středa 19. února 2020

Sovy nejsou tím, čím se zdají být


Emův táta je ornitolog a eM od něj tuhle zvláštní zálibu zdědil. Je to bez debat jedna z lepších věcí, co se dá dědit -  v naší rodině se napříč generacemi z koníčků předává hlavně hypochondrie, alkoholismus a chov domácích mazlíčků s obskurními vadami charakteru. 

Proti tomu je úplně v pohodě, když se eM zastaví na výletě v lese, ukáže na půl kilometru vzdálenou špičku borovice a zpraží vás za to, že dýcháte schválně hlasitě. 

„Psst. Vyplašíš ho. Tenhle pták je hrozně vzácný“ řekne eM a plácne Žmura za to, že se šťourá v nose

„Kdo ví, jak se jmenuje?“ Žmur ho vždycky vidí a nikdy nezná. Potom nastane fáze úmorného vysvětlování Čičman. Kde je ta borovice? Na jaké větvi? Má borovice žaludy? 

„Ajo“ plácne se pak Čičman do čela a přeostří na stožár elektrického vedení. „Už ho vidím. Vždyť je to ledňáček!“ zvolá, protože má ráda ledňáčky. „Podle mě to musí být žluna.“ řeknu bez mrknutí oka já, protože vím, že eM má žluny nejradši. „Už se můžu nadechnout?“

Já bych nad takovou sebrankou ignorantů dávno zlomila hůl, ale eM je schopen za pár metrů zastavit a zopakovat si s námi celou tu bolestivou proceduru od začátku.

Musím ale říct, že mě i tak překvapilo, když přištrachal z pošty velkou lepenkovou krabici, nechal nás shromáždit v kuchyni, a pak z ní slavnostně vysypal hromadu polystyrenových kuliček a sovu na klacku. Sýčka v životní velikosti.

„Sova? Jsme si jistí, že náš byt postrádal zrovna sovu?“ zeptala jsem se a žasla. Vrah nevinných hrabošů se tváří vyloženě nepřátelsky a agresivně zarývá drátěné pařátky do stojanu. 

„Je to dárek pro tátu. Bude tu s námi měsíc do jeho narozenin.“ vysvětlil eM. „Podívej se, je celá z plsti. Ta paní, co ji vyrobila, umí z plsti úplně cokoliv. A její kamarádka zase dělá umělé oči. Klidně by ti mohla na zakázku vytvořit třeba vycpanou Čičman!“

„Mně se náhodou líbí“ prohlásil Žmur během toho, co se Čičman horečnatě rozhodovala, jestli by byla dvojnice z plsti se zubama a skleněnýma očima víc cool, nebo creepy. „Můžu si ji půjčit na pokusy na křečkovi?“

Jsou věci, který vám připadají zbytečný jen do doby, než si je pořídíte. A po týdnu s plstěnou sovou musím eMovi dát za pravdu, i když se mu následující řádky nebudou líbit.

Sova je ochranný štít při venčení křečka. Když jsme dřív pouštěli Chlupinu na svobodu, odměnou za naši velkorysost bývala snaha prožrat se do matrace. Alternativně prožrat se do dekorativních polštářů a v panice se oběsit na překousaných nitích, když jste ji nečekaně vyrušili. Oboustranně vyčerpávající chvilky, kdy jsem pištícího hlodavce vystříhávala nůžtičkami na nehty z polštáře, jsou minulostí. Když jde Chlupina ven z klece, v inkriminovaném koutě stojí sýček.

Vytřeštěný pohled sovy vedle budíku výrazně snižuje riziko, že člověk po probuzení znovu usne.

Sova je hřejivý pomocník při večerním uspávání dětí. Cyklickému camrání přes kuchyň ještě v půl desátý (napít se-vyčůrat-napít se-vyčůrat) učinila přítrž jediná pohádka o sově posedlé démony a hnízdu plném vyklovaných očiček (pro názornost uvažuji o dokoupení hrsti očí od kamarádky paní plstenice).

Sova zásadně zvyšuje vaši osobní prestiž mezi sousedy. V Praze už nikoho neohromíte bezsrstou kočkou, co vypadá jako když vrazíte critters do mikrovlnky. Ani psem v péřovce, který umře, když jde do parku bez čepice. Ale sýček za oknem, ten budí respekt. Sousedi si to s vámi nebudou chtít rozházet, protože nechtějí přijít o svý drahý teriéry. Ani najít vývržky v poštovní schránce, pokud by se vám znelíbili.

Po týdnu používání můžu jen potvrdit: Sovu do každé rodiny!

Nesýčkuj, používej sýčka






14 komentářů:

  1. Takže si ji necháte a taťka dostane knížku o ptácích a ponožky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žena: Ne, předáme ji jako čestný dar. Doma zauvažujeme o napodobenině mě, ono by to mělo v podstatě stejný odstrašující efekt.

      Vymazat
  2. Ta je boží! Můj otec taky miluje sovy. Má plastového puštíka, plyšovou sovu pálenou, ale plstěná zatím chybí. Nebyl by odkaz na tu šikovnou paní prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím klub sovařů! Na paní Vrabcovou se dá překliknout hypertextem pod fotkou, ale pro jistotu napřímo: https://www.sparrows.cz/
      Úplně všechno, co dělá, je boží:)

      Vymazat
    2. A je Vrabcová! :- )) Asi začala autoportrétem a pak ji to chytlo...

      Vymazat
    3. Co se tyka nomen omen, tak ta kamaradka s ocima se jmenuje pani Sovova:) Nech si uplstit Lisku!

      Vymazat
  3. Ta sova je ale fakt povedená!
    ...já to domu nechci, bo by mi to strašilo děti, ale tu práci je třeba ocenit... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprostý souhlas a hlasitý potlesk.
    Nechtěla byste taky nějaké vycpané zviřátko? Od sovy přes lišku až k veverkám? Lasiček a kun nepřeberné množství!
    Milan

    OdpovědětVymazat
  5. Galahad: Jj, taky bych chtela neco tak dobre umet. Aspon jednu vec. Prijde mi, ze muj talent se rozmelnil na umeni delat spoustu veci blbe:)

    Milan: Hoho, zabyvate se tim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo... Ten pocit znám docela dobře ;-)

      Vymazat
    2. Nezabývám. Ale syn jich má spoustu a chce to vyházet. Koupil si to i s domem.
      Milan

      Vymazat
  6. Chtěl bych využít této příležitosti k poděkování kouzlu, který se jmenoval Dr. Ajayi, protože pomohl obnovit mír v mém rozbitém manželství, poznávám o něm prostřednictvím přítele, který pomohl s šťastnými čísly vyhrát velké v loterii. Nechci jít do podrobností, ale co vás bude zajímat, je to, že Dr. Ajayi je opravdový duchovní člověk, protože jsem hledal pomoc z různých zdrojů, ale nic se nestalo, dokud mě můj přítel neobjevil, kontaktoval jsem ho ohledně svých přerušil manželství a vysvětlil mu všechno, řekl mi, co je třeba udělat, čehož jsem vyhověl, a dnes jsem šťastným mužem v manželství, moje žena se vrátila domů a řekla, že už nechce rozvod a díky Dr. Ajayim je těhotná s chlapečkem a moje finanční sochy se zlepšily. Pokud potřebujete pomoc s jakýmkoli problémem, obraťte se na velkého kouzelníka Dr Ajayiho na e-mail: drajayi1990@gmail.com nebo Whatsapp: +2347084887094 je 100% zaručena. můžete také kontaktovat další kouzlo.



    * Kouzlo manželství

    * Kouzlo propagace práce

    * šťastná čísla pro loterii

    * Kouzelné pero na zkoušky

    Kulka kouzla oblečení

    * Vyhrajte jakýkoli soudní spor

    * Ochranné kouzlo

    * kouzlo prosperity

    atd....



    Nebuďte stydliví, kontaktujte ho a opravte své problémy během několika dnů od duchovního zásahu.

    E-mail: drajayi1990@gmail.com

    Whatsapp: +2347084887094

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tadyyy, hurá! Kulka kouzla, kouzelné pero, ale nic o sovách...

      Vymazat
  7. Jednotlivci Nabízím půjčku ve výši 5 000 až 5 000 000 Kč všem lidem, kteří ji mohou splatit s úrokovou sazbou 2% z jakékoli požadované částky. Dělám to v terénu - Půjčka na párty - Finanční financování - hypotéka - Investiční úvěr - Půjčka na auto - Konsolidace dluhu - splácení úvěru - Osobní půjčka - Zasekli jste se Pokud opravdu potřebujete půjčku, zkuste mě kontaktovat. Jsem vám k dispozici pro všechny vaše finanční problémy. Pro více informací nás prosím kontaktujte na naší adrese

    OdpovědětVymazat