středa 19. června 2019

Chernocorn


„Nevím, jak se to mohlo stát. Udělala jsem vše, jak jsem měla…“
Psice

Nevím, do kterého tábora okolo minisérie HBO Chernobyl patříte vy, ale já jsem byla přesvědčená, že je to neopodstatnělý hajp. Wannabe sovětský seriál, ve kterým se mluví anglicky?  Tyhle předsudky mně vydržely přesně do prvního dílu. Pokud se necháte infiltrovat, spustí váš prst na tlačítku myši v módu autopilota dvojku. Půlnoc na krku? Ok, tak už jen trojku a pak krásný sny o tělech spálených radiací. Ráno se proberete s neblahým tušením, že vám místo budíku pípá dozimetr.

Ten mrazivej příběh proleze jako gama záření každou buňkou vašeho mozku. Ale taky vším, co vás ten den čeká.

„Jen si hezky polež“, nastavují mě děti zpátky do vodorovné polohy. „My skočíme do Žabky pro snídani.“ 

To si řeknete, jak už ty děti konečně dorostly do věku, kdy se o vás postarají. „Kdepak máš šrajtofli?“ Šustění bankovek, se kterýma se už nikdy neshledáte. No co, za trochu té sobotní pohodičky to stojí.

Za čtvrt hodiny se naše hnutí za dobrou snídani udýchaně dovalí zpátky do ložnice a vysype mi k nohám obrovskou igelitku. „Krekry ve tvaru zaječí hlavy?“ Podivím se. „Jedlé perly na dort? Popcorn?“

„Ten jsi nám včera SLÍBILA“, tvrdí Žmur. „Jo, slíbilas nám to za to, že tě necháme večer v klidu, aby ses mohla dívat na ten strašidelnej film“ dodá Čičman a vyjmenuje spoustu detailů, což ji usvědčí z toho, že jsem se nedívala sama a že se nejspíš díval taky Žmur, který ji na umlčenou ubalí diskrétní herdu do zad, až to zaduní.

„No dobře, ale tady v návodu se píše, že se to má dělat v mikrovlnné troubě“, odvolávám se o něco později na nevyhovující provozní prostředí jako inženýr Akimov, vedoucí směny. „Je mi líto, ale test bohužel neproběhne“, schovávám pytlík do skříňky.

„Ale Max ze školy to běžně vyrábí na pánvi s víkem a tu máme“, vrátí mi Žmur obratem palivo do ruky jako ďábelský inženýr Djatlov.

„Na pánvi? Měli bychom počkat na povolení Brjuchanova (eM, jak jste jistě poznali), až se vrátí ze služebky“, snažím se odvrátit plíživé riziko popcornové havárie.

„Ten se přece vrátí až zítra. Rozpal reaktor!“

Vysypu na rozpálený wok směs kukuřice, cukru a tuku. Přiklopím skleněnou poklici. Djatlov si přitáhne židličku a nervózně klepe nohou o sporák. Chybí mu jen plášť a cigárko v koutku.

Vteřiny ubíhají. Neděje se nic.

„Zvýšit výkon!“ poroučí Djatlov.

„Dvě stě stupňů“ hlásím. Poklice se obalí párou.

„Neslyšeli jste něco jako výbuchy?“ zeptá se Čičman Toptunov.

„To bouchá právě ten popcorn, chytráku!“ odsekne Žmur. „Výkon na 220!“

„Cítím kov“ odpovím roztřeseně. „Myslím, že se stalo něco hrozného.“

„AZ-5!“ zavřeští Žmur. „Můj karamelovej popcorn! Jestli se mu něco stalo…?!“

Modří už vědí. Role toho smolaře, co to šel zkontrolovat a stanul tváří v tvář roztavenému karamelu v reaktoru, připadla bohužel taky na mě.

„Tohle je konec!“ potácím se dýmem od sporáku. „Je po všem!“ kryju si obličej a chce se mi zvracet krev.

„Běžná provozní situace“ uklidňuje nás Djatlov, aby nevypukla panika, protože Toptunov nemá daleko k slzám. „Vyvětráme a to ještě uvidíte, jak si pochutnáme, až to vychladne!“.

Za pár minut volá Houbič (Švédsko) ze sousedního bytu. „To hoří u vás?“ ptá se věcně bez zbytečných frází o počasí. „Máme to pod kontrolou“ ujistím ho za přísného dozoru Djatlova.

A tady končí spoiler alert. Skuteční hrdinové totiž na následky šlendriánu zemřeli a Djatlov skončil na nucených pracích na Sibiři, zatímco u nás jsem na nucených pracích při záchraně zuhelnatělého woku málem chcípla jen já. 

Dvě věci už po tomhle víkendu nechci vidět.

Realisticky zachycené následky akutní nemoci z ozáření a prokletej karamelovej popcorn!



36 komentářů:

  1. Sakra, dostal jsem chuť na popcorn ;-)
    Seriál byl hustej, ještě stále se divím, že všichni na téhle planetě žijeme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, člověk možná radši ani nechce vědět, kdo a co rozhodovalo o tom jestli (a jaký) by člověk zažil dětství ve scénáři B. A něco je na něm taky až mrazivě korporátního. Některé postavy mi živě připomněly kolegy od nás z práce;)

      Vymazat
  2. Geniální dialogy! Ty stojí za trochu radiace.

    OdpovědětVymazat
  3. Kde je nějakej papaláš Šťerbina, co by Vás nechal evakuovat z té Pripjati ?

    OdpovědětVymazat
  4. A fakt nechceš?
    Já měl zrovna v záloze článek o jednom pracovníkovi japonský Tokaimury, kterej dostal 17 sievertů při výbuchu precipitační nádrže, do který zrovna nasypal sedmej kyblík dusičnanu uranylu... Nechceš? Za chvilku oběd - to by tě naladilo. Na dietu...

    OdpovědětVymazat
  5. To mě úplně rozzářilo😀 Korporát o patro výš😀

    OdpovědětVymazat
  6. Liška: Jo, ty byly geniální i v tom filmu. Třeba ty o tom, že se to nemůže stát;)

    Dalimil: Ono stačilo to vysvětlování, když se vrátil Brjuchanov...!

    Galahad: A to bych si zrovna docela početla. Servíruj!

    Lojer: Nepracujeme náhodou v tom samým? Doufám, že o patro výš nesedím já...

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tedy jedna nezvládnuté péče o radiační popáleniny pro psici

    https://www.unbelievable-facts.com/2016/12/hisashi-ouchi.html?fbclid=IwAR1hf3zOZ4Aov7bufD4z-hYYa73IwiGH5PVC__lZ9mcZPH1AnzErqKhnVfE

    OdpovědětVymazat
  8. no paráda, teď už se nemusím dívat a ušetřený čas mohu věnovat práci... not great, not terrible :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Kdybyste nepodcenili bezpečnostní vybavení (tedy tu mikrovlnku), tak jste si mohli odškrtávat další a další dny bez nehody!

    OdpovědětVymazat
  10. Galahad: Uf! Načasovaný to bylo teda ještě lépe, než k obědu - myslím, že mě dnes ve snu nenavštíví nikdo jiný, než Hisashi, day 83. Těžko říct, jestli se to celý dá nazvat V.I.P. lékařskou péčí, nebo jen vědeckým experimentem.

    lobo: Rádo se stalo. Ještě, že jsem se nedívala na Conjuring dvojku...

    Quanti: Ja nevím, mě tyhle domácí bedny Edny k srdci nepřirostly - ať se to týká televize, nebo mikrovlnky. Na tu televizi bych našla řadu racionálních argumentů, s mikrovlnkou jde asi jen o moji stařeckou zaprděnost:)

    OdpovědětVymazat
  11. Já v tom článku taky marně hledal nějakou informaci o tom, co za plány s nim vlastně ty doktoři měli. Už poměrně brzy muselo bejt jasný, že je to zralý jen na nějakou paliativní péči a doufat, že se mu to šoupě žvejkne dostatečně brzo na to, aby se pohřbíval člověk a ne otisk na flekatym prostěradle... :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi něco jako soutěž v tom, jak dlouho umíme udržet při "životě" člověka, co to má spočítaný už v den nehody. Fakt, že se jim to v jeho stavu a přes prosby o ukončení, dokud ještě dokázal prosit, podařilo natáhnout na 83 dnů, mě dost vyděsil. Doufám, že se stejným úsilím aspoň nešetřili morfiem a že si bioexperiment vyžral jen za dost netypické úmrtí. V posledních letech mám nepříjemný dojem, že urputná snaha udržet při životě za každou cenu (i nesouhlasu pacienta) je nejen trend, ale i výkladní skříň současné medicíny.

      Vymazat
    2. Souhlas. Jen nevim, proč se podle nich k smrti utýranej pacoš v tý výkladní skříni nějak extra vyjímá... :-/

      Vymazat
    3. No tenhle asi zrovna ne. Teď myslím spíš udržování pacientů v několikaletém kómatu, s klinicky mrtvým mozkem, nebo nepřipouštění možnosti nechat staré lidi zemřít v přirozeném prostředí, aniž by museli být oživováni a dožít dalších pár dnů/ týdnů v nemocnici na kapačce.

      Vymazat
    4. Však já už to myslel více-méně obecně...
      Na druhou stranu, když na tom byl blbě táta, žádný mohutný lékařský protiofenzívy, mající za cíl zakonzervovat stav na příští dva dny, neprobíhaly. Nechali si podepsat revers a ještě ho odvezli domu.

      Vymazat
    5. Taky nechci zobecnovat, je to o lidech. Moji babicku v tezkem stadiu starecke demence zase udrzovali nazivu co to slo a to i presto, ze uz nas vlastne dlouho pred posledni hospitalizaci neznala - a my takhle neznali ji.

      Vymazat
  12. Psice: Pokud jsou mé informace od Loba správné, tak Gamma záření prochází námi oběma. U mě dosahuje osmého stupně 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak se nám ten post pěkně skládá dohromady. Roli tajemného agenta KGB, co má svoje lidi nastrkaný úplně všude, získává Lobo;) Já to chytám v plné dávce, 10 stupňů korposievertů.

      Vymazat
    2. V případě Loba bych to viděl spíše na Stasi😀

      Vymazat
    3. Pch, prý Lobo. Předavatelem informace jsem byla výhradně já. Lobo, i kdyby ji měl, tak by ji nepodržel.

      Vymazat
    4. Lobova externi pamet, to zni jeste desiveji!

      Vymazat
  13. to by jeden neřekl, co způsobí absence mikrovlnky... a přitom taková blbost :) nevypíšem sbírku "mikrovlnka pro psici"? páč já cítím, že za tím odmítáním bude i snaha šetřit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsem se jako nenapravitelný žiďák a škudlil s provrtanýma čéškama nezapsala pouze u nás doma! Jako nechcete se nám teda rovnou složit na ten novej byt?

      Vymazat
    2. Em, v jakych radech a v jake mene ze se to bavime?

      Vymazat
    3. Jen tak mezi námi - on se ten popcorn dá velmi snadno spálit i v tý mikrovlnce. A neni o to o nic složitější, než na tý pánvi :-D

      Vymazat
    4. No ale tam zustane palivo aspon civilizovane v sacku, jestli se nepletu? Pokouset se vyrobit z karbonu zpatky teflon se podle me neda jen tak snadno srovnat s operaci vytahnu smradlavej pytlik a cistou strelou zaskoruju do kose. A vubec, uz vidim Zmurovy lektvary na Tunga a vsechny ty ostatni nelidsky pokusy o level vys! Vsechny ty mikrovlny bych zakazala!

      Vymazat
    5. No to jo...ale to gama záření ven projde a vyvětrat to pak je úkol pro hrdinu.

      Vymazat
  14. Geniální ... seriál, článek i komentáře.
    U nás měl ten humbuk kolem téhle minisérie zcela jiné důsledky. Mé po katastrofách prahnoucí dítě mne donutilo nastudovat vše do nejmenších detailů a následně s ním vést sáhodlouhé diskuse. Já, která jsem, pokud jde o energetiku a elektřinu obecně, doposavad nepobrala ani to, jaktože když cvaknu vypínačem, rozsvítí se žárovka?!?! Obávám se, že jsem tomu dítěti navykládala strašný nesmysly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znam. Taky mam jiste mezery, zvlast pokud se jedna o kvantovou fyziku, vznik vesmiru, nebo technologie pro dopravu na Mars, coz jsou vsechno Zmurovy oblibena konverzacni temata u nedelniho obeda.

      Vymazat
  15. SUPER.
    Vážně super!
    Milan

    OdpovědětVymazat