čtvrtek 20. října 2016

O hovně

Už vám nikdy nebudu psát o nejhorších věcech, co se můžou stát na podzim, protože mám neodkladný pocit, že od minulého postu se mě každý nový den snaží přesvědčit o tom, jak jsem zapomněla pár podstatných bodů připsat. Než se propracujeme k těm opravdu zásadním, stojí za zmínku třeba to, že hned v pondělí úči fakt vyrazily Žmura i Čičman ze školky s axiomem, že ještě v životě neslyšely tak strašný kašel. Říkaly to se strhaným výrazem a pěnou v koutku, takže jsem se ani neodvážila tohle tvrzení rozporovat, zvlášť, když z nástěnky zmizely reklamy na odvšivovače a nahradil je claim, že nemocné děti do školky nepatří s pěti vykřičníky. A protože v mém pracovním výkazu bliká u nevyčerpané dovolené velká smutná nula, vzala jsem si home office.

Home office znamená, že se v úterý ráno zastavíte pro notebook do práce spolu s dětmi, což vás stojí hodinu a půl v prostředcích MHD, kde si nečtete knížku, ale trpělivě cedíte přes zuby, že ten pán vedle určitě nemá umělý voko a nesmrdí po rybičkách. Potom v Korporátu jezdíte 15 minut výtahem nahoru a dolů za užaslých výkřiků. Děti se pochopitelně stydí pozdravit šéfa, ale nestydí se kolegyni čmajznout tic-tacy ze stolu. V jídelně se polijou čokoládou a začnete sentimentálně vzpomínat na ta božská rána, kdy je vám dovoleno jet o samotě do práce.

Doma připojíte služební notebook a jdete uvařit čaj a vysokokofeinovou kávu. Smysl a radost vašich životů mezitím vymažou pár klíčových souborů a během toho, co se je zoufale snažíte obnovit, vyžahnou půlku kafe, což v reálu vypadá, jako byste je prohnali urychlovačem částic v CERNu. Vytisknete pár omalovánek, nasypete si instantní kávu přímo do úst a začnete se nepříjemně potit. Nezodpovězené maily nabývají na naléhavosti. Čas na dlouhou pohádku, ale ouvej, Čičman potřebuje kakat.

„Má-mí! Úž!“ volá mě za pár minut zvonivý hlásek z koupelny.
“Ještě budu, nesplachuj“, zadrží mě Čičman.
Na pracovním notebooku mezitím Žmur sází veselé smajlíky do rozepsaného mailu.
„Máá-mí“ ozve se ze záchoda, sotva ho stačím odehnat a aktualizovat si heslo na 18místnou kombinaci písmen a čísel, aby si to Žmur v životě nezapamatoval.
„Nic, ještě to není. Můžeš jít“ zamává Čičman blahosklonně ze záchodu.
Jak bylo to heslo? Dopr…
„Mááá-mííí!“

Běžím znova do koupelny a v kofeinovém rauši se ji chystám se vyrvat i se záchodem ze země, jestli to zase nebude. Ale je. Chytne mě za ruku a dovede mě k míse. „Tohle je táta“, míří ukazováček k majestátnímu útvaru jak od bizona. „Tohle jsi ty“ (podlouhlé hnědé hovínko – asi jsem vám to měla fakt vyfotit, protože vy vlastně celé ty roky ani nevíte, jak vypadám), „tohle Žmur“ a pak ten nejmenší – „a tohle jsem já, mami“, dodá hrdě.

Že bychom měli tyhle Vánoce konečně i betlém?

7 komentářů:

  1. To je tak vtipny, kdyz to clovek jenom cte! A vystizny. "Děti se pochopitelně stydí pozdravit šéfa, ale nestydí se kolegyni čmajznout tic-tacy ze stolu."
    Jako zazitek to zni ale hororove. Uplne mne polilo.

    Jo a to, ze detem solucestujici nerozumi, za to uz jsem taky byla parkrat vdecna. Treba zrovna vcera rano, kdyz jsem nemela na listek, tak jsem rekla, ze zkusime, jestli nam projde ten trik, zaplatit jen cas. "Dal ti listek? No tak ti to proslo, mami! Ten trik. Pan ridic si toho nevsimnul!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše povídání o čtvrtém dítěti je taky supr.
      My už čtvrté mít nebudeme a pozdě jsme zjistili, že je to škoda, že jsme se o ně měli ještě pokusit.
      No ale teď už máme naštěstí i vnoučata...♥
      Milan

      Vymazat
    2. S tím čtvrtým to trochu chápu. Ovulace je strašná potvora, vůbec tělo je strašně zrádný - člověk ještě kojí, spí pár hodin denně a tělo se naprosto nezávisle na mysli nastartuje, prásk, čas na další těhotenství! Já si dám vždycky vnitřní ledovou sprchu složenou z těch nejhorších okamžiků a strachů, který jsem za posledních pět let zažila - ale i tak se máloco vyrovná nebezpečnému sexu v období O:)

      Vymazat
  2. návod: špejle a podobně jako s kaštany

    OdpovědětVymazat
  3. Jak já ti rozumím... ;-) Ale v podobných chvílích myslím není ostuda aspoň na pár hodin angažovat hlídací tetu. Mně to už nejednou zachránilo duševní zdraví. Hodně sil!

    Shanti

    OdpovědětVymazat
  4. extláča: Možná by to šlo i zapéct a pak obarvit temperkama...

    Shanti: Ostuda to určitě není, ale po týdnu trochu díra do rozpočtu. Ale díky za ně, třeba na dublované neštovice to byla velká výhra bez ohledu na cenu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jo, ale s postupujícím věkem jsem dospěla do bodu, kdy si radši zaplatím paní na úklid a sem tam hlídací tetu...něco to sice stojí, ale ve výsledku je pro mě klid a čas hodnotnější než novej kabát :) Samozřejmě by bylo idealní mít prachy na epesní botky i služebnou a duševní mír a hromady času k tomu ;-)

      Shanti

      Vymazat