čtvrtek 13. ledna 2022

Rukověť kočičího detektiva


Za všechno může tahle vývěska.

Už zdálky je z ní poznat, v jak fancy čtvrti si to žijem. Na Žižkově si lidi za ztracenou kočku řeknou maximálně o litra. Ve Vysočanech je tržní cena ztracenýho mazlíčka okolo pětistovky a na Černým mostě se odměny za nalezení odložených mazlíčků pohybují spíš v záporných číslech.

„Pat-náct tyček“ vyslabikoval to Žmur a donutil mě okamžitě si opsat číslo. Patnáct tisíc je v životě jedenáctiletýho kluka něco jako doživotní jackpot. Částka, za kterou si koupíte falešnej vysokoškolskej titul a už vás na základce nikdy nikdo neuvidí. Částka, která se dá převést na závratně vysoké číslo lékořicových bonbónů, šunkový pizzy a nábojů do nerfky.

„Nechci se chlubit, ale shodou okolností jsem už jednu kočku z plakátu našla“ podotknu skromně a Žmur mě okamžitě nabere do týmu i celou pravdu o téhle historce.

1. Kočky používají falešné dvojníky k zametení stop

Toho prohnanýho kocoura jsem totiž v létě viděla sedět pod lampou, na který byl vylepenej inzerát „HLEDÁME MOURKA“ Nepovažuji se za nadprůměrně bystrého člověka, ale tohle je jako zakopnout o zlatej valoun velikosti fotbalovýho míče. „Seď tady a ani se nehni“ syknu směrem k tomu zvířeti a zaujmu pozici kroužícího orla, abych ho případně drapla do pařátů. Kocour se na mě líně podívá a začne si lízat kulky. Vytočím číslo z plakátu.

„A na nohách má takový ty bílý ponožky, žejo?“ potvrzuje si paní na druhý straně drátu.

„Tak to je zas ten druhej sviňák, co vypadá podobně. Říkám vám, že pod tou cedulkou sedává snad naschvál. Kolikrát já už se naběhala, že někdo volal a seděl tam ten falešnej dvojník. Ale díky, že jste zavolala a nashle.“

Pro mě je to jen potvrzení faktu, že kočky jsou démoni, který dělají divný věci jen z jediného důvodu. Žádná evoluce, ovulace ani feromony. Chtějí vás jen nasrat. 

2. Kočky se občas rozkládají, ale ne na textilní vlákna

Při pátrací akci v parku jsme našli jen jednu rozkládající se věc, která klidně kočkou být mohla. Taky hnědý tričko, u kterého jsme kočičí původ forenzní analýzou naopak vyloučili. Navrhuji nenápadnou detektivní pátračku v areálu u vodárny.

3. Kočky používají převleky

S kočkami to totiž může být úplně stejný jako s panem Bříškem, výčepákem z naší hospody v přízemí. Dobromyslná švejkovská tvář a oleštěný tesilky, do nichž je zastrčená zapraná košile obepínající prvotřídní pivní mozol. Pan Bříško těm chatrným tesilkám taky nevěří, proto je jistí kšandami. Kdyby nebyl tak tlustej, dali byste mu pětikorunu.

Z nějakého důvodu se máme s panem Bříškem rádi a vždycky se přehnaně srdečně zdravíme, což v Emovi vyvolává jisté podezření. Nedávno jsme s Emem pana Bříška potkali před otvíračkou. Že šlo skutečně o něj a neopětovaný pozdrav směrem ke mně, potvrdil jen Em. Pan Bříško totiž vystoupil ze své audiny, oblečený v saku, čistý košili a kožených botech a já ho nepoznala.

„Prostě se s tím smiř, nachytali jsme ho v civilu, než se stihl převlíct za postavičku z Pivrnce“ okomentoval to Em a ve mně v tu chvíli něco umřelo. Jako když zjistíte, že Mikuláš je ve skutečnosti vaše máma.

4. Prolezte kočičí ghetta a no-go zóny

Ale k tý drahý kočce, ať už vás nezdržuju. Máte plno lepších věcí na práci než pokrastinovat na blogu. U vodárny je pražské kočičí ghetto. Někdo jako Marta Kubišová jim tam stloukl boudičky a každý den dostávají od lidí krmení. Je to takový ostrůvek punku a toxoplazmózy mezi nafrněnými činžáky. A podle mé teorie najdete většinu pohřešovaných mazlíčků právě tady. Kam jinam byste se vydali vy, kdybyste měli plný zuby lososových kapsiček s omega mastnými kyselinami z norské farmy, lezení po značkovém škrabadle nebo vám bezprostředně hrozila kastrace?

Tady jsou večírky jako za starých časů, kdy byly kočky ještě šelmy. Hulí se šanta a máte velkou šanci chytnout pohlavní nemoc, otěhotnět nebo vyzvracet chlupy z potkana. A nikdo vám za to neřekne ani bé, natož aby vás kvůli tomu popotahoval na terapii u kočičí psycholožky.

5. Neprozrazujte svou tajnou identitu ani cíl mise

Když dorazíme na místo, už tam čmuchá konkurence. „Hledáte něco?“ utrhne se důchodkyně vyzbrojená granulemi v síťovce a nedůvěřivě si nás měří podezíravým okem, zatímco nakukujeme do zahrady.

„Ale, jen jdeme okolo. Vlastě tak trochu hledáme jednu ztracenou kočku“ odpovím ledabyle.

„Tamtu bílošedou, žejo? Tu drahou!?“ udeří bába hřebíček na hlavičku. „Tak ta tady nejni, taky ji hledám.“

Takže jestli vám můžu jako zvířecí detektiv něco poradit, vykašlete se na to. Dělají to všichni!

Mimochodem, takhle poznáte ztracenou kočku
z méně prestižní pražské čtvrti.


17 komentářů:

  1. Přijde mi trochu eklhaf psát o kočkách někomu s nickem Psice :).. Nicméně napsat musím, velké téma kočky a komunita kolem. Něco o tom vím, sama s nimi žiju v domácnosti cca 30 let. A ony to vědí i ty venku.. Hrají na mě smrtelné úrazy, hlad a jiné ústrky. A já bláhová dobrotivá Františka je krmím až do té doby, kdy mi na tu lososí paštičku hodí bobek a odejdou jinam .. K věci - je zajímavé, že ta drahá kočka je vlastně obyč, kdežto ta za 500 vypadá jako značková... To jsou věci. u Vás v Praze je možný všechno.. Žmurovi hodně úspěchů, Lenka kočka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já jsem byla v domácnosti s kočkama odkojená - tehdejší černý Mikeš prý chodil spát ke mně do kočárku odstaveném na zahradě a máma se bála, aby mě nezadusil:) Zažila jsem různý - chytrý, laskavý, ale taky pološílený a mstivý. Někdy se mi po nich v Praze stýská, ale v bytě by mi jich bylo líto. Ty u našich mají přes den volnej výběh a pak si zajdou na to lososový paté a hoděj zadek do gauče, dolce vita. No jo, to máš pravdu, že pořizovací cenou by odpovídalo spíš výkupný naopak! Pozdravuj ty vaše, ať jsou zdravý a lesklý:)

      Vymazat
  2. Už vím, kam jdeme o víkendu na výlet, s vidinou 70.000 robuxů tam bude Kvítek i nocovat. Jinak my máme podezření, že náš Pošuk se chodí občerstvovat přesně takhle někam na místo se stlučenými boudičkami, protože často smrdí po rybě a žádnou rybí konzervu u nás neměl, tímto bych chtěla vzkázat všem dobrým lidem, kteří krmí ty chudáčky toulavé, že 95 % z nich má domov a jen vás zneužívají. Nejsou to žádné chudinky, jsou to vychytralé mrchy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jak s tou pražskou žebráckou mafií, kdy jejich zaměstnanci ráno fasují k pracovnímu nuznému oděvu i štěňátka pro vyšší výnosy. Hele a nepodobá se Pošuk jedné z těch pohřešovaných? Třeba by to šlo nějak monetizovat - jeho by to brzo omrzelo, zdrhl by na pár dnů do squatu a pak přišel domů jakoby nic...

      Vymazat
  3. Falešný dvojník mě vážně dostal, to jsem tedy ještě neviděla :-D A co se závěrečného plakátu týče, ten člověk ví, jak se dělá marketing!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo! Akorát Mourek na tý fotce vypadá jak šéf bulharský mafie, toho bych se skoro bála odchytávat:)

      Vymazat
    2. ...odlož předsudky - něčím se to nebohé zvíře živit musí... ;-)

      Vymazat
    3. v jeho případě to vidím na obchod s chlupatým masem a výrobu drog z ilegálně pašovaných odčervovacích prostředků!

      Vymazat
    4. Mimochodem: Je tu ještě někdo, komu ta první kočka připomíná Hitlera?

      Vymazat
    5. Tak zřejmě proto za ni nabízejí patnáct litrů, ne? Ve skutečnosti je to nějakej slušně vydělávající youtuber (lajkahitla). Teď aby si ušili náhražku z froté fusekle a stejně to foloweři odhalej...

      Vymazat
    6. F.: ...nebo unikl démon ohrožující spořádaný životy nás všech. A jeho majitelé se teď cítí jako personál wu-hanský laborky.

      Vymazat
  4. Znám dost lidí, kteří by takový plakát s velkou chutí vytvořili jen proto, aby se mohli v ulicích bavit zástupy hledajících, mezi kterými by ve finále vítězoslavně nosili hledanou kočku se šťastnými výkřiky "Už nehledejte, už ji mám!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, tenhle trik mě nenapadl. Což neznamená, že se výhledově nenechám inspirovat!

      Vymazat
  5. Ten popis kočičího undergroundu je přesně to, proč tvoje články miluju! :-))) Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo díky! Snad by je ocenil i kočičí androš:)

      Vymazat
  6. našiel som dvakrát kočky. Teraz už nemusím, chodia k nám sami od seba!

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavé a poučné postřehy kočičího detektiva, zvlášť s tou partou vyznavačů šanty a volné lásky jsi mě dostala. :) U nás to bylo obráceně, kočky si našly nás. Dneska máme čtyři. A ano, potvrzuji, kočky mají někdy opravdu blíž k démonům než k domácím mazlíčkům. :D

    OdpovědětVymazat