sobota 3. ledna 2015

Manuál na psaní novoročních předsevzetí

Někdy před patnácti lety jsem si zavedla takovou vlastní vánoční kult spojený s novoročními předsevzetími. Na Štědrý večer před rozdáváním dárků jsem si na papírek napsala deset, někdy dvacet věcí, které v novém roce bezpodmínečně chci. (Ne, nechybí tam slovo „udělat“, ani „dodržet“! V tom je ta svoboda vesmíru, že vám to klidně může spadnout do kapsy jako tunguzský meteorit a nemusíte z toho mít špatné svědomí). Pokračujeme. Papírek poskládáme zhruba do velikosti krabičky od sirek.  Zalepíme opravdu větším než velkým množstvím izolepy a nadepíšeme rok. Tohle je vaše virtuální kapsle pro příští rok s postupným uvolňováním splněných přání. Tak a teď se můžou rozbalovat ty věcné dary pod stromkem. 

Pravidlo č. 1: Nikdy neotevírat! Pravidlo č. 2: Zajistit, aby neotevíral nikdo z vaší rodiny („Jé, co se to tady Psici válí v zásuvce, pojďme se na to všichni podívat. Přineste někdo nůžky!“).  

Musím říct, že pravidlo číslo 1 mě na rozdíl od dvojky dlouhodobě vrtá hlavou. Sice jsem většinu ročníků poztrácela stěhováním se po Praze, takže se nad nimi možná pobavil někdo úplně jiný, než moje rodina, ale zhruba deset kousků ještě mám, včetně prémiového roku 2004. To jsme se seznámili s Milým a přestěhovala jsem se do Prahy.  (A jsem si poměrně jistá, že o to si tam nepíšu. Tak o čem herdek? A kde je teda to kouzlo?)

V každém případě jsem se díky papírkům s novoročními předsevzetími vypracovala tak, že mě vůbec nemůžete skolit prázdnými klišé „No to ti to dlouho nevydrželo!“. Mám totiž na plnění předsevzetí celý rok!

6 pravidel úspěšných novoročních předsevzetí

1.) Buďte vágní. Bohatě stačí „Začnu!“ Nebo „Přestanu.“ Anebo moje oblíbené „Budu se snažit.“ O co se budete snažit nikomu nic není a většina lidí se vás na to stejně nepřeptá, pokud na konci této věty správně klesnete hlasem.

2.) Slibem nezarmoutíš. O to víc, když do vás nikdo vyčítavě nezabodne ukazováček, až budete na Tři krále přistiženi, jak se zpíjíte v knajpě a zapalujete si jednu od druhé. Takže co třeba  „Budu se víc hýbat“?

3.) Špetka oportunismu. „Od nového roku jen kvalitní alkohol!“  „Zaměřím se na svůj osobnostní rozvoj, naučím se dva jazyky a nebudu ztrácet čas malichernostmi (jako je třeba  uklízení nebo chození na bazén. Stejně je to tam o plíseň).

4.) Pro osobní rozvoj potřebujete vhodné pomůcky. Pozor, tady dělá většina lidí klíčové chyby. Takže žádné zákazy, nebo omezování online nákupů. Díky úspoře času z bodu 3.) budete mít čas na úplně všechny  knížky. A na chození po kurzech se prostě potřebujete obléknout a použít ten správný šampón/parfém/rtěnku.

    5.) Citové vydírání. Nestyďte se zatáhnout do svých předsevzetí lidi kolem vás. „Ráda bych, aby jste mě přestali stresovat, protože potom je skončit s kouřením téměř nemožné.“ (Přistiženi? Odkažte se na bod 5.)!)


    6.) Sluníčkářem po celý rok. Na závěr se hodí připsat pár globálních rozněžnělých cmrndů, které v životě nemáte šanci ovlivnit. „A ze všeho nejvíc světový mír!“  „Konec Zemanových živých vstupů!“ „Konec Zemana!“ Prostě konec!

5 komentářů:

  1. Paráda! SUPER ! Hnedle bych to použil, kdybych pár let tomu nazad neupgradoval na pravidlo č.7. úspěšných novororočních předsevzetí, které zní ... Ser-te-na-ně-ú-pl-ně !

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych ty kapsle otevřela, to se přece nedá vydržet!

    OdpovědětVymazat
  3. No to já taky! Patnáct let, ty jo..:)

    OdpovědětVymazat
  4. extláča: Souhlas, nebo přidat ještě avantgardní pravidlo 8.) - neoddělujte jednotlivé roky!

    rionka, wellbloud: a takovéhle komentáře mi v tom vůbec nepomáhají!:) I když jednou bych to stejně měla udělat sama, žejo? Potí se mi dlaně, když si představím, jak to jednou čtou vnoučata po funuse, až si mezi sebou rozdělí moje diamanty!

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem prostý a poměrně jednoduchý člověk - sem si přál pouze: víc várek stále lepšího piva ze svého nanopivovaru!

    OdpovědětVymazat