sobota 27. února 2021

Špindíra Amy a naši další hosté


Ptáci. Pod tlakem vládních opatření to vypadá, že vám o nich budu psát minimálně celý březen. Tedy kromě reportáží z krátkých cest do večerky pro základní potraviny a thrilleru, jak jsem zavraždila Žmura po drastické korektuře referátu na téma „Jihomoravský kraj“, kde obyvatele nejmenované obce nazývá Znojmoni.

Zpětně bych na sobě ocenila, že jsem se v karanténní šedi rozhodla pro krmení ptáků, a ne třeba pro zimní příkrmy pouličních potkanů nebo uprchlých exotických hadů. Jak brzy pochopíte, i se zvířaty obecně uznávanými jako symbol míru, člověk může zažít zrychlený tep jen při pouhém pohledu z okna.

Únor s krmítkem byl měsícem začínajícího investora v kryptoměnách – ať už se to týká pochybností nad vynaloženými prostředky, prvních nadějných příslibů, euforických pocitů ptačího multimilionáře, až po naléhání rodiny, že bych se toho svinstva měla radši rychle zbavit.

Z pozice začínajícího ornitologa vám můžu říct jediné: ptáci jsou příběhy.

První pták se špinavýma nohama se ukázal být opravdu strakou, jak mě Žmur obratem informoval během online výuky. Za to si ji mohl jako první objevitel pojmenovat. „Bude to Amy Wong“ pasoval ji jako skalní fanoušek Futuramy.

Ze začátku jsme během nenápadných pozorování z Amy nemohli spustit oči. Jak kovově se leskne její peří a jak autoritativně klove do krmítka!  Za pár dnů jsme straku museli překřtít na Amy Wrong. S Amy něco zkrátka nebylo úplně v pořádku. Podle přibývajících špinavých stop měla podivnou zálibu šlapat do hoven a otiskávat je na cizí parapety, nebo hnízdila kdesi na půdě v odloženém kyblíku s Primalexem.

Než jsme přišli záhadě bílých stop na kloub, museli jsme přesměrovat pozornost na nové klienty, šedého a hnědého holuba. Tentokrát je směla pojmenovat Čičman, protože vyvěsit na okno leták „SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA ZDARMA - NABÍDNĚTE SI“ byl její nápad. „Šedák a Hnědák“ rozhodne Čičman, která pro kreativu nechodí zbytečně daleko.

Nevím, jak to mají ptáci s mezidruhovou nenávistí, ale je potřeba zmínit, že Amy je xenofobní – a nejspíš i homofobní, pokud se potvrdí, že Šedák s Hnědákem tvoří registrovaný pár gayů. Je docela zvláštní, že špinavé nohy ji nevadí, ale holubů se štítí.

Prvních pár dnů to vypadalo, že jsme o Amy přišli. Potom si s holuby nejspíš domluvila otevírací hodiny vyhrazené pouze pro straky, stejně jako to bylo vloni s otvíračkou pro seniory. Amy chodí dopoledne, ale do krmítka klove mnohem ostražitěji. Jako by analyzovala, které se semínek předtím vypadlo z nechutného holubího zobáku.

Ranní otevírací dobu si bohužel vyhádali Šedák s Hnědákem. Bachratý Šedák se při snídani rve k prasknutí jako ikonický český turista u ranního bufetu ve dvouhvězdičkovým hotelu na Makarský. Prostě se snaží zadusit se slunečnicovými semeny a explodovat, hlavně aby nic nezbylo na elegantní Amy se špinavýma nohama. To se dá ještě tolerovat, kdo z nás si nikdy nevzal chlebík ze švédskýho stolu do kapsy, ať hodí kamenem.

Mnohem horší je zvyk jeho subtilního přítele Hnědáka během těchto bulimických orgií klovat do okna. Nevím, proč to dělá – buď se nás snaží jako obsluhu upozornit na dosypání misky, nebo se o něj bojí a domnívá se, že bychom měli být připravení ho resuscitovat, jestli se zalkne. Když bydlíte v pátým patře, klepání na okno je fakt děsivej budíček.

Žmur někde vygooglil, že má holub IQ tříletého dítěte a dožívá se až 26 let. Straka se zase může naučit mluvit a žere mršiny. Myslím, že to nejzajímavější nás s krmítkem teprve čeká – až Amy sežere Šedáka s prasklým žaludečním vředem a konečně nám vysvětlí, proč Hnědák mlátí hlavou do skla.

Ptáci I.



22 komentářů:

  1. Máš, cos chtěla. Hitchcock rulez!
    A Znojmoni, jsou dobrý - něco jako Vogoni.
    Konec kulturního okénka.

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodou, zřídit zimní krmítko pro exotické hady by byl originální počin, který by bylo možné snadno mediálně podpořit, protože taková informace se šíří vysloveně sama. Jen by muselo mít řádnou nosnost, aby nediskriminovalo vzrostlé anakondy :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Predstavuji si to jako trubku z kanalu, ktera usti rovnou do ubikace Chrudose;)

      Vymazat
  3. S jedním rodákem ze Znojma žiju a Znojmoň je zatím nejtrefnější pojmenování, který jsem kdy slyšela :)

    Na to bratříčkování s holubama pozor, jsou voprsklý jak vopice. Jak se otevřou okna, jsou vám schopný vlítnout domů a klováním na radiátor se dožadovat se snídaně na vidličku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, aby se spolu s jarním a letním větráním neproměnil náš byt v pavilon opeřenců, to dík za tip:)

      Vymazat
  4. Cedule inzerující slunečnicová semínka zdarma mě tedy skutečně pobavila :-D Podle řady výzkumů jsou ptáci skutečně daleko chytřejší, než si běžně myslíme, ale teda holub mlátící hlavou do okna... no, asi to bude mít své limity :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anebo je to jak píše Mirka níže - že jen potřebuje předat to své poselství. Třeba i Amy jen mluví v symbolech, je fakt, že ty obtisklý nohy trochu připomínají runy:))

      Vymazat
  5. třeba si vás taky pojmenovali.. velkej růžovák, menší růžovák.. a choděj se na vás koukat a píšou o vás ptačí blog. No a zrovna plánuju psát o cestě do večerky tak to tu moc nerozmazávej, protože o tom pak budou psát všichni, člověk si svý témata musí střežit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helgo, cesta do večerky bude leitmotivem blogů minimálně na další tři týdny. Skoro to má potenciál řetězovky:)) Růžováci zdraví!

      Vymazat
  6. Šeďák a Hněďák byly pro Brígu myši z IKEA! Vidím příbuznost v jejich uvažování, měly bychom je někdy po lockdownu seznámit :)

    Znojmoň je geniální :D a po přečtení přestávám litovat, že se na naše krmítko ptáci nikdy nenaučili :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je zřejmě víc spojitých prvků, my ty myši máme taky - jen bílou a černou:) Něco bychom mohli vymyslet, snad se ten lockdown neprotáhne do let, kdy z nich budou už teenageři.

      Vymazat
  7. Homosexualita mezi holuby a holubicemi je celkem běžná. Něco o tom vím, jeden z mých synů je chová a tím pádem tak trochu i já, protože ho často na statku zastupuju. Právě poslední 2 týdny jsem na Tebe myslela, Psice, když jsem oknem pozorovala na krmítku sýkorky, vrabce, zvokny, stehlíky, hrdličky, kosy, pěnkavy, zvonky, drozdy a i dva strakapoudy. Jediní na vsi nemáme totiž kočky a tak je u nás doslova ptačí ráj. Kočky mít totiž nemůžeme, protože náš pes Čampa, alabaj rozený ke hlídání stád, kočky kosí.
    Jinak pokud holub klove do okna vykládá se to, dle starých mouder, že přináší novinky. Tak Tě nějká ta novinka nejspíš čeká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, díky za pohled insidera:) Ptačí ráj zní pohádkově, připomíná mi tátu. Ten jich krmí taky dost i přesto, že máme kocoura - ale pro ptáky naštěstí kastrovanýho a strašně línýho. Jsem zvědavá na ty novinky! Dnes zatím nikdo netloukl, tak možná ohlašoval ten tvrdej lockdown.

      Vymazat
  8. Tak tohle bylo zvláštní, klikla jsem si na "Mirka Langerová", jak mi to tam divně naskočilo, což jsem tedy opravdu já a dostala se s údivem do prakticky už zapomenutého mnou blogu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Internetové a časové smyčky bývají nevyzpytatelné:)

      Vymazat
  9. Gratuluji ke skvělým chovatelským úspěchům.
    My si do práce pořídili myši. Tedy přesněji - nám se do práce nakvartýrovaly myši a ani se nedovolile... Pro malá protivná zvířátka mám trochu slabost v tom smyslu, že obvykle nijak neprahnu po jejich krvi a žena už nejednou obracela oči v sloup, když jsem kusem podtácku opatrně lovil vosu z limonády a cvrnknul ji do křoví, kde mohla v relativním klidu zkonzumovat ten cukr, kterým se obalila. Ani myšák hledající nějaký teplý koutek, mi proto v třeskutých únorových mrazech nijak zvlášť žíly netrhal. Ale pak mi ohlodal pečlivě zabalený a schovaný dalamánek, který jsem chtěl přikousnout ke skvělé kančí klobásce. Tím se dopustil zákeřnosti srovnatelné snad jen s útokem na Pearl Harbour...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajvaj. Máš mou empatii, u nás v Korporátu byly jeden čas rozmístěny pastičky jak pytlácký oka v panským lese, že se člověk skoro bál, do čeho šlápne. Osobně jsem nezaznamenala žádný ztráty jen proto, že svou svačinu sežeru do hodiny poté, co jsem si ji přinesla a stejný postup bych doporučila tobě. P.S. Možná už to souvisí taky s tím, že si příroda bere ty opuštěný kancelářský budovy zpátky do svý náruče, ne? Takovej ten libovej urbex a´la Pripjat.

      Vymazat
    2. Nu já vlastně ten Pearl Harbour nezmínil úplně náhodou. Myšákovi se jeho zákeřnost vyplatila zhruba stejně...
      Jak se k problému staví příroda nevím O:-)

      Vymazat
  10. Jo my lidé se potkáme s rasovou diskriminaci při obsazování "korit" co ale mají říkat ptáci, kteří se při obsazování krmitek potýkají dokonce s diskriminaci druhovou?

    OdpovědětVymazat
  11. Přečetla jsem za pár večerů celý blog a báječně se bavila. Už se těším na další článek! Eva

    OdpovědětVymazat