úterý 1. listopadu 2016

Logobestie

Těžko byste hledali hutnější logopedický materiál, než jsem byla zamlada já a M., a to jsme se ještě ani neznali. M. mluvil svým kódovaným jazykem, kterému nikdo nerozuměl a psal zrcadlově, přesně jako ty poloprůsvitný děcka z horroru, co nad váma stojí v noci v medvídkovým pyžámku s nepřítomným výrazem a nožem na steaky. Já jsem nemluvila až do čtyř skoro vůbec a budila tak v matce neustálé podezření na různé stupně mentální retardace. Když jsem konečně promluvila, znělo to jako když nalitá Aťka Janoušková vyzvrací na bar protézu. Je zázrak moderní logopedie, že z nás vyrostli lidé, co si vzájemně nešlapou na jazyk a není jim souzeno komunikovat jen pomocí nalepovacích lístečků na lednici. A vůbec, logopedie je pro mě dream job, kdy si chodíte do práce vybarvovat omalovánky a mezitím s vlídným úsměvem odezíráte ze rtů malým šišlalům.

Jak už jste pochopili, pro široké spektrum logopedických vad mají naše děti zkrátka genetické predispozice a protože Žmur nastoupí příští rok do školy, rozhodla jsem se ho vzít k veselému šášovi se skládankama a trochu pořešit sykavky a zakleté Ř.

Naše entrée posrala hned v úvodu vyhořelá sestra, která neměla pražádné pochopení pro to, že si Žmur naložil plné kapsy letáků pro lidi po mrtvici a Čičman se hlasitě domáhala kakání s temnou výhružkou, že to pustí na podlahu. V ordinaci nás potom čekalo o to horší zjištění, že nešlo o sestru, ale logobestii osobně.

„Tak“, bouchla paní Krkavcová do stolu místo přivítání, když jsme se usadili a zaujala nebezpečně blízký úhel ke Žmurovi. „Zazpívej prší, prší“ procedila a posvítila si na něj lampičkou. Žmur zcela přirozeně sklopil zrak a mlčel jako skála. „Vy jste ho nenaučila prší, prší?“ zeptala se mě přísně s implicitní výčitkou zanedbání základní výchovy.

„Já myslím, že…“ „Píšu si“ zamítla mou obhajobu hned v počátku Krkavčice, naškrábala něco do stohu papíru a vytáhla ze šuplíku omalovánky a pastelky. „Tohle vymaluj“ zněl další příkaz, u kterého se nemluvilo, takže se ho Pižmič na můj vkus odvážně zhostil. Pastelka škrábe po papíře v mrazivém tichu. Krkavčice se chvíli nespokojeně zmítá a otírá si čelo do počmárané omalovánky patlala před námi. „Držíš špatně tužku!“ zařvala, když si vysušila všechny potní žlázy na nezakrytých částech těla. Žmur si povzdechnul a přehmátl pastelku těsně před tím, než mu Krkavčice se správně uchopenou a do špičky ořezanou tužkou začala klovat do prstů.

Moje představy o veselé tetičce s balónky se rozplynuly stejně jako představy o výstavním Žmurově „ř“. Tady bude největší úspěch, pokud nezačne koktat a pomočovat se v noci. Na konci logo mučení vyplňuji dotazník, zda Žmur není z rozvrácené rodiny a kompletní výčet příbuzných, kteří nemají správnou výslovnost. Připadám si trochu jako na rampě v Osvětimi a snažím se správně artikulovat, přesto zaznamenám, že Krkavčici raší na čele další smrtelné krůpěje. „Je všechno v pořádku?“ zeptám jsem se s výstavním „ř“ a ani jednou se nezakoktám. „Vy…(polknutí)…držíte špatně tužku!“

17 komentářů:

  1. Horroooor!
    Mám kamarádku logopedku, ale mimo Prahu. Je ukázkově trpělivá ke svému dítěti i k jiným dětem (jednou jsem s její třídou byla na ŠvP jako vychovatelka) a ke mně je taky ukázková, protože mi nikdy neřekla, že šišlám. Ačkoli šišlám.
    Nebo si toho nevšimla... tak teď nevím, podle čeho se pozná dobrý logoped :)

    OdpovědětVymazat
  2. nemenuje se Zubatá ? ta dřív dělala na sociálce ... asi ji v noci strašej průsvitný děti v medvídkovým pyžámku, co špatně držej tužku

    OdpovědětVymazat
  3. Teď nevím, co si mám myslet o tom, že před 14 dny jsem dostala k svátku medvídkový pyžamo. Svoje první.

    OdpovědětVymazat
  4. Nez jsem se dala na zarnou karieru matky, delala jsem skolkovou logopedku. Fantasticke na te praci bylo, kdyz jsem vsem svym uhonenym, unavenym, terminy nestihajicim kamaradkam vecer u vina vypravela, jak jsem doopravdy placena za to, ze pul dne hraju s detma pexeso :-)
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. No ty vole! Kdybych historicky nevedela, ze tvoje popisy jsou sice barvite, lec pravdive, tak bych si myslela, ze sis tu zenskou vymyslela.

    Predpokladam, ze chcete chodit na logopedii osobne, ale kbybyste nahodou chteli logopedku pres Skype, tak tahle ma tak pekne stranky, ze si rikam, ze ji mozna v budoucnosti vyuzijeme (http://martinakolmanova.cz/co-nabizim/)

    OdpovědětVymazat
  6. Paní mi připomněla osobu, kterou jsme byli nuceni navštívit se starším na pedagogicko psychologické poradně. Potřeboval její posudek, aby mohl přestoupit o třídu vejš.
    Taky bylo všechno špatně, např. to, že Honza ještě neměl ve 13 letech holku a ani my rodiče jsme nebyli OK, protože ho vychováváme tak, že je emočně plochý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo. Tam jsou obzvlášť šílené ženské. A hloupé, což je ten průšvih největší. Na posuzování dementů jejich IQ stačí, ale kdy se setkají s dítětem i jen mírně nadprůměrným, jsou v koncích a plácají blbostě.
      Milan

      Vymazat
  7. Liška: Za Prahou je daleko. Ale věřím, že najdeme i v Praze novou a lepší, laťka je nastavena nízko!:)

    Extláča: Roztomilé jméno pro sociální pracovnici! To už vyjde skoro nastejno, jak když přijde ta s kosou. Ta aspoň přijde jen jednou a nenosí sebou dotazníky.

    Liška2: Myslíš hedvídkový? To je pěkný. Úplně jsem si představila teplý froté medvídky, ovčí papučky a pohádkovou knížku v tomhle sychravým ránu...

    Zuzana: Jo! Takhle přesně jsem si to představovala. Určitě je to víc easy než být matka:)

    Kulida: Překvapuje mě, že se dá tenhle blog považovat za relevantní zdroj:) Ale tahle paní fakt existuje, ačkoliv bych v tomhle případě možná radši lhala a nemusela hledat novou logopedii s nejistým výsledkem. A pravda je i ta upomínka na moje špatné držení tužky. Naštěstí jsem za trest nemusela zpívat prší, prší...

    Sejra: Předpokládám, že kdyby měl ve 13 holku, tak je posudek ještě horší. Jo, Pižmič měl ve zprávě pro pediatra mimo jiné napsáno: nevěří si, neprůrazný. Vůbec netuším, jaký dítě by bylo u téhle nacistky průrazné - asi hodně pokročilá verze sígra. A na konci posudku byl nesrozumitelně načmáraný text, nejspíš o mńě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ad odp Sejrovi:
      To je děs.
      A to vysírání s tužkou taky. Taky ji držím blbě (asi mám moc dlouhej palec) a jak pěkně čitelně píšu. Tak co.
      Nevyžádaná "pomoc" ohledně držení tužky = despekt, fuj.

      Vymazat
  8. Výslovnost mladších dětí jsme řešili přemístěním do školky s logopedickým programem. A fungovalo to dobře. U staršího jsme to však neudělali, a tak když začal chodit do školy, navštívila s ním paní několikrát logopedku. Ta mu v něčem pomohla, ale v jiných věcech ho zase zmátla. Pocházíme s manželkou z odlišných dialektových oblastí a to se samozřejmě na synově výslovnosti projevilo a logopedka to neodhalila, čímž ztratila mou důvěru a syn tam přestal chodit. Dnes i bez toho mluví naprosto skvěle.
    Vám doporučuji také školkovou logopedii. Je to opravdu lepší.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  9. ty vole :-D my byli minulej tejden a máme teda tu balonkovou :-) přeju štastnejsi ruku :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Milan: Do logopedický školky jsem chodila a bylo to v pohodě, ale děcka se mi z té naší přesazovat skoro v půlce roku nechce. Mmch už se povedlo pár pěkných "ř" bezpochyby díky motivaci "čím dřív se to naučíš, tím dřív k té ježibábě nebudeme muset chodit". Možná je právě tohle její technika;)

    Ela: Kde to všichni berete, ty hodný víly? Nemáte někdo tip na logopedii Praha 1,2,3, nebo na zeleným metru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude ono! My už 2 roky docházíme jednou týdně k velmi milé, pěkné a trpělivé slečně, která po lekci dává bonbón i pro sourozence, takže motivace zbavit se jí, je nulová. stejně jako výsledky...
      Catha

      Vymazat
  11. Vy jste trefili na logopedku s OCD? :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Hele kamarádko, ty jsi studovala v Táboře? A chodila jsi do Provaznický chlastat? totiž přesně tam kam Sejra na mapce umistil dvojku, tak tam chodíme teď na logopedii :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je matrix!
      Byla jsem tam na zemědělce a Provaznickou? Neznám asi? Chodili jsme ke Lvu, na Bečvárnu, do Mrkve a ještě do jednoho doupěte, jehož název jsem už vytěsnila:)

      Vymazat
    2. Provaznicka je ulice vlevo pred náměstím, odpíchla jsem se od mapy co zverejnil Sejra, podle ní je to přesně místo naší současný logopedie :-) Lev lvem zůstal, Bečvárna je zvřená (mám za to) a mrkev je mě zcela neznámý pojem :-)

      Vymazat