pátek 20. března 2020

Tak jde čas: V karanténě


Jasný. Já vím, je to pro dobrou věc. Zatneme zuby a všichni to zvládneme. Dokonce vychází články o tom, jak je to pro rodiče jedinečná šance poznat svoje děti, v dobách hospodářské konjunktury narychlo políbené před spaním.

Jedna konspirační: Koronavirus vyvinuli učitelé během laboratorních prací, abychom si my, zpovykaní rodiče, začali konečně vážit, že se o krakeny někdo vydrží starat 10 měsíců a syndrom vyhoření si vyleží až během letních prázdnin. Moje druhá konspirační teorie směřuje ukazováček na nedoceněné kuchařky z jídelny, které virus kultivovaly ve várnici čaje, nebo na dně hrnce s nedojezeným rýžovým nákypem.

Ať je to jak chce, máme je doma. Když už máme simulátory nakažených, pojďme se podívat, jak to bude vypadat v rodinách, na které se koronavirus nedostane:

Den 1
Spíme do 8:15. Panebože, kdy jsme spali naposled přes týden takhle dlouho?! Po snídani si čteme z knížky a hrajeme slovní fotbal. Na slovo koronavirus vytvoříme řetězec slunce-elán-nálada. Home office je celkem fajn věc, když pořád padá připojení k VPN. Za to přece vy nemůžete. Odpoledne jdeme ven. Ještě v době, kdy si děti mohly házet balónem s jinými dětmi. Piju s ostatníma matkama kafe z kelímku. Venku řvou ptáci a vidím to na další tři měsíce celkem snesitelně.

Den 3
Spíme do 8.30, potom mi volá šéf. Přes víkend se posílily kapacity serverů a VPN je vytuněná pro naše nadstandardní zaměstnanecké nasazení, takže se žádná ranní pohoda s knížkou a kafem v posteli nekoná.

Uprostřed napínavé konferenční schůzky mě ze záchodu hlasitě volá Čičman. „Mamí! Pojď okamžitě sem. Zůstalo mi hovínko v zadku a nejde to utřít!“ Závidím všem lidem, kteří si můžou pustit mikrofon, aniž by ostatní připojení kolegové neslyšeli prdění, hádky o hračky, nebo jen bohapustý a celým bytem prostupující řev.

Den 7
Spíme do 6.30 jako vždy, protože děti si už svoje spánkový dluhy dávno dospaly. Dnešní ranní fotbal padaly slůvka jako nech mě spát- tyran-nutrie-eště jednou mi stáhneš tu peřinu a zabiju tě.

Den 10
Odpoledne jdeme ven, ne zcela bez podoby s komparzem duchařských béčkových filmů. Mám pocit, že mi slunce vyškvaří zornice přivyklé zatemněnému bytu. Lidé pro mě znamenají už jen hlasy v konferenčních hovorech. Já pro ně znamenám prdění, řev a žádosti o nápravu špatně utřenýho zadku.

Proto je pro mě překvapení, když v parku potkám Katku, jednu ze známých matek. Okamžitě se zarouškujeme a hulákáme na sebe přes lavičku. Katka těsně vyhrává 50:49 v soutěži o nejhorší děti, ale to jen díky tomu, že jí Anička v nestřežené chvilce zapnula kameru na notebooku a všichni se díky tomu mohli přesvědčit, že na home office nenosí podprdu a má fleky na noční košili. Děti si udržují přirozený odstup honěním se po parku. „Máš koronavirus!“ plácne mě údychaně Vincek, když nemůže chytit nikoho ve své věkové kategorii.

Den 13
Těstoviny jíme už čtvrtý den v řadě, když mě osvítí nápad při sypání žrádla do Chlupininy misky. Slunečnicový semínka jsou boží. Vůbec netuším, z čeho se vyrábí ty jasně červený a žlutý granule, ale po semolině a protlaku to chutná přesně jako lanýže, fakt. Jen trošku barví jazyk.

Den 17
S Katkou se potkáváme v Žabce a strašně se pohádáme o poslední toaleťák v regálu. Rozežene nás až prodavačka s rozprašovačem Sava.

V rámci velikonoční výzdoby a zapřažení dětí vyfoukáme vejce a nechám jim je ozdobit. Skoro na všech jsou červená koronavirová kolečka a tom posledním je napsaný „NENÁVYDÍM SVOU SESTRU“. No co, když se nezapne kamera, tak to koledníci stejně neuvidí.

Den 21
Ten den došlo žrádlo Chlupině. Snažila jsem se každý den užírat jen po jedné jasně žluté granuli, ale přerostlo mi to přes hlavu. Pěkně se mi po ní spalo. Na rozdíl od červených granulí, po kterých jsem několik předchozích dnů běhala v kolečku po obýváku.

Den 25
„Jíst křečka je normální věc“, vysvětluje eM Čičman.
„Jestli se bude ještě někdy lítat, podívej se do Peru. Tam jedí morčata úplně běžně a nikdo se nad tím neušklibuje“ dodávám, když obaluji Chlupinu ve strouhance.

Den 153
Ten den mě postřelila policie, protože jsem nezaregistrovala pátou změnu otevírací doby pro důchodce, která byla odhlasována během jednoho dopoledne. Špatně se mi před nimi utíkalo, protože si šlapu na vlasy a dovedu zaostřit jen v šeru. Jak dlouho už nefungují kadeřnictví?

Den 3285
Dnes dám na stůl slavnostní ubrus a zavážu si do drdolu vlasy vedoucí z kuchyně až k rohožce u vchodových dveří. Čekají nás domácí maturity. Doufejme, že si děti na vysoké vyberou obor, který budeme schopní vyučovat jednu lekci v předstihu jako dosud

Abych nezapomněla, Žmur si našel na Tinderu vážnou známost. Jeho Eliška je dobrá partie, vlastní jednu z největších výroben roušek na Vinohradech. Žmur se stěhuje i s Eliškou v mobilu do vedlejšího pokoje.

Den 12957
Když vyprávím svým vnoučatům, roztomilým malým kyborgům, přes Microsoft Teams o mládí stráveném venku, jejich operační systém na mě hází nechápavý error. Chtějí, abych používala modernější vzdálené přístupy, nakupovala na darknetu a neustále mi vnucují robotickou končetinu místo mého postřeleného pahýlu. 

Dobrou zprávou zůstává, že si za společný důchod v bitcoinech můžeme s eM dovolit hned několik pytlíků granulovaného krmiva pro křečky. eM už pár dnů spí a já píšu své paměti – odstavec po odstavci, vždy po každém kolečku kolem obýváku.

35 komentářů:

  1. dovolím si vsunout např. Den 44: na půdě jsem našel svoje staré album se známkami. nezahyneme! většina má dosud na zadní straně stopy mimořádně výživného lepidla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, takovy poctivy znamkofleky... Toho by se mohl chytit i Lada Hruska. Kdyz nemate stary znamky, vyvarte aspon stary naplasti!

      Vymazat
    2. ...já bych z toho udělal vývar...
      Takovej základ na polivky, na omáčky... Prostě na kdeco dobrýho...

      Vymazat
    3. Jojo, možná by Pepina místo v trojobalu mohla plavat spíš v takový zahuštěný známkový. Nebo v leukogulajdě. Jak to dáváte doma s mládeží vy? Už jste snědli nějaký model letadla?

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. Znova a líp.
      Modely nejíme - nejstarší si pár let zpátky zalepila kušnu vteřiňákem a od tý doby drží od mého stolu bezpečnou vzdálenost (I když - dělá tátovi radost a chce si občas nějaký éro postavit taky). Mimo to je ten plast takovej protivnej do huby ;-)
      Děti jsou zatim překvapivě hodný, tak jsem zvědav, jak dlouho jim to vydrží. Příkladně nejstarší si teď dělá úkoly z matematiky, aniž by jí někdo nutil... Klučina si staví vláčky z lega, nejmladší vychrupuje u pohádky, protože - hororová vložka - je jí nějak blbě.
      S ženou si zatim taky nijak na nervy nelezem. Příjemným překvapením je, že vlastně právě naopak O:-)

      Vymazat
    6. Potlesk vestoje! Za vzorný chování, ne za vteřiňák.
      U nás tak nějak střídavě oblačno, co se týká dětí. Pochvalu za školní iniciativu bych si v našem případě rovnou odpustila, děti jsou lapány v úprku po bytě za límec a na učebnice se tváří jako vaše nejmladší (držím palce!)
      S Emem to máme naštěstí taky v pohodě. Celý mi to připomíná mateřskou, naštěstí bez kojení, refluxů a spánkové deprivace:)
      A co se týká zpráv, tak asi jedině mediální detox. Což jde blbě, když je párkrát za den zase všechno jinak.

      Vymazat
    7. Trošku jsem to zakřikl, ne že ne. Přesně ta komteska, co způsobně seděla u sešitu a počítala, teď odmítá pochopit, že za současný situace neni úplně možný se sebrat a jít jí koupit na mírák k řekovi opečenou papriku a kuře, protože ona zrovna nemá chuť na to, co dostala na talíř.
      Co se týká zpráv... Hele musim se přiznat, že nechávám vztek cloumati majestátem. Dokud ten mongolskej nájezdník, co ho má naše vláda místo hlavy, jen krad, zvládal jsem vyvenčit emoce znechucenym odplivnutim. Dneska jde části populace o kejhák a on je pořád stejný jelito... Čim dál víc mam pocit, že by zaasloužil návštěvu toho pána, co jsem si ho dal do avataru...
      No nic, omlouvám se za ten výlev.
      ...mnohem hezčí zprávy jsem si dneska přečetl u Ženy... Takový novinky daj člověku na chvíli možnost myslet na hezčí věci :-)

      Vymazat
    8. No řeknu ti, že dnes vidím výběr z šesti meníček v jídelně trochu jinou optikou, než za bezstarostných časů hákování na vrcholu hospodářský konjunktury. Takže stesky na pečenou papriku naprosto chápu.
      No a nejhorší je, že nenaděláš nic. Jeho marketingovej tým z něj před volbama udělá blanickýho rytíře, co nás tady všechny zachránil a osobně zapnul všechna tlačítka plicních ventilací. K vděčnosti Číně za to, že si u nich teď můžeme kupovat zdravotnické potřeby, snad radši ani žádné komentáře.
      Jo, Žena je teď úplně ten prototyp hrdinky akčních filmů, kde se odklání smrtící planetky z oběžné dráhy Země. Nebo ze zombiekalypsy.
      Na konci se za epického soundtracku narodí Sucháč, titulky, rozsypanej popcorn a tajně stírané slzy dojetí všech diváků:)

      Vymazat
    9. Právě proto mi ten hajzl přijde bejt úplně modelovej terč pro toho nasranýho mariňáka :-/ Protože Prchal to vyžehlí. A kdyby nevyžehlil, bude se chechtat na čapáku. A kdyby se nechcechtal na čapáku...i kdyby skončil v tom kriminále... tak si ten kriminál koupí... :-/
      ...
      A jsem dost chlap na to, abych se přiznal, že jsem slzu dojetí fakt zamáčkl. A připil jim na zdraví - wait for it - slzama Ryana Reynoldse!

      Vymazat
    10. You made my day se Sucháčem:o) Doufejme, že porodnice nebudou brzy připomínat zážitky z dětské pohotovosti v Brně.

      Máte můj obdiv, že vymýšlíte jídla pro vícečetnou skupinu, já si zatím vařím sama, ale včera už jsem zvažovala, odkud si objednám pizzu, protože zvýšený výskyt doma plus vaření představuje zvýšený bordel, který musím furt uklízet, aby se tady dalo pracovat.

      V sobotu jsem si dala korona-free day, na messengeru jsem si ztišila lidi, co tam posílali apokalyptické zprávy ze zaručených zdrojů, že brzy zakážou i procházky v přírodě, a podívala jsem se na zprávy jenom, když venku začalo něco šumět z veřejného rozhlasu, abych se přesvědčila, že to není rozkaz k evakuaci do nejbližšího proatiatomového krytu, protože koronavirus zmutoval na gama záření. Ale v neděli už mi chyběla videa typu zákaz pojídání netopýre. https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=WJshhOBebQo&fbclid=IwAR3y8qffyF4H5UflGwLACvpfQkGKB6g35GARsvkAqgRvUvLhMDc9xn5Ik8o&app=desktop

      Vymazat
    11. Nevím, jak psice, ale já cítím, že obdiv bych zasloužil teprve tehdy, kdyby se mi podařilo vymyslet jídelníček, který by mi doma 3 z pěti lidí nehodili na hlavu :-D

      Vymazat
    12. Amen. Tak třeba dnešní oběd. Já dojídala nepovedený curry s rýží ze včerejška (nevím jak je to možný, ale já ty poslední dny ještě k tomu všemu hnusně vařím...), Čičman jedla kornflejky s mlíkem, eM burrito a Žmur papriku. Takže u nás už se na vlnu solidarity nad jedním hrncem stejně nehraje...

      Vymazat
    13. Zlatý netopýre s virovou nádivkou!

      Vymazat
    14. Já nastolil trochu diktaturu a buď se jí, co je na talíři, nebo se nejí vůbec. Protože se ženou oba potřebujem pracovat a ani jednomu se nechce trávit zbytek dne u plotny...
      Krom toho se mi nechce mláďatům baštit nějaký "Tohle já nejim.", když vim, že v ústavech takový vofrky nedělaj...
      Jsem opatrný optimista - komteska včera večer věnovala poctivou půlhodinku sepisování jídel, který určitě a smíme je tedy vařit :-)

      Vymazat
    15. Já dnes povolila a v Lidlu koupila těsto a přísady na pizzu.

      Vymazat
    16. Jé... Dělej mi chvíli chutě :-)
      ...co sis na ní přichystala?

      Vymazat
    17. Galahad: Díky za vděčnou inspiraci s jídelníčkem. Tak u nás na něm kraluje smažák, rajská a buchtičky se šodó. Musela jsem se na zítřek hecnout s lososem a pažitkovým bramborem, nebo nás tenhle byt brzo přestane kapacitně zvládat, až vykyneme na chodbu.

      Vymazat
    18. Jo, rajskou si objednali na dnešek. Se špagetama a masovýma koulema...
      Zbaštili to, tak asi dobrý :-)

      Vymazat
    19. U nás je to prosím naprosto stejný. Seznam jídel, který by teoreticky byli ochotný jíst sepisovali v pátek. Když si ho manžel přečetl, tak jim ho hodil na hlavu, ať koukají vymyslet něco nesmaženýho, nesladkýho a bez tatarky. Tak dumaj. Zdá se, že je tím trochu zadřel. A jsme tam, kde jsme byli ...

      Vymazat
    20. Naše děti jsou teprve u kečupu, tatarku ještě nejedí :-)

      Vymazat
    21. Modely nejíme. Teď jste mě pobavila. :) Ale je pravda, že můj manžel je taky modelář a občas přijde s tím, že má zalepené nebo přilepené prsty a jestli bych mu neotevřela ředidlo a odstraňovač lepidla. No je to s ním sranda. Všude se válí planetové převodovky Bühler a další díly. Ale je fajn, když pak udělá hotový model a dá ho dětem na hraní. :)

      Vymazat
  2. Mně teprve u dne 153 došlo, že to není doopravdy, a to jenom kvůli tomu, že mi nesedělo číslo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda končí u desítky, tzn. zabírá tak čtvrtinu jako u většiny vezdejších příspěvků:)

      Vymazat
    2. Čili křeččí granule jsi pozřela. Pozoruhodné. :-)

      Vymazat
    3. Jenže den 10 tam je dvakrát:)

      Vymazat
    4. Tyjo, to jsem si fakt až dodnes nevšimla:)

      Vymazat
    5. Takže jsi nepozřela křeččí granule:(
      No nic, zkusila jsem za vás již roky před karanténou, chutná to všechno stejně - jako slisovaný seno - nicméně hlodavci mají zřejmě jiné chuťové buňky, protože třeba naše morče se vyhýbalo těm zeleným podlouhlým.

      Vymazat
    6. Původně se mi k tomu nechtělo přiznávat, ale zas proč ne - Mi to taky definitvně došlo u té 153, ale ta 25 mi teda přišla už trochu podezřelá :-) (drobnou omluvou mi budiž fakt, že syn ujídal granule morčatům i při běžném stavu fungování věcí...)

      Vymazat
  3. A že jsem tak smělá...jak to dopadlo U Dandů?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dandovi se přesunuli na neurčito, ono už teď o víkendu moc nebylo kam chodit:) Alternativně zajedeme za Ženou do mlíčáku u nich, až bude dobře;)

      Vymazat
    2. Dodala bych, že tady máme jednu naprosto fenomenální zahrádku včetně dětského koutku a přidanou hodnotu Dandů lze případně kompenzovat tím, že zahrádka má naprosto tragickou obsluhu.

      Vymazat
  4. Kdysi jsem koupil synovi k svátku příručku k přežití speciálních britských jednotek SAS, upravené rady pro civilisty... Různé situace od blacoutu přes pád letadla do džungle až po "konec světa"...... Vidim, ze by se to mohlo i v reálu k něčemu hodit. M

    OdpovědětVymazat
  5. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede vrátil mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho zpusobu, jak dostat mého muže zpet, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat