středa 4. listopadu 2020

Co má společného kombucha a státní správa?

Dostala jsem od kamarádky kombuchu. Jestli k sobě máme být úplně otevření, vypadalo to spíš jako slezina v zavařovačce. Stejně to asi zhodnotila naše podomní bulvární redaktorka paní Zimmermanová, když jsem si nesla nahnědlou orgánovou tkáň chodbou, protože mě zkropila pohledem přetékajícím odporem a zvědavostí současně. No co, mám snad transplantací sleziny obtěžovat přetížené nemocnice a lékaře po 48-hodinové směně? V době, kdy na internetu seženete tutoriál i na trepanaci lebky?

Doma se kombucha stala senzací a novým domácím mazlíčkem. Kdyby uměla mluvit, tak by děti laskavě, ale důrazně požádala, aby na ni nesahali špinavýma rukama od vodovek. Taky by káravě zamlaskala, když jsem pro ni vařila čajovou lázeň v kovové konvici a Ema by nejspíš pokousala – za to, jak do ní dloubal lžící ve snaze přehodit ji z rodné zavařovačky do nádoby s nevychladlým čajem.

Bohužel je kombucha jen mlčící chuchvalec miliardy kvasinek a bakterií (doufám, že si někdo ve vesmíru nemyslí to samé o naší planetě), takže neřekla nic a trudomyslně se ponořila ke dnu jako průhledná ryba, co tráví celý život v igelitce na dně Mariánského příkopu.

„Ježiš, to jsem ti k tomu zapomněla říct“ dodává pár dnů na to Marťa, když se svěřím s pravdivými detaily o tom, že kombucha leží apaticky u dna a nejeví známky vůle navázat přátelství, natož pracovat na výrobě nápoje. „Nesmí přijít do kontaktu s kovem, to by ji zabilo. Ruce sis umyla, že jo?“

Kombuše v komoře jsem se ten den záměrně vyhýbala. Nechtěla jsem si připomínat, že jsem pro kvasinky něco jako asteroid nebo environmentální politika Donalda Trumpa. Odkládala jsem rozhodnutí vylít do záchodu něco, co se nepříjemnou nehodou určitě vynoří v míse paní Zimmermanové a do týdne si bude celý barák šuškat o ilegálních zpackaných potratech z pátýho patra.

Potom se mi na ni podařilo zapomenout doopravdy. A když jsem šla včera do komory pátrat po zimních botách, naducaná obří kombucha se vznášela ve své třílitrovce. Větší a živější než kdykoliv předtím! Happy end, titulky, epická hudba. Zapomeňte.

Protože je listopad, lockdown, třetí těstoviny k obědu v řadě, a ještě budu mít brzy menstruaci, dnešní příběh dobře skončit jen tak nenecháme. Půjčím si kombuchu jako paralelu, co všechno může být živý a tajně bobtnat i po několika měsících.

„A to je opravdu všechno?“ ptám se v únoru úřednice na finančáku při odevzdávání daňového přiznání. „Nemusím nikam dál chodit a něco posílat? Na pojišťovnu - a tak, víte?“

„Ano, to je všechno. Máme přece centrální systém. Tak děkujeme a krásný den!“ usměje se na mě paní v silných brýlích a já mám chuť ji obejmout a omluvit se za všechny svoje předsudky k úřadům. Tou dobou jsem byla OSVČ panna. Půl roku jsem podnikala na vedlejší pracovní činnost a fakt jsem v těch výjimkách prvního roku tápala. Proč do hajzlu k živnosťáku nemůžu dostat jeden papír navíc, kde by bylo lidskou řečí napsáno, jak se používá? Stejně jako na poličku z Ikei nebo obrázkový manuál, jak si dezinfikovat ruce. 

Ne, promiňte. Přečtěte si místo toho § 420 občanského zákoníku a jděte se radši rovnou oběsit. Protože už teď na vás vidíme, že nás chcete přechytračit nějakým obzvlášť rafinovaným daňovým únikem.

Fakt jsem to v úmyslu neměla. Naopak - nejradši bych všem úřadům České republiky nacpala hrst bankovek za přepážky, abych měla jistotu, že nejsem zločinec.

Proto mě překvapilo, když jsem minulý týden dostala dopis od správy sociálního zabezpečení. Dostala jsem ho náhodou a o tři týdny později. To souvisí s tím, že naše pošťačka hází poštu do jiné schránky a přes mnohé pokusy už se nedá převychovat, ale za to sociální správa nemůže.

Hned na úvod dopisu jsem se dozvěděla, že přestupek už byl bez mého přičinění spáchán, tudíž mi hrozí pokuta 50.000 Kč ve správním řízení. Přehled příjmů a výdajů jsem totiž měla podat spolu s platbou pojistného dodat na konci srpna. Dále paní Rosenblumová připojuje formulář a na rozloučenou pár výhružek, co se všechno může stát, pokud výpalné nezaplatím do 31.10., tedy do dvou dnů. Tomu říkám Halloween pro dospělý.

Tvrzení „Máme přece centrální systém“ a pocit, že bych měla úřednici na finančáku obejmout, během jedné vteřiny výrazně zhořkl. Vykvašená kombucha dluhu přifouklá o hrozící pokutu se vznášela kuchyní a já jsem si připadala jako prosťáček obhajující se u soudu doporučením neznámé paní s brýlemi.

Nicméně jsem v sobě objevila aspoň tolik bystrosti, že mě napadlo zavolat i na zdravotní pojišťovnu. Tady byli sice všichni strašně hodní a nikdo nevyhrožoval, ale „ty dlužný tři tisíce zaplaťte radši hned, ať z toho nemáte voplejtačky“ poradila mi úřednice, určitě taky hodná paní s tlustými brýlemi.

Rekapitulace: Během jednoho dopoledne jsem vyplázla přes osm tisíc a pokud si paní Rosenblumová ze Správy sociálního zabezpečení potrpí na speciální data, počítám, že složenka na těch padesát litrů přijde až za pár dnů k narozkám. Tak na zdraví!




43 komentářů:

  1. Ano, s úřady je to vždycky radost. Z podobných záležitostí mám taky vždycky osypky a to nemám živnosťák! Když jsem naposledy řešila něco s pojišťovnou volala jsem tam pro jistotu třikrát... Tak snad už ti teď bude bobtnat jenom ta skutečná kombucha :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo podnikatel aby se s těch úřadu zbláznil.

    OdpovědětVymazat
  3. Nenávidím, nenávidím, nenávidím úřady. Jediný pozitivní za poslední dobu, že jsem si v únoru - prozíravě ještě před covidem - založila datovku. Tak mi aspoň jobovky choděj do mailu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Nezávidím situaci a pevně věřím, že to zvládneš minimálně tak dobře, jako péči o kombuchu! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Marie Veronika: Já si začnu ty hovory asi už pro jistotu i nahrávat:)

    Ian, Nomi: Jo, přemýšlím, jestli se z té kombuchy nedá vyvařit něco jako samohonka...

    Quanti: To je dobrej tip, až trochu vychladnu. Jestli si ten živnosťák nezruším rovnou. Na to mám popravdě úplně největší chuť a není to jen emocionálním tlakem. Mám takový nekalý pocit, že když zaplatím všechny daně a pojištění, tak mi i s velkoryse odpuštěným penále zbyde jen velký kulový.

    OdpovědětVymazat
  6. Rozhodně neslynu žádnou náklonností k úřadům, dokonce kvůli své fobii nejsem schopen si ani po deseti letech přehlásit trvalé bydliště. Ale opravdu netuším, jestli bych dal přednost padesátilitrové pokutě nebo třílitrovému léčivému chuchvalci :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Dle mého skromného úsudku náleží každýmu OSVČ svatořečení už jen za to, že jsou jen OSVČ a ne usvědčení vrazi...
    Kamarádovi, co dlouhý léta provozuje e-shop pár let zpátky doměřili DPH asi za tři roky poté, co na finančáku prošel podobným dialogem, jakej popisuješ. Řikal, že nemít rodinu, šel by si do lesa najít nějakou pěknou větev, protože ta doměřená daň představovala 3/4 mičudy.
    No ale jelikož rodinu má, domluvil si splátkovej kalendář a podal odvolání. Střih, děj se posouvá o pár let blíž k současnosti, kámoš má v ruce rozhodnutí z toho odvolacího řízení, podle kterýho mu finančák tu daň doměřil neprávem. Částku, kterou v souladu se splátkovým kalendářem kamarád zatím splatil, si úřad zřejmě plánuje ponechat, protože dle jeho vyjádření "lhůta pro revizi rozhodnutí uplynula"...
    Z řečeného vyvozuji, že chtěl-li bych se někdy stát OSVČ, měl bych nejdřív zmobilizovat všechny své kamarádky, aby se naučily zapékat do bábovek pilky na železo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je děsivá ilustrace na téma, jak stát podporuje podnikání! Já jsem zkrátka vděčná za tu výplatní pásku, co mi každej měsíc přijde ve stejný den. Em k tomu lakonicky dodal, že mu na podnikání připadám jako málo dobrodružný typ.

      Vymazat
    2. ...to poznamenal správně a k tomuhle nedostatku se hlásim taky :-)
      Já navíc jsem na to moc vzteklina a fakt bych asi dřív, nebo později skončil za katrem, protože po nějaký takovýhle zkušenosti by mi mohlo fakt ošklivě hrábnout.

      Vymazat
    3. Já JSEM na podnikání stoprocentně málo dobrodružnej typ! Ale bohužel fleka nikde sehnat nemůžu. Už asi dva a půl roku si hledám, pravda, s přestávkama, práci na částečnej úvazek... a nikde nic. Jako uznávám, že teď jsem ráda, ale mohli by nám odpustit sociální a zdravotní jako na jaře :/
      (a L nepřestává ponoukat, že by podle něj bylo super, kdybych měla nějakej malej e-shop, kde bych prodávala něco, co mám ráda, a byla svou vlastní paní, ale že ví, že to zůstane jenom u povídání, že jsem na to málo akční... a potom, co mi kamarádka, která e-shop má, vypsala, co všechno budu případně potřebovat, jsem NAPROSTO pevně přesvědčená o tom, že ano, jsem na to málo akční!)

      Vymazat
    4. Já pořád nechápu, proč je v Česku částečný úvazek vzácný živočich odsouzený k vyhynutí a proč firmy pořád trvají na "celým" člověku. Mně přijde mnohem efektivnější a levnější kupovat si jen část pracovního času, ve které ten člověk opravdu pracuje. Protože 8-hod úvazek většinou jako bonus obsahuje i nezanedbatelně dlouhé úseky prokrastinace.

      Vymazat
    5. Kamarádovi nezávidím, ale bohužel lidi nejsou ochotný zaplatit byť konzultaci u daňovýho poradce, natož za vedení účta a pak se diví, že přijde doměřená daň. Obrat pro DPH je 1 milion Kč, není to tak těžký si to hlídat, tohle je bohužel každého problém. A pak to je takováhle raketa:(

      Vymazat
    6. Jinak teda já jsem jen zaměstnanec, jsme malá zaprdlá firma a teda zkrácený úvazky, home officy, práci při mateřský na mikro úvazek, celý úvazky, všechno tu máme a to tu jsme jen 4 zamci.)

      Vymazat
    7. Jemu tu daň ale nedoměřili proto, že by si neuhlídal obrat.
      Co přesně ho trefilo mi kdysi vyprávěl docela obšírně, je to ale už dobu, tak si nejsem jistej, že to zvládnu dostatečně korektně a srozumitelně reprodukovat. Šlo tehdy o doložení nějaký celní procedury při vývozu mimo EU, přičemž důležitej detail je, že celou dobu bylo i pracovníkům FÚ zřejmo, že stát na dani nijak ukrácen nebyl. Financ si prostě postavil hlavu a trval na provedení...čehosi. Respektive na doložení, že procedura proběhla. K tomu se nabalil též pěkný zvyk, který tu už někde někdo taky zmínil a sice formulka "Nebylo předmětem jednání." aplikovaná přesně v momentě, kdy se kamarád na tom FÚ ptal, proč mu to teda nemohli říct o ty tři roky, co mu doměřujou, dřív.
      A jak jsem už psal - následné odvolací řízení bylo rozhodnuto v jeho prospěch, tedy že FÚ daň doměřil neoprávněně.
      Neračte se zlobit, ale celej ten cirkus pak působí dojmem takovejch těch za pochodu měněnejch pravidel, jejichž aktualizovaný znění je publikováno pravidelně jednou za týden až tři měsíce na nástěnce visící za plechovou skříňkou zámečníka Františka Vocáska v suterénní šatně údržbářů budovy FÚ v Orlové, která se pět let nepoužívá a deset let od ní nikdo nemůže najít klíče.

      Vymazat
    8. Anonyme, ono se taky líp vyjednává, když jsi kmenový zaměstnanec, znají tě, počítají s tebou a pak ti ochotněji vyjdou vstříc třeba na to přicmrndávání při mateřský nebo částečnej úvazek po návratu. Já to tak taky plánovala, jenže pak jsme byli v Irsku a bylo to buď hned (a mně už bylo za pár týdnů třicet), nebo teda počkat do konce kontraktu, vrátit se, něco si hledat s perspektivou, aby tam tohleto šlo, modlit se, aby to vyšlo (protože jsem taky už několikrát nastupovala na místo, který se na pohovoru zdálo super a realita byla hodně hodně jinde - možná za to můžou moje ubohý pohovorový skills, že jsem se nedokázala vyptat na ty důležitý věci nebo nedala na intuici, že majitel je psychouš...), zapracovat se... minimálně rok navíc, spíš víc. Tak jsem šla do dětí, udělala bych to zas, ale líto mi to je.

      Vymazat
  8. Och socialka, na tu vzpominam se slzou v oku od te doby, co jsem par tydnu pred porodem vedla s pani v kancliku rozhovor "a opravdu je to vsechno? Mam ted teda vsechno zaplacene? Neprijde mi nejaka upominka nebo nedoplatek?" A pani kroutila hlavou a usmivala se a kroutila hlavou a usmivala se a kroutila hlavou a ne ne, opravdu ne... O 14 dnu pozdeji mi od ni (!!!) prisel moc mily dopis o tom, jak jsem nedoplatila nemocenske pripojisteni za minuly mesic a proto jako OSVC nedostanu materskou a na rodicak tim padem budu muset na 4 roky bez moznosti volby. Vychazelo mi to tehdy na 3750,- V nasledujicich letech jsem na tu dobrou dusi mockrat vzpomnela, vetsinou pri placeni tech asi 3 nakupu, co jsem si mohla kazdy mesic dovolit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky šílenej kiks podporující paranoidní teorii, že je rozhovory s úředníky potřeba nahrávat. Ještě zrovna na tom rodičáku, achjo.

      Vymazat
    2. Jj, osvč a mateřská to je dobrej průser..navíc málokdo si tu nemocenskou platí..takže se to dává na otce dětí a to už je jiná částka:))

      Vymazat
  9. Jj, finančák... Manželovi 2 dny před koncem tříleté lhůty prošli daňové přiznání a zjistli, že uplatnil slevu na vyživovanou manželku, i když jsem tehdy pobírala mateřskou a ta se považuje za příjem. Oukej, jeho chyba, neznalost neomlouvá. Protože byl v zahraničí, hned ten den co prišla pruhovaná obálka, jsem to šla řešit a vrátila částku ve výši neoprávněně uplatněné slevy. Paní moc milá, usměvavá, nápomocná, "...to je opravdu všechno". Po roce přišel výměr na úroky ve výši 12 tisíc. Opět jsem to řešila já a na dotaz proč mi neřekli o úrocich jsem uslyšela "To nebylo předmětem našeho jednání." !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkem se děsím, co bude předmětem jednání, až si mě pozvou za 10 let:) Hádám, že si sebou už můžu vzít rovnou kartáček a pyžamko a jen mě odvedou...

      Vymazat
    2. Jé, co je to prosím "pžrd koncem tříleté lhůty??" Znamená to, že když jsme jim něco neodevzdala v roce 2016, tak už nemusím? Asi ne, co...

      Vymazat
    3. Liško, já už bych se s tím nikomu dobrovolně nepřipomínala:) Prostě to sežral čas nebo skartovačka:)

      Vymazat
    4. No, jenže on jim to neodevzdal ani zaměstnavatel, to jsem měla já, za oboje. I když jsem jako OSVČ vdělala třeba 7000 Kč a jinak mám plnej úvazek, nemusím platit žádný soc. a zdrav.poj.

      Já to jen oddaluju, ale pořád na potenciální pokutu nemám prachy. Nojono, to je můj stín, tohleto.

      Vymazat
  10. A to je opravdu všechno. Ano. Paní na zdravotní pojišťovně ministersva vnitra kde jsem řešila nedoplatek před 3 lety. Před týdnem dopis ze mam nedoplatek 600 Kč. A vyhrožují penále. No paráda. O ty prachy ani tolik nejde ale zatím jsem se neuklidnila na tolik abych s těma hovada a mohla civilizované mluvit. Radim zaplatit a pak se písemné odvolávat a to stále. Osvědčilo se. Vaši kombuse přeji prosperitu. Život si vždycky cestu najde. Ráda vás čtu. Máte dar vtipu. Mějte se hezky. R.

    OdpovědětVymazat
  11. Fungování tohoto státu se regulerne rozpadá. Jen si to nepřipouštíme protože je to nebezpečný. Pro mne i pro vás. A to nejsem žádná anarchistka. Jen zírám. Dík za vtipný psaní a přeji hezký večer. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá R., díky. Doufejme, že si život najde cestu i skrz panoptikum ve vládě.

      Vymazat
  12. po mateřské jsem měla pár myšlenek na nějaký obchůdek, dětská obuv, díííkybohu že jsem přizdisráč s hlubokým cítěním všech možných rizik a nechala jsem se opět zaměstnat, drsná džungle české byrokracie se mi tak vždycky odhalí jen ve stescích a beznaději odvážných OSVČ :-(

    OdpovědětVymazat
  13. OSVČ speaking! kdybych si měl zvolit, zda týden pravidelně pít kombuchu, nebo vyplňovat jakékoliv formuláře, zvolím cestu nejmenšího utrpení, tj. sebevraždu vypitím louhu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je takovej psychologickej tríček. Když pozřu v jednom loku miliardy mikroorganismů, připadám mi, že mám početní převahu i v boji se státní správou!

      Vymazat
  14. Hele...psice...já se chvíli styděl, ale nakonec vůle zvítězila. Řekl jsem si, že jsem dost chlap na to, abych unesl trochu virtuálního posměchu nad hloupou otázkou a tak se tedy táži - co vlastně, himlhergotdonrvetrkrucajselement, je ta kombucha?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se děti pohodlně posaďte a povíme si něco o tajemné kombuše. Stejně jako hermelín nebo nebo sýr casu marzu vznikla tahle lahůdka hrubým opomenutím. V našem případě chudý pan Tuong zapomněl na stole oslazený hrnek čaje. Za deset dnů se vrátil z návštěvy příbuzných v koncentračním táboře pro Ujgury, a protože to byl spořivý muž, co se neštítil jen tak něčeho, zkvašeným čajem zapil dušený opičí mozek k obědu. A byl mile překvapen - kvalitou perlivého nápoje i hnědou houbou na povrchu. Houba v čaji se rychle rozšířila po celé vesnici pod marketingovým názvem kom-bu-cha (v překladu shnilý čaj, cha!). Ještě ten rok vyhrála první místo v celonárodní soutěži "Nejabsurdnější věci k jídlu a pití", kde těsně předběhla i takové delikatesy, jako jsou smažené vývržky netopýrů se sladkým chilli a rybí omáčku. Dodnes se vedou spory, zda kombuchu na území dnešního Česka přinesl Cyril a Metoděj, nebo Tomio Okamura. Já osobně stojím za věrozvěsty. Kombuchu jednu dobu pěstovala moje máma za socíků, takže se prokazatelně prolomila i přes železnou oponu.

      Vymazat
    2. Shnily čaj cha. Krásný. Zlepšila jste mi Psice večer. Chechtam se radostně. Ale v podstatě máte pra vdu. Ono to tam funguje podobné jako u chlebovyho kvasku. Akorát s jinejma mikroorganismama u kterých v Asii zjistili před mnoha lety že jim svědčí zdraví. Mějte se dodre. R.

      Vymazat
  15. Na ruzne prehledy pro statni spravu doporucuji zridit nz CzechPointu datovou schranku pro podnikajici fyzickou osobu (a zaroven i pro fyzickou osobu, kdyz uz tam clovek jednou jde). Pak je mozne odeslat danove priznani a zaroven s nim i prehledy pro VZP (nebo jinou zdravotni) a CSSZ. Je na to celkem jednoduchy webovy formular. Clovek na nic nezapomene a nemusi ani nikam chodit. Stejnou cestou pak komunikuje urad, postacku to nevidi, takze se to nemuze zatoulat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Milane. Nemachrujte když nemáte křídla prosím. Jsem fyzická osoba nepodnikajici a i tak mi ty svinsky komplikujou život. Akce zřídit datovku je pro fyzickou osobu pokud necestuje po světě ten poslední krok před sebevraždou. Jo fikce doručení je taky dobrý tyjatr. Ach jo. Ale v mém případě se za 3 roky ani žádnou výzvu neobtezovali doručit. Ne cestuji.No nic. Kdo nezažil neuvěří. Mějte se dobře. R.

      Vymazat
  16. Jéé, já jsem účetní, takže tohle mi přijde samozřejmý. A tady budu asi hnusná, ale neznalost zákona neomlouvá, tohle je základ, DPFO, přehledy na socku a zdrávku.) Vždycky se podává do 1.4. daňový přiznání, do měsíce od podání i přehled na OSSZ a ZP (letos byly různě prodloužený lhůty, to nebudu rozepisovat).
    Všechny tři formuláře musíte podat, na tohle žádnej centrální registr není.) Pokud to máte jako vedlejšák, tak se nemusí platit ani měsíční zálohy, nicméně všechno pak doplatíte po podání přehledů podle toho, kolik si za rok jako osvč vyděláte.

    OdpovědětVymazat
  17. A doufám že kombucha prosperuje a chutná vám. V důsledku čínských zkušenosti nic nelze vědět. Fakt nic. Ale nikde a fakt nikde není prokázáno že by to někomu ublížilo což se o 80 procentech výrobků farmacie nedá říct. Když jsem jí pěstovala a pila tak jsem si říkala že minimálně placebo efekt bude fajn. Ajeste to bylo celkem dobrý a nasladly. Potom odešla do věcných kombusich lovist ale rozhodně mi neublížila.Ale pak už jsem ji neobnovila. Jistěže jsem ujetá když se takto bavím o shluku kvasinek. Ale vyzkoušejte a pěstuje. Tyto kvasinky jsou v klidu. Dobrou noc vám i vaši rodině. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My ji právě nepijeme jen kvůli zdravotním benefitům, ale proto, že máme natolik ulítlé chutě, že nám opravdu lahodí (včetně dětí). Zatím žádná pomsta faraona nepřišla, tak myslím, že i vnitřní mikrosvět je s ní v poho;)

      Vymazat
  18. Ježiši, to jsme kdysi měli domna, když jsem byla ještě malá. A já jsem to uplně nenáviděla. Nejsem si teda uplně jistá, že se to u nás doma pěstovalo správně. Myslím, že v tom nálevu plavalo výrazně víc bakterií, kvasinek a sinic než bylo správný. A já pak ten výluh plivala do záchoda. Naštěstí to "něco" docela brzy chcíplo. A naštěstí už nikdo neměl odvahu na další pokus :). Tip na úřady - dělej ze sebe co největšího debila. Dělala jsem daňového poradce deset let a je to ta nejlepší taktika - zeptat se třikrát alespoň tří různých úřednic. Jsem si téměř jistá, že ti každá pokaždé řekne něco jiného. Z toho si složíš nějakej předběžnej obrázek o komplikovanosti celé situace. Nastuduješ to a jedeš druhý kolo trochu fundovanějšíma dotazama. Tak po třech čtyřech kolech máš jakž takž rozumné (a správné) odpovědi na to, cos chtěla vědět. Je to zdlouhavý a ne zcela bezchybný proces, ale o lepším nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, já myslím, že už u mě mají kolonku "debil" zaškrtlou. Taktika super, ale já z toho pak akorát zbytečně vyšiluju, mlátím pěstí do stolu a jsem nepříjemná na nevinný lidi, co za to nemůžou (Em). Jsem asi ideální typ pro to mít nějakou hodnou účetní s velkou trpělivostí, nebo na to hodit bobek a kombinovat bezpečné přístavy HPP a DPČ.

      Vymazat
  19. Áha, tak to mě asi čeká.
    Tak že bych jim ty dementní papíry přecejen šla poslat ještě dřív než v prosinci? Že bych se vybičovala. Asijo. Ale ti to určitě neoceněj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju ti tu hodnou paní s brýlema, ta by tě za to pozvala i na koláč s drobenkou:)

      Vymazat
  20. Úřady jsou v tomhle fakt geniální. Já z nich kvetu už poměrně dlouho. Teď s tím rozvojem datovek, tak to je fakt radost. Posílali mi nějaké potvrzení o platbě a tak jim říkám, ať mi to pošlou elektronicky, ať jenom udělám ocr z PDF a můžu si to dát do účetnictví. Za čtrnáct dní to přišlo samozřejmě poštou do schránky na moje trvalé bydliště, kde se běžně nevyskytuji. Jak říkám, radost! :)

    OdpovědětVymazat