středa 30. ledna 2019

Závod ledních víl



„K čemu vám bude, když budete umět bruslit?“, zodpovídám dotěrné otázky dětí cestou na kluziště. „Co to je za otázky? Vzpomeň se na Elsu z Ledového království“, poradím Čičman.

„A ty na Jardu Jágra“, obrátím se ke Žmurovi. „Jágr?!“ zopakuje s despektem Žmur. „Jo, ten chlápek, co prodává žvejkačky“, dodám dotčeně, protože tuším, že bruslení se u Žmura moc nechytne. Rozhodně ne na první pokus.

Padají strašně. Oba. Za první půlhodinu je to tak široká paleta pádů, že byste z toho natočili speciál skryté kamery. Padají formálně na zadek, ale občas prosviští vzduchem jako klan létajících dýk a narazí se o mantinel o nezvyklé části těla.

A teď se pozná, kdo má načteno z archívu. Kdo má, tak si vzpomene na krátké působení pětileté Psice v dětském akrobatickém oddílu na Maloměstě. Krev, pot a slzy utíraný do rukávu trikotu, co máma přešila na stroji ze svých starých plavek. Na závodech jsem skončila poslední a jako cenu útěchy jsem dostala připínací odznáček s bruslema, zatímco holčičky na prvních třech místech plyšový medvědy s mašlí. To mě spravedlivě dosralo, a jak všichni kromě mý mámy a trenérky empaticky pochopíme, odznak jsem rozdupala bruslí a propukla v hysterický pláč, posmrkala si trikot a ve velkém finále jsem byla potupně odtažena z ledu (a jak znám socialistické metody výchovy, nejspíš mi za tu ostudu nejspíš jedna přilítla v šatně).

Řekli byste, že s takovou mírou outsiderovství musím být aspoň skvělá učitelka, ale já a děti jsme o mně místo toho s překvapením zjistili, že jsem netrpělivá hajtra. Žmur to po hodině odmávnul s tím, že bruslení v souvislosti se změnou globálního klimatu stejně není dovednost, se kterou by lidé v jeho věku měli ztrácet čas. Čičman byla jiná. Zatvrzele se naučila aspoň chodit po ledu dokola.

Na příští bruslení už tedy jdeme jen my dvě a brzy ráno. Nejsme samy. Na ledě jsou dvě černošky, děda a pár tatínků s malýma holčičkama. Všechny se synchronizovaným chvěním nohou pomalu posouvají okolo mantinelu a Čičman před nimi klape jako poník v cirkusu. Se zbytkem lidí, co nejsou Elsa, si uvědomíte, že tohle je příležitost.

Jako první ji chytí za pačesy děda. Rozjede se a vysekne přede mnou odvážnou otočku, za kterou by nešel domů v kabátu z ostudy ani Wayne Gretzky. Odrazím se od zoubků, překládám a pozadu vletím mezi dva tatínky, co zabrzdí rychlojízdu před mantinelem tak prudce, až se poník, formace princezen a černošky s leknutím na chvíli zastaví, než si zase povytáhnou čepice nad oči a pokračují ve své slow motion projížďce. Chvíli pronásleduju v ďábelském tempu Wayna, chvíli si jedu obloučky pozadu, a když už jsem krůček před rozhodnutím vyzkoušet si skoky (a vyrazit si dech, nebo zuby, zase si nemyslete, že úplně postrádám sebereflexi), tak vyhlásí údržbu ledu. Děti si nás rozeberou a odvádí na lavičky. Wayne na mě zamává na rozloučenou.

„To jsme si krásně zabruslily, viď?“ shrne ten sportovní zážitek Čičman. „Viděla jsi, jak jsem dojela jako první v našem závodu ledních víl?“ I přes tu drásající bolest zkrvavených kotníků a jelito na boku mi konečně došlo to, co jsem nepochopila v pěti. Bruslení není o žádný podělaný technice. Je to o snech!





17 komentářů:

  1. Zavod lednich vil! To je krasny!
    kulida

    OdpovědětVymazat
  2. Nemám teda žádnou poznámku k bruslení jako takovýmu, ale iluze o tom, jak budu ke svým dětem trpělivá a vstřícná... muhehehe... o ty přicházím každý den. A až děti mi zjevily, jak jsem cholerická, hysterická a vůbec protivná. Jsem na sebe naštvaná, protože moje máma na mě vyjela od předškolky do odstěhování, co si pamatuju, v součtu asi třikrát. Jenže taky nás neměla dva, co si půlku času usilujou o život (a druhou půlku jsou nejlepší kamarádi, žeano) :D už asi chápu, co se jí honilo hlavou, když jsem žebrala o sourozence. (Ano, nejspíš "jen přes mou mrtvolu" :D)

    OdpovědětVymazat
  3. kulida: Ještě lepší by bylo vědět, co v sobě tu hodinu viděly ostatní kroužící holčičky:)

    Quanti: Jsem jedináček, ale moje máma byla impulsivní, vzteklá a netrpělivá mnohem víc, než já. Takže jsem s příchodem dětí propadla takovýmu tomu: "taková na děti NIKDY nebudu!" Klasická past:) Teď zpětně vidím i důvody, proč taková byla - měla to v mnoha a mnoha věcech daleko složitější a depresivnější, než já. Kdoví, jaká bych byla já, kdybych měla stejné podmínky - když už jsem takhle občas strašná megera.

    OdpovědětVymazat
  4. Btw. žebrání o sourozence si taky pamatuju:) Marné prosby vyústily jen v imaginární starší sestru:))

    OdpovědětVymazat
  5. No, bruslení děti baví a měli jsme štěstí na školní výučbu na ledě, trenéry a tak. Ale příští neděli odjíždím na týden do hor s Trudi a vypůjčeným dětským snowboardem. Asi doufám, že mi výuka na prkně půjde o poznání líp než s lyžemi, to skončilo hodně rychle.
    Nebo prostě alibi pro vlastní zimní radovánky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To das - minimalne za prispeni par Bombardin na nervy:) Kralici prkno neberes?

      Vymazat
    2. králík bude v mezičase pod mým laskavým vedením procházet domácím výcvikem smrtících techik!

      Vymazat
    3. Chapu, treba par bazenu tam a zpatky v pekaci plnym smetany!

      Vymazat
    4. ...jestli dá tohle, tak už všechno...

      Vymazat
    5. Galahad: Fakt, že není úplně jasné, koho máš v komentáři na mysli, mile rozněcuje mou představivost.

      Vymazat
    6. Galahad, F.: Taky me napadly obe moznosti. Bude to nervy drasajici symbioza a velke prekvapeni na konci: Kdo uvita F. a Trudi jako vitez a kdo jako porazeny? (Nebo zamrazeny?)

      Vymazat
    7. Původně jsem chtěl začít vysvětlovat, ale víte co - dlabu na to, buďte napnutý ;-)

      Vymazat
  6. Je fakt, že máma je mnohem víc flegmatik - k dobrému i zlému. A některé věci, které mi vadily, jsem už záhy pochopila vrchovatě.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem plakala, že chci sourozence. A nic.
    Když mi bylo 10, teprve se ukázalo, že už dva mám, o 20 let starší a několik set km daleko. Jejich děti jsou jen o pár let mladší než já, takže dobrý, přání se skoro splnilo.

    Na brusle se mnou ale nikdo nešl. Když mi bylo 15 a před školou udělali kluziště, matka mi dala svoje brusle a byla v klidu - kdežto dvě spolužačky mě musely držet z každé strany a jedna to jistila ještě operativně kolem.
    Ale jde to, dokonce jsem se naučila jezdit pozadu, asi ve třiceti, akorát nesmí být hrbolatej led, na to nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrbolatej led nedavaji ani nadeje detskych krasobruslarskych oddilu. To musi byt zvlastni, zjistit to po tolika letech. Jste v kontaktu?

      Vymazat
    2. Jojo, jsme v kontaktu, teď tu byly sestra a její dcera, loni asi dvakrát, taky jiní členové, tak to je fajn!

      Vymazat
  8. Ještě mě něco napadlo a připadalo mi to přiblble překombinovaný ohledně víl na ledě, ale nakonec to teda napíšu:

    Název lední revue
    je podobný názvu lední re víl.
    Akorát nevím, co by to bylo to "re."

    OdpovědětVymazat