úterý 16. října 2018

Do it yourself: Muchárium


Věděli jste, že octomilky žijí i na pouštích, ve vysokých horách, tropických pralesech a v močálech? Ta poslední lokalita nejspíš vysvětluje kobercový nálet do našeho bytu.

Co jste ale určitě nevěděli, je fakt, že samečkové řádu Drosophila bifurca mají spermie dlouhé 5.8 centimentrů. Pro srovnání si představte, že se k vám z použitého kondomu snaží prokousat patnáctimetrové obludy. Nebo na vás zákeřně zaútočí z odpadkového koše, kam je někdo vyhodil ve zmuchlaným papírovým kapesníku.

Pro octomilky, co máme doma, je to asi sexy, protože nekontrolované rozmnožování je kromě nekonečného vysedávání a tlachání o velikosti spermií oblíbených samečků jejich jediná náplň dne.

Dobré ráno vám popřejí čtyři zrzky na míse mandarinek, a když se vrátíte z práce, tak je jich tam osm, z toho kromě jedné opelichané octomilfky a jednoho gaye všechny těhotné, nebo na mateřské.

To je pochopitelně vhozená rukavice pro M., který je neustále připraven zachovat náš byt bez zvířat, ať jde o štěňátka, nebo zatoulanou rybenku pod kobercem.

Nejdřív M. pochopitelně vyhlásil plošný zákaz konzumace ovoce. A vyrobil smrtonosnou past ze skleničky na bourbon, což považuji za obzvlášť prohnané a intrikánské. Do skleničky navrstvil strouhané jablko s cukrem, nahoře přebalil potravinovou fólií a s úsměvem sériového vraha do ní napíchal dírky.


Odpoledne se nedělo vůbec nic. Hrozba kurdějí kvůli zákazu zdrojů vitamínu C vypadala reálněji, než že by kvůli tomu měl trpět někdo jiný. Třeba octomilky.

Po první noci už ale M. mohl slavit první drobné úspěchy. Ve skleničce ležely dvě mušky nohama nahoru.

„Myslím si, že tam octomilky jen nanosily své mrtvé. Ale neříkej mu to, ať mu nekazíme radost.“ pošeptal mi Žmur.

Jak se ale ukázalo v následujících dnech, octomilky pojaly celý ten koncept úplně jinak.

Ze sklenice se strouhaným jablkem se stal jejich noční klub. Hampejz, kde se večer schází na neomezenou konzumaci cideru s lacinejma holkama, co jsou svolné k čemukoliv – jak dokládá zub na grafu jejich porodnosti, která dosáhla po instalaci nočního klubu (muchária, jak to odborně nazývá Žmur) historického maxima. Ráno se vyčerpané octomilky seberou a odtáhnou pracovat, zřejmě na projektu, jak se nabourat do lednice a večer se celý koloběh opakuje. K čemu je teda smrtonosná past, když ji můžete kdykoliv opustit a rádi se do ní vracíte znovu?

Takže sorry jako, M. Ale konečné řešení octomilné otázky je jenom jedno. Instalace chameleona.



19 komentářů:

  1. My jich měli potvor v kuchyni snad padesát! A to jsme ani neměli doma ovoce nebo zbytky jídla v odpaďáku. Pomohlo ale dát do malé mističky trošku octa, postavit ji normálně na kuchyňskou linku a do dvou hodin jich tam plavalo dvacet! Za dva dny jsme se tak zbavili všech a od té doby máme pokoj, i s ovocnou mísou na lince :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se k chytání octomilek maximálně osvědčil vysavač. Octomilky často sedí na nějaké světlé ploše, takže jsou celkem dobře vidět, a tahu vysavače neodolají, klidně se dají vysát i za letu. Na zdecimování populace octomilek stačí těm mrchám zamezit přísun potravy, během týdne si párkrát zavysávat a chameleon nemá co dělat. J.Dakš

    OdpovědětVymazat
  3. Většina lidí z mého okolí přísahá na vysavač, ale mně se letos velmi osvědčil lapač z DM - lahvička s octem a nad ní "stříška" z mucholapky. Znám pár lidí, co se jim přilepily za týden dvě mušky a zbytek si dělal nerušené mejdlo ve zbytku kuchyně, ale já už jedu třetí stříšku (ze čtyř - drobná panika) a místo desítek potvor odháním z misek od jogurtu a skleniček od vína jednu nebo dvě, takže za mě úspěch. Ale už aby to pomrzlo! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sklenička s octem, pár dírek do víčka a je po starostech, utopí se všechny do pár dní.

    OdpovědětVymazat
  5. Takže ocet, chm? Položím konkurenční misku vedle muchária a uvidíme:) My máme nějaký upgradeovaný - většinou nasytí scé potřeby a spokojeně odletí, místo toho, aby způsobně umřeli.

    Quanti: V nikdy nekončícím vedru a suchu už volám po zimě i já! A to je co říct.

    OdpovědětVymazat
  6. Chameleon žere cvrčky. Mám čerstvé info, páč si ho nainstalovala ředitelka naší školy a o přestávkách a hodinách k terárku uklízí žáky, jejichž ADHD už ve třídě není k zvládnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No neříkej mi, že by pohrdl muškama! Ty se narozdíl od cvrčků v krabičce jen špatně skladují v petcentrech:) A pokud by to pomohlo na moji ADHD, je to o důvod navíc!

      Vymazat
  7. Taky s nima bojujeme a máme taky nějakou divnou verzi, protože veškerý zaručený způsoby likvidace selhaly. Kromě vysavače, ale ten působí pouze krátkodobě.
    Spolehlivě nejvíc jich lapím, když si na chvilku odložím sklenici s pivem/vínem a jdu třeba na záchod. To se jich lapí tak okolo dvaceti. Pokud ovšem schválně narafičím zbytek piva nebo vína někam na linku, jako kdyby to neviděly:-(
    Podle mého jsou vybaveny genem "nasrator", který způsobuje, že musí nasírat svoje živitele.

    OdpovědětVymazat
  8. taky jsme vyzkouseli vsechny mozny 'pasticky', a nanic. ted je hubim rucnim vysavacem, ktery ma v kuchyni tak jako tak stale praci. nic jinyho nam nefunguje. a pokazdy si stejne clovek prinese z nakupu novy potvory, tak je to neverending story.

    OdpovědětVymazat
  9. Sejra: Na tom něco bude! Včera jsem narafičila misku octu, jak tady bylo doporučeno a slétlo se na to hejno, ovšem jenom se podívat, vážení. A sedávat po večerech v kuchyni a srkat přitom ocet, aby bylo vidět, že mám o tento nápoj eminentní nápoj, za to mi snad ten domov bez hmyzu ani nestojí...

    Jana Forna: No právě! Teď jsou všude v akci k nákupu zdarma.

    OdpovědětVymazat
  10. Já dám ocet do zavařovačky, udělám dírky do víčka a když vlezou dovnitř a jen tak zevlují nad hladinou, tak s tou sklenicí zatřesu, spláchnu je do octa a ony uplavou pár temp a je po nich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dám ocet do zavařovačky, udělám dírky do víčka a oni sedí na těch dírkách a čuchají!

      Vymazat
  11. M. se to líbit nebude, ale mně na likvidaci jakéhokoliv hmyzu v bytě zabrala instalace kočky. Jako jo, může se ti stát, že pak jediný hmyz, který budete v bytě mít, budou blechy, ale ty jsou kočičí, ty na člověka nejdou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, jestli je to hmyzožravka. Pamatuju se na svou oblíbenou kočku z dětství, co milovala mouchy a pavouky, i na dámičku, co tímhle svinstvem dost zvysoka pohrdala:)

      Vymazat
    2. galahad: Molů jsem se zbavila až s příchodem kočky. Psycho I jim nedál šanci dostat se k nakladení vajíček a přerušil jim cyklus.

      psice: Tak to neznám. Hmyz všeho druhu je nejlevnější a nejoblíbenější hračka, v létě ji navíc člověk pořídí během pěti minut, když rozsvítí a otevře okno. Ale můry třebá dávám jen k narozeninám a jiným významným příležitostem.

      Vymazat
    3. Zlatý zvíře!
      ...až na to jednou dojde, zaslouží si čestnou salvu a pomník!

      Vymazat
  12. To je bezvadný!
    Ten článek.

    Komentáře také. Moje kočky po octomilkách nejdou/ nešly. Po větším hmyzu ano. Ale kdoví, když se nekoukám, protože se octomilky nikdy nerozmnožily katastrofálně.

    OdpovědětVymazat