čtvrtek 8. října 2015

Tři nejlepší filmy, které jsem viděla díky dětem

Záměrně o tom moc nepíšu, ale děti nejsou jenom léta dřiny, odříkání a insomnie. Ve skutečnosti jsou to léta dřiny, odříkání a během toho, co nespíte dvanáctou noc v kuse, po stole vám přebíhají oživlí igráčci a začínáte slyšet šeptavé hlasy….se s dětmi můžete podívat třeba na nějaký hezký film.

Jasně, vezměte si na to nejdřív motyku a odplevelte všechny nafrfňané bezcílné Sněhurky, budovatelské princezny s lopatou nebo vadou řeči, vyslizlé mutanty a pana Tau, kterého považuji dodnes za symbol mlsně vykukujícího pedofila zpoza okna dětského pokojíčku.

Píseň moře

Film, který z vás udělá aspoň na pár hodin a krátce po sledování lepší bytost, než doopravdy jste. Starý maják, moře a krajina, která se – jak se ukáže na konci, doslova vytvarovala podle staré irské legendy. Postav není moc, ale žádná z nich není jen dobrá, nebo špatná, což je fakt, který na pohádkách vždycky uznale ocením. Ale pokud mám být úplně upřímná, i kdyby Píseň moře neměla žádný příběh, dovedla bych se na ní hypnotizovaně dívat jen díky kouzelným animacím Tomma Moore, protože ve vás vzbouzí chuť každé animované okénko vystřihnout a pověsit si na zeď. Jestliže se Disney úporně tlačí do 3D ve snaze dostat animace nejdál, co kdy byly, zjistíte právě tady, že ten trik je někde úplně jinde – a 3D na to vlastně vůbec nepotřebujete.

Kdo, kde a o čem: Otec, který ztratil svou ženu při porodu druhého dítěte, kluk se psem a jeho mladší sestra, tak trochu otloukánek, co neumí mluvit. Důvody proč se dozvíte na konci a považovala bych za křivárnu prozradit je tady. (Na chlup stejnou konstelaci sourozenců máme doma, i proto mě tenhle film tolik oslovil.) Žijí na starém majáku, kde je čas od času navštěvuje babička, aby se po každé návštěvě chytala za srdce.  Třeba jako když najde svou vnučku v noci na pláži, vyplavenou mořem. To už je poslední kapka k tomu, aby děti vzala zpět do civilizace žít spořádaným životem a zároveň začátek divoké cesty zpátky za tátou. Příběh si vás napevno připne na psí vodítko a už se nepustíte – od tuleňů přes město, skřítky v kanálu a hup zpátky do moře.


Celý film online s českým dabingem třeba tady

Mary a Max

Pecka z černé plastelíny! Že se dostáváme na tenkou hranici mezi tím, co je pro děcka, a co pro dospělé, vyplulo na povrch už na začátku filmu: Osmiletá Mary z Melbourne má oči jako rozťápnuté kaluže, matku, co ráda ochutnává sherry a potom si půjčuje věci v obchodě ("Mami, mami, ona si nepůjčuje, ona krade!" jak pokaždé upozorňuje se zdviženým ukazováčkem Žmur). Taky otce, který tráví většinu času v garáži a vycpává mrtvé ptáky. A žádné kamarády. Jednou, když si to matka zase ostudně vrávorá na poště, vytrhne Mary stránku telefonního seznamu. Napíše dopis na adresu Maxe Horowitze, čtyřicetiletého autisty se závislostí na čokoládě v rohlíku z New Yorku. A překvapivě toho mají společného víc, než se zdá, ačkoliv Max při každém závanu emocí z nové korespondence zpravidla  musí vylézt na stůl a tam se pár minut divoce třepat a slinit. Přes chlast, kleptomanii, agora a homofobii, trable s náboženstvím a sexuální orientací (to vše v dětském dárkovém balení) si troufám tvrdit, že je Mary a Max pro pětileté děcko stravitelný, aspoň Žmur to zahrnuje do svého TOP5 žebříčku nad Želvy Ninja. (A to už je co říct!)



Celý film online s českým dabingem třeba tady

Smolíček

A na závěr se přece jen na skok otočíme do reálného socialismu. Téhle pohádky jsem se z nějakých důvodů bála víc než u Čarodějova učně – a když jsem ji viděla skoro po třiceti letech znova, ten pocit mi tam naskočil úplně stejně (což u většiny tenkrát tak strašně děsivých snímků opravdu nestává často). Mysteriózní jelen, který se učí lidské řeči brumlavým hlasem Vlastimila Brodského, pečuje ve své světničce o prosťáčka Smolíčka. Selanka až do doby, než jsou do chaloupky vpuštěny Jezinky, které vám svým kňouráním brnkají requiem na mozkové centrum bezejmenné hrůzy. A co teprve, když přikovají Smolíčka ke korytu a stáčí jeho slzy, kterými se opíjejí. Naštěstí si režisér před koncem poručí dvojitého turka, prozře a tak si nemusíme ukousat nehty až do masa při scéně, jak bzikavé Jezinky uřezávají Smolíčkovi červené tvářičky a vypichují oči klacíčkem, ale místo toho se servíruje zasloužený happy end (včetně výchovné scény, kdy dostává Smolíček na zadek jelení kýtou. Jau…)



Tipy na další prosím do komentářů. Při letmém pohledu z okna budeme potřebovat tak půlroční zásobu...





24 komentářů:

  1. První dvě určitě staršímu pustím. My bohužel jedeme Pixer mainstream, jakékoliv vybočení co jim naplánuji je přijato z nevolí. Zvlášť papundeklové pohádky ze studia kamarád je přivádějí k pláči...
    Dalimil

    OdpovědětVymazat
  2. Snad mi to mobil zas nenapostuje čtyřikrát... Píseň moře chci určitě vidět, taky jsem měla velmi velmi dobré reference na nejnovější pixarovku V hlavě. Aktuálně jedeme Tučňáky z Madagaskaru, to doporučovat nebudu, ale při prvních cca deseti průjezdech se mi líbila Univerzita pro příšerky a Toy Story 3. Sama jsem zvědavá, k čemu se dostaneme dál, teď máme meziobdobí Statečných autíček a Ovečky Shaun...

    OdpovědětVymazat
  3. Dalimil: Přesně! Naše děcka vůbec nechápou, kdo se mohl dívat na studiové pohádky - čestnou výjimku v tom drží Krakonoš, ale to jen díky vděčné úpostavě přinasraného Trautenberka.

    Quanti: Ačkoliv Pixáče právě moc nemusím (narozdíl od dětí, ale ultimátně jim to neberu - jen povzdychnu), ale V hlavě zní docela zajímavě. Takový kamarády Emoce mám i já:) Příšerky měly mega aplaus - ani jsem nevěděla, že nějak pokračují, díky za tipy!

    Ještě jeden za mě - od stejného režiséra Písně moře: http://www.csfd.cz/film/254459-brendan-a-tajemstvi-kellsu/prehled/

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ráda starou animovanou pohádku Jak šli nadělovat. A potom Trio z Belleville. A pěkná je Koralína - animovaná podle knihy Stephena Kinga. Taky dobře temná:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Uf, závidím!!!
    U nás jede u mladšího Transformers (blili jsme!) a podobné zrůdnosti, starší nás zase nutil dívat se na film o S. Hawkingovi (odolali jsme!).

    OdpovědětVymazat
  6. V poslední době jedu na retrovlně díky Včelím medvídkům a Pohádkám o mašinkách. Myslím, že ani v dětství mě nebavily tak jako teď!

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní: Trio z Belleville je super! A Jak šli nadělovat neznám - asi ani z dětství, Koralínu taky.Díky:)

    Sejra: :))) Nezávidím!!!

    Lucie: Včelí medvídci mě taky baví, bohužel jsem tady jediná:)

    OdpovědětVymazat
  8. Čarodějův učeň je krásně zpracovaný jako audiokniha, ale to asi pro malý děti moc není.
    Tak, jak píšeš o Žmurovi, tak by se mu za nevlídných večerů dal pustit Hrabě Monte Christo. Je to jako rozhlasová hra. Strašně starý, ale působivý.
    Panna a Netvor je strašidelný, ale nevím, jeslti by je to bavilo.
    Ty nový animovaný filmy mě nijak neberou.
    Ještě mě napadla Trnkova Zahrada.

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem byla (a pořád jsem) nadšená ze Vzhůru do oblak (i když Pixar) - jako kamarádství nerudnýho dědka a šikmookýho skautíka? Koho to napadlo?! Ale funguje to výborně.
    Naše děti kupodivu celkem v klidu sjíždí i Ukradené Vánoce Tima Burtona (podle mě by se to Žmurovi taky líbilo), ale na Mrtvou nevěstu jsem si ještě netroufla, nicméně Trudi chce tuto masku letošní Halloween, nevím, jak na to přišla.
    A pak doporučuju prozkoumat Miyazakiho. Třeba Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie - jako dělaný pro ujeté děti a jejich neméně ujeté maminky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám se k doporučení F., Princeznu Mononoke sice neznám, ale Cesta do fantazie mě (i děti) svého času nadchla.

      Vymazat
  10. Díky za tipy!
    Zítra jedu na víkend ke kamarádům, tak se zeptám, jestli mají Píse%n moře. jejich holčičky mi vždycky pustěj něco, co neznám.
    "Na vlásku" bylo skvělý - o Locice, s vtipnýma hláškama.

    Různé animované disney-barbie-princezny tomu nesahají po kotníky.

    "Příšerky s.r.o." byly taky docela s dobrým nápadem.
    Posledně jsme si pustily jen ve třech "Toy story", asi díl 3: já, kamarádka a její šestiletá dcera. Dopadlo to tak, že ke konci, když se akční scény změnily v dojemné loučení, jsme se já a kamarádka rozplakaly, ehm (a to jsme u toho šily a moc na obrazovku nekoukaly) a tomu jsme se přitom smály, holčička byla v pohodě :)

    Výbornej novej film je prý "V hlavě." Pro dospělé a děti spíš větší.

    OdpovědětVymazat
  11. K.: Audio u nás úplně propadlo, možná předbíhám - zatím se totiž nedovede soustředit na audio, protože ho to nutí přitom něco dělat - a pak mu utečou podstatné body a ztratí se v tom. Zahrada je nádherná.

    F. Mrtvá nevěsta? Po loňské soše svobody půjde o důstojné pokračování trudiovských originálních alter ego...:) Díky za tipy!

    Liška: Já jsem byla na konci Písně moře taky dojatá. Děcka v klidu, asi se k dojetí musí člověk prostárnout...

    OdpovědětVymazat
  12. zvláštní je, jak se mým dětem rychle mění priority, a to nemyslím jenom s věkem. Ovečka Shaun je podle mě sledovatelná kýmkoliv a u nás cca po roce adorace nyní naprostý nezájem. A to je škoda. Pustil jsem jim i filmovou verzi Dětí z Bullerbynu, což se může vůči slavné knižní předloze jevit jako svatokrádež, ale je to moc příjemné, také to natáčel Lasse Hallsrom, to je obvykle záruka poctivého řemesla. http://www.csfd.cz/tvurce/2923-lasse-hallstrom/
    Dalimil

    OdpovědětVymazat
  13. F. tady sice už něco nastínila, ale pár kousků z našeho domácího kina důsledně zamlčela, z těch nejobskurnějších (a přitom dětmi poměrně oblibovaných) bych zmínil díla jako Vláček kolejáček (pure psycho), Pohádka o staré tramvaji (F. Filipovský coby dvojník R. Heydricha) nebo Myšák Stuart Little (Dr. House zamlada). Z novějších kousků hmyzí velkofilm Mrňouskové, to je po všech stránkách geniální a nemluví se tam:-)

    OdpovědětVymazat
  14. díky za tipy, oplácím .... Škatuláci a Lovci draků ... úžasnosti

    OdpovědětVymazat
  15. Dalimil: Severské retro u nás letí, třeba Pipi dlouhá punčocha byla dlouhé týdny na výsluní. Zato Shaun nikdy, ale od Christophera Sadlera je skvělý Wallace a Gromit, zvlášť jejich home made raketoplán a cesta na sýrový Měsíc: http://www.csfd.cz/film/71286-wallace-a-gromit-uzasne-vynalezy/prehled/

    lobo: Když jsme u té skryté nazi propagandy, nelze nevzpomenout na zlého židovského kouzelníka Zababu s typickou skobou a touhou po mamonu z Pohádek o mašinkách. Naštěstí se polepšil dřív, než vyletěl komínem.

    extláča: Už jen první tři věty z popisu na csfd tomu dávají zlověstný šmrnc! "V Sýrečkově není radno vycházet po setmění. Z podzemních doupat vylézají podivní tvorové zvaní Škatuláci, kteří kradou vše, co jim přijde do rukou. Jednou prý dokonce ukradli malého kluka!"

    Díky všem!

    OdpovědětVymazat
  16. a co teprve ti Lovci draků ! to je noir !!!!

    OdpovědětVymazat
  17. Čarodějův učeň ve mě nechal trvalé následky, Krrrrrrrrraaaaaaabateeeeeeeeeeee... ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Jo a ještě jsem zapomněla na http://www.csfd.cz/film/236070-bolt-pes-pro-kazdy-pripad/prehled/ - to je taky slušná práce, na kterou se dá dívat bez skřípění zubů.

    OdpovědětVymazat
  19. Na miminech mám nejradši to, že se koukaj na to, na co se koukám já. Takže u nás frčí Top Gear a Simpsonovi, yeeey! :-D

    Mary a Max jsem jako jediné z výčtu viděla, a pokud bude v budoucnu potomčice zaměřena na takové hlubokomyslné snímky, hodlám se dmout pýchou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užívej, dokud se nenaučí základní ovládání myši a nezamoří ti homepage youtube zpívánkama, králíčkama a Mickey Mousem...

      Vymazat
  20. Mary a Max je dokonalý film, u kterěho jsem na konci brečela jak želva. A to jsem dospělá, aspoň si to myslím. Wallace a Gromit je super - viz Prokletí králíkodlaka a Otázka bochníku a smrti. Ještě mě napadlo - na youtube je k vidění seriál Panika v městečku a to je tak dokonale dada, že to prostě stojí za vidění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panika je super! A s odstupem přidávám do seznamu ještě Můj soused Totoro: http://www.csfd.cz/film/42137-muj-soused-totoro/prehled/
      (nečekala jsem nic a dostala všechno)

      Vymazat