čtvrtek 19. září 2024

Pipiris

 

Abych vám mohla říct o tom, jak hanebnou mám rodinu a jak blbej nápad je objednávat se k jednomu lékaři s nima všema, musím začít trochu zeširoka.

Emovi se udělal na krku fibrom. Je to taková malá konfederace kožních buněk a chlupů, která ničemu výrazně neškodí, ale taky ani vyloženě nepomáhá. Ten Emův si ještě vybral přesně to místo, kde může odírat o tričko a vysílat do mozku neustálý signály svý pasívně-agresivní podrážděnosti.

Normální člověk by se s tím objednal na kožní, kde vám nafrněnýho fibroma ušmiknou za 2 vteřiny, ale to evidentně není Emův styl: Emův styl je objednat si drahej speciální kryo přípravek pro domácí použití.

„Tenhle přípravek je průlom v domácí auto-chirurgii“ ukazuje mi Em tu drahou flaštičku, která na mě úplně od začátku dělá dojem jako když vám dávno zemřelej Kellner na Facebooku dělá díry do hlavy, ať nacpete celý svý úspory do kryptoměn.

Ale říkejte to Emovi, kterej je celej natěšenej, až se budou v lékárnách prodávat sady na operaci slepáku s QR kódem na videomanuál na Youtube. Blbý je, že si tam nedosáhne, takže jsem odstraněním fibromu pověřená já.

Je to samozřejmě komplikovaný jak ovládání jaderný elektrárny, takže musíte třikrát něco odjistit, pak z toho začne unikat pára a Em vříská, ať přiložím hlavici, nebo to bouchne. Po exekuci vypadá fibrom jako když na křesle rozsednete muffin, kterej tam zůstal po dětský oslavě. Em je spokojenej, protože v příručce píšou, že se má do 2 týdnů rozpadnout a zmizet.

Za 14 dnů splasklej fibrom dobobtná do původní velikosti a Em zuří. „To je tím, žes to špatně odjistila.“ „To musíš přitisknout hned, ne na to koukat a smát se.“ „Přečetla sis vůbec ten manuál?“ Jo, na mě je jednoduchý svést úplně všechno, jak vidíte.

Procedura se tedy ještě několikrát opakuje s pramalým úspěchem. Po tý poslední vypadal fibrom jak děrovanej knoflík, a pak už jsem to odmítla dál vykonávat, protože mi připadalo jako přirozenej vývoj, že si s tím Em užene obzvlášť agresivní melanom a já zůstanu s dětma a tou jeho posranou kryolahvičkou úplně sama.

Každej rok chodíme na kožní na kontrolu znamínek, všichni. Seřadíme se v ordinaci ve spodním prádle, a kožní nás přejede jeden po druhým dermatoskopem. „Jo a tohle je asi fibrom, viďte,“ ohlásí Em nenápadně ten svůj zmasakrovanej výrustek. Neasi. „No, máte ho nějakej zatrhnutej, ne? Já vám ho vedle odstraním, to budou 2 vteřiny,“ řekne kožní a já to nijak nekomentuju, i když mám morální právo si postěžovat. Mohla bych se třeba zeptat na to, jestli jako lékař souhlasí s tím, aby si lidi pižlali svý znamínka sami doma a obtěžovali s tím svý okolí. Ale taková já nejsem.

A pak jdu na řadu já. „No znamínka dobrý, ale tady máte pytyriasis,“ vrtí doktor znepokojeně hlavou.“ „Pipirisis co? Je to vážný?“ ptám se.

„Ne, to je plíseň,“ mávne rukou doktor.

To má z toho, že jí sladký“, nenechává si svý rozumy pro sebe Em.

„Ne, to má spíš z toho, že se potí,“ nabízí lékař svůj odborný pohled.

„No, ale sladký teď docela jedla,“ zamýšlí se Čičman.

„Však není tlustá, může jíst sladký,“ odpovídá doktor a doteď nebyla ani jedna malá pauzička k tomu, abych se mohla nadechnout a říct všem, ať si komentujou svý vlastní těla a stravovací návyky.

„Pijete hodně alkohol?“ ptá se doktor a to už otvírají zobáky všichni jako hladový malý vlaštovky, takže ho hrozně nevěrohodně ujišťuju, že skoro vůbec nepiju, i když je to pravda. Doktor potřese hlavou a jen dodá „možná bude lepší sírová voda, tady máte recept a noste bavlněné prádlo,“ který nosím a stejně mám pipiris a jako bonus rodinu, která by si ji zasloužila víc než já.

Ale slibuju vám – až Em přitáhne sadu na odstranění křečových žil, amputuju mu s tím nohu a budu to celý natáčet.

5 komentářů:

  1. Zrovna na kožní takhle s celou rodinou, to je pro hodně dobrodružný nátury. Vlastně si asi dovedu představit i pikantnější historky než pipi...pysi... prostě plíseň...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele dneska už tady na to nebyl prostor, ale vlastně nedávno proběhla ještě jedna horší: Em šel se Žmurem na kontrolu na dětskou urologii zkontrolovat jeden dávnej problém. Em do toho nechtěl nijak aktivně zasahovat a už vůbec ne se dívat na cokoliv, ale doktor si ho proaktivně zavolal, ať se jde na tu varikokélu podívat sám a nenechal si to vymluvit. Tak to je třeba důvod, proč půjde jednou Čičman na gyndu sama a já budu čekat na minimálně na druhý straně ulice, kam nevedou okna.

      Vymazat
  2. Tvá rodina připomíná Staré Římany, kteří bez moderního, falešného studu chodili na společné záchody a tam během vyprazdňování vedli vzdělané konverzace o právu, Galech, správě provincií a hrách. Vy tak chodíte ke kožnímu.


    Ale s tím fibromem to je jak z Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Chlap hodinu studuje mapu, kudy dál, a ženská jen trapně stáhne okýnko a zeptá se místních. Určitě to všechno řídí jeden gen na chromozomu Y.

    Znáš to edukační video, kdy si Mr Bean sám spravuje zuby? To je cesta budoucnosti.

    Zeman si zase sám vyléčil cukrovku cukreem. Kde by na to doktoři přišli. Kdyby neskončil na vozejku, tak je na úrovni Pasteura a Fleminga a má nobelovku za kreativní medicínu.

    Nejdivočejší, co jsem kdy slyšel byla nějaká postarší Francouzska, co si sama odřízla hemeroid. Amen.

    Jdu vyzvednout čepici do PPL.

    A.P.

    P.S.: Bejt manželka a matka může bejt chvílema docela náročný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdivočejší byl ten polárník, co si fakt odoperoval slepák sám, jen s kudlou a flaškou tvrdýho. Trochu přitom omdlel, ale dal to.

      A ženský bych nepodceňovala, já myslím, že spíš pak nedělají takový ramena, takže se o tom tolik neví a nepíše. Ale když si vezmeš, kolik je šikovných hospodyněk, co umí úplný kouzla s jehlou a nití, tak to by bylo mrhání časem a talentem si na sobě občas něco nezapošít.

      Já pořád čekám, kdy Zeman vydá nějakou přelomovou knihu "Panicova prostata" nebo "Becher a cigárko" o tom, jak mu na JIPu podávali meruňkový knedlíky. Nejspíš vnitrožilně, když byl tou dobou v kómatu, nebo to do něj nacpali jak šišky do husy. Trochu to souvisí s minulým tématem a věkem dožití, ale když žije ve svým těle i Zeman, tak to smrdí faktem, že nás současná medicína udrží naživu fakt do 120.

      Vymazat
    2. Já jsem o tý samooperaci slepáku četl text přímo od autora. Pamatuju si, že mu tam někdo držel zrcadlo, víš jak to je těžký, když něco děláš podle zrcadla a ani nevíš, kterým směrem je kam. To musel bejt zážitek. - Příště jen drž Emovi zrcadlo.
      ----
      Něco jako přijde hospodyňka k lékaři a o jen mrkne na jizvu a říká: "To jste si tady sešila sama," "Jako jste to poznal, pane doktore?". "My doktoři nikdy nepoužíváme krokvičkový steh."

      Jeden psychiatr měl v blázinci pacienta, co tvrdil, že nehodlá jíst. Tak ho krmili sondou do žaludku, lili to tam umixovaný trychtýřem. On to umíněně vyzvracel do misy, kterou mu doktor držel pod bradou. Tak mu to tam doktor nalil znova. Tak to radši už podruhý nevyzvracel. - Tak třeba to s těma zmiňovanejma knedlíkama bylo nějak takhle. Vzali se meruňkový knedlíky s tvarohem a máslem. Rozmixovaly se s vodou na kaši a lili to do Zemana trychtýřem, možná i na několik pokusů, a když si druhej den Zeman krknul, tak věděl, co jedl.

      Nemůžu se teď zbavit představy Bohdalky a Zemana jako želv nebo varanů, jak společně porcujou nějakou kořist, trhaj ji na cáry a tu polykají se zakloněnou hlavou.

      Čeho nás Marylin a James Dean ušetřili, že umřeli mladí.

      A.P.

      Vymazat