čtvrtek 9. května 2024

Nůž bez nože

 ...jakože cože?

Možná jste si všimli, že Victorinox, symbol Švýcarska hned vedle čokošky a židovskýho zlata, začne vyrábět svůj legendárdární nůž bez nože. Takže tam pořád budete mít nůžtičky, pilníček, vývrtečku, pilčičku a šťourátko jen bůh ví na co (vydloubávání zlatých zubů z nebožtíka?), ale nebude tam čepel. Chápete to? Já ne. Psice si (ne poprvé ani ne naposled) připadá v tomhle světě stará. Jako relikt nostalgické doby, kdy jsem trávila své šťastné dětství hrou s dědovými řeznickými kucháky.

„Na některých trzích vzbuzuje čepel dojem zbraně,“ vysvětluje pro The Telegraph Carl Elsener, ředitel společnosti Victorinox. Taky se mnou vidíte jejich švýcarskou zasedačku? Je obložená kvalitním dubovým dřevem, ve kterým jsou nožíkem vyrytý jména všech zaměstnanců jako na průměrné turistické lavičce.

„Carle, tak nám to řekni, na co přišel váš tým během posledního pětiletýho projektu za miliardu franků?“ dychtí vědět akcionáři a rozsvítí velký zlatý projektor (nemysleli jste si, že ve švýcarský zasedačce je jen dubový dřevo, že ne?!)

Elsener hodí na stůl svůj osobní švýcarák a zlomeným hlasem pronese: „Někteří lidé si myslí, že nůž může někoho zabít. Musíme s tím okamžitě přestat. Místo čepele bude nově vysouvací ocelová špachtle s veselým obrázkem nebo motivačním citátem. Lidé se zasmějí a znovu nabydou jistotu, že žijí v bezpečném světě.“ (potlesk, uznalé hvízdání, tlumené rány z otvírání lahví pravého šampaňského).

Když jsme u vražedný zbraně, v Británii tuhle definici splňují nože s délkou čepele nad 3 palce (7,62 cm). Britské kriminalistické špičky v čele se slečnou Marplovou tedy experimentálně došly k názoru, že sedmicentimetrová kudla v břiše je až na drobný diskomfort oběti v pohodě, zatímco u čepele s délkou 7,7 cm už si vedle Zubatá brousí kosu.

Do toho média souběžně bijí na poplach, protože se dítě udusilo párkem v rohlíku. A teď – má takovej párek certifikaci vražedný zbraně? Stalo by se to, kdyby byla v rohlíku jen díra nebo srolovaný návod k použití?

„Ještě, že ve svý krabici přežití mám svůj starej dobrej švýcarák od tety!“ oddychl si Žmur. Abyste tetu v duchu dnešní hyperkorektní doby neodsoudili: Byla ještě v kočárku, když skončila 2. světová. Takový lidi dávaj děckám k Vánocům panzerfausty a za dobrý vysvědčení rezavý helmy po Němcích. Žmur měl štěstí, že se tetino rodinné ozbrojování zastavilo jen u nože pro předškoláka.

„Hele a co máš ještě dalšího v tý svý krabici přežití?“ začal ve mně pípat mateřský alarm stejně jako když jsem kdysi poprvé viděla falzifikát mého podpisu v žákovský knížce. A Žmur začal s přehlídkou nahromaděných a nakradených věcí:

  • Outdoorový skládací rýč
  • Rodinné balení zápalek
  • Můj malý rychleschnoucí ručník, který jsem hledala celý minulý léto
  • Dalekohled, 2 ks
  • Desítky pytlíčků soli a pepře, ukradené z nejmenovaného řetězce rychlého občerstvení
  • Kompas
  • Šitíčko
  • Padáková šňůra
  • Mapa Vídně

Když to tak shrnu, s výjimkou kompasu a mapy Vídně má každý z výše uvedených předmětů jistý vražedný potenciál. A to jsem velkorysá a nepřipouštím si možnosti, že někomu kompasem neucpete dýchací trubici nebo ho na místě nezabije pohled na složitost vídeňskýho metra.

A tak se ptám: Myslíte, že s těmi věcmi Žmur v blízké budoucnosti jen nebude moct ven? Nebo výhledově vznikne bezpečnostní komise, která nám doma probere a vyřadí věci, které „vzbuzují dojem zbraně“?

Raději bezpečný švýcarák!/ Giphy



76 komentářů:

  1. To je tak zvaný tantrický nůž. :-)

    Víš aspoň z doslechu jak je to s tantrickým sexem. Několik dní se vzrušujete a pak to bez orgasmu vzdáte.

    Tak těmahle nožema kolem sebe na dvorku anglický, imigrantský školy hodiny kroužíte, hluboce to prožíváte, jíte při tom maliny, jahody, čerstvé fíky, datle a mango a pak bez pobodání jdete domů.

    Tak nějak to britští zákonodárci museli myslet.

    To je jako, když v USA udělali woke Playboy bez fotek nahatejch ženskejch. Bylo to děsně uvědomnělý, jen to ani feministky nekupovaly.
    ...

    Žmurovi v krabici chybí ještě cukr a kus svíčky.

    Až půjdeš kolem nějakýho obchodu s kameny, tak se zeptej na islanský vápenec (vikingský kámen). Když je zataženo a ty tím kamenem otáčíš a namíříš ho tam, kde je slunce, tak se viditelně rozsvítí. Předpisový to není, ale vypadá to děsně cool.

    Já mám doma starou šavli a kukri. Šavli každej zná, určiže delší než těch 7 cm.

    Kukri je zahnutej nůž Ghurků z Nepálu a vypadá dobře i když ten můj je nějaká laciná verze. Ale i ty drahý jsou fake, protože ty skutečný kukri si tam Nepálci vyrábějí sami z listovejch per starejch aut.

    Ještě by jsi Žmurovi mohla koupit jehlu a bavlnky, aby si vyšil na podšívku bundy mapu Evropy.

    Jak to má s žehlením? Vyžehlit legionářskou košili, je celá věda. htt ps://ww w.yout ube.com/wa tch?v=fb2CyIE1Ljc
    Teprve pak tě pustěj na plížení, bahno a granáty. Myslím, že by jsi mu košile měla přenechat. Nováčci to žehlí 3 hodiny, seržant instruktor 45 minut.

    To nezakážou.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Kukri bacha. Ten nůž pokaždý, když opustí pochvu, musí ochutnat krev. Naposled, když ho někdo vrátil do futrálu hladovej, Japonci dobyli Singapur.

      A jináč ze všelikajech zákazů a nařízení, týkajících se "chladných zbraní" maj už sami Angličani takovou tu hořkou srandu. Onehdá jsem na FB na stránkách, tušim, northumberlandskýho policejního sboru viděl fotky z výsledků britský obdoby naší zbraňový amnestie. Nadpoloviční většinu odevzdaných předmětů tvořily příborový nože a vidličky. Komentáře pod těma fotkama byly přehlídkou toho břitkýho humoru, kterym ostrovní království sluje. Ovšem ze všech taky bylo cejtit vyděšenej křik, že kdy a jak sakra spadli do takový prdele.

      Vymazat
    2. Ten vápenec vypadá super. Jako kostka ledu z jezírka, kde žijou divný tvorové, zvyklí na to, že tam občas odstříkne sopka. Bezpochyby se tím za mračnýho počasí dají uchvacovat neznámí lidé na ulici.
      "Dobrý den, víte, kde je právě teď slunce?" Takovej pouliční iluzionismus, dalo by se to nakombinovat i s nějakým trikem na zjištění čísla a kódu z kreditky.

      Odkud máš svůj kukri? Nezdá se ti někdy, že je kukri znuděnej, když ještě nikoho nezabil? To je jako koupit si závodní Porsche a mít ho v garáži.

      S žehlením to má Žmur úplně jednoduše, žehlička se mi porouchala ještě dávno před dětmi. Díky tomu jsem zjistila, že když vypraný oblečení slušně vyvěsíš, tak žádnou žehličku nepotřebuješ. Chápu, že by se mnou legionáři nesouhlasili. Tiše za ně doufám, že měli vždy nějakou polní žehličku, aby nebojovali zneuctění ve zmuchlaný košili.

      Vymazat
    3. Galahad: Ty odevzdaný příbory jsou super! Už chápu, proč jedí Skoti haggis, na ten ti stačí lžíce...

      Vymazat
    4. Myslim, že jsem kukri viděl prodávat v Sanu Babu.

      Jo, příbory byly dobrý. Představ si, jakých tragedií by se tam mohli dočkat, kdyby ty strašlivé předměty zůstaly mezi lidma. Vždyť by si tim někdo mohl... normálně se to bojim vyslovit... třeba namazat chleba!

      Vymazat
    5. No to je geniální kombinace. "Pojďte pane, dostanete free hug, najdeme vám slunce na obloze, vyléčíme chudokrevnost na kreditce a ještě vás tady Jaroslav odháčkuje támhle za přepravkama od koblih. Je to package "pro šťastný den - šťastný život". Budete se cejtit líp než v den, kdy jste se naučil jezdit na kole."

      Kukri mám z nějakýho českýho e-shopu. Byl tam v akci, tak jsem si vzpomněl na Ghurky a koupil si jeden. Možná, že to je jako když si koupíš laptop nebo novej mobil a ani jednou je nenabiješ, tak ještě nezačal žít. Tak když kukri vůbec do ničeho nefikneš, tak ještě není oficiálně aktivovaný. Takovej Virgin Kukri.

      Součaně jsem koupil ještě jeden vyhazovák a motýlkovej nůž. Pak mám ještě ten Victorinox, takže by na mě v Anglii nastoupili rovnou s helikoptérou.

      Ale koukal jsem na jeden dokument a byl tam chlápek, co dělal policajta v New Orleans za hurikánu Katherina a ten ukazoval nějakej nůž do zadní kapsy jean, kterej se sám otevírá, když ho vytahuješ. Jenže to důležité bylo v podtextu, že to doopravdy potřebuješ a zachrání ti to život, když se to naučíš používat. V jeho podání to vypadalo, že se tehdy zhroutila civilizace, gangy se utrhly ze řetězu a šlo doopravdy o život pořád. Něco jako vodní Mad Max, ale s mrtvolama, co nevstanou pro druhej záběe. To, co vysílaly televize byla podle všeho jenom taková Disney verze.

      Po Katherině znechuceně odešel od policie a dělal soukromého poradce ohledně bezpečnosti, takže měl ještě pistole a pušky a celkově působil dojmem, že učit bělochy, jak se bránit, je v New Orleans kšeft, kde ti nikdy nedojdou klienti.
      ----
      Já to s tím žehlením triček chápu, dělám to úplně stejně, ale myslím, že mám celou složku u módní policie.

      Žehličky jsou teď za pár stovek, takže by jsi mohla nějakou pěknou s maskovacím vzorem dát Žmurovi na vánoce, ale napřed by měl asi dostat skripta nebo aspoň instruktážní video, aby pochopil, jak je to žehlení důležitý. To nikdo netuší.

      htt ps://www.y outube.com/wat ch?v=fb2CyIE1Ljc

      Chápeš, stačí jak na tebe kouká matykářka, nechceš aby se po sobě významě koukala ještě se školním instruktorem přežití. Něco jako: "Její syn si ani neumí vyžehlit předpisově košili." - "To mě nepřekvapuje." - "Vždyť se to za tejden naučí každej." - "S objemem krychle jsou na tom v týhle rodině stejně."

      A.P.

      Vymazat
    6. Na motýlky mě nikdo neužilo. Od normálního zavíráku se to liší jen tim, že se s tim daj dělat efektní tríčky při tasení. To mi neba. Ale jasně, že jsem nějakej měl. Zakoupenej u Vietnamce v tržnici, vyrobenej z kvalitní nočníkový oceli... :-D
      No a pak se mi ve skříni válí Fairbairn-Sykes. Ten v akci nebyl, ale já ho strašně nutně potřeboval.

      Vymazat
    7. Galahad

      Spadli do toho tak, že skočili na kecy proti rasismu. Chtěj bejt za ty hodný a tohle je cena.

      Ale to, jestli poddaným nechat či ne, nože řešil už Machiavelli.

      Tak mě napadlo, že kultury, kde se jí hůlkama nebo rukou, ty nože a vidličky zakázali už dávno.

      A.P.

      Vymazat
    8. Tohle IMHO neni otázka rasismu. K tomu se prozakazovali od Dunblane, protože někde nějak získali pocit, že ten novej zákaz teď už ale určitě zafunguje... No tak ne no.

      Když otázku zákazu nožů řešil Machiavelli, byly chladný zbraně standardem a státní čepel se od civilní lišila jen tim, že byla na delší násadě...

      Vymazat
    9. No, jde o to, že se tam zapíchávají hlavně muslimové a černoši, popřípadě muslimští černoši, tak aby to nemuseli zakázat po rasovejch skupinách, tak to zakazujou všem.

      Je to pořád to samý dokola. Známej Holanďan tu žije léta s Češkou, ale nemůže si zažádat o občanství, protože by mu pak Holanďani zrušili to holadský. Zase ze stejného důvodu, když si nějakej muslim, černoch zažádá o občanství v nějaký třetí zemi, tak mu seberou to holandský. Jenže aby nebyli rasisti, tak to musej dělat i u rodilejm Holanďanům.

      Jak to bylo s Kocábem, když byl ministrem a nasraní sousedi cikánů mu říkali, ať si teda tam přijede bydlet? Zamumlal něco dvojsmyslnýho a pak několik dní vymejšlel výmluvu, aby tam bydlet jít nemusel. Bejt proti rasismu tím, že spíš s hezkou Abbásovou je snadný. Bydlet vedle cikánů, co řvou do noci, je peklo.

      A.P.

      Vymazat
    10. To, že se tam aktuálně dloubou nožem mezi žebrama nejčastěji Pákistánci, nemam nejmenší důvod rozporovat. Jde mi spíš o to, že ti pakošové nebyli ani na dohled k tomu, od čeho se to zákazový tornádo rozjelo.

      Vymazat
    11. AP: No s tím neaktivovaným kukri ti to nebudu vyvracet, ale podle mě se aktivuje iniciační myšlenkou k zakoupení a teď ti už akorát tak běží odpočet. Akorát, že nevíš, kolik minut, hodin, let. Ještě, že máš doma ten pupínkatej džbán, u toho bych věřila, že to nějak energeticky vyváží a udrží pod kontrolou. Až se jednou rozbije džbán, kukri se vydá vraždit, velryby se vydají na souš a Paroubek zpátky do vrcholový politiky.

      Já bych se v Orleans asi radši převlíkla za fentanylovou smažku a vyhrožovala případným násilníkům se stříkačkou s nakaženou krví. Ale policajt s vyskakovacím nožem zní taky cool, něco jako takový ty šaolin mistři vykopávající přemety v 5 metrech. Určitě s tím nožem uměl odklánět i kulky gagsterů.

      Galahad: Nově se budou krajíce chleba utrhávat rukama a namáčet do pomazánky. To by mi náhodou vyhovovalo, protože stejně nikdy nevyseknu předpisově rovnej krajíc.

      Vymazat
    12. Nic proti, občas to tak dělám taky, když mi něco chutná a chci toho mít plnou hubu. Ale kdyby mi někdo přišel vysvětlovat, že tim pádem už žádnej nůž nepotřebuju, takže se mi úředně zabavujou, asi bych se trochu vztekal. :-)

      Vymazat
    13. Myslím, že ten Loštický pohár bude fungovat jako Feng Shui ve lhůtě tak 3 měsíce a za tu dobu pořídím novej. Navíc mám doma ještě kůru, co ze stromu serval blesk. Tak kukriho třeba uklidní. Třeba.
      Myslím, že přeceňuješ New Orleánské magory. Ti by vůbec nechápali, v čem jim má bejt ta stříkačka nebezpečná.

      Teď dávaj na Warner TV v noci seriál, Policajti z L.A., je to dost drsný, ale vystoupili tam z auta před bandou černochů, co jim na auto hodili pivo. Ale ve videích z těch doopravdy nebezpečnejch americkejch čtvrtí policajti z aut nevystupujou a ještě ukazujou tomu českýmu policajtovi jednak, ať se podívá, jak se na ně nenávistně koukaj a pak, že to je pancéřový sklo a pancéřová karoserie, tak si mohou dovolit tam vjet.

      Jinak tam ovšem hlavně vůbec nejezděj a jen hlídaj na krajích, aby oni nevylejzali ven ze čtvrti a pak aby se tam nezatoulal nějakej pomatenej turista.

      Tenhle policajt vypadal, že už byl na stejný úrovni. Jen přenechal hlídání jinejm. Připomínal bílé Jihoafričany, kteří sice jsou korektní, ale zároveň vypadali, že automaticky sledujou, jak jsi nebezpečnej a kdy se přiblížíš k té červené linii, na které tě budou muset odprásknout.

      Češi po revoluci vyjeli na Západ, mysleli si, že všechno znaj a vůbec jim nedocházelo, že to může bejt někde natvrdo o hubu. Takový Slunce, seno, divize SS.
      --------

      Chleba na lámání, to jsou francouzské bagety, ale ne ty zdejší ze zmrzlýho těsta, co každou noc roztává, ale ty pravý z francouzskejch pekařství. Ony maj vydržet opravdu dobrý tak 3-4 hodiny. Pak se musej upéct nově.

      Ta bageta se drobí, ale tak to má bejt, protože je navrch křupavá a uvnitř vláčná. Když už trhat chleba bez nože, tak tenhle je na to dělanej. To je radost ze života.

      A.P.

      Vymazat
    14. Znáš ten seriál o nejdrsnějších věznících světa, který oblejzá skutečný bývalý vězeň, kterýho odsoudili neprávem a pak ho pustili?

      Ten má taky spoustu strategií, jak poznat, že to začíná být v prdeli. Většinou je ubytovanej v každý tý věznici týden-dva, ale jeho šance prudce zvyšuje, že tam je filmovej štáb, tedy minimálně kameraman. To si pak nelajzneš máchat mu hlavu v záchodě.

      Třeba brazilská věznice pak vypadala na první pohled jako idylka, kde se furt hraje fotbal na hlavním plácku a jednou za čas tam můžou přijet manželky a celej kriminál si užívá sladký chvilky. Ale byl i na Mírově, kvůli tomu, že to má být nejprofetovanější věznice i v globálním kontextu a tam to bylo úplně trapný, ostrý hoši chodili na jógu a za kaplanem slibovat Ježíšovi, že přestanou smažit.

      Francouzský bagety miluju. Nejlepší jsou s mušlema, kdy si je můžeš namáčet do tý vody, kde se vařily.

      Vymazat
    15. Ne, ten seriál neznám. Ale viděl jsem jiný a tam podobná brazilská věznice byla. Tam vládli vězni šéfové gangů. Vypadalo to jako blok domů s dvorečkama a dokonce věžičkou, mříže snad jen u vchodu. Jinak volně průchozí (pokud ti někdo neřekl dál nesmíš) místo mříží jen deka přes dveře. Vězni si tam mohli vzít i manželku s dětma, když neměla kde bydlet, ty i mohly chodit ven na nákup. Ale měli tam bazének či kašnu a tam do pár dnů utopili odsouzený pedofily, co do věznice přišli. Stráže se omezovali na administrativu a přijímání zásob.

      To jsem nevěděl, že Mírov je mezi nejprofetovanějšíma věznicema na světě. Jak to tam bylo přesně? Cvičil jógu, sliboval Ježíšoví, večer si dal za odměnu perník a jedou za čas umlátil spoluvězně, protože mu luply nervy? Asi jako když to dítě nevydrží a sní mufin.

      Ještě před válkou měli na Ukrajině věznici, co šlapala jak hodinky. Pro nebezpečný vůdce gangů tam měli speciální bezpečností oddělení, jako všude jinde, ale zbytek bydlel v barácích na pokojích, kde nebyly mříže. Vubec ve vězeňskejch barákách nebyly mříže, ty byly jen na administrativní budově. Vězni bydleli po 8 na pokoji a vedli si to sami a navzájem se hlídali. Když nebylo uklizeno, tak dostala trest celá cela a sedm novejch spolubydlících jsi fakt nasrat nechtěl.

      V jedný americký věznici přijímali vězně, nabušenýho černocha tak třicet. Bachařka se ho standartně zeptala,s kým chce a nechce bydlet. On sebevědomě odpověděl, že vyjde s každým a jen zmizel, tak říkala kolegům, že s tímhle budou potíže. Už je měla prokouknutý.- Taky jsem si říkal, že "vyjít s každým" nejspíš znamená, že zmlátí/porve se a je po jeho.

      V tom seriálu Policie L.A. je policajt, co zaučuje nováčky. To trvá po výcvku ještě 9 měsíců a pořád ho péruje, třeba, že ta nebezpečná byla manželka a ne manžel a jak byl blbej, že si hrál na zachraňování Dámy v nesnázích, místo aby fungoval jako profík.

      Ve filmu Girl Iterupted (Narušení) hraje Angelina Jolie a v podstatě objevuješ, že je sociopatka. Taková sladká tvářička. V americkým blázinci měli sladkou 12 letou a když si sestry nedaly pozor, zlomila jim náhle ruku úderem karate.

      V Německý věznici, kde měly psychology, jednou přinesly psycholožce deník jednoho sadistickýho pedofila, kterej našli při šťáře. Ona si myslela, jakej nemá přehled a pak četla, jak když se v něm snažila vzbudit empatii k obětem, tak on měl sice v očích slzy, ale radosti,jak se snažil potlačit smích. Navíc tam byly vypsaný jeho fantasie ohledně jí samotné, tak s tím radši sekla, protože si uvědomila, že na to nemá. - V jiným vězení ovšem psycholožku vězeň znásilnil.

      A.P.

      Vymazat
    16. Jo, jsou právě i beznadějně předimenzovaný jihoamerický vězení, kde musíš za všechno platit - za to, že můžeš mít karimatku pod střechou a nespíš na zemi na dvorku. Tam už je to město samo pro sebe a pokud tam můžeš mít i ženský, vlastně ti tam nic moc neschází včetně možností, jak řídit byznys venku. Na tom principu vlastně fungovalo i to vězení pro Escobara, kam jezdily přes týden autobusy plný prostitutek a o víkendu tam parkovalo luxusní auto jeho ženy. Občas se Pablo jel taky projet ven, když už toho měl plný zuby.

      Oprava, ten seriál se jmenuje Nejdrsnější věznice světa a ta profetovaná je na Borech. Ale oni na tom s perníkem budou asi všechny český věznice tak nějak nastejno. Pro účely seroše vybrali nějaký uvědomělý kriminálníky (stejně jako by hlavního protagonistu nešoupli do cely k nějakýmu psycho kanibalovi...). Ale nedávno jsem četla zprávu, jak se provalila dlouhodobá šikana v jedný cele, kde vládli dva dvoumetroví chlapíci a ten třetí (co se tam střídali) dostával vždycky tak drsnou šikanu, že končili ve špitálu nebo s pokusem o sebevraždu. Tak to jsem si třeba myslela, že už je v současný době monitorovaný ze strany věznic líp.

      Tu Angelinu si pamatuju, ta to v tom filmu vystihla dobře. A německá psycholožka - zas by si člověk řekl, že z profesionálního pohledu je prostě většina profi vrahů někde úplně jinde a nepřevychovatelní, tak že to kriminalisty, bachaře a psychology jednak nepřekvapí a druhak nezamrzí.

      Vymazat
    17. Jedna z drsnejch věcí, co jsem slyšel o postrevolučním vězeňství bylo, když vyprávěl herec Révai, jak byl zavřenej a na jiný cele si tam 3 cikáni "udělali skina" z nějakýho bílýho chudáka, kterýho k nim psychopatičtí bachaři dali na celu, a celá věznice tam poslouchala jeho řev, když ho mlátili/mučili.

      Ty dva dvoumetroví sadisté to samý. Neměli k nim už nikoho dávat.

      Děs, běs.
      ---

      Psycholožka musí vycházet z toho, že každej je převychovatelnej (i když třeba s malou šancí), protože pro to tam ona je. Takže se o to pokoušela, jen to byl nerovnej zápas. On v tom žil a ona byla připravovaná na něco úplně jiného.

      Podle mě alespoň mohla vyjít z toho, že se jemu stalo něco podobného a napřed začít hledat v jeho minulosti, co se jemu stalo. - Dovolávat se u někoho soucitu, když k němu nebyl žádný soucit je vlastně dost bezohledný.

      A.P.

      Vymazat
  2. Jdu si ho změřit, jestli s nim můžu do Anglie!
    Švýcarák myslim. Mam už asi třicet let, přepečlivě opečovávanej kousek železa, kterej kdysi Vicotrinox dělal snad pro Bundeswehr. Je zelenej, nemá logo výrobce a místo vývrtky má křížovej šroubovák. A je to jeden z těch větších, co maj ergonomickou střenku místo tý obyčejnský oválný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný. Toho je stejně škoda sebou někam brát, já bych se třeba bála, že takovou věc ztratím. Nemůžu sebou nosit žádný drahý věci, protože se mi to fakt stává. U levných ne.

      Vymazat
    2. A to já ho brávám. Jen ho zkrátka nenechávám jen tak někde, nýbrž mu vždycky tak trochu autisticky přidělim kapsičku a kdyby ve všem byl bordel, on bude na svym místě. :-)

      Vymazat
    3. Victorinox mám už třetí. On to je dobrej nůž (až teda na to plastové párátko) ale snadno se ztrácí - jak je hladkej, vypadne z kapsy jean, když se někde válíš.

      Mě se povedlo ztratit lacinej hnusnej deštník, co jsem dostal. To jsem byl rád.

      A.P.

      Vymazat
    4. No, to se to píše lidem, co mají kapsy. Já vlastně nenosím moc kalhoty a sukní jsou kapsy takový nejistý. Leda tu kudlu nosit na krku na provázku, jak brejle nebo kdysi klíče.

      S mou konstitucí by to spíš řvalo: "hele nechceš mě zapíchnout mým vlastním nožem?" než že bych vypadala jako nebezpečná násilnice.

      Vymazat
    5. Kudlu kolem krku, říkáš?
      ...a ze sluchátka se ozvalo: "Ale prosím, beze všeho."
      https://www.outfit4events.cz/czk/produkt/8784-nuz-na-krk-neck-knife-cerny-135-mm/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwi_exBhA8EiwA_kU1MhjkgHxOYt3I2fNrI-2IdIWQBBsHR0Rl1trrsg6uUvVzzguwurP8BxoCczMQAvD_BwE

      Vymazat
    6. Kde máš mobil? Musíš mít teda kabelku nebo žebradlo v hippícký momenty.

      Když Meisnera doplníš ještě krav magou, tak budeš neporazitelná.

      První lekce: kopání do rozkroku. Musíš kopat tak, jako by jsi chtěla odkopnout hlavu.

      A.P.

      Vymazat
    7. Galahad: No vida, a ještě to vypadá jako šamanský amulet!

      AP: V batůžku. Mám tam všechno - zimní rukavice, mintový pastilky, rtěnky a další pestrou směs. Je to jako obrovskej mlýn, představuji si, že z toho jednou vysypu takový ty plastový barevný čočky.

      Já jsem kdysi chodila na brazilskou capueru. Ale jen pár úvodních hodin. Ale třeba něco utkvělo, stejně jako z baletu. Tak to pak stačí začít mlátit do bubnu a stane se ze mě vražedný stroj.

      Vymazat
    8. Na západě byla jedna solidné postarší paní. Šla do banky, bankéř po ni chtěl doklad, tak ho hledala v kabelce a mimoděk vyndala při tom hledání i tři pistole. Pod nima našla doklad, dala mu ho a zas to skládala dovnitř. Pak si všimla jeho pohledu, podívala se po bance a všichni na ni v hrobovém tichu civěli. Bankéř věděl, že je bejvalá z tajnejch služeb, tak jí jen řekl, ať to příště nechá v kabelce.

      Tak si přišla jak roztržitá bába.

      Takže možná, když baťůžek pořádně prohlídneš, tak tam budou nějaký kvéry, co jsi zabavila Žmurovi a zapomněla na to. Jen budeš muset vysypat barevný čočky z hlavně.

      Ta capuera mi připadala jako dost makačka na tréning. Vůbec nechoď na festivaly africké kultury. Tam jsou bubny všude.

      A.P.

      Vymazat
    9. To je jako moje babička, která vždycky z kabely při hledání vyndávala ty svý fusion kulty -zaječí pacičku, mariánský medailonky, svatý obrázky, fotky zesnulého manžela. Připadalo mi bláznivý sebou všude tahat tolik "zbytečných" věcí, ale čím jsem starší, tím se v ní víc měním. A hlavně to chápu - prostě se ti to nechce vyndávat.

      Ta capuera byla právě hrozně na fyzičku. Tenkrát jsem ji vyměnila za flamenco, který bylo podstatně snazší.

      Vymazat
    10. Já zase o víkendu pár věcí vyhodil. Vlastně skoro nic, ale je to jako když si vyrveš kus sebe sama, protože všechno máš s nějakým úmyslem, že s tím něco uděláš nebo jako vzpomínku. Takže ta kabela či baťůžek fungují určitě stejně.

      V podstatě v tom baťůžku máš sama sebe.

      Dobře jsi udělala s capuierou. Podle toho, jak vypadali ti tanečníci, by jsi teď už měla tricepsy jak Serena Williams.

      A.P.

      Vymazat
    11. No nevím, mně to u tebe přijde už jako druh požitkářství, něco vyhodit. Jako když se lidi v lepší společnosti baví, co budou dělat o víkendu: "Já půjdu na vernisáž", "chystám se na jachtu", "vychutnám si ty nejlepší mořské plody v Praze". Ale na "půjdu vyhodit pár osobních věcí, ke kterým mám vztah" žádná z těch zálib nemá.

      Vymazat
    12. To je dobrej postřeh.

      Ne teda, že bych chtěl nějak patřit do lepší společnosti a ne, že bych si myslel o nějaký bandě pozérů a zlodějíčků, že jsou lepší společnost, ale vidím tu paralelu.

      Jen místo prosté konzumace to je spíš práce na sobě. Musíš něco objevit, jako v počítačové hře. Místo "bude se to ještě hodit" je tam třeba "už se mi s tím nechce otravovat" nebo "je to dárek od mámy" je tam "po roce už to asi jíst nebudu".

      A samoztřemě je tam ten pocit, že z tebe něco spadlo. Určitě jsi ho měla, když žábronožek ubylo.

      A.P.

      Vymazat
    13. Právě proto to má tržní potenciál mezi pozérama, pseudocelebritama, ezo koučkama a zbohatlíkama. Budou se pak po víkendu trumfovat, kdo vyhodil dražší a osobnější věc. Trapáci budou vyhazovat klíčky od audin, pokročilejší pozéři se budou zbavovat originálů Piccassa, tygrů a milenek. Stačí založit nějakou novou sociální síť typu Wastebook, kde se s tím můžou chlubit a ty si je pak jen dohledáš podle lokalizace v mobilu a založíš si luxusní bazar. Není zač.

      Vymazat
    14. Je to skvělej nápad.

      Možná by bylo lepší se zaměřit na dospělý děti boháčů a celebrit, kdy ty drahý věci znamenaj jen výkupný za rodičkovskou absenci. -

      Aby pak mohly oprávněně pohrdat drahejma věcma a zbavovat se jich.

      "Seru na tvou róbu od Gucciho.Byla pro tebe důležitější než já. Stejně ji máš zadáča od tý modelky, co jsi vylízala, ležela jsem pod postelí. Blé-blé-blé. Nebylo s kým si tam hrát, tak jsem si hrála sama na schovku. Kurva mami už se prober."

      Něco jako dcera Dvorské.

      A.P.

      Vymazat
    15. Ještě v předmateřských dobách měla žena v práci kolegyni, která se věnovala capoeiře. Velmi fešná slečna to byla. Až tak fešná, že mi žena dovolila ji vočumovat. No a ta si jednou na tréningu pořídila nějakou tuze pěknou komplikovanou zlomeninu nosu.
      Jakože asi dobře, žes s tim sekla včas, Psice... ;-)

      Vymazat
  3. Už kdysi dávno jsem v jedné švédské detektivce četla o ženě, která měla dost potíží s policií, protože u sebe měla nůž - byla to taková ta biožena a nůž sebou měla pro případ nalezení nějaké zeleniny - to jako vážně, opravdu neměla žádné zločinecké úmysly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná bude další level, že i zelenina má svý práva. Bude jateční zelenina a ta se bude smět sklízet jen za určených podmínek, omezující produkci stresových fytohormonů.

      Vymazat
    2. No nebo to skončí jako se zvířatama. Právo na nějaký práva bude mít jen zelenina dostatečně roztomilá. Zablácený hlízy a kořenovka skončej mimo zájem aktivistů úplně stejně, jako všelijaká na polích žijící žoužel.

      Vymazat
    3. Bakterie mají svoje práva. Kdyby se chtěl někdo třeba živit slizem z kamenů, tak to ne, to bakterie strašně stresuje. Stačí miliónkrát zesílit jejich křik.

      A.P.

      Vymazat
    4. Galahad: To jo, ale takový kulaťoučký rajčátka, zvlášť ty cherry, s těma bude utrum. To bude jako upíct si zakrslýho králíčka.

      AP: Ani mi nemluv. Po listonozích přišel další bio experiment, kdy děti chovají žábronožky. Respektive já se o ně starám. Včera jim to akvárko smrdělo tak děsivě, že jsem jich 3/4 spolu s jejich pušícím roztokem vylila do odpadu. Nepřipouštím si ten křik, představuji si, že jsem jim dala svobodu. Ach.

      Vymazat
    5. Jo jo, cherry rajčátka budou přesně na úrovni všech těch kůzlátek, jehňátek, telátek a kuřátek, jejichž jménem se budou vypalovat dodávky zelinářů, protože jak můžete, vy barbaři, jíst něco tak loztomijoučtýho?!

      Vymazat

    6. Psice

      Vsadím se, že už lezou nasraný zpět odpadní rourou a prodělávají vlivem chemikálií v odpadu zásadní proměnu v super-žábronožky. Sleduj akvárko až budou zpět. Ty proměněný budou mít nějaký cool barevný Ž na hrudníku.

      Myslím, že to bylo bylo v Otu Pavlovi. Kluk chytil rybu, hlavu přitloukl jako trofej na vrata stodoly, byl na to strašně hrdej a za tři dny tam nebyla.

      Děda mu jen řekl, že ji vyhodil, protože začínala smrdět. Tehdy to byl platný argument. - Proč jsi akvárko nedala dětem do pokoje?

      Galahad

      To mi připomíná zas Anglii. Oni tam jedí běžně jehněčí, ale naopak nikde nebylo vidět telecí, i když na to mají prachy. Aktivisti nechtěli, aby se zabíjela ta roztomiloučká telátka. Jenže ta telátka se porážela ve věku 1,5-3,5 měsíce. Pak teda prodej telecího zakázali... a telata se začala porážet hned po narození, protože na co to draze živit, když to neprodáš, pak se posílala do kafilérky a aby měla kráva mléko, tak tele prostě mít musí.

      (nebo to farmáři (protože v Anglii mají skutečné farmáře) prodávají někde pod rukou jako ilegální baby-cow za daleko větší cenu, protože, co je zakázané, to je drahé.

      A.P.

      Vymazat
    7. Klasika no. Ono ve finále neni problém to, že něco umře, jako spíš to, že když ta mrtvola skončí na talíři, je na ní vidět z principu víc, než na tele v kafilerce, nebo na rejska, kterýho rozemleli na poli pluhem.

      Vymazat
    8. Ba ne, dostali svobodu a teď za setmění lezou z Vltavy a předávaj nic netušící turisty. Ostatně během těch víkendových elektromagnetických bouří je skoro jistý, že došlo k nějaký transformaci.

      Máma měla jednu šílenou kejmošku z vesnice. Někdy jsme za ní jezdili a připomínalo to tam takový ty creepy stavení, ve kterých bují incest, sodomie a na zahradě jsou zakopaný nejmíň tři nepohodlný farmáři ze sousedství. Jednou jsme od ní z takový jedný návštěvy dostali stažený kůzlátko a vypadalo to fakt dost šíleně. Máma ho radši na zadním sedadle zakryla hadrem, protože by to jinak před policejní hlídkou vypadalo, jakože jsme unesli a zabili batole.

      Později mě z útlocitného vnímání jídla zasadila pohlavek Asie a její psi v klecích na tržišti, zárodky a živočichové jakéhokoliv stáří a stupně rozkladu. Naučila jsem se o tom nepřemýšlet a polívat všechno česnekovou chilli omáčkou.

      Vymazat
    9. Ba ne, dostali svobodu a teď za setmění lezou z Vltavy a předávaj nic netušící turisty. Ostatně během těch víkendových elektromagnetických bouří je skoro jistý, že došlo k nějaký transformaci.

      Máma měla jednu šílenou kejmošku z vesnice. Někdy jsme za ní jezdili a připomínalo to tam takový ty creepy stavení, ve kterých bují incest, sodomie a na zahradě jsou zakopaný nejmíň tři nepohodlný farmáři ze sousedství. Jednou jsme od ní z takový jedný návštěvy dostali stažený kůzlátko a vypadalo to fakt dost šíleně. Máma ho radši na zadním sedadle zakryla hadrem, protože by to jinak před policejní hlídkou vypadalo, jakože jsme unesli a zabili batole.

      Později mě z útlocitného vnímání jídla zasadila pohlavek Asie a její psi v klecích na tržišti, zárodky a živočichové jakéhokoliv stáří a stupně rozkladu. Naučila jsem se o tom nepřemýšlet a polívat všechno česnekovou chilli omáčkou.

      Vymazat
    10. Třeba se tak do měsíce začne psát, že po covidu přišly velmi dravé žábronožky. Vzácně nestranně sežraly ruskou i ukrajinskou armádu, i krysy, co ohlodávaly vojclům nohy, i kočky, co se těch krys bály. Teď táhnou Bajkalskou magistrálou na východ do Číny, na lodích do Turecka a pak přes Libanon, Izrael a údolím Nilu do tropické Afriky, na náklaďácích do Evropy a letadly do USA a nikdo netuší, proč se vyhýbají jen ČR.

      To kůzle jste pak jedli s kuskusem nebo jste ho jen spálili v kamnech jako rituální obětinu.

      Těma stupněma rozkladu jsi mě překvapila. Já dneska snědl zakysanou smetanu, co tam byla už pár dní otevřená a prošlá. Na chuť byla dobrá, ale po pár hodiných fungovala jako lepší projímadlo, než co prodávaj lékárny. Ne, že by mi to přímo vadilo, ale nedovedu si představit, co by se mnou ti rozkládjící se živočichové udělali, když na mě takhle zabírá už blbá smetana.

      Vážně má tam česneková chilli omáčka tak ozdravné vlastnosti? Možná by to zabíralo i na covid, nebo co to Gates příště nechá uklohnit.

      A.P.

      Vymazat
    11. Po víkendu žábronožek zbyla tak půlka. Oni jsou průhledný a zabarvují se podle barvy krmiva, tak to bude zajímavý, až dorazí do tý Číny a přes jejich průhledné vnitřnosti budou vidět vojenský výložky nejrůznějších armád, sežraný hodinky, kočky a barevný africký bubínky.

      Kůzle se určitě snědlo, ale už si nevzpomínám na chuť ani atmosféru oběda. Některý věci mozek milosrdně vytěsňuje.

      V Asii je hrozný vedro a vlhko, takže tam je ve stupni rozkladu všechno. Zvlášť, když tomu napomáháš tak, že na trhu se třeba prodává maso na mokrých hadrech, který jsou hozený rovnou na zemi. To už je asi hygieničtější koupit si nějakýho chudáka v kleci, kterýho si zabiješ sám. Ale kdo na to má, žejo.

      Já tam jedla hlavně zeleninu a tofu. Jednou jsem uhnula z vegetariánství a vymstilo se to, i přes chilli a česnek. Ale tuhle omáčku mám ráda dodnes, myslím, že má potenciál držet v těch střevech trochu pořádek. Aspoň co se týká červů.

      Vymazat
    12. Tofu bych se asi bál kvůli fytoestrogenům, takže bych tam asi jedl jen tu zeleninu. (Ale asi by tam frčely ledničky k použití na ulici.)

      S těma mokrejma hadrama by jsi mě na místní maso asi taky nenalákala. (Proto český zabíjačky vypadají jak vypadají. Ledničky nebyly. Jitrnice a jelita se rychle kazí, tak se rozdaly po vesnici a protože každej tejden byla zabíjačka jinde, tak měl každej pořád čerstvý jitrnice.

      Známá byla v Indii. Živila se tam lassi a střevní problémy si pořídila nějakejma smaženejma brambůrkama pochybné tovární výroby. Osudu se nedá uniknout.

      Nějaký sklípky se 7 schodem ve Vietnamu náhodou nemají?

      ---

      Možná, když žábronožky sežraly počítač, tak když pak roztáhnou nožičky, tak se navzájem propojí jako ITNeurony a vytvoří tak AI a nakonec ovládnou svět. Bůhví, co je v mobilech, co se stejně nedají rozdělat.

      A.P.

      Jo Pho 18 předělávají. Za pár dní ho zase otevřou.

      Vymazat
    13. V Indii snad ani nejde nemít střevní potíže. Mně zas jedna známá jednou vyprávěla, že tam byli s manželem, kterýho přepadl záchvat průjmu v dálkovým autobusu. Musel si potupně poprosit u řidiče, aby mu zastavil někde v polích a celej autobus se zaujatě díval na to, jak si ulevuje a utírá se ponožkama, protože neměl kapesníčky.

      Anebo se teď zbývající žábronožky poctivě modlí a dělaj dobrý skutky, protože si myslí, že to byl trest za jejich hříchy. Bohyně s krmením se rozčílila. Žábronožky-vědci zase počítají hypotetickou možnost, že se jejich populace znovu o půlku zmenší. A normální žábronožky to neřeší a klevetí o žábronožčích celebritách.

      Vymazat
    14. Jo a doufám, že za příběhem rekonstrukce Pho18 není návštěva hygieny nebo nějaký skandál s otráveným hostem.

      Vymazat
    15. Tak za takovým zážitkem musíš fakt jen do Indie. To už jsi pak určitě adoptovanej jako místní. Asi mu pak nedělali problémy, aby si bez umytí rukou pod vodou zase nastoupil.

      Jak se říká, že v Indii čas nic neznamená, tak právě v takovej moment zjistíš, že hygiena je jen evropská pověra.

      Žábronožky-Montezuma obětují žábronožčí panny krvavému bohu a vytrhávají z jejich průhledných tělíček tlukoucí srdíčka a žábronožčí Gates se raduje, jak tě zmanipuloval, aby jsi tu jejich working class vylila a teď bude víc ztrojů pro ně.

      Nalil bych tam na ně trošku Sava, aby přestaly hřešit a více se modlily.

      A.P.

      Vymazat
    16. Myslím, že tam mytí rukou nikdo nekontroloval, to by ho museli nechat na tom poli. Beztak se tam jí jen jednou rukou, protože tu druhou máš právě na zadek.

      Žábronožky v akvárku dorůstají. Dominuje jim jedna velká žábronožčí obryně. A ještě jedna podivná nepříjemnost: ráno po té jejich nádobě lezla stonožka. Buď stonožka žere žábronožky, nebo je to něco, co se z nich teprve vyklube. A co se pak vyklube ze stonožky???

      Vymazat
  4. Jinak jsem trumfnul tvůj hmyzí hotel.

    Naproti nám je přes dvorek jednolitá zeď školy a oni ji před pár lety zateplili. Jenže datel jsi tam každej podzim přijde vyzkoušet svoje datlovací skills a tak se skrz omítkovej nátěr proklove k polystyrénu a vydlabe tam hnízdo. Třeba dvacetkrát, aby pak před datlicema mohl machrovat, co má nemovitostí.

    No a tak mám naproti ptačí hotel.

    Škola před pár lety poslala horolezce, aby to zamázli, ale na podzim to udělal datel znova. Letos ty díry osídlili drozdi/kosové. Ty protiholubí dráty na mejch truhlíkách jsou na ně moc velký, takže mi za dva dny orvali bylinky. Rozmarýn pocuchaně přežil, ale vyklovali zbytky pažitky, suchý větvičky tymiánu, mátu, co mi tu rostla jako plevel, na tom zadním pak celej jahodovej trs a ze šalvěje zbyly jen holý klacíky.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, tak to jste ale v loji, víte to, žejo? Oni si to ty ptáci pamatují a jsou neomylný. Jedině, že by ten datel umřel při nějaký letecký nehodě, třeba by táhnul i se svou ženou a dětma a srazil by se ve vzduchu se stíhačkou tvořenou rodinou rorýsů. Tak pak už tomu jen jít naproti a pořídit si krmítko. Třeba se pak nebudou obtěžovat bylinkama, když budou mít prémiový krmivo včetně much, co pro ně nachytáš.

      U nás o víkendu taky na balkoně někdo řádil. Mám tam v jednom květináči nepoužitý pingpongáče, co dávám na ty opěrný klacky proti vypíchnutí očí. Někdo si dva přendal do truhlíku s rajčatama a poházel okolo chumáčky něčeho hnědýho, co vypadá jak vlasy exhumovaný mrtvoly po 10 letech. Asi nějaká neplodná samička, co se rozhodla sedět na pingpongáčích a mít hnízdo v rajčatech. Taková Angelina Jolie v Narušenejch z ptačího světa.

      Vymazat
    2. Já počkám do podzimu a jen ptáci odletí, pošlu řediteli majl s fotkou, ať zas zavolaj horolezce a zamáznout si to.

      Dneska tu byl ráno drozd orvat trochu rozmarýnu, ale myslím, že období zařizování hnízd už je u konce.

      Začíná být pěkně vidět, které hnízdo je obydlené, protože je pod ním hovínková čára, jako když důchodkyně vylejvá nočník z okna. Po třech dnech.

      Jak to tak bude vypadat na podzim?

      S tou ptačí Angelinou Jolie to taky vypadá jak začátek hororu. Počkej, až vysedí ghost-mláďata, co budou viděj jen v noci v měsíčním světle.

      Kup si vzduchovou pistoli a odlej stříbrné diabolky. Pro jistotu.

      A.P.

      Vymazat
    3. Jestli by se spíš než horolezci nevyplatil na jaře nějakej levnej brigoš. Výškový práce jsou drahý, protože každej horolezec musí mít certifikace a celkově jich asi není dost. U nás v korpoši myjou okna a vždycky je to jak dokument z Nepálu, kdy se k tobě slaňujou opálený borci, co vypadají jak mladej Mára Holeček.

      Na jarní odhánění ptactva by naopak byl potřeba někdo úplně blbej a škaredej. Takovejch lidí jsou mraky. Prostě by tam stáli s dlouhou tyčí a odpuzovali. A v celým areálu školy by operovaly takový ty starší opuštěný ženský, co maj 20 koček. Na to si netroufne ani datel s naboostovaným sebevědomím za těch pár let anarchie.
      ---
      Výhodou pinpongáčových dětí je, že po sobě nenechávaj ty hovínkový koberce. Stejně jako duchové. V tom jsou podle mě nedoceněný - lidi na ně furt nadávaj, ale vlastně jsou ohleduplnější než mnozí z nás.

      Vymazat
    4. Tehdy vypadali jako horolezci, ale kdo ví dneska. Když školám ubylo dost peněz, že nemají ani na kuchařky a uklízečky.

      Třeba jen dají tělocvikáři kýbl s maltou a budou tam posílat kluky, co šmírovali u holčičí šatny, ať se vykoupí a díry zamáznou a ti se tam budou ulejvat celej den z fyziky a chemie.

      Ta zeď je přes 4 patra, ale možná by tam ty kočky mohli spouštět v nějakým postroji ze střechy, aby měly to hnizdečko přímo před nosem.
      ---

      Připomnělo mi to kreslenej obrázek, kde je porozpínanej Harry Potter s erekcí, porozpínaná succubus ho vkleče kouří a protože je to poloprůhlednej duch, tak Harry Potter ejakuluje skrz její hlavu někam do prostoru. - Tak počkej ještě, co virtuální ptáčata budou tropit po nocích s živým ptactvem.

      A.P.

      Vymazat
    5. Jo, to zní jako kostlivec s pivem, po kterým zbyde loužička. Mně ale možná ještě víc než Harry a jeho loužička straší vidina kočky v postroji a vyceněnýma drápama, co se kinklá v otevřeným okně balkonu. Taky slyšíš, jak temně vrčí?

      Vymazat
    6. To by byla speciální SAS kočka s kukri drápama, co temně vrčí blahem a když se zjeví u hnízda drozdů, konverzaci začíná "What's up, guys".

      Takovej mini Shere Khan, ze který se poserou všechna ptáčátka.

      A.P.

      Vymazat
    7. Příběh se vám košatí moc hezky, pročež by byla škoda nevěnovat pozornost detailům.
      Jestli byla kočka od SAS, tak rozhodně nikoho neoslovavala "guys".
      Spíš "lads", nebo "blokes".
      ...ale protože teda u SAS slouží disproporčně velký množství Skotů, moje prachy by šly na "tadgers"... ;-)

      Vymazat
    8. Ještě to potřebuje doladit. Přiznám se, že do takový hloubky SAS neznám.

      Taky ještě nevíme, jestli drozdí hnízdo není něco jako králičí díra a nevede někam do říše školních divů, kde jsou všechny kabinety tajně propojeny zrcadly s černou dírou v rohu.

      A.P.

      Vymazat
  5. Nůž bez nože, bezva nápad, co to zachrání lidskejch životů.
    Dál přijdou na řadu bazény bez vody (i přes přítomnost plafčíků se semtam někdo utopí), auto co nejedou a nemůžou proto bourat, kokain bez halucinogenů... Pivo bez alkoholu už nakonec máme. Prášky na spaní bez uspávacího účinku, s těma to taky co chvíli někdo přeťápne. No a oheň bez kysličníku uhličitýho, to už je na spadnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bazény bez vody budou muset být polstrovaný - aby se v nich někdo při šipce nepotloukl. Oheň jedině ten z elektrických svíček, co nepálí.

      Vymazat
    2. V Británii, kde jsou v některejch šílenostech hodně vepředu jsou celkem populární elektrický krby s falešným ohněm. Je to kus bílého hadru, nasvíceného zespoda oranžovým a žlutým světlem. Na něj zespoda fouká vetráček a jak se hadr třepotá, tak to vzdáleně připomíná oheň.

      Asi jako jahodový koktejl bez jahod, ale s barvivem, příchutí a zahušťovadlem, připomíná jahodový koktejl z jahod.

      A.P.

      Vymazat
  6. Teda, to je bizár! Ale scéna ze švýcarský zasedačky mě dostala do kolen. Holt žijeme v nejbezpečnějším světě, co jsme kdy měli, a zároveň máme největší úzkosti, co lidi kdy měli. Tak tady máme ty výsledky. Už se na ten párek v rohlíku s návodem těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi by tam bylo napsaný, každé sousto přežvýkejte 50x. Ale říkej to hladovým. Taky jsem už tímhle způsobem byla několikrát v ohrožení života!

      Vymazat
  7. Důležité je, abychom si mohli vybrat srolovaný návod s kečupem nebo s hořčicí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně, protože jíst párek v rohlíku na sucho je sebevražda:)

      Vymazat
    2. Až přijde, jak říkal Old Lodge Skins v Malým velkým mužovi, krásný den na to umřít, tak bych si párek v rohlíku bez hořčice vybral jako zbraň, ale myslím, že je to jen urban legend.

      A.P.

      Vymazat
    3. Záleží kde. V Brně měli takovej všivej stánek, tam tomu říkají "hladový okno" a v něm prpdávali párky v rohlíku a burky (ty byly skvělý a kde je jim konec - už je všude jen kebab...). Pointa je v tom, že ta místnost byla šílená - uprostřed okna visel kus kabele s vypínačem a všechno včetně toho vypínače, okna, pána a stěn bylo mastný a v tý mastnotě se usazovala špína. Nicméně měli tam otevřeno snad skoro nonstop a v noci to bylo snad jediný místo, kde měli jídlo. Ani mi nikdy nebylo blbě, ale tak nějak si představuji provozovnu, kde dát si párek v rohlíku je aktem sebevraždy. I kdyby nakrásně s hořčicí.

      Vymazat
    4. Úplně jsem si to představil. Na takovýhle podniky jsem vůbec nepomyslel. Já myslel na takový ty clean eurostánky z nerezu a jen ten párek vypadá vraždeně.

      Ale Brno je divné město. Na první pohled je normální, ale uprostřed města mají ten divnej podchod co vypadá, že tam mizej lidi.

      Mají tam i univerzity kde je rektorem Fiala a Nerudová, co dohromady působí jako ten statek ze Tří veteránů, kde vidíš dvířka od chlívku a nad tím je hrdý nápis Banka.

      Tak si představuju brněnský univerzity, jen na cedulích chlívků je napsáno Rektorát, výzkumné pracoviště ekonomických věd, Politologický ústav (kde prosvítá předchozí nápis VÚML), Gender studies, pod nápisem Aplikovaná AI zas prosvítá "Prodej diplomek". Knihovna je ve starý dodávce a stánek s pivem a sekanou v housce má nápis Menza.

      Na parkovištátku jen pár rikš, kde čekají eko-kluci v elasťákách a designovejch helmách, aby akademiky odvezli domů.

      Sem tam tam přejde nějakej duch Sudeťáka různého věku a pohlaví, co to při odsunu nedali a snaží se přivtělit.

      A.P.

      Vymazat
    5. V tom podchodu (myší díře) teď o víkendu i hořelo. Brno se nejspíš snaží za každou cenu zbavit toho přilehlýho hlavního nádraží, aby ho konečně mohli posunout na to nový místo o kus dál.
      Na druhou stranu jsem tam prožila 2 skvělý roky života a moje první samostatný bydlení, když nepočítám školu. Kde bych bez Brna byla teď? Možná bych vedla klidný a spořádaný život.

      Vymazat
    6. To tvý Brno zní jak malá verze Londýna. Holky přijely au-pairkovat, naučily se jazyk, pak si našly jinou obyč práci, houseshare a tak nějak si žily mimo dohled po svým. (Příjemnej bonus byl, že všechny poskočí o 2 stupínky na škále krásy) Kluby, bary, kde se hraje, muzea, galerie atd. Koncerty Oasis, Proms či začínající kapely.


      Anglický ekvivalent "hladovýho okna" je "greasy spoon" bufáč pro dělnickou třídu, kam se každej občas zatoulá a raduje se jak malej, že se ani nenamáhají mít na stole Ketchup Heinz, ale hrdě nabízí bílý produkt, takže se cejtíš, jako u maminky, která taky nerada vařila.

      Ty by jsi vedla jen navenek klidný a spořádaný život. Určitě by to mělo nějaký spodní podtóny. Něco mezi Hours a máminou kamarádkou rozdávající mrtvolky dětí à la kůzle.

      A.P.

      Vymazat
  8. Nežijeme v nejbezpečnějším světě ani náhodou.

    Proto máme "rozdělenou společnost" - půlka lidí psychicky neunese realitu a tak ji popírá a nesmí se o ní ani mluvit.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, na jakou bezpečnost se zaměříš. Pokud je míněná praktická bezpečnost ve smyslu ochranný helmy na všechno, dětský pojistky a bezpečnostní certifikace všech výrobků, pak jde s jistotou říct, že to tu ještě nebylo.

      Něco jinýho je samozřejmě mezinárodní bezpečnost, nebo bezpečné očekávání toho, že svět bude přátelským místem z hlediska klimatu nebo zdrojů.

      Vymazat
    2. Změny klimatu se nebojím rozhodně. Chodil jsem do školy v době, kdy to nikoho nezajímalo a jak fungujé změny klimatu jsme se učili. Ve třeťáku v biologii, když se probírala geologie.

      I po poslední době ledové byla období, kdy bylo ještě daleko tepleji než dnes a žádnej průmysl tehdy nebyl.

      Za dinosaurů bylo tak teplo, že na pólech nebyl led. Na Antarktidě rostly přesličkové lesy, chodili tam dinosauři a když byla opravdu zima, tak tam polární nocí poletovalo pár vloček sněhu, asi jako teď u nás za chladného 1 Máje.

      Z toho jak všichni lžou jde ovšem hrůza. Nám zas cpali komunismus a uvědomit si, že celá země věří takovýmu nesmyslu, bylo taky dost děsivý.

      Podobně to je se vším ostatním.

      Základem všech terapií je, že se o věcech mluví. Jakmile se o věcech nesmí ani mluvit, tak z toho pak mají lidi úzkosti, záchvaty paniky, deprese, závislosti atd.

      Jsou to naše tajemství, které nás zabíjejí.

      A.P.

      Vymazat
  9. Žmur je skvělý! :-) Stejně jako článek! :-)

    To s tím švýcarákem - taky mi některé věci hlava už nebere...

    OdpovědětVymazat