středa 6. října 2021

Psice byla toho večera poněkud neklidná 1: Velmi křehké vztahy s Komerční bankou

 

Myslím, že nějaký věci jsou předurčený, neměnný a daný. Je to jako karmická kletba, prostě se s tím narodíte a je jen na vás, abyste s tímhle nepřítelem celej život bojovali, dělali stojky, rezignovali a opět se vbíhali do válečný vřavy s průstřelem hrudníku. Nikdo z okolí vás nepodpoří, protože vašeho démona všichni považují za neškodnou záležitost.

Dneska to bude o Komerčce. Vím, no, zase zklamání, taková pěkná banka a hodný lidi, generální ředitel Juchelka, vždyť to zní jak Studio Kamarád. Já vim! Proto jsem vám psala, že mě okolí nepodporuje. Jmenovitě Em, co pro KB pracuje.

Komerční banka byla mou první, když jsem si šla zařídit účet. Jako typická oběť domácího násilí jsem tam zůstávala i přes časté pohlavky až do roku 2008, než jsem se odhodlala přejít k normální bezpoplatkový bance. Z těch pohlavků se hodí zmínit například nákup v Tescu s frontou lidí za zadkem. „Vlastně bych vám tu kartu měla správně zabavit“ zašeptá na mě prodavačka, „ale mám pro tyhle věci pochopení“. Pro jaký věci má pochopení jsem zjistila po následném telefonátu do Komerčky. „Máte na účtu exekuci.“ oznámila mi operátorka call centra, která mnou opovrhovala a nesnažila se to skrývat. „Bližší informace vám sdělí osobní bankéř a já vám přeji krásný den!“

To se povedlo,“ zasmál se od srdce osobní bankéř. „Představte si, že ta opravdová paní, na kterou byla uvalená exekuce, má úplně stejné jméno a příjmení jako vy!“

Od rozvodu s KB uběhlo víc než deset let a my jsme podepsali hypotéční smlouvu s Modrou pyramidou, což je Komerčka v modrým saku. Je to už dva týdny a já jsem se dosud neodvážila přečíst si ji úplně celou, ale řada věcí o mým novým bankovním partnerovi na celej život už začíná prosakovat. Třeba vyděračská povinnost zřídit si účet od KB, odkud budou chodit splátky hypotéky.

Zapomeňte na online zřízení a podpis smlouvy přes kurýra. Zřízení účtu u Komerčky je Hra na oliheň, jejímž cílem je vaše definitivní uvěznění na pobočce. Za týden tam máte kartáček a za měsíc je z vás zaměstnanec v zácviku.

Nejdřív vám do spamu napadá valící se lavina obrovských souborů. Někde uprostřed napínavých všeobecných podmínek pozornější čtenáři vyloví první indicii, a to kód pro KB Klíč. Za půlhodinky ho máte nastavenej i s heslem, který třikrát měníte a pak ho úspěšně zapomenete.

„Hm, tak sis právě zablokovala internet banking“ oznámí mi suše Em. U běžné banky by stačilo zavolat, u KB musíte na pobočku.

Nic, mám novej KB klíč, mám novou důvěru. Jsem v internet bankingu a snažím se přidat Ema jako disponenta. Jenže to nejde, musíme totiž na pobočku. Na pobočku musíme taky s žádostí o druhou platební kartu, to už si sebou beru ten kartáček a spacák, protože minule se to dost protáhlo. Mimochodem, za kartu disponenta se platí čtyři stovky. Loupež za bílýho dne, cedím krvavý slzy.

Navíc to celý přepětí vyústilo ve zbytečnou hádku, kdy jsem Ema obvinila, že všechno tohle svinstvo v Komerčce programuje on a dělá to naschvál a on mi za to řekl, že jsem na toho chudáka za přepážkou byla zlá. Zlá! Já?!

Včera dorazila poštou karta číslo jedna, ke který chyběl PIN. Před očima Em jsem ty papíry ke kartě pomalu trhala na cáry a u toho se kousala do rtů potlačovanou agresivitou. Když jsem se trochu uklidnila, skládala jsem je zase dohromady jako puzzle, protože KB vám pošle tajnou SMS a vy doplňujete čísla do mřížky s šifrou. Dovedete si představit, jak tohle zvládne vaše babička? Nebo kdokoliv jinej, kdo nechodil do Skauta?

Takže už možná chápete, proč sbírám odvahu na pročtení celý týhle smlouvy s ďáblem, kterou jsem podepsala odhadem šestnáctkrát, pokud teda něco z toho nebyly bianco šeky a potvrzení, že si nechám vyoperovat ledvinu, když se opozdíme se splátkou. 

Mně už nepřekvapí ani zvláštní ustanovení, že jsme se zavázali pana Juchelku v novým bytě ubytovat při služebkách do Prahy a bavit ho, dokud neusne, nebo musíme naklusat na pobočku v převleku šáši s bonboniérou vždycky, když tam slaví zaměstnanec roku narozky. A

Ale jestli mi ještě jednou někdo uvalí na účet exekuci, slibuju, že půjdu na pobočku a první nevinnou oběť za přepážkou budu pomalu trhat na cáry. A přitom se budu ďábelsky smát!









19 komentářů:

  1. Občas mi přijde, že člověk nemůže být spokojen s žádnou bankou. Hlavně kvůli nesmyslným poplatkům. I když se nějaká chvástá,že žádné nemá, časem se něco objeví. Ale neoprávněnou exekuci jsem nezažila, takže to je ještě vyšší level nesmyslů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, nechci tady delat reklamu, ale treba Equa a Air a dalsi internetove banky me ze zidle nezvedly - prave naopak. Vsechno jednoduchy, online a zdarma. Mne to tak staci, nepotrebuju premium ucty, vybery ze zahranicnich bankomatu a pojisteni.

      Vymazat
    2. Já si platím u AirBank jen jeden poplatek, abych nemusela platit další poplatky :-) Joo, jsem fikaná, nechci slevu zadarmo.

      Vymazat
    3. Právě že u téhle banky nějaké poplatky jsou, ne každého se týkají, ale nás se týkají. Takže ve většině situací jsem spokojená, ale že je to úplně bez poplatků za vedení není pravda. Prostě každá banka má něco.

      Vymazat
    4. A to je ale taky pravda... Mně před nedávnem tam moje zavedla poplatek, kterej se nedá chápat jinak, než jako pokuta za nepreferovaný způsob přihlašování do internet bankingu... :-D

      Vymazat
  2. Taky jsem od Komerčky zdrhla, už tedy někdy kolem roku 2004? A doteď mi posílají změny obchodních podmínek. Omg.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vypada jako dalsi krasne pratelstvi az naveky;)

      Vymazat
  3. To je teda pořádný horor! :-D A obnova hesla na pobočce bohužel není jen záležitost Komerčky. Banka, u který mám spořící účet, to má taky tak. Ale za účelem férovosti je teda třeba podotknout, že se ten účet dal založit kompletně online.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidis, ja to povazovala za nejakou vymrelou obskurni praktiku na zpusob onikani:)

      Vymazat
  4. S komerčkou jsem se onehdá taky docela vztekle rozcházel.
    Nějakou dobu mi tam běžely nějaký investice, který jsem si odvážně vyzkoušel, že bych tim jako nahradil penzijko.
    Ano, musel jsem kvůli tomu na pobočku a ano, musel jsem si kvůli tomu zřizovat běžnej účet, přes kterej jen protejkaly chechtáky z mýho hlavního účtu na ty investiční portfolia...
    Hned první měsíc jsem měl chuť "osobního bankéře" přetrhnout jak hada, protože mi v tom fofru (při podpisu smlouvy jsem tam s nim seděl jen asi dvě a půl hodiny) zapomněl říct, že na převod peněz z KB účtu na investiční účet je uvalenej poplatek. Díky tomu mi ten první měsíc místo tisícovky odešlo jen pětikilo. Z toho druhýho zůstalo 488,- a transakce neproběhla.
    No nic. Zvedl upravil jsem trvalák, aby počítal i s poplatkem.
    Za nějakej čásek mi napadlo, že bych si to necelý pětičento mohl stáhnout, ať tam nehnije. Tak jsem si zůstatek stáhnul a spokojeně rozjímal.
    Za další čásek mi přišel sprostej dopis, že komerčce dlužim 6 kaček za poplatek... ten jsem s určitým zpožděním, kvůli služebce a nepřístupnýmu internet bankingu, zaplatil a měl to za vyřízené.
    Ale KB řekla ne!
    ...a poslala mi výhružnej dopis, jímž mne informovala, že na mně bude soudně vymáhat 21 haléřů...
    Tak jsem zašel na pobočku, čtvrt hodinky byl hnusnej na jednu poradkyni, portfolia uzavřel, na pokladně odevzdal jednu kačku a venku na tu banku ještě vytasil fakáče obouruč...
    ...že jako tvý averzi vůči KB rozumim a kdybys jí někdy chtěla vypálit nebo tak něco... rozumíme si, jo? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je presne absolut Komercka:) Mimochodem to ruseni uctu bylo taky psycho. Rusila jsem na pobocce a zadost o zruseni bylo potreba podepsat mym podpisovym vzorem. Tak jsem se podepsala jednou, dvakrat, petkrat...urednice pokazdy zavrtela hlavou a me bylo jasny, ze ten zpicenej ucet ani nezrusim! Nastesti ta dobra duse pred dalsim pokusem obratila monitor s podpisovym vzorem na me, abych mela jako predlohu. Mimochodem, jeste me obdarila dobre minenou radou, ze podpisovy vzor nemusi byt podpis, ale treba domecek - prave pro ty lidi, co nejsou schopny zachovat si konzistentni podpis. Ale to mi prislo tak ponizujici, ze jsem to nezkousela;)

      Vymazat
    2. Tak to já se trefil hned napoprvé. Nebo mě tam pani radši nechtěla zdržovat, to nevim. V každym případě rušení proběhlo vcelku fofrem, venku z banky jsem byl do půlhodiny určitě...

      Vymazat
  5. Já teda s KB funguju bez problémů už od jejího vzniku. A kvůli blokaci interbankingu mě chtěli hnát na pobočku i CSOB, .. Ale bezkonkurenčně mě pobavila sms od Innogi, že jako se mám dostavit na pobočku ohledně změny účtu. Náhodou jsem šla kolem pobočky a velmi zvědavě jsem se ptala, jestli opravdu zvou všechny klienty a jestli by náááááhodooou nestačil mail nebo ta sms. A paní mi řekla že né, a že mi vytiskne!!! nový splátkový kalendář s nový číslem účtu. Nepomohlo ani upozornění, že za 14 dnů proběhne vyúčtování záloh a kalendář bude nový... Tak nejdřív všichni chtěli, ať klienti sedí doma, a na pobočkách se neukazují.. teď se hledá kdeco, aby toho živého člověka viděli?? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, mozna je to fakt ta socialni deprivace po covidu;) Jako kdyz uz jsou teda pracovnici na pobocce tak vyprahly, tak bych to uvitala aspon s vetsi paradou - at se prepazky prohybaji pod tacy chlebicku a sampanskyho#

      Vymazat
  6. Pro Komerčku jsem kdysi tři roky pracoval, tehdy na projektu, který mi dával dobrý smysl. Pak jsem jako zaměstnanec (v dobrém) odešel a po pár letech jsem odešel (tentokrát ve zlém) i jako klient.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspon, ze si te hyckali jako zamestnance. Snad to vyvazilo negativni klientske zazitky:)

      Vymazat
  7. U KB byla moje první pořádná práce po madurídě, měla jsem zaměstnanecký účet se zaměstnaneckými úroky, to se rozhodně vyplatilo s 16tis hrubého :D, po odchodu z banky jsem ještě pár let účet měla, ale hned jak se vyrojily banky jako mbank, už jsem prchala. Podle mě ta banka funguje čistě už jen pro zaměstnance a pro ty co jsou přinuceni, nikdo jiný soudný tam snad už nezůstal. Jo jináč a s tím že "musíš" mít účet u KB, člověče jednou jsme nějak zařizovali refinanc u hypoteční přes finančního poradce a taky chtěli účet u čsob, ale my jsme řekli ne a nějak nám to vyjednal že to šlo i bez účtu, jde to, ale asi se musí trochu vydírat.

    OdpovědětVymazat
  8. V Komerčce jsme nedávno strávil zábavnou třičtvrtěhodinu s mojí maminkou (88), když chtěla vypovědět investici do jakéhosi fondu. Paní poradkyně se tomu hrozně divila, že nechceme nic investovat, přestože třista klacků se za asi deset let bohatě zhodnotilo na dvěstědevadesátdevět... Tak mamince za trest dala podepsat asi kilo papírů s tím vůbec nesouvisejících, možná že tam bylo taky něco o tom, že když pojede Juchelka přes Babičkov, musí mu upéct ten úžasný jablečný štrúdl.

    OdpovědětVymazat
  9. Studio Kamarád! :- DD Ale tam se nechodilo na pobočku. Stačilo napsat na tři jedničky padesát.

    OdpovědětVymazat