čtvrtek 21. ledna 2021

Dvojníci

 

Spousta lidí, co znám, má svoje dvojníky. Jedna paní, kterou často potkávám v parku, vypadá úplně stejně jako grafička Helena z mé první práce a pokaždé musím krotit svou zdravící pravačku deroucí se z kapsy kabátu. Em vypadá jako Oscar Wilde, Gábina vypadá jak Justin Timberlake, když ještě nosil účes ve stylu činský nudlový polívky a Chrudoš vypadá úplně stejně jako všechny výsledky vyhledávání klíčového slova křeček džungarský v Google.  Jenom já nic. Zdánlivě, protože můj dvojník teprve nenápadně roste v mém stínu. Jmenuje se Čičman.

Pravda, když byla malá, vůbec to tak nevypadalo. Čičman totiž byla na můj vkus hyperfeminizovaná. Někdy kolem tří let začala vzpurně trvat na tom, že si bude ráno vybírat oblečení ze skříně sama. Což byl docela nezvyk proti Žmurovi, kterému dodnes stačí pohodit přes židli tričko a tepláky v jakémkoliv stavu a odstínu, který ani neumí správně pojmenovat. Ještě zvláštnější je, že Čičmanin outfit většinou ladí. Šaty, sukně, jednorožci.

„Taky jsem jako malá nosila padesát odstínu růžový?“ zeptala jsem se jednou mámy, když se Čičman ke snídani dostavila ve velkolepé toaletě vhodné na casting Labutího jezera.

„Nééé.“ zahučela máma nesouhlasně do hrnku kakaa. „Vypadám snad jako někdo, kdo by oblíkal dítě do nepraktickýho oblečení?“ stáhla si teplákovku přes boky, aby jí netáhlo na ledviny. Máma měla sukni na sobě jen jednou. Na mým závěrečném vystoupení v tanečních. Výsledek připomínal Martinu Sáblíkovou v krajkové noční košili, do které se Martina převlékla jen na základě prohrané sázky.

„Aha, takže bych možná vypadala jako elf, kdybych neměla šatník jako malá lesbička“, zamyslela jsem se nahlas. „A jak bys prosimtě s těma tvýma klukama jezdila na kole?“ usadila mě máma, co má vždycky pravdu. V kapitole malé lesbičky se s Čičman prostě rozcházíme už jen v okruhu přátel. Ale v tom ostatním už ne.


Chtěla jsem ve stejným věku psa a nejlíp toho placatýho, co má obličej jako kříženec gorily a mistra Yody. Čičman si přeje francouzského buldočka a mně milosrdně dovolí mopse. „Protože můj Kiki přece musí mít doma nějakého kamaráda, když budu ve škole“, zdůvodní to.

„Nikdy nebudu venčit nic, co se jmenuje Kiki a nosí to bundičku“ houkne Em popuzeně z pracovny.

Podle starých fotek jsem vypadala až děsivě stejně jako Čičman a taky jsem měla úplně stejnou ortodontickou vadu. Na rovnátka už je objednaná a doufám, že je taky nebude nenávidět, jako já.

A konečně, matematické vlohy. Marie Veronika nedávno psala článek o talentu. Já bych se pozastavila u možnosti, kdy nemáte talent ani elementární snahu vynahradit tenhle handicap hodinami dřiny. Matematické vlohy.

Mám soukromý podezření, že mi chybí kousek mozku. Znáte to, takový ty případy obyčejných lidí, který prožili skoro celej svůj život v odůvodněném přesvědčení, že jsou normální. Pak jim udělají cétéčko kvůli banálnímu pádu z kola a zjistí, že nemají pravou hemisféru. A místo levý ledvinu. Převrátí jim to celej život naruby, rozvedou se, udělají kariéru v kabinetu kuriozit nebo v politice, a podepisují neznámým fanouškům rentgenový snímky místo fotek.

Tak to teda ne. Mně na rentgen nikdo nedostane. Přesto, když se řekne rovnice o třech neznámých, zvedne se mi hladina kortizolu zhruba tak na úroveň nosorožce na útěku ze ZOO. Mou nejlepší známkou z matiky byla na gymplu trojka, která se stabilně etablovala na čtyřku. Kdyby byly tenkrát povinný maturity z matematiky, možná by ze mě byla popelářka, nebo bych vás na veřejných záchodech v metru cepovala, že si berete moc toaleťáku.

Právě proto je mi blízký cit slečny Čičman pro slovní úlohy. Jen je nesmí kontrolovat Em.



38 komentářů:

  1. Dívat se dovnitř mozku cétéčkem je holý nerozum. Myslím, že bohatě stačí přivodit si běžný otřes mozku a schovat si lékařskou zprávu jako důkaz, že vůbec nějaký mozek máme :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, pripadne by se to zuzilo jen na otres lebky:)

      Vymazat
  2. 13 trampolín :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  3. Možná byste Čičman měli zakázat se dívat na přenosy ze Sněmovny, těžce mi její odpověď připomněla odpovědi na interpelace. Ev kolik přijde vakcín... Jestli z ní nebude politička v růžovém. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, nekdy dojde i na sourozeneckou bitku ve stylu Lubomira Volneho;)

      Vymazat
  4. Ó, děkuji za reklamu! :-) Slovní úloha mě tedy opravdu hodně pobavila :-D A to dvojnictví je někdy vážně děsivé. Mám takhle ségru, která je sice o 11 let starší, ale skoro stejně vypadáme, skoro stejně mluvíme, máme velmi podobný rukopis, a dokonce máme plombované stejné zuby. Co dodat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jeste vetsi zahada, nez normalni dvojcata - ze se po 11 letech poskladaji chromozomy skoro stejne:)

      Vymazat
    2. Jo, já mám kamarádku, která má holky 10 let po sobě se stejným mužem a úplně regulérně není schopná je na fotkách rozlišit....no ne, kecám. Ona jo, ale nikdo jiný včetně jejího muže už ne.

      Vymazat
    3. No pockej, ale kolik tem holkam je? 50 a 60, ne?:)

      Vymazat
  5. Psice, dnes jste se trefila... mame souseda, jmenuje se Kamil a je to ...il. Ano, Kamilovi zbyva 13 trampolin :))) (cicman presne vystihla logiku Kamila)


    Ale zpatky k tematu. V matematice jsem na tom byla na gymplu jako vy. Dnes jsem ekonomka. No dcera osciluje mezi 4 ze ctvrtletky ve 3.tride a vitezstvim v matematicke olympiade.
    Genetika je svine!

    Pozdravuju ruzovy jednorozce!

    Iva



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja to nerozepsala, ale tu matiku jsem dotahla az k reparatu, ktery jsem vysekla na dvojku. Dalsi vzdelavani jsem si ale vybirala uz striktne bez matematiky, i kdyby slo o nejakou neskodnou zalezitost na jeden semestr. Drzim palce na olympiadu a ze zdravim pana Kamila, vychazejici hvezdu z matematiky pro druhou tridu.

      Vymazat
  6. Já chci Čičman za ženu! Ta by ze mě nešedivěla :)

    OdpovědětVymazat
  7. Autora něčeho takovýho bych hodil na hraní hrochům.
    Ta trampolína v zadání už nemá co dělat, tomu dítěti jen motá makovičku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas recht, ja bych tam dala nejakou situaci ze zivota. Treba nadrazni hajzly. Stihne si Kamil skocit na malou, nebo i na velkou? Jaky objem kapaliny pohlti sedadlo o rozmerech 50x30x20 cm, jestlize Kamil vypil dva litry coly? Dotece moc az k zadnim sedadlum, kdyz pojede autobus do kopce v naklonu 35 stupnu?

      Vymazat
    2. Takhle dalece jsem to nepromýšlel. Jen si myslim, že si tu otázku dítě asi hned nespojí s těma obrázkama nad zadánim, pročež na ní bude blbě koukat, nevědouc, z kterýho prstíku si odpověď vyžmoulat... :-)
      A soudím, že tvé zadání nemá řešení v oboru reálných čísel. Jestliže Kamil vypil dva litry coly, zalepil se a nevyčůrá se nejen v průběhu třináctiminutového čekání na pravidelný spoj MHD, ale už vůbec nikdy.

      Vymazat
    3. Jojo, taky mě napadlo až na druhou dobrou podívat se na obrázky nad. Ty dva litry coly jsem myslím už v životě pokořila. Ale bylo to s limetkou a rumem, tak nevím, jestli se to počítá. Každopádně tě mohu ujistit, že toto množství lze snadno vyloučit i bez lékařské asistence:)

      Vymazat
    4. ...to proto, žes to měla naředěný tím rumem a limetkou, samozřejmě... ;-)
      Jinak bys...nechci domejšlet...

      Vymazat
    5. Jinak bych byla jako prumernej amik v mekaci, jen bych to musela zajist jeste ctvrtlibrakem a zasypat pytlem hranolek:)

      Vymazat
    6. Galahad to řekl přesně, trampolína tam neměla, co dělat, a ten autobus Kamilovi už ujel, takže výsledek je 12 třešní.

      Vymazat
    7. ...to je takový ten známý překladatelský oříšek, že...?

      Psice: No však říkám, že nechci domejšlet :-D

      Vymazat
  8. Díky, budu mít zas o něco lepší den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kdy bude dalsi dil Helgy?:)

      Vymazat
    2. flákám to, ale čekám na nějakou slinu.. až chytnu.. nejak jsem vysliněná poslední dobou

      Vymazat
  9. Trampolíny jsou krásně vyřešené, i když Kamil se docela zapotí, než je všechny stihne "obskákat" :-)

    Ta dětská velkorysost (povolený mops) je přesná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nomi, jojo. V ramci te velkorysosti mame s Emem prave povoleny i ten dum se zahradou a taky rekreacni nemovitost, vhodnou pro vikendovy vycvik mopse a buldocka. Financni dotaci jsme na to nedostali, mame se vic snazit a sporit si;)

      Vymazat
    2. To tu výchovu vedete nějak špatně, ne? Naše holčička bude majitelkou hotelu, ve kterém budeme všichni moct bydlet. Teda aspoň neříkala, že ho očekává věnem. Mno, budu se ještě muset doptat.

      Vymazat
    3. Asi ze jo. Zmur nam zase chce na stari koupit hippievan, se kterym budeme objizdet svet (cti postaram se, aby byli starousci dostatecne daleko).

      Vymazat
    4. ...kdyby ten hippievan bylo černý GMC Vandura na hlínách, asi by mi nevadilo, kdyby se mi na něj mrňata složily... :-)
      Zkusim jim ten Žmurův nápad naočkovat...

      Vymazat
    5. Tak slibem nezarmoutíš, ale aby z toho jednou nebylo spíš trabandem kolem světa...nebo aspoň u nás, se spořivým a hamižným Žmurem.

      Vymazat
    6. Hele...aspoň jako autíčko na dálkáč kdyby to vyšlo, já budu spokojenej.
      Budu s tim drandit v Riegráku po parku, broukat si u toho titulku z A-teamu a bude mi dobře :-)

      Vymazat
  10. vyborná zábva na víkend . super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty slovni ulohy nebo cola s rumem?;)

      Vymazat
    2. Když jsem na služební cestě na penzionu slavil třicetiny, přišel jeden dobrodruh se super nápadem konzumovat colu s rumem tak, že si každej upijeme z lahve coly a dolijeme rumem. A takhle dokud v tý cole nezmizí celej. A pak teda pokračovat v konzumaci nápoje takto získané koncentrace...
      Si myslim, že už u druhý takhle načatý dvoulitrovky by ty slovní úlohy byly TAK zábavný, že by nám z toho druhej den bylo špatně... :-)

      Vymazat
    3. To zní podobně jako cesta do lesa s pivem a zelenou. Z lesa se většinou nevrátil nikdo s čistým štítem:) Takže v případě cuba libre by se to možná dalo nazvat cestou z Ameriky na Kubu.

      Vymazat
    4. Na Kubu úplně bez Libre jsme nedopluli.
      ...někde na půl cesty jsme podlehli mořské nemoci...

      Vymazat
  11. Podle mne to, že spousta lidí nemá zájem o matematiku, je dáno motivaci. Hodně záleží na učiteli... Ale na druhou stranu,, měli jsme na základce dobrého, ba vynikajícího u itele matematiky a někoho nedokázal naučit ani on...

    OdpovědětVymazat