sobota 25. listopadu 2023

5 typů pedagogů z devadesátek

 

Taky máte noční můry odehrávající se ve stejném prostředí? Já mám ve svý mapě snů vyznačený dvě místa, na kterých mě v noci můžete zastihnout. To první je dědův dům. Oproti skutečnosti se za zdánlivě obyčejným rodinným domem rozpíná nedostavěný hradní křídlo, na kterým můžete snadno spadnout ze schodů a zlomit si vaz. To je ta lepší varianta, protože se probudíte dřív, než potkáte mého dědu. Lépe řečeno jeho průsvitnou hlavu bezděčně plující mezi gotickou klenbou.

To druhý strašný místo je můj bývalej gympl. Po jeho schodech ve snu stoupám pokaždé ve značně depresívní náladě. Většinou se totiž v kabinetu dozvím, že mě z něj vykopli kvůli nějaký hovadině, jako je absence v hodinách tělocviku nebo hudebky a já kvůli tomu mám zkaženej celej život, nedodělám školu, nenajdu si dobrou práci, pravděpodobně začnu šlapat a zmizím někde zakopaná v lese.

Vaše freudovské výklady snů si prosím nachystejte do komentářů a já vám mezitím napíšu, že v den mé návštěvy rodičů byl i den otevřených dveří v tomto ústavu, a to je zkrátka příležitost, která nesnese promeškání.

Dopoledne jsem tedy vzala dva figuranty s mizerně předstíraným zájmem o studium na místní škole. „Koho zajímá tvůj pitomej gympl,“ vyjádřil se Žmur, abyste si udělali konkrétní představu o jeho ochotě a Čičman se na mě po příchodu do budovy podívala stejně soucitným pohledem, jako když vám na prohlídce v Ratibořicích průvodce vypráví o tom, jak Barunka musela chodit do školy deset kilometrů a za drobné zpoždění dostala rákoskou přes ruce.

Ale! Ta budova je přísahám úplně, ale úplně stejná jako v mých snech. Ta chodba! Občas se mi stává, že si stejný místa pamatuju jinak – nejčastěji jsou ve skutečnosti menší. Tady sedí velikost, barvy a dokonce i světlo. Akorát v tom kabinetu už nesedí naše přísná úča na tělák, ale úplně jiná usměvavá paní a když si prolítnu web školy, nezůstal tam ze starý party nikdo. Nikdo! Což svědčí o tom, že jsem morbidně stará a taky o tom, že je to ze strany vedení školy nejspíš sázka na mnohem lepší poměry.

Protože když občas tak čtu Marii Veroniku, nebo poslouchám vyprávění našich dětí, tak se prostě věci fakt mění. Jasně, rychlostí této metamorfózy český školství připomíná Darwinovu želvu přemýšlející o spáření se s progresívnějším příslušníkem svého druhu, třeba samcem kajmanky. Ale s dostatečnou trpělivostí už tam vidíte zárodek upgradeovanýho plaza a za 100 let bude ve škole třeba AI, ani nemrknem. A zbyde jen nostalgický školažal proti zmizení 5 pedagogických archetypů z dob našeho mládí:

1. Uspávačka z Obecný školy

„Mně je to jedno. Bít vás nesmím, já si své odučím a vy skončíte u lopaty“ rezignovaným hlasem drmolí profesorka dějepisu. Podle těchto monotónních ujištění by se dalo očekávat, že na ní můžete štípat dříví. Když ale jednou přistihla někoho klimbat během jejího srdcervoucího podání Lucemburků, tak se uraženě odešla vyplakat do kabinetu (jak zjistila delegace šprtek, které ji přišly odprosit).

2. Sheldon

„A potom vezmeme rovnici o šesti neznámých a budeme jí derivovat“ pokračuje zapáleně matematikář ve svém výkladu, který tou dobou chápe už jen jediný žák, později zářící hvězda na ČVÚT. Nosil vždycky stejnou košili, kterou si ve chvílích blížících se výsledků blaženě rozepínal přesně o dva knoflíčky. Nikdy s nikým nenavázal oční kontakt a kromě toho jediného spolužáka zbytkem třídy neskrývaně opovrhoval.

3. Sadista

„Tak se tady vyblij u zábradlí a makej dál, písk. Nevzdávej to, život se s tebou taky mazlit nebude, písk písk“ vtlouká tělocvikářka vražedný kombo buzerace a životních mouder do Radka Vovsíka, když po tříkilometrovém sprintu na oválu zkolabuje uprostřed dráhy. Tělocvik s ní byl občas o letu tunelem, ale jako profi sadistka vždycky poznala rozdíl mezi koncem utrpení a začátkem klinické smrti.

4. Alkáč

„Teď si tady zaupneme pěkně tu proumítačku, sakra, cotoe tady“ netají chemikář další obzvlášť kalný ráno, když se málem přerazí o něčí aktovku v uličce. Na zdi se rozsvítí okno starého Meteoru s papírem hlavou dolů. „Jé, pane profesore, máte to obráce…“ snaží se nahlásit šprtka třídy, ale je přerušena syčením zbytku třídy.

„Tak si to jako…oupište, a já si eště skočím pro něco do kaubinetu“ dodá spokojeně chemikář a zmizí na větší část hodiny.

5. Drama queen

„Chcete vědět, jaký je můj názor na vaši verzi Archimédova zákona, Nováčková?“ ptá se creepy nasládlým hlasem profesor fyziky a plíží se ke dveřím učebny, aby zkontroloval, že po chodbě zrovna nejde ředitel školy.

„Nejenže nevypočítáte páku, ale neumíte se naučit ani jednu blbou, debilní, idiotskou větu, panebože, moje srdce, já tady jednou chcípnu a vy všichni mě budete mít na svědomí!“ řve zarudlý fyzikář až do úplného ochraptění, drží se za hruď a teatrálně ukazuje prstem na celou třídu. 

Potom musí předstoupit jeden ze tří technicky nadaných žáků a vypočítat pro jeho uklidnění u tabule příklad, kdy z bodu A vyjede vlak rychlostí 60 km/hod a po 2 kilometrech srazí negramotnou Nováčkovou, která jde po kolejích z bodu B v protisměru.

79 komentářů:

  1. Přemýšlím, k jakému typu jsem měl jako kantor z devadesátek nejblíž. Ale ze svého blízkého okolí znám bohužel zástupce všech popsaných skupin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě k tomu, který tady chybí, protože je proti ostatním nezajímavý - ano, přiznávám, i na našem gymplu byla jedna férová profesorka na biologii. Ale spolu s rozšířením kategorií mě napadá i jedno další (už méně pozitivní) opomenutí - dosluhující pedagogický personál, který v tom důchodu měl být fakt už dávno.

      Vymazat
    2. Naše profesorka na biologii (a chemii) byla dobrá. Asi třicet. Ne přímo krásná, ale hezká tím příjemným způsobem. Dobře to vysvětlovala. Tak dobře, že si ještě pamatuju jak mluvila o precesi (ty káčovité pohyby zemské osy) a jak to má vliv na střídání dob ledových a meziledových a tedy změny klimatu.

      No a proto mám nejhlubší pohrdání pro Cílka, protože ten to musel brát do ještě větší hloubky, protože je to jeho vlastní obor, co dokonce učil na univerzitě, musí přesně vědět jak to s klimatem je doopravdy a přesto místo aby (šamanskou) redaktorku odpálkoval jako totální idiotku, tak jen řekl, že se nad tím, co říká (šílená) Gréta o klimatu "Musíme zamyslet".

      Už je v důchodu, jedna dcera je dokonce v cizině, nic by mu neudělali, maximálně by ho přestali zvát do TV. Klaus svý disidentský názory na klima říká běžně a nic se mu neděje. Jen se mu posmívají. Cílkovi by se ani nemohli posmívat, když je to jeho obor, co učí na VŠ.

      Pravda vítězí, ale Cílek je schovanej na záchodě.

      Bruno se nechal upálit. Newton se rozhádal s kdekým, protože to věděl líp. Darwin si nechal po zbytek života nadávat od kreacionistů.

      A.P.

      Vymazat
  2. Taky jsem zaznamenal, že můj bývalý gympl měl den otevřených dveří. Nešel bych tam ani za zlatý prase. Učitelé tak hrozní nebyli. Nejčastěji se mi v tom smyslu asi taky vybaví tělocvikář. Byla to kombinace tělocvik-zeměpis. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že nejde zrovna o intelektuála. Později jsem se náhodou dozvěděl, že je bývalý profi hokejista. Má dokonce heslo na Wikipedii. Nemůžu si pomoct, ale hokejisti a fotbalisti jsou vesměs debilové.

    Horší to bylo se zapadnutím do kolektivu. Se spolužáky se nebavím. V životě jsem nebyl na třídním srazu. Zrovna tenhle rok mě po delší době zvali. Nechápal jsem proč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už naštěstí na třídní srazy přestali zvát dávno.

      Mně to taky nesedlo. Kamarádila jsem se jen s pár lidmi z druhý třídy, ale ani s nimi bych na sraz nešla. Nějak nechápu smysl vidět se po letech s lidmi, se kterými nemám společnýho vůbec nic kromě dávnýho chození do jedný školy.

      To si rovnou můžu dávat sraz s lidmi, co se narodili ve stejný den jako já a dovedu si představit, že by to vlastně bylo mnohem zajímavější, než vzpomínat na lyžák a schovanou třídní knihu.

      Vymazat
    2. Tyjo, to jsem asi divná já, když na většinu spolužáků vzpomínám v dobrým a viděla bych se s nima ráda - jen to nikdo nechce zorganizovat :D

      Vymazat
    3. Já jsem divnější. Vzpomínám na ně (spíš) v dobrým, ale vidět se s nima nechci.

      Tak nějak podobně jako IK, byli mladí a plni snů a víry.

      Nepotřebuju prožívat Nezralé maliny, odhalovat v utahaných maminách a morbidně obézních někdejší krásky plné příslibů.

      A.P.

      Vymazat
    4. S těma lidma jsem trávil podstatnou část života a pokud jsem s nima nějak normálně vycházel, nevidim úplně důvod nezajít na pivo a nepoklábosit o tom, kam koho ten život zavál.
      Řešit, že holky už nejsou takový kopretinky, jako byly tehdy? Boha jeho proč? Neděláte z jednoho pátečního večera zbytečnou kovbojku?

      Vymazat
    5. Děláme. Já se ráda potkávám i s lidmi, které znám dlouho a jejich ovadlost mě neuráží, protože na nás všechny působí gravitace víceméně stejně.
      Ono jde spíš o tu hloubku vztahů a spojný body, který s kamarádama mám a se spolužáky by mi to připadalo umělý - protože už tenkrát jsem s nima nezažívala nic, čemu se dneska říká soulmates.

      Vymazat
    6. Já jsem taky před maturitou řekl, že na srazy nebudu chodit. Tím pádem tam ani nemůžu. Slovo muže musí být pevnější než skála.

      Vymazat
    7. A tak to já taky ne, ale že by to ke small talku u piva bylo potřeba žádnej zákon, myslim, nevymáhá. :-)
      Ale zas je fakt, že ani na ten small talk člověk nemusí mít náladu vždycky a s každym...
      Ovšem přiznávám se, že jste tady asi i první lidi, který se setkání s bejvalejma spolužákama takhle programově vyhýbaj. Jak jsem psal výše - trávil jsem s nima docela důležitou část života, vztahy s nima se značnou měrou podílej na tom, co za hovado dneska jsem, tak proč jim jednou za čtvrt století nevěnovat večer... Samozřejmě pokud to teda nebyla tlupa zmrdů, kvůli kterejm mě každý druhý ráno museli hasiči vyprošťovat ze šatní skříňky... To si zas na druhou stranu řikám, že kdyby si na mě takoví počkali, abych jim, jak psala IK, vysvětlil, proč se s nima nechci vidět, dost možná bych byl velkou hlavních zpráv na nově...

      Vymazat
    8. velkou hvězdou hlavních zpráv na nově...mi vypadlo slovo...

      Vymazat
    9. Galahad: Ale dyk je to pekny. A aspon si jich po teto urodne diskuzi budes vazit jeste vic!

      P.S. s tou korekturou se vubec nezatezuj, jen krades praci F. a Quanti.

      Vymazat
    10. Galahad

      Kdysi jsem četl o jednom psychiatrovi, kterej skoro přestal chodit mezi lidi, protože do nich už moc viděl, četl v nich jak v otevřený knize a bylo to, jako jim strkal nos do soukromí.

      Sice nejsem nikde poblíž, ale během života člověku sem tam zpětně něco dojde. Holka s padesáti kilama navrch zajídala smutek, protože se vdala ještě na vejšce, porodila a pohlednej sympaťák, co ji bránil jak Guy Ritchie Madonnu, se proměnil, nechal ji těhodnou vybírat brambory, když sám popíjel pivo na mezi. Bydlela u tchánů, takže měli nerovný postavení. Navíc ji vyčítal, že mu zkazila život (když to dítě dělali spolu a on ji taky) a celkově popíjel. Koukáte na ty kila navíc a vidíte osamění a smutek, smutek, smutek.

      Spolužačka ze základky a gymplu, pak přes rodiče zjistíte, že matka byla vlastně načančaná hysterka a holka po vejšce utekla z domu až do Itálie. Neošklivější holka ze třídy na gymplu ve skutečnosti nebyla nijak speciálně ošklivá, byla hubená a měla velkej nos, byla zakřiknutá, ale když se cejtila v bezpečí, tak s kamarádkou zaujatě komunikovala. Po škole ji vidíte jít s matkou po ulici. Matka je hezká a sympatická, ale dceru zrovna pérovala za nějakou prkotinu. V ten moment vidíte celej její život, hezká matka byla frustrovaná z nepříliš hezký dcery a místo aby jí byla trošku oporou, tak byla věčně kritizující tyran a co s tím holka.

      Spolužák, co měl ošklivou sestru, tam se zas rodiče rozhodli, že jí to kompenzují podporou, ale zapomněli, že i syn by potřeboval nějakou podporu a nešlo všechno sestře. Spolužák ze základky, co matka byla málo vydělávající samoživitelka a tak k vánocům dostal jen svetr, kterej by mu stejně musela koupit a on musel každej rok poslouchat spolužáky, jak si povídaj o skutečnejch dárkách. Spolužák, kterého semlela šikana na vojně a z normálního, komunikativního kluka je lidí se bojící chuděra a ani nechcete vědět, jestli ho jen mlátili nebo taky sexuálně zneužívali.

      No a když znáte statistiky zneužívání, tak není otázka jestli, ale jen kdo, jak a jak moc.

      Je to jako koukat do terárka s hmyzem, kterýmu zvědavej výzkumník utrhal sem tam nějaké křídlo nebo nohu.

      Nejsou to všichni, ale celkově je to Pandořina skříňka.

      A.P.

      Vymazat
    11. Psice: Přiznám se, že po incidentu s ČVÚT už F nemohu tak zcela věřit O:-) A jako diskuze plodná, ne že ne... Ale "vážit víc" je taky takovej...nevim...asi nadbytečnej výraz. Mně totiž právě přijde, že i to důsledný nechození na srazy je v podstatě projev emocí, který já v těch svejch bejvalejch spolužácích prostě zainvestovaný nemam. Takže prostě nemam důvod se těm lidem vyhnout, ani se v nich pitvat tak, jak tady nade mnou předved A.P...

      Vymazat
    12. Nechci mluvit za ostatni, ale u me jde i o emocionalni jizvicky a strie. V prvnich letech gymplu jsem si vyzirala sikanu a i kdyz to pak ustalo tak nejak v dobe, kdy mi narostla prsa, tak se z nas proste kamosi jak hrom nestali uz nikdy. A chodit na srazy a bavit se s nima o tom, jak se se mnou nebavili, to mi zas prijde jako celkem bizar:)

      Vymazat
    13. Jo tak to ovšem celou věc staví do zcela jiného světla. V momentě, kdy je nějaká podstatná část vzpomínek na ty lidi spíš negativní, tak neni o čem...

      Vymazat
    14. Galahad

      Ono to už není pitvání. To koukneš a vidíš. Asi jako když koukneš na ledovec a "vidíš i těch 90% pod hladinou".

      Kdyby toho nebylo, tak taky o nic nejde.

      A.P.

      Vymazat
  3. Ty jo. Mě se v posledních letech zdávají spíš hezké sny. Pamatuji si je spíš výjimečně, ale jeden třeba byl, jak bydlím v takovém obrovském bytě, něco jako křídlo zámku, ale spíš open space, jsou tam kouty s různým vybavením, malířskej kout, starožitnej kout, terasa s výhledem do krajiny, ostrůvek s kanapema, kuchyňskej kout a tak. Do toho tam byli nějací přátele a tak. Příjemnej den kdy jen tak vyklidněně odpočíváš s kamarádama.

    V jiným snu to bylo v takovým zvláštním městě, byl tam svah prudkej tak 45 stupňů, povrch jen jíl a hlína, širší než Václavák, na krajích nějaký barevný domy. Sjel jsem to dolů a byly tam najednou patrový domy z holejch cihel, v ten moment jsem byl policajt a honil tam nějaký gangstery.

    Pak s mi zdálo něco o tom, jak je do mě zamilovaná nějaká holka tak dvacet a už, už začínal sex, když jsem se probudil.

    V tomhle stylu.

    Před pár lety se mi zdál divnej sen o tom, že jsem v noci ve městě. Vypadalo to tam jak ten park ve filmu v Notting Hill. Jen ten park byl větší a vlastně to nebyl park, protože tam nebyly stromy a keře, spíš to bylo prostranství s něčím jako podloubí po stranách a najednou tam bylo plno lidí, jakoby odněkud přijeli a mě napadlo, že je to jako v Osvětimi a půjdou do plynu a že nemám jít s nima a tak jsem tam zůstal a oni všichni odešli (asi do toho plynu) a já tam zůstal a bylo tam moc hezky, tak trochu jako v Knightbridge brzo ráno.



    Ne, že bych se na gymplu přímo bavil, ale vůbec by mě neděsilo, kdybych se tam měl znovu vrátit. Učitelé byli víceméně normální, pro tu dobu a na to, že nás měli učit. Vykládali látku tak, že se tomu dalo snadno porozumět. Takže na dalších školách se pak chytáš za hlavu, co to má sakra bejt.

    Divný učitelé byli spíš na VŠ.

    Třeba profesor, se při zkoušce náhle zvedl, až jsem se vylekal, že viděl mýho taháka, ale ne, on se jen rozvážně vydal k plechové výlevce. Rozvážně si přelil rum z větší kádinky do menší, vypil ho a rozvážně se zase vydal zpět. Muselo to bejt stresující tam učit.

    Šamanský předměty na VŠ byly akorát ty, co vycházely z Marxe. Teda nejen, ale učitel u kterýho jsme dělali ty sranda testy osobnosti nijak netrval na tom, že to má hlavu a patu, když jsme mu říkali, že se přeci na půlku otázek dá odpovědět, ano i ne současně. Jen přikyvoval, usmíval se a krčil rameny a ať to nějak vyplníme (protože je to přeci jedno).

    Jo, to se to učilo, když nebyla wikipedie a internet.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, tohle byla ale dvě místa z nočních můr. Většinu snů mám taky celkem fajn a vracím se i na super místa. Třeba do takovýho římskýho paláce se spoustou fontán a bazénků, nebo laguny v pralese.

      S tou holkou, to je bohužel klasika. Já se taky pokaždé vzbudím, než se něco vůbec rozjede.

      Šamanský marxismus, to už je mimo mou představivost. Učili jste se i vést bezobsažné budovatelské porady? A balzamovat stranické pohlaváry?

      Vymazat
    2. S tím šamanským marxismem... Znáš cargo kult?

      To byl kult, kde domorodci na ostrovech v Pacifiku viděli Američany volat pro zásoby a pak přilétlo letadlo s nákladem. Domorodci si pak udělali sluchátka z kokosových ořechů, antény z prutů, udělali něco jako přistávací dráhu a už volali dobré duchy pro zásilku. Když nic nepřišlo, tak si to vysvětlili tak, že se musí odtrhnout od minulosti, zbavit majetku, dodržovat nějaké tabu a přikázání a už to jelo.

      Marxismus je to samý.

      Tváří se to jako věda, ale jsou to jen pitomosti. Marx si vymyslel nadhodnotu, ale už ignoroval existenci všeho okolo, co podnikatel musí platit navíc k dělníkům (jako účetní, hlídače, patenty, daně...), takže ideálně měl dělník shrábnout cenu výrobku místo materiálu. Věda jak od hippíků. Navíc podle té teorie, když se to obrátí, by vlastně dělníci, když firma prodělá, měli nosit do práce peníze na "podhodnotu". Prostě blbost. - Jak to učitele štvalo, když jsme se na to snaživě ptali.

      Marx si taky fantazíroval, že konflikt mezi ovládanými a vládnoucími se vyřeší znárodněním majetku, jenže ten knonflikt existuje dál, protože je jedno, kdo ten majetek vlastní formálně, jde o to, kdo ho ve skutečnosti ovládá a to vždy bude někdo a vždy bude vládnoucí, ať tam dáme kohokoli.

      Marx měl svoji teorii dějin prý založenou na ekonomických zákonitostech, otrokářství, feudalismus, kapitalismus, socialismus, komunismus. Ken už nevěděl nic o psychologkém vývoji v průběhu staletí a nevšiml si ani, že v USA mají otrokářství a kapitalismus současně, takže mu ta jeho teorie nikdy moc neseděla.

      Nevěděl, že lidi nemohou uvědoměle pracovat víc, než za to dostanou, protože to je proti zákonům zachování hmoty a energie.

      Nepřemejšlel o tom, že slib, že za komunismu každej bude dostávat podle svých potřeb, nejde splnit, protože nevyrobíš dost Ferarri pro každýho, kdo by ho hned chtěl.

      No a takovýhle boty v základech a všichni marxisti pak vypadají, jako by měli na uších sluchátka z kokosů a snažili se správně tancovat při bubínku, aby jim to vyšlo a ono to nikdy nevyjde

      A.P.

      Vymazat
    3. Bezobsažné porady se nebraly, ale tehdy byly pořád v TV, tak jsme o nic nepřišli.

      Jeden známej to později rozebíral, že ty komunistický schůze byly v podstatě jako náboženský rituál. Na stolech byla červená látka přesného odstínu. Po stolech byl rozestavěné minerálky a sklenice. V čele seděl nějakej tajemník/kněz. Místo bratře si rituálně říkali soudruhu. Na začátku schůze se řeklo, co zase spadlo zeshora za nápady a co se musí nějak plnit, odříkaly se body programu. Pak se o tom diskutovalo. Pokud možno se navrhlo dát do hlášení, co už se stejně dělalo. Rituálně se hlasovalo o usnesení, lepší bylo aby byli všichni pro... udělal se zápis a bohoslužba skončila.

      My jsme spíš měli něco jako katechismus, popis kapitalistického pekla, vágní sliby ráje, skutky apoštolů a svatých.

      ----

      Balzamování ne. To bylo moc intimní, povídat o tom, čím a jak je namazanej soudruh Lenin. Detaily se přecházely mlčením. Dovedeš si představit, že se na univerzitách vede debata o stavu Leninova penisu a anusu po padesáti letech v rakvi? Jestli se tam neorosil, jestli tam třeba nezačal plesnivět nebo se mu tam neusadil třeba nějakej brouk kožojed, taková kožojedská fetka, co už si na ten formaldehyd docela zvykla a řekla si, že se zkusí prokousat až k prostatě?

      ------

      Do tvý sbírky učitelů můžu doplnit Mžurku. Vypadala jako kdyby si Džamila Stehlíková nechala narůst mastné vlasy až po obočí. Výklad prováděla se skoro zavřenejma očima, přes které nás stejně sledovala bdělým kousíčkem mozku.

      A.P.

      Vymazat
    4. Cargo kult jsem neznala, ale líbí se mi. Nejspíš je to něco hluboce zakotvenýho ještě někde v našem plazím mozku, protože i přes historické omyly a vysvětlení, že to nefunguje, to zkrátka funguje dál.

      Nejen u amazonských indiánů, ale i v západní Evropě, jen s jinou nálepkou (trvale udržitelný rozvoj a nepodmíněný příjem).

      V praxi potom budou žít komunity levičáckých hipíků v nízkoenergetických osadách, na sobě budou nosit udržitelný designový trička z biobavlny, každý bude dělat jen to, co ho bude bavit (a tím se bude živit a zároveň obohacovat ostatní). Porsche chtít nikdo nebude, protože budou uvědomělý. A Teslu si koupí za to, co za ně odpracuje AI. Dobrou noc, milé děti.

      Vymazat
    5. Hele, já jsem teď objevila klenot české budovatelské kinografie, Okres na severu od Dietla. Ten seriál v podstatě nemá žádnou jinou zápletku, než jsou komunistický porady vedoucího tajemníka OV KSČ. Je to boží na nespavost, do 10 minut spíš jak koťátko v košíku.

      Komouši to měli špatně vypočtený, protože takovej seriál o rozpadající se mrtvole Lenina by diváky přišpendlil ke křeslu milionkrát víc. Dovedu si to představit natočený buď jako Byl jednou jeden život z pohledu těch kožojedů, jak se prodírají šourkem a co přitom zažívají za dobrodružství.

      Anebo potom z pohledu Lenina, jak se vznáší někde 2 metry nad svou mumií a komentuje svůj rozklad a práci týmu profi balzamovačů, který postupně mizej do gulagu.

      Vymazat
    6. No, hlavně jde s kultama o to, že všichni musej věřit tomu samýmu podle hesla "Je jedno, na jakou blbost věříme, hlavně, že všichni na stejnou." Je to jak v Monty Pythonovi. "Jdeme za sandálem, jdeme za polní lahví."

      Je jedna knížka, co se jmenuje "Kup si svou revoltu" a napsali to nějací američtí sociologové. Na obalu je Che Guevara, symbol rebelství, ovšem na kelímku korporátního kafe. V ní vysvětlují, že rebelství je v podstatě hnací motor korporátu. - Tam mimo jiné popisuje nějakou bio-eco-organic ženskou, co nesnesla ten přízemní, korporátní čaj a začala si pětovat vlastní bio-eco čaj s příběhem a miluje hlínu, zabořit ruce, do té biohlíny, to je prostě druh orgasmu. Jen se tam někde mimoděk zmíní, že ty její čajové sady jsou vlastně na Havaji, takže tam musí přes půl zeměkoule letadlem a tam si občas láskyplně zaboří ruce, do té skvělé hlíny. Ale jinak ji na plantáži pracují místní, za přízemní plat, místo jen za ty závratné pocity štěstí.

      Strejda Bono Spasitel si taky zaletí do Amazonie za náčelníkem, protože má barevné peří na hlavě. Vypadáš vedle něj tak cool, že to za tu uhlíkovou stopu prostě stojí.

      ----

      Kde jsi objevila okres na severu? Na netflixu nebo to někde vysílají?

      Tam je Moučka takovej vzorovej dobrej, moudrej soudruh. V reálným životě měl ovšem bráchu, kterej byl nějakej ten řezníckej vyšetřovatel od StB. Asi se Moučky lidi od filmu museli bát. Něco plácneš a pak z tebe bráška vyrobí žrádlo pro psy.

      Ještě byl seriál Muž na radnici. Ten je speciální tím, že se tam tajemník rozhodne vybourat část původní zástavby a postavit tam paneláky. Dietl si to vymyslel, ale okresní tajemníci se v tom zhlédli a začali prasit centra českých měst, bourat starou zástavbu, místo aby ji opravovali, a stavět tam paneláky. Nejspíš proto, že si mysleli, že je to oficiální linie a chtěli vypadat iniciativně. Tím se můžeš uspávat až ti dojdou severookresové desetiminutovky.

      Mě skvěle uspává učení a podobná předsevzetí.

      Jo vyzkoušel jsem si to Duolingo, ale po pár lekcích to chce přihlášení, jinak mě to nepustí dál.

      ----

      Myslíš něco jako: Když se Bill prokousal až do Leninova šourku, našel tam Kuzmu s Anne-Marie, nepochopil, že Anne-Marie Kuzmu už odmítla a začal se úporně prokousávat k prostatě, kde se chtěl naposledy svléknout a dospět.

      Lenin se vznášel nad sarkofágem a vzpomínal na to co četl o egyptských pyramidách. Ty krásné fresky. Neměl tu stranickou strohost hnát do extrémů, i když chtěl Krupské naznačit, ať si požadavky na sexuální střídmost nebere osobně. Ach kdyby mu v mládí nevypadaly vlasy, mohl mít větší úspěch u prsatých dívek a svět by vypadal jinak. Nebo kdyby měl alespoň větší penis. Nic se mu pořádně nepovedlo ani zaživa, ani po smrti. Ani posílat lidi do gulagu ho už neuspokojuje.

      A.P.

      Vymazat
    7. psice, kdyby aspoň než se něco rozjede! Já ve snech většinou odmítám jakýkoli intimní sblížení s tím, že jsem přece krucipísek vdaná :D

      Vymazat
    8. Už nevím, kde jsem soudruha Moučku vykopala, každopádně k vidění je to na youtube. Já jsem o něm slyšela, že byl sice komunista k zblití, ale "hodnej", ve smyslu, že nepráskal a nikdo kvůli němu neumřel. To jsem ale ještě nevěděla, že to měli s bráchou rozdělený na hodnýho a zlýho policajta.

      Muže na radnici si dám jako štědrovečerní pohádku pod stromeček. Tam vidím taky velký naděje, jen doufám, že při tom bourání secesních vilek nenadělaj moc rámusu, aby to nerušilo z usínání. On i soudruh Pláteník někdy zaníceně bouchne do stolu, když nesouhlasí se svazem československé mládeže a to pak zbytečně vytrhává z hladiny alfa.

      Byl jednou jeden Lenin si představuji spíš tak, že kožojed Bill pořádá večírek, na kterým teče formaldehyd proudem. Zbouchne tam Anne-Marii a společně utíkaj před rozzuřeným Kuzmou, který se ve vzteku prokouše ven a infikuje jednoho z balzamovačů, co se snaží slepit Leninovo varle Herkulesem.

      Btw. pamatuješ na tu debatu o upírech a způsobech sání, aby se z tebe stal upír? Tak už jsem se dočetla k výkladu, chudák Lucy už to má za sebou. Je to jednoduchý, upír tě musí sát celkem dlouho a potom začneš upadat do takových podezřelých stavů.

      Třeba jsi jako Lucy ctnostná nevinná dívka jak se na Anglii 19. století sluší a patří. Ale když už si z tebe Dracula párkrát cucne, občas ti ulítne z pusy nějaká úlisná sprosťárna, nebo podlehneš záchvatu vzteku. Pak se zase sebereš a jakože nic.

      Celkově vypadáš jako chodící mrtvola v obou případech, ale v tom sprosťáckém módu ti to víc sekne. No a když to Van Helsing nestihne a umřeš v tomhle stádiu, stane se z tebe pokračovatel/ka Draculova odkazu. Z čehož mi jasně vyplývá, že v dnešním světě žijí až na naprosté výjimky jen upíři.



      Vymazat
    9. Quanti: Až tak?! Vypadá to, že mám ve snech ještě na čem pracovat...

      Vymazat
    10. Ty jo, s tím tvým Leninem to začíná jak od Stephana Kinga.

      Balzamovač je nakažen, ale zatím nic netuší. Po pár dnech se mu objeví kolem kousance pár pupínků, které zase samy zmizí. Po měsíci si všimne, že mu na hřebenu zůstalo nějak moc vlasů. Ráno při holení nedává pozor a v roztržitosti si oholí tváře a nechá si knírek a bradku. Pak se na sebe dlouho dívá do zrcadla (něco jako Dreyfuss v Blízkých setkáních) a říká si: "To něco znamená."

      Pak začne mít Leninovy vzpomínky. Napřed, co je napsané v které knize, kde Lenin kdy byl, co přesně řekl. Pak i co si myslel. Pak i na Stalina. Pak kde jsou schované peníze a zlato. Jenže pak z něj jednou vyletí živěj kožojed....


      Jo tak takhle to z Lucy bylo. Dík za info.

      Z Drakulova pohledu musela bejt Lucy skvělá holka. Taková nevinná napohled, která se dá diskrétně zkazit a pak unaveně leží doma a nikdo jinej ti ji nekazí. No neber to. Ale jsem překvapenej, že si tý krve sama ani trošku necucla. Není tam ještě jedna ženská, co ji Drakula vysává?

      Ale Stoker byl jako dítě taky upoután na lůžko se záhadnou nemocí. Do Lucy musel dát kus sebe. On se ovšem uzdravil. (I když možná nemoc jen hrál na matku, aby si nemusel hrát venku a mohl ji a její vyprávění monopolizovat pro sebe.) Připadá ti většina lidí jako chodící mrtvoly? Mě se zdá, že každej má plno energie na úplný zbytečnosti.

      ---

      No, podle mně hodní komunisti žádní nejsou. Kdyby se začalo na Moučku trošku tlačit a připomínat mu takový ty velký věci, který nešly přehlídnout (volání po smrti Horákové, pétépáky, zmizelé sousedy, učení třídní nenávisti v Marxovi) a vyptávat se ho, co si o tom myslel, tak by se za chvíli asi pěkně naštval a všechno, co o sobě nechtěl vědět, by vyhřezlo ven.

      Je to jako když odchytily nějaký ty bejvalý esesačky a ony to byly takový ty slušný, nenápadný tetky, co svý léta z koncentráku braly jako takovou závorku.

      Mimochodem, četla jsi Kingovu novelu Nadaný žák. Malej kluk zjistí, že starej soused je hledanej esesák z koncentráku a chce po něm, ať mu vypráví, co se tam doopravdy dělo.

      Pak dej vědět, jak to s Bavorem bylo o vánocích doopravdy. (Ale určitě to bude lepší než nejnovější pohádka na ČT).

      A.P.

      Vymazat
    11. Psice: Ještě by se ti z tohohle ranku seriálů mohl zamlouvat opus Zákony pohybu. Ten se pro změnu celej točí okolo fabriky, kde se vyráběj litinový radiátory.

      Vymazat
    12. K tomu seroši o Leninovi už není co dodat, jen závěrečný titulky a domluvit reklamní bloky s nějakou velkou pohřební službou a pak prostřih na děcko, jak matlá Herkules na čtvrtku. Reklamy na chlast už jsou bohužel zakázaný, ale nabízela by se reklama na Stolichnayu s claimem, že je lepší nespoléhat na balzamování po smrti, ale naložit se už zaživa.
      ---
      Lucy, jo je to ideální oběť, která vypovídá o Draculovským sarkasmu. Ve dne vyšívá a červená se, když ji Arthur nějakým obzvlášť unylým způsobem vyjádří svou neposkvrněnou lásku a postupně začne být přisprostlá a vzteklá. Myslím, že Stoker byl tak trochu vizionář a ve skutečnosti se jedná o metaforu pro toxoplazmózu nebo nějakou jinou neurochorobu.

      Ona pak krev pije, ale až když vstane z rakve. Obchází pak městečko a vysává děti, na to se obzvlášť těším, až budu večer dětem předčítat.

      Ta paralela, že jsou většina lidí nakaženci, vychází z toho, že mám v okolí víc lidí, kteří podléhají vzteku, sexu a dalším nežádoucím emocím, než těch poklidných a pobožných. Vypadat jak pár hodin před smrtí je taky trend, co se pravidelně vrací - stačí si vzpomenout na emo, gotiky a heroinový modelky.

      ---
      Moučka byl takovej správňák, že by na tyhle dotazy určitě vyklepal z rukávu odpovědi, který slušnýho člověka neurazí. Něco jako když se zeptáš Benedikta XVI. na Hitlerjugend.

      Ještě mě napadá, jestli ten jeho zlej bratr není jednovaječný dvojče, ale ve skutečnosti Moučkova druhá tvář. Že si někdy před natáčením smyl krev z rukou nad výlevkou a chladnokrevně nasadil bodrou tvář soudruha Pláteníka.

      Vymazat
    13. Psice

      Taky mě to s tím dvojčetem napadlo, ale podle Wikipedie je bráška o 2 roky starší a tak dlouho porody netrvají. - Představ si, že přijdeš na gynekologii s tím, že "Od porodu před dvěma lety mám pořád pocit, že tam ještě něco je." A jdeš na rentgen a pak ti doktor říká "No jo, hajzlikovi se nechce na svět, je tam zapřenej nohama, to vyřešíme." a jdeš na sál a pak ti gratulujou: "Právě jste porodila dvouletý dítě, maminko."

      Jednou vysvětloval jeden americkej bachař, že vězni maj navrch v tom, že maj spoustu času všechno promejšlet. Bachař jde po šichtě domů a vede normální život a zabaví se, kdežto vězni tam jsou pořád a tak mají čas všechno důkladně promejšlet za všech stran. S Moučkou to muselo bejt jako s tím bachařem, řekl jednu odpověď a dál o tom nemusel přemejšlet, protože na to ta StB existovala, aby nikdo nekladl otázky, na které nejsou hezké odpovědi.

      Myslím, že by byl Moučka rychle v koncích. Stačilo by navrhnout, že by se to "nic," o kterém "nevěděl" udělalo jeho dětem a hned by mu to nešlo ignorovat.

      ------

      Nebo je Lucy úplně normální ženská, která taky bude každá přisprostlá a vzteklá, protože máte kolik stránek jen neposkvrněné lásky a mladé tělo nasáklé hormonama, to musí chápat jako nekonečnou frustraci, ať venku řádí viktoriáni nebo ne.

      Pak se temný cizinec, co vás zanechá alespoň fyzicky vyčerpanou, musí zdát jako krok správným směrem.

      Sexuální touha je ovšem velice žádoucí emoce. Tak se dělají miminka. Viktoriáni byli banda kastrátorů. Emo a heroin na ně.

      Ono všechny církve jsou vlastně napřed o sexu. Jinak by všechny ženský šly takovejm těm rebelujícím frajerům (jako Drákula, Byron, Shelley, Mácha) a ideální zeťáci, jako způsobný Kája Čapků, by se rozmnožovali dělením nebo výtrusama (ten se vlastně nerozmnožoval vůbec).

      V církvi se prostě ti sexy vyhnali z komunity (jak to už tehdy připomínalo facebook) a milí potomci žijící na sexuální poušti, ještě rádi vzali zavděk nemotorným zbožným mládencem/dívkou z círke, se kterým měli vymytý mozky přibližně na stejný způsob, takže si vlastně i rozuměli a nemotorný sex se časem i někdy vylepšuje.

      A.P.

      Vymazat
    14. To já chci na něčem pracovat! Je to sen, krucinál, tak bych si tam měla být schopná užít cokoli od mísy větrníků přes lítání po... po... nojánevim ;) ale ne, moje sny ze mě vydolujou akorát to nejnudnější.

      Vymazat
  4. Uspávačku hadů měl mladej do června za třídní. U madam jsem byl jednou na třídní schůzce a vykládala tu protivnou úředničinu tak unylym hlasem, že mi usínaly i hodinky na ruce...
    Autistu si pamatuju z vejšky... Přednášel matematiku, bylo ho při výkladu sotva slyšet a když na hlase přidal, vypadlo z něj obvykle něco ve stylu: "Vy to tam ještě nevidíte, ale já už teď vím, že..."
    Sadistu si žádnýho nevybavim. Asi proto, že tělocvikáři, který si pamatuju, radostně přestoupili do týmu Alkáčů.
    A drama queen jsme měli na občanku... Ona teda ponejprv chtěla bejt hrozně přátelská a vtipná... Jen jí ty humory moc nešly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tím totiž drama queen začínají a je to obzvlášť zákeřný - vždyť my budeme kamarádi, viďte, mrk mrk.

      Čičman má taky uspávačku, naštěstí ne čistokrevnou. Na třídních schůzkách občas mívám tiky v koutku, když mnou cloumá chuť to střihnout, říct to hlavní a rozpustit to. Ani není překvapivý, že tahle pančitelka diagnostikovala poruchu pozornosti u větší části třídy.

      Vymazat
    2. Jo jo... To ona přesně byla. Nejdřív hrála takovou holku z lidu a když jsme se nechytli, vyhrožovala nám, že nás z tý občanky klidně nechá propadnout. Pak dělala přísedící u maturit z češtiny a mně položila otázku tak blbou, že jsem na ní chvíli bezduše čuměl, protože jsem si prostě nebyl jistej, jestli to myslí vážně.
      Nějaká Čurdová, hlavním zaměstnáním jí byl úřad poslankyně za šošony...

      Inženýrova uspávačka hadů taky diagnózama nešetřila. Ale jedinej člověk, kterej by jí bejval potřeboval, byl nějak záhadně mimo její rozlišovací schopnosti...

      Vymazat
    3. My měli takovou češtinářku, ta tedy zároveň spadala do kategorie těch, co měly být dávno v penzi a týrat pravopisnými kvízy vlastní vnoučata. U maturit mě potopila za Jiráska. Její záživnost a schopnost strhnout byla zhruba na úrovni F. L. Věka na jeden zátah.

      Vymazat
    4. Jo, tyhle nesmrtelný tety jsou taky občas děsnej mor... Ze základky si pamatuju jednu, která byla schopná výkřiky "Mluv nahlas, blbě slyšim." a "Neřvi, já slyšim dobře." zkombinovat málem v jedný větě... Jak s něčim takovym naložit?
      A pokud jde o potápění u maturit, u nás na průmce se vykládaly hotový legendy o jednom kantorovi snad ze smíchovský strojárny, kterej k nám pravidelně chodil dělat předsedu maturitní komise ke zkoušce ze Stavby a provozu strojů a kdykoliv zkoušející nedával pozor, bez ohledu na probírané téma se do toho zkoušení přimontoval s dotazem, jak je vyřešena konstrukce rozvodovky u Tatry 815. Což je přesně otázka, kterou chceš dostat, když zrovna z hlavy doluješ parní turbíny...

      Vymazat
    5. Ty jo, to jste měli nějaké sadisty u maturit.

      U nás to bylo přesně podle Študáci a kantoři, že maturita je jak starořímský pohanský svátek, kde je najednou všechno obráceně a z profesorů neustále bojujícím proti napovídání se stávají napovídači. Mě napovídající přísedící ruštinářka napověděla špatně, ale stejně má za to u mě plus do konce života, komu záleží na detajlech, jako odkud byl, který spisovatel a jak se vlastně jmenoval. Hlavně, že se snažila napovědět. Důležitý je, že ruští spisovatelé vlastně fungovali jako tým a dohromady udělali něco extra.

      Co po tobě chtěla vědět o Jiráskovi? Pro mě ho nejvíc vystihuje citát Wericha/Voskovce "Někdo prostě musel vzít ten kýbl inkoustu a vypsat ho o naší historii, ale věty jako "Panna Márinka, štíhlá jako proutek, z vozu seskočivše za Jakubem spěchala." mluví za vše. Vlastenectví nad zábavu. Sex tam není ani ve viktoriánských jinotajích, přitom křižácká armáda táhnoucí krajinou musela spáchat prasečinek, jak adamitský kongres a knížky by to jistě oživilo.

      A.P.

      Vymazat
    6. Toho Jiráska už jsem částečně vytěsnila, ale prostě klasika, jeho CVčko, seznam děl a nějaký ten rozbor.

      Dneska jsme v práci řešili jednoho kolegu, který svou angažovaností škodí a vlastně je to taky paralela k Jiráskovi. Představ si, že by to byla první knížka, kterou ti někdo dá do ruky. Já bych radši strávila zbytek života na mobilu.

      Podle mě, kdyby měl trochu sebereflexe, tak si řekne, Lojzo, bez toho psaní máš trochu tenzi, viď? Seš útočnej na ženu, mlátíš děcka, lezeš do zadku Masarykovi. Hele, když to na tebe takhle přijde, tak piš do šuplíku. Zimy jsou v Hronově dlouhý a manželce je jedno, jestli je na papírech na zátop načmáraná Lucerna.


      Vymazat
  5. Negramotná Nováčková na kolejích mě dostala :-). Kdybyste měla učitele "normální", neměla byste na co vzpomínat, a to je vždycky škoda...

    OdpovědětVymazat
  6. No teda, ty mi děláš takový promo, že už to skoro musí vypadat na nějakou placenou spolupráci :-)
    Z uvedených typů jsem na gymplu nepoznala akorát alkáče (buď jsem měla kliku, nebo nultý léta už ve středním školství nebyly tak divoký - na vejšce jsme každopádně jednoho úplně exemplárního měli). Jinak mám plný skóre. A hlavně první a poslední typ jsou opravdu hodně smutný... a jak už to dneska vidím, tak jsou opravdu hodně smutný na obou stranách barikády. Protože jak před časem zaznělo v jednom rozhovoru "když je učiteli na hovno, stojí jeho práce za hovno". Nemám, co bych dodala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, ty jsi mi ještě neposlala peníze na účet, jak jsme se domlouvaly před publikací?:))
      Souhlas a minutu ticha za všechny chronicky smutný kantory. Jen by bylo fajn, kdyby to místo přístupu "kousnu se a vydržím, dokud úplně nevyhořím" zkusili třeba v jiném zaměstnání.

      Popravdě řečeno - mně to připadá jako psychicky opravdu náročné zaměstnání! Třeba by tu zátěž trochu odlehčil finský systém, kde učitelé kromě výuky mají vyhrazený pravidelný čas i pro svoje vlastní celoživotní vzdělávání.

      Vymazat
    2. Přesně tak: taky vůbec nechápu, proč nejdou učitelé, kteří nesnášejí učení, dělat cokoli jiného. Mimo to jsem slyšela, že bývalí učitelé jsou v některých oblastech pracovního trhu vyloženě vyhledávaná cílovka. Finský model se mi každopádně moc líbí. Víc nordických vychytávek k nám, prosím!

      Vymazat
    3. Taky jsem ty zvěsti o jejich atraktivitě na pracovním trhu slyšela. Myslím, že si podobně jako loajální matky po mateřské prostě víc váží práce s dospělými:)

      Vymazat
  7. Ad typ č. 3: "Nováčku, proč tady sedíš a neběžíš?" "Paní učitelko, já mám asi výron." "No dobře, Nováčku, to se stává, tak se utři a utíkej!"

    OdpovědětVymazat
  8. Meteor byl rozhlasový pořad. Todle s tím světlem byl Meotar.
    Moc se omlouvám, OCD, nemůžu si pomoct. Kdybych na to neupozornila, něco hrozného by se stalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě. Obvykle takový opomenutí odsere nějaký koťátko...

      Vymazat
    2. Meotar! F., bez tvé korektury by se tenhle blog stal hnízdem dezinformací!

      Vymazat
    3. Jeden tik jsem měla z Meotaru, druhej z ČVÚT (vysoké učení, ne účení!), ale chtěla jsem bejt taktní... :D

      Vymazat
    4. F., o tom opomenutem CVUT si musime promluvit!

      Vymazat
    5. ...to je za štěňátko, píšu si...

      Vymazat
    6. Jako sorry, ale když čtu bez brejlí na telefonu, tak čárka nad U se jeví jako smítko na displeji, jinak bych na to samozřejmě (takt netakt) náležitě obsedantně kompulzivně poukázala.

      Vymazat
  9. Přesně! Taky jsem minulý týden táhla mladou na DOD na mojí školu, i když tam nechce vůbec, viděly jsme jen vstupní halu, pak jsme byly vykázány, protože ten den sice byl DOD na soš, ale na jiné. A ten učitel autista z našich let je tam nyní ředitelem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný kariérní postup! Ale asi je to ve finále příjemnější, než mít ve vedení drama queen maniaka:) Tak si užij vzpomínky, jestli DoD na tvé škole teprve bude.

      Vymazat
    2. Připadá mi nepatřičný sem vůbec něco psát, ale moje dítě se mnou šla před pár týdny na DOD mýho gymplu, protože zvažuje přihlášku, a moc se jí tam líbilo... 0:-)

      Vymazat
    3. To je patricny, drzim palce! A vydrzel u vas nejaky mezigeneracni kantor?

      Vymazat
    4. Schválně jsem se podíval na webovky mého gymplu. Ani jeden učitel tam nezůstal, ale hlavně... místo 3 tříd na ročník jsou jen 2. Trochu jako když měl kdysi miliónovej Řím v raném středověku jen 30 000 obyvatel.

      A.P.

      Vymazat
    5. Donutili jste mě googlit. Na prvním gymplu je stále stejnej ředitel a z mýho oblíbenýho biologikáře (čímž chci říct, že především měl v oblibě on mě, protože jsem hezky kreslila a mohla v podstatě suplovat jeho hodiny, přenášejíce řezy měkkýši a korýši barevnými křídami na tabuli včetně vysvětlujících popisků) se stal zástupce. Plus tam teda učí někteří mí tehdejší spolužáci. Druhej gympl je na fosílie stědřejší, tam se jich drží pořád dost...

      Vymazat
    6. Můj spolužák z gymplu učí biologii na mý základce.

      Ředitelem tam je učitel, co tam za mě začínal, ale bavil jsem se s jednou holkou, co tam zrovna chodí a sama od sebe chválila ředitele, že to dobře vysvětluje.

      Jo a na gymplu učil matiku náš spolužák. Pikantní je, že byl na matiku úplně nejhorší ze třídy. Nějak se to naučil.

      A.P.

      Vymazat
    7. Zkontrolovano :) zustalo cca 40%, vcetne nekolika ucitelu u kterych jsem si uz tenkrat myslela ze musi byt v duchodu :)))

      AP, ja se matiku naucila az ne vejsce, nejak jsem tam nebyla nejblbejsi a prekrocila svuj stin a pochybnost, ze to prece NIKDY nepochopim.

      A dnes sveho ucitele desim tim, cim se zivim :))) a nemcinarku statnici z nemciny! (Teda ta skoncila v HavlBrode, ale na tom fakt nemam zasluhy!)
      IK

      Vymazat
    8. psice, moc ne, ale několik jo, a mezi nimi i moje skvělá třídní :)) která má letos oktávy, tak bych tam jako úplně viděla příležitost... ale tak třeba si bude chtít rok odpočinout... :D

      Vymazat
    9. Oktávu, jako třídní. Jsem se ještě neprobrala nějak.

      Vymazat
  10. Gympl nebyl zas takova nocni mura, spis se mi doted zda ze nemam zapis do dalsiho semestru protoze nemam ISIC a heslo do STAGu… probuh je jeste STAG?

    Ale co me vyslovene potesilo, byl pristup k “slejzakum”. Uz jen to slovo… slejzak, fuj. No takhle: chci si svy spoluzaky pamatovat mlady, plny snu a viry ze to dokazou. S vlasama a pasem.

    Bohuzel obcasne nahodne setkani na hristi mi ukazuje, ze ne…

    Btw ted si na me vzpomnely ze zakladky… takova ta bajecna skola se sikanou a tak. A kdyz jsem s podekovanim odmitla, tak si na me zase pockaly a musela jsem vysvetlovat, proc nechci!

    Z toho vyplyva: kreten zustane kretenem a jen se meni forma. Fuj.
    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK, mě normálně chvilku trvalo, než můj vnitřní procesor přechroustal ty slejzáky.

      Na první dobrou jsem si pod tím totiž představila muže pod pojmem slejzák, na což mi mozek odpověděl představou postaršího muže se pozvolna se rozšiřující pleškou (tzv. slejzací částí vlasového porostu) a pivním pupkem. Už jsem ty chlapy skoro začala litovat, ale pak mi došlo, že tedy tento termín v novém významu zahrnuje i slejzanky. Brrr. Ještě, že jsem asociál.

      Vymazat
    2. Já jsem byl kdysi na srazu základky po 5 letech, takže už jsem byl na vejšce, oni v pracovním procesu. To byl šok.

      Na základce jste všichni tak nějak nastejně. Po 5 letech, co jste se neviděli, ani náhodou. Vlastně se ani nemáte moc o čem bavit.

      Největší šok ze spolužáka, kterýmu šlo učení tak asi jako mě, určitě by zvládl gympl. Jen fotr neskousl, že by ho syn překonal a dal ho na učňák. On aby zapadl, tak tam začal popíjet s nima. Pak se časem upil.

      Pivní pupek, pleš atd.... to je nic proti alkoholové ohroublosti. Představ si, že přijdeš mezi bezdomovce a oni to jou tvý bejvalí spolužáci.

      A.P.

      Vymazat
    3. Co vím z dávných zvěstí, tak u nás se pomalu uchlastával a skončil v kriminále i spolužák z gymplu. Ale už je to dlouho, tak těžko říct. Někdy se z toho tyhle lidi vylížou, napíšou knihu a mají interview s Drtinovou, aby inspirovali ostatní alkáče.

      A mezi alkoholovou obhroublostí je navíc taková doslova rozpitá hranice mezi násilnickou blbostí a uměním. Zeptej se Bukowskiho, Londona a Hrubína - ten to má dokonce v příjmení.

      Vymazat
    4. My jsme měli vloni sraz po padesáti letech od základní školy. Sešlo se nás 21 z asi 32 možných a ač každý prožil různé osudy, měli jsme si o čem povídat. Jakoby ten čas ani neuběhl. To je prostě o štěstí. (A ano, i my máme jednoho, kterého alkohol zahubil.)

      Vymazat
    5. To je krásná účast! Tak jo, já to zvážím, ale půjdu až na ten výroční po 50 letech.

      Vymazat
  11. Právě jsem se vzbudil.

    Dnešné sen byl o tom, že jsem byl na Ukrajině (asi na střídačku s Ruskem, ale na konci na Ukrajině) a tam vyrobili něco pro armádu, aby se jim v tom mohli masturbovat vojáci a měli trochu soukromí. Bylo to bílý zvenčí i zevnitř, něco mezi stanem a postelí.

    Jen to tam vypadalo jak v hypermarketu, kde maj místo regálů různý jiný bílý postele. Nechtěl jsem je zklamat, ale dělat jsem si to tam taky nechtěl. Tak mě napadlo, ať to zkouší někdo mladší a že puberťáci by byli nejlepší, protože ti v téhle doméně experimentují tak jako tak. Jen jsem nechtěl v obchodním centru oslovovat puberťáky a bejt za úchyla, tak jsem to tam dal nějakýmu asistentovi z pořadatelů, ať sežene někoho mladšího.

    No a pak ber vážně svoje podvědomí.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si ale pak nestezuj, ze v tvych snech k nicemu nedojde, kdyz si nevazis prilezitosti.

      Takhle si misto tebe uzil nekdo jinej, kdo k tomu prisel jak slepej k houslim, protoze ho ve snu jen oslovil neznamej chlap v supermarketu. A vsad se, ze v tom stanu nasel jednu z tvych byvalych vnadnych spoluzacek, samozrejme v puvodnim vzhledu.

      Vymazat
    2. Janíkovou bych mu přál. Ta měla přinejmenším čtyřky, až se jí z toho prohejbaly záda a hezkej ksichtík. Za tu oběť pro lidstvo (aspoň tu část, co zrovna slouží v ukrajinské armádě a potřebuje trochu soukromí na masturbaci) bych mu ji přál.

      A.P.

      Vymazat
    3. Tu ti vyfoukl spíš jinej spící anonymní člověk. Třeba nějakej polyamorik, co má v běžným životě na každým prstu pět takovejch Janíkovejch.

      Třeba má k těm samým snovým kulisám přístup víc lidí. Prostě do toho snu vešel chvilku po tobě a zamnul si ruce, hele bílej stan, hustý, v něm budu úplně sám, aspoň chvilka klidu ve snu. Budu meditovat nebo si číst, nebo můžu konečně masturbovat, k tomu se přes celej den vůbec nedostanu kvůli tomu, že mám pořád s někým sex.

      "Zase další nahá prsatá ženská" oklepe se zklamáním. To se radši vzbudím, ať si tenhle sen vezme někdo jinej... (doufám, že ji tam dnes nebudu mít já).

      Vymazat
    4. Jednou jsem viděl dokument o polyamorycích a bylo to zklamání. Vypadali všichni jak umolousaní nerdi, včetně holek. Bleurk. Představ si vedení Pirátů.


      Děvkaře, co vleze do masturbačního stanu, z MÝHO snu, do kterýho se nějak proklik přes cloud, jen aby unikl před kráskama, si představit dovedu.

      Jednou jsem četl o nějakým hollywoodským herci, že úplně přestal chodit na rande, protože už nemohl poslouchat svoje vlastní balící kecy.

      Ale Janíková byla vzácná rarita. Určitě má nějaký kopie, ale padesát určitě ne. I Vlaďka Erbová zaostávala a ty ze saudkovejch fotek zas mají spíš takové halinovské rozměry.

      A.P.

      Vymazat
  12. Duch Reinharda Heyndricha opět řádí. Teď tam budou místo operačních sálů zase nějaké trasy pro běžce.

    https://www.novi nky.cz/cla nek/domaci-cast-zkusenych-lekaru-z-bulovky-odchazi-40452442#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest228_personal_layout_3_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak se nemocnice stávala každý den opuštěnější. V čekárně na chirurgii zazimovala komunita ježků, stropem porodního sálu časem prorostla náletová bříza, v lítacích dveřích emergency tančil vítr.

      Kromě rozjíveného průvanu, který tu a tam vysklil okno sesterny, však bylo v celém areálu ticho a pusto.

      Jen v pracovně primáře se náhle samo spustilo rádio. Z prskání a šumění radiových stanic se ozval jasný hlas Ilony Csákové. "Proč mě nikdo nemá rád?" smutně si spolu s ní pobrukuje primář Škola ve vlhkém křesle obmotaném pavučinami. Křepce z něj vyskočí a jde tanečním krokem obhlédnout svého posledního pacienta.

      "Den ode dne vypadáte líp, pane Heydrichu," poplácá spokojeně frčky na esesácké uniformě, která postupně nabývá tvaru lidského těla. "Ještě týden, dva a vaše vtělení bude úplné. Potom to tu budeme vést spolu" zasní se Škola. Pravý rukáv uniformy obratem zahajloval.

      Vymazat
    2. SS-Obergruppenführer Reinhard Imhotep Heydrich, blízkými kolegy kdysi přezdívaný "ta svině" už věděl, že tři dvanáctiletí kluci vlezli do nemocnice za trochou dobrodružství.

      I se Skalou to bude na regeneraci stačit. Poplácávat německého důstojníka. Ti Češi mají ale nápady. Prej spolu.

      Žádný spolu! Vládce může být jen jeden.

      To je odvěký zákon.

      A s Gebhartem si to také vyřídím, ať si nemyslí, že mi unikl jen proto, že umřel.

      A.P.

      Vymazat