úterý 31. března 2020

Dělám si to sama


Nějakou dobu jsem žila v přesvědčení, že jsem v životě celkem soběstačná. A skromná, hodilo by se vytesat pozlaceným písmem. Karanténa mi nastavila zrcadlo, nakřáplý mou vlastní pěstí. Jsem rozmazlenej nesamostatnej fracek.

Poprvé mi to došlo, když mi volali od zubaře: „Paní Psicová, všichni se díváme na zprávy, že? Takže vás asi moc nepřekvapí, že tu prevenci budeme muset odložit, počkejte si, vezmu si kalendář. Ém, na neurčito.“

„No moment, ale co čištění zubního kamene? A co když mě začne bolet zub?“ svíjím se v panice jako odhalený poloprůhledný členovec žijící ve tmě pod kamenem, kde zamýšlel pohodlně strávit zbytek svého života.

„Jsme ve válce“, prohlásí pateticky sestra. „Když vás bude něco bolet, přijdete si na akutní příjem a pan doktor vám to vytrhne. Vrtat se nesmí, nemáme respirátory. Pěkný den a děkujeme za vaši přízeň“, třískne sluchátkem.

Ten den jsem se naučila čistit zubní kámen pomocí nůžtiček na nehty.

Ještě pár dnů poté mě krutě brala rozrýpaná dáseň, než se mi podařilo pozornost přeostřit na jinou tichou bolest. Vlasy. Ty aspoň nekrvácí, ale zato mi začínají doslova přerůstat přes hlavu.

Vlichotila jsem se za tím účelem do přízně Em. Pro to jedno odpoledne jsem zapomněla na to, jak mě většinu života vysírá svou nezlomitelnou preciznosti. Jak by ustřiženou tapetu nejradši přeměřil elektronovým mikroskopem a křivě upižlané atomy rozřezal na přesné půlky gama nožem.

„Vlasy? Jak to jako myslíš, přibližně tři centimetry? Jakou odchylku na každé straně toleruješ? Dá se to vyřídit se zastřihovačem vousů? A proč zrovna já?“ je jen namátkový výběr otázek, které následovaly.

Naštěstí díky synchronicitě událostí kdesi o čtyřicet kilometrů dál F. zrovna stříhala loba.

F. je na tom se soběstačností mnohem dál než já a vsaďte se, že dokonce dál než vy. F. nečeká na karanténu a stříhá se sama už dávno. „Normálka“, odzívla si nad prvostřihačkou. „Na youtube toho najdeš mraky!“

O tom, čeho všeho mraky se dají najít na youtube, bych mohla napsat samostatný nechutný post. Když se ale pro dnešek zaměříme jen na stříhání vlasů, tak najdete hlavně videa s emotivní podkresovou hudbou, kde se na vás usmívají profi ostříhaný holky s fancy nůžkama. Vlasy si vážou do culíku na všechny možný strany, stříhají to lehkomyslněji, než já tapetu a z oslňujícího výsledku by se šla moje kadeřnice otrávit kysličníkem, pokud by měla aspoň kousek cti v těle.

Musím se přiznat, že mi to otevřelo úplně nový svět. Naučila jsem se to nejdřív bez nůžek, zato se sexy hudbou, vlněním boků, mrkáním a závěrečnými palci nahoru. Em to chtěl vidět večer bez oblečení, ale ve mně dosud kvasila hořkost nad jeho odmítnutím.

Když jsem si si žoužala culík našima tragickýma nůžkama používanýma zejména na domečky z lepenky, myslela jsem (kromě toho, že jsme ve válce a že by na mě sestra od zubaře byla hrdá) na to, že jsem si zapomněla přečíst komentáře pod tutoriálem.

Jak mě mohlo utěšit, většina z nás řeší ten samý problém:




Pak je to jako s koronavirem. Statisticky 80 % vyšlo ze sebestříhacích pokusů víceméně úspěšně (eM by vám to spočítal na stovky desetinných míst):



No, a pár z nás by skončilo na jednotce intenzívní kadeřnické péče. 


Nevadí. Doma to vypadá, že mám hlavu neustále flirtovně nakloněnou k jedné straně, ale pod rouškou se nějaká ta asymetrie schová. Za pár měsíců už budou tak dlouhé, že je budu moct položit na prkýnko a na jedno mávnutí přeseknout sekyrou. 

A jestli se ptáte, co dalšího mám v diáři na duben, tak je to odstranění mateřských znamínek a gynekologická prevence. Doufám, že aspoň s tím druhým mě eM už nenechá napospas hlubinám internetu.






36 komentářů:

  1. Pravidelně před preventivní prohlídkou u zubařky si nechávám otesat kámen z chrupu. Zubařka mě pak ponejprv pochválí za příkladnou péči a pak se neostýchá zakročit proti kazu, objevil-li se nějaký.
    Čínská chřipka mi popsané schéma nakopla okovanou botou. Kámen mi vorvali v únoru, prevenci jsem před Nákazou už nestihl.
    Vlasy neřešim, ty odcházej samy a i kdyby ne, jejich samostatný údržbě jsem přivykl už před lety. Pročež čas od času manželku překvapím ani ne milimetrovým mechem na škebli, po jehož pořízení mám na pár měsíců pokoj... :-)
    Jiná legrace jsou vousy. Ty momentálně pěstuju, abych měl vhodný doplněk k hadrům jako z Mad Maxe, až přijdou ofiko do módy...

    OdpovědětVymazat
  2. s těmi synchronicitami bychom měli něco dělat. ty v dnešním postu zmiňuješ atomy, já molekuly. a přísahám, že jsem to nevěděl.

    OdpovědětVymazat
  3. Galahad: Na vousy si ještě pár let počkám. Ale co se mi vybavuje z dětství, sestra mé babičky se mohla chlubit kvalitním důstojnickým knírem, takže mohu doufat (sakra, neměla bych jít pro jistotu do DMka vykoupit žiletky?)

    lobo: A k tomu si přičti, že eM dotáhl z práce Heffrona, přímou konkurenci Republiky. Storytellingově vymazlený produkt, ale podle mého citu pro kocovinu budou následky srovnatelně devastační.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš... v podmínkách domácí kuchyně je lze snadno nahradit brazilskou depilací. Stačí v přiměřených intervalech snídat chleba s medem. ;-)
      A ten Heffron - to je přejmenovanej Legionář?

      Vymazat
    2. Teď jsi mi vybavil vzpomínku z dětství - moje máma si v osmdesátkách přečetla nějakej šílenej článek ve Světě v obrazech (nebo to byla možná řetězovka množená přes kopírák) o blahodárných účincích medu. Jednu dobu jsme chleba s máslem a medem jedli bez přestávek, odhadem tak rok. Moji mámu coby největšího odběratele dokonce místní včelař podezíral, že to má na kšeft:)
      Heffron - no vida, teď nevím, jestli byl dříve Leginonář, nebo Heffron. Nebo se vedle sebe prodávají paralelně...

      Vymazat
    3. Já právě krátce vídal Legionáře a pak už jen Heffron, tak jsem se dopustil dedukce...

      Vymazat
    4. Zkoušels ho? Je to pitelný i samo o sobě, nebo je to lepší schovat do cuba libre?

      Vymazat
    5. Osobně ne. Mam jen referenci od kamaráda, kterej dostal lahev přímo z palírny, jelikož ji jeho zaměstnavatel spravuje síť či kýho vejra... s tou přímou konkurencí Republiky ses asi trefila velmi přesně. Jestli ti chutnala Republika, Heffron bude nejspíš taky.

      Vymazat
    6. Potvrzuju (máme teda Legionáře a chutnalo mi obojí).

      Vymazat
    7. Jo a Heffron prošel slavnostním odzátkováním. Jako, dá se to, ale co se v karanténě nedá? (řečnická otázka určena především vyčerpaným rodičům...)

      Vymazat
    8. Souložit za denního světla...(?)
      ...jo řečnická...
      ...tak jsem nic neřekl...

      Vymazat
    9. Ještěže už haranťata spí, to mě rozesmálo nahlas :D

      Vymazat
  4. na kámen by možná mohly stačit i mezizubní kartáčky, pokud nemáš v puse cementárnu, a to nemáš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezizubáky používám, ale mám po rovnátkách podlepený spodní zuby drátkem. A ten funguje jako lapač snad i na všechny kameny a minerály v mém okolí.

      Vymazat
    2. tak to pak jo no, tak ještě můžeš obrušovat - jako v Saxaně :-D i když teda zrovna dole to půjde špatně

      Vymazat
  5. A teď si představ, že bys měla mikádo. Ani sexy taneček nepomůže.
    K loňským narozeninám jsem dostala poukázku na svou první návštěvu kosmetičky. Teď někdy jsem se jí chystala zavolat, jestli by něco nepomohlo na tu bradku! Tak nic. Rouška to jistí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...pokud jde o bradky, lidi si hodně chválej tohle:
      https://www.angrybeards.cz/vousy/beard-doping/

      Vymazat
    2. Žena: Z toho se nevymluvíš! Je tam plno tutorialů i na dokonalý mikádo:) U kosmetičky jsem ještě nikdy nebyla. Vždycky mě odradila představa iracionálního diskomfortu pramenící z toho, jak mi sahá na obličej nějaká cizí paní.

      Galahad: Hustý! Něco takovýho bych potřebovala na řasy a obočí. Vůbec, možná jsem blízka tomu, aby se celá karanténa zvrhla v jeden neetický chlupatý experiment!

      Vymazat
    3. Běž do toho! Já jsem od přírody vopičák, takže postoji k osrstění mi karanténa neměla jak ovlivnit. Ale jsem vcelku zvědav na lidi, které okolnosti přiměly experimentovat
      ...a ještě navíc neeticky...
      Dělej si poznámky z průběhu, obrazová dokumentace taky ničemu neuškodí. V pozdějších fázích experimentu by mohl být zajímavý nějaký zvukový záznam reakcí Tvého ctěného okolí ;-)

      Vymazat
    4. Jasný, jinak než na Chewbaccu se zpátky do práce ani nechystám. Snad nás nečeká horký léto.

      Vymazat
    5. :-D
      Dobrý! ...a plánuješ nějak - třeba mašličkou ve vlasech - dát najevo alespoň pohlaví, nebo budeš kolegy zkoušet, jestli tě poznaj po hlase?

      Vymazat
    6. Mikádo umím! Jiný střih neumím. Mikádo jsem si stříhala už hodněkrát. Teď před týdnem jsem si to přistřihla jen asi o cenťák. napřed jsem měla dojem, jak se mi to geniálně povedlo, že je to mikádo "s vyšším přesahem." ak jsem to umyla a bylo to zase takový čarodějnický mikádo jako předtím.

      Vymazat
    7. Galahad: Musím si sehnat aktuální katalog pohlaví - pokud se nepletu, už jich je přes 70. Rozhodně se nespokojím s nějakým trapným zastaralým genderem, když už mám tu jedinečnou příležitost doslova vyrůst ze své nahoty:)

      Liška: Povídej, jakou máš techniku! Stříháš to v culíku, nebo na frajera jen podle hmatu?

      Vymazat
    8. Tak to jsi mnohem dál než já. Já sice nějaký starší issue tohohle dokumentu zaregistroval, ale ...nevim - možná jsem to držel vzhůru nohama, nebo co, že jsem to vůbec nepochopil.
      Ale já nejsem mustr - já žiju ze znalostí, které jsem nabyl ve svých snad osmi letech, když jsem byl s tatou v kině na Policajtovi ze školky...

      Vymazat
    9. Hele, to zni v dnesni hyperkorektni dobe kapku uchylne. Nevidela jsem, tak nemuzu soudit, snad jen doufat, ze si nevytahuje obusek za kazdou pretahnutou omalovanku. Ackoliv, pro me byl asi podobne zasvecujici snimek Krokodyl Dundee, na kteryho me vzala mama...

      Vymazat
    10. Neviděla? :-O
      To je taková krimikomedie s Arniem. Už nevim proč mu na nějakou práci v přestrojení vymyslej učitele v mateřský školce. A když tam nastoupí, jeden chlapeček mu hned bez mezi dveřma vpálí "Kluci maj penis a holky vagínu." Což je skutečnost, na jejíž znalost je zřejmě velmi hrd a pyšen, pročež se o ní dělí s každým nově příchozím...
      A co bylo v Krokodýlovi...?

      Vymazat
    11. Ajooo, to mi povedome neco spousti, mozna jsem to fakt taky videla. Krokodyl nebyl o vysvetlovani faktu, ale o tom, ze kdyz nosis kudlu, kozenou vesticku a dovedes prekousnout jedovatyho stira, tak odhazuji saka s ramennimi vycpavkami i reporterky z New Yorku...myslim, ze to stejny tema bylo vytezeny i v mnoha dalsich filmech (mozna je to puvodne Kraska a zvire). Ale eM se myje, takze jako archetyp to ve me nezustalo, jestli se chces zeptat:)

      Vymazat
    12. Původně jsem nechtěl, ale kdyžs to nakousla - pročs od toho modelu vlastně utekla? ...a nevnímáš současnou situaci jako možnost se k němu vrátit? :-D
      Jinak ale s Kráskou a zvířetem máš nejspíš pravdu. Podle mýho lze ten motiv najít v podstatě v libovolnym akčňáku, kde samotářskýmu střelci zkříží cestu nějaký křehký děvče.

      Vymazat
  6. Nezapomeň poreferovat o dalších akcích!
    Jsem zvědavá na výběr domácích nástrojů, zrcátek a tak.

    OdpovědětVymazat
  7. :-) Díky fobii z kadeřnic to už takto provozuji několik let s taky s podobným rozptylem úspěšnosti...

    OdpovědětVymazat
  8. No co neodstraní běžná pátá a nejvýš mezizubní kartáčky, s tím bych asi počkal.... U nás take berou doktoři jen na akutní prci

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já osobně s těmito službami problém nemám. Za mlada jsem pěstoval dlouhý vlas (a v televisi běžela propaganda "máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás" - a tak jsem mezi ně nechodil). Poslední léta naopak pěstuji dlouhý vous. A k tomu dlouhému vlasu se klidně vrátím, nečiní mi to potíže.
    Jsem ostatně porostlý celý. (Ale kdybyste mne strčili nahého v ZOO do klece šimpansů nebo orangutánů, určitě byste mně od nich stále ještě odlišili. Mám totiž delší nohy a kratší ruce.)
    Nehty si "stříhám" kleštěmi, nůžky to čím dál častěji nevydržely, a tak nebylo jiné zbytí než štípačky. Zuby si pečlivě čistím po vyjmutí z úst.
    Avšak je mi líto mé paní. Ta má ze zavření vietnamských manikůr velký problém. Nabízel jsem ji, že jí pustím brusku v dílně a může si k ní prstíky přikládat, ale to ji neuspokojilo.
    Mám ovšem problém se zavřenými hodinářstvími. Potřebuji vyměnit baterku v hodinkách.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  10. nominek: Fobie z kadeřnic? Jak to funguje? Je pravda, že jsem taky občas natrefila na děsivé exponáty (třeba masáž hlavy s dlouhýma gelovýma nehtama, to bylo něco jako skřípění přes tabuli...)

    Ian: Pozdě!

    Milan: Na to se budou ty dlouhé nehty Vaší ženy hodit. A ty pidibaterky se dají sehnat ve vietnamských večerkách, aspoň v té naší. V případě zájmu pošlu:)

    OdpovědětVymazat
  11. Mimochodem, nedávno jsem viděla video, jak ostříhat (výstižněji uřezat) vlasy kuchyňským nožem, prosím pěkně. Laťka je zas o něco výš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako... jo, člověk se cejtí zas o něco blíž tomu Dundeemu :-D
      Ale je třeba si taky říct, že nemáš-li doma dostatečný zásoby arkansaskýho pískovce, nepouštěl bych se do toho ;-)

      Vymazat
  12. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat