sobota 24. dubna 2021

Takový to domácí štěstíčko

 

Zneklidňuje vás někdy vaše vlastní rodina? Mně jo. Právě jsem na návštěvě rodičů, která je po dlouhé době legální. Mám ale pocit, že se tu celou dobu za mými zády dělo něco nelegálního – minimálně na poli tátových pokusů adoptovat exotické rostliny a divokou zvěř. Nevím, jestli se mu podařilo vypěstovat vlastní banány, nebo se pokoušel odchovat osiřelý kokon s vajíčky, ale prostě se to zvrhlo.

Ráno jsem v koupelně málem omdlela, protože mě z rohu pozorovalo něco, co bych nazvala pubertálním výrostkem tarantule. Chtěla bych podotknout, že na pavouky nejsem přecitlivělá – přece jen jsme měli doma jeden rok celé léto pavouka, který se nám cpal i do postele. Ale tohle by bylo trochu moc i na Justina Schmidta, který svou Škálu bolesti sestavil na základě tisícovky hmyzích kousnutí na svém vlastním těle.

Osobně mám na tyhle situace krizovou strategii. Prostě bych dveře do koupelny oblepila policejní páskou a přestala ji používat – ne dřív, než by tam vtrhla URNA s plamenometem nebo natěšený nahý Justin Schmidt jako volavka. Možnost c) je moje máma, která zrůdu v koutě nazvala „domácím štěstíčkem“. To jsem si musela odkašlat, protože moje máma by přes své silné dioptrické brýle nazvala domácím štěstím i Vetřelce sedícího na vaně.

Tarantule aspoň přestala výhružně běhat po zdi a upřela na mě svých osm očí s vítězným výrazem: „Vidíš, pro někoho jsem roztomilá, kravko.“ To jsem si nenechala líbit a apelovala jsem na mámu, jestli si svůj amulet nechce schovat do krabičky, aby jí štěstí neproteklo mezi prsty odtokem.

„Zavolej děti, ať vidí, jak se to dělá.“ řekne máma epickým tónem, kterým se předává moudrost předků pár sekund před smrtí a Hans Zimmer do toho zapáleně hraje na klavír.

„Normálně si tady vezmu ten smeták“ natahuje se máti ke stropu a shodí tarantuli do vany. Ozve se překvapivě silný chrastivý zvuk, jako když tam vhodíte pytlík se stovkou pavouků běžné velikosti. Děti ječí. Celá ta scéna by se dala ještě civilizovaně ukončit spláchnutím, ale to se štěstíčku přece nedělá.

Místo toho máma honí tarantuli s papírovým kapesníkem po vaně. „Tak a mám ho, chudáčka. Tak vidíte, že to nic není.“ prohlásí máma hrdinsky, zatímco se Žmur kácí na sušák, a na důkaz svých loveckých schopností nám ho jde ukázat. Ale kapesník je prázdný. Logicky, protože tarantule jí leze na spodní části rukávu ve snaze dostat se co nejrychlejším exitem k srdci.

Ječíme úplně všichni. Vsadím se, že vydává něco na způsob chrastivého jekotu i ten přerostlej pokoutník. Každopádně titul pána koupelny obhájil a setřesen zdrhnul na tajný místo, kde přebývá nejspíš obří kokon domácího štěstí na celý generace dopředu. Je fajn být zase doma.









12 komentářů:

  1. Tarantule ani rozsochaté chřestivé pokoutníky ke štěstí nepotřebuji. Lepší se dožít sem tak trochu smůly než dostat infarkt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ne ze by me posledni dobou zrovna stesti nechtelo pustit z naruce...
      Myslim, ze tahle bachorka vznikla prenesene tim, ze mel nekdo stesti, ze stret s clenovcem prezil;)

      Vymazat
  2. Zajímavé. Ze včerejška máme obdobný zážitek z centra našeho obývacího pokoje. Trudi plakala. A lobo (ještě před papírovým kapesníkem) hbitě použil svůj pověstný pantofel hněvu. A to bych pro příště poradila i tvojí mámě. Funguje to.
    Po kokonu rovněž zatím bezúspěšně, ale nikterak intenzivně pátráme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze by na te pranostice sv. Jiri fakt neco bylo? Hnevivy pantofel me zaujal. Nicmene s mou pokrocilou nekrofobii to neresi otazku, KDO bude uklizet mrtvolu z koberce?!

      Vymazat
  3. Taky jsem jednou našla něco podobného v koupelně a musím říct, že jsem se chvíli docela bála, jestli nepřiběhnou ozbrojení sousedi dát tomu, kdo mě přepadl, co proto. Světlíkem se totiž zvuk nese obzvlášť dobře a moje hlasivky... no, nebyla to dobrá kombinace :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, u nas jsou pres svetlik teda taky slyset veci - od koupajicich se deti po hadky (dodnes nerozumim, kdo a proc se chodi hadat zrovna do koupelny nebo na zachod, ale deje se to pravidelne). U nas teda sousedi akorat moc agilni nejsou, protoze cely ten barak generuje standardni hladinu hluku jako cinzak v Neapoli:)

      Vymazat
  4. Ja sa uz nehádam, vedomý zlej izolácie stavieb. Pantofel hnevu furt lepší, než variť a žiť len na TOFU. Aj na chrobákov a larvy dojde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou jsem chutnala pražené červy a nějak to není můj šálek kávy...nebo proteinů? Nebo jak to nazvat. Chutnalo to jako spálená pneumatika. To radši ten pantofel hněvu v trojobalu.

      Vymazat
  5. ...jo štěstíčko...
    https://www.youtube.com/watch?v=zF-3wgcDRk4

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně si stírám pot z čela za něj, jen to vidím. Hele, ale třeba holky z Kambodži to vůbec nehrotí: https://www.youtube.com/watch?v=sh6CSmZDf0M

      Vymazat
    2. Holky z Kambodže jsou spokojené, protože se umí udržet na správný straně talíře. :-D

      Vymazat
  6. Pavouk tká sítě za skrehotu žab...ale doma to člověk mít nemusí..😀

    OdpovědětVymazat