání a zadržované stolice M. slavnostně rozrazí dveře od koupelny. Místo zlomené páčky je pomocí složité konstrukce z gumiček a sekunďáku nainstalovaný klacík.

„Jestli se nepletu, tohle je fakt… klacík? Bude to držet? To už ta nádržka může být rovnou dřevěná budka pro sýkorky, ne?“ dusím se vnitřními pochybami. M. tvrdí, že na dřevo je spoleh. Ať se podíváme na dřevěný most v Lucernu, nebo stromové chýše papuánských kanibalů. Jde o ekologicky a ekonomicky výhodný materiál prověřený stovkami let, tvrdí. Ještě to odpoledne začne to řešení prověřené stovkami let a tisícemi děkovných dopisů strašlivě protékat.

V tuto chvíli by normální člověk kapituloval a zavolal instalatéra. M. se ale zacyklí do víry ve své zázračné uzdravovací schopnosti čehokoliv a vzpomínek na krvavý účet za naši slovenskou dovolenou. „Až se s dětmi vrátíte z víkendu, teprve uvidíte, co je DYI spravenej hajzlík“ a výhružně přitom mává rukou nad imaginárním pražským instalatérem, co se nezouvá a smrdí cigaretama za litra na hodinu.

V neděli večer jsme stanuli před dílem Mistra:


„Každý si povinně vyzkouší, jak to pěkně splachuje“, pobízí nás M. „A to byste takovou zánovní věc chtěli vyhodit.“

„A proč se nedá splachovat třeba mojí barbínkou?“ zeptá se Čičman.

„Neboj, na Vánoce naházíme do nádržky dárky a budeš splachovat za vousy Santa Clause. A na Halloweena za malého oběšence“ hbitě posloužím odpovědí místo M.

Takže záchod bychom měli. A teď jen nevím, jestli se eMovi vůbec zmiňovat o tom, že špatně hřeje trouba. Plynová.


12 komentářů:

  1. Jééé, krása! To není ledajakej klacík, to je snad bambus! Urvanej.
    Ten žlutý přízrak vypadá jako z hororu. Já bych se tam po setmění bála :- )
    Těší mě, že my v bytě (nedaleko) už máme delší dobu zcela moderní splachovátko (ale mísa JE starší než já). A taky máme ty bílý čtvercový dlaždičky! Akorát v koupelně a v kuchyni (na záchodě jsme měli tátovo dřevěné obložení, který už je vyhozený) a se špinavějšíma spárama, co nejdou umejt, ty jsou taky starší než já.

    A co takovýto černo-bílý terazzo na zemi na záchodě nebo na chodbě domu, máte?? To je ve spoustě domů. Kdežto vaše nejžlutější splachovadlo je prudce originální!

    OdpovědětVymazat
  2. A ta bílá věc - zřejmě ve funkci ozubeného kolečka - je nějaká skládací lžička?

    OdpovědětVymazat
  3. Liško,

    ano, je to klacík z bambusové hůlky! Jinak se musím ohradit vůči žlutému přízraku, to přece není nikdo menší, než pes Jake z kultovního Adventure Time!:) https://www.csfd.cz/film/284095-cas-na-dobrodruzstvi/prehled/

    Terazzo sice nemáme v koupelně, ale na chodbě domu ano, další uhodnutý bod. Skládácí lžička tam ale není, asi myslíš tu urvanou páčku (od splachováčku)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. áá, to je ta páčka. Aha.
      Žlutýho psa znám jenom jako kapelu. Nebo pes Pluto - od starýho Disneyho.

      Vymazat
    2. Tak to je zas lepší, když člověku na záchodě visí pes Jake, než Ondřej Hejma!

      Vymazat
    3. Minimálně proto, že Jake se asi o něco líp vejde...

      Vymazat
    4. ...a líp se to vysvětluje policii.

      Vymazat
    5. Tojo! Splachovat Hejmou je horší než splachovat barbínou.

      Vymazat
  4. Na váš retro záchod si v zpomínám - zasněně jsem si vzpomněl na dětská léta, když jsme něco podobného měli doma....
    Ale mohu tě uklidnit (a hlavně Čičman), že moderní hajzly jsou o dost horší. V zásadě totiž a) splachují hrozně blbě, b) nesplachují, protože v nich není voda c) protékají, čímž nastupuje bod b).
    A o nějakých domoopravách ani neslyšet - při posledním pokusu odstranit problém protékajícího záchoda jsem si při rozborce a zborce připadal jako opravář atomového reaktoru. I cena náhradního dílu, kdy kvůli jednomu těsnění v ceně 5 kaček jsme musel zakoupit díl v hodnotě 700 kaček, mne dlouho rozpalovala doběla:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ten novej ma presne mama. Malym splachovacim tlacitkem splachnes leda tak mouchu a to velky je tak akorat na papir po curani. Kdyz tam jdu s nejakym vetsim umyslem, stejne to pak musim splachnout kyblem. Ale predpokladam, ze je to ma aspon stempl ekocertifikatu udrzitelneho rozvoje WC techniky:)

      Vymazat
  5. Starou WC nádržku se starým mechanismem a šedým splachovátkem na silonu máme jak doma, tak i na chalupě. A doufám, že to ještě dlouho dlouho nebudu muset vyměnit za něco popřevratově moderního.
    Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milane, přeji ještě dlouhé šťastné splachování!

      Vymazat