středa 16. března 2022

Zpívám ptákům a zvlášť holubům

Balkon. Jedna z věcí, který mě při první prohlídce našeho bytu nadchly. Já vim. Pokud bydlíte v domě se zahradou, tak se teď smrkáte slzy smíchu do rukávu a jestli na farmě, tak možná i nahlas. Ale nám, městským zahradníkům, radost nepokazíte. Balkon je pro nás jako špajzka pro potravinové moly. Tam, kde vy vidíte prázdný místo s výhledem, my vidíme truhlíky, květináče a další nádoby, kde budeme exponenciálně množit naše sazenice a další výhony.

Myslela jsem si, že téhle zelené horečce propadají všichni lidi s balkonem, ale divili byste se. Když jsem si dělala malý balkónový research v našem baráku, narazila jsem jen na paní, která pěstuje jehličnany. V téhle zmenšenině krkonošského národního parku nechybí ani budka pro ptáky a bohužel taky spadaný vajgly a papírky z vyšších pater. Být jen o trochu víc vztahovačná, vidím v tom explicitní varování pro naši zeleninovou farmu. Zbytek sousedů na balkoně pěstuje věci, co se nevejdou do komory a kouření.

Držela jsem se dlouho. S prvním jarním sluncem jsem se ale úplně vymkla kontrole. Může za to banální nákup v Bauhausu, kam jsem měla původně namířeno pro sprchovou hlavici a takový ty lepítka na zeď proti práskání dveří. Jen se tak trochu porozhlédnu v zahradním oddělení, lžu sama sobě do kapsy, jako když jde Dáda Patrasová na procházku okolo vinárny. Prásk, za 40 minut u pokladny sotva pletu nohama ve snaze narvat do batohu sprchu, semínka, zakořeňovače, truhlíky a sadu na pěstování jahod. Na podělaný lepítka jsem samozřejmě zapomněla.

„Jeden keřík tohoto rajčete za sezónu odrodí až 700 rajčat.“ čtu Emovi sáček od osiva a přepočítávám sazenice v sadbovačích. To máme 5600 rajčat za léto a k tomu si přičtěte odhadem 2 tuny paprik. Praho, už nikdy nebudeš hladovět! Em v odpovědi na můj ambiciózní projekt objednal jabloň v kyblíku. Děti zase naklíčily slunečnice z krmné směsi pro hlodavce. Myslím, že všichni můžeme být vděční, že křečci nežerou sekvoje. Protože s naší explodující zelenou farmou se nevejdeme do bytu už teď.

Holá pravda sousedských balkonů totiž dokazuje jedno: celou tu předpěstovanou nádheru můžeme do arény vypustit až v půlce května. Do té doby budeme zakopávat o sazenice i na záchodě. To ale ještě neznamená, že je balkon prázdný. Vzpomínáte na naši straku se špinavejma nohama a holubí páreček gayů?

Houbič by se proti tomu ostře vyhradil, ale pár věcí je na gayích superfajn, teda aspoň pokud jste holubem. Žijete rychle, umřete mladý a nikomu nezaserete parapet svýma dětma. Na tenhle elegantní vinohradskej páreček ráda vzpomínám, když plaším pána a paní Čmelíkovi.

Pan Čmelík je věčně nadrženej heterák, paní Čmelíková zase létající vaječník. Nevím, co ji Čmelík nakecal, ani čím konkrétně ho kromě své nonstop otevřené kloaky ohromila rozcuchaná Čmelíková s mastným peřím. Jistý je zatím jen to, že svou společnou budoucnost, ověnčenou četným znásilňováním a porody, plánují na našem balkoně.

Řeknete si, blbý ptáci, když vidíte běžný holuby, jak kývají hlavou při chůzi a žerou žvejkačky z dlažby. Ale Čmelíkovic jsou vychcaný jak díry do sněhu. „Tak ještě chvíli počkáme“, dorozumívá se Čmelík telepaticky se svou partnerkou, natěšeně sledujíc přes okno, jak jim Em objednává jabloň.

„To se mi to bude rodit“ tetelí se Čmelíková na římse při pohledu na měkoučkou černozem v truhlíku.

Pojala jsem plán zakoupit plastovýho havrana, ale uživatelské recenze mě úplně nepřesvědčily. Zjevně se o něm nedá tvrdit, že je neškodný. Prokazatelně ale ubližuje jen lidem, zatímco holubi připisují další branky. Proto se ptám všech balkonářů: jaké je vaše (osvědčené) konečné řešení holubí otázky?






25 komentářů:

  1. Sít proti ptákům -pokud je balkon i nad vami, tak by to mohlo klapnout ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, ale jeste bych vyzkousela alternativni prostredky, aby to nevypadalo spis jako vezensky dvorek.

      Vymazat
    2. Není třeba se sítě bát. Pořídili jsme ji do lodžie v pátém patře již v roce 2005 (tenkrát kvůli našim kočičkám), a když po cca 14 letech už povětrnostními vlivy zteřela, natáhli jsme si novou, i když kočky už nemáme. Proti holubům naprosto dokonalé, sýkorky jí proskakují s elegantním připažením a přidupnutím. V béžovém odstínu není z chodníku ani vidět a už mi zachránila spoustu věcí před sebevražedným skokem z lodžie.
      Ta "druhá" Vulpecula :-)

      Vymazat
    3. Vidíš, přemýšlet o ní zevnitř mě nenapadlo:) A ty proskakující sýkorky musí být úžasné!

      Vymazat
  2. Moje drahá máti má nový balkon. Ten není výsledkem přesazení máti, nýbrž přístavby k domu v němž již drahně let bydlí.
    A už si kvůli němu hnula zádama, protože je jak malej harant a všechno musí mít hned. Chtěla si na balkon umístit sedačku - kratší rameno z takový tý rohovky, co měla bílej dřevotřískovej rám a modrý, červený, nebo zelený posltrování - a nemohlo to šoupání nábytkem počkat na mě...
    Holuby jí na ten balkon zatim jen serou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ji uplne chapu. Kdyz musis, tak musis, tyhle veci nepockaj:) Drzim palce, at se operenci drzi dal. Takovej gaucik by se jim na pohoveni si teoreticky mohl hodit...

      Vymazat
    2. A tak to já jako taky... Chápu...
      Ale Psice s Galahadem ani dohromady nejsou tak starý, jako Galahadova máti. :-D

      Vymazat
    3. Na určitý věci evidentně nemá věk vliv. Moje máma se zase ve svých letech nedávno vybourala na elektrokole, protože miluje rychlou jízdu a adrenalinový skákání přes obrubáky. To nevysvětlíš..:)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ted jsem si predstavila moskytieru a bonbonieru z holubich hlavicek.

      Vymazat
  4. Již zmiňovaná síť proti balkónům. Není sice kdovíjak krásná, ale účinná je podle všechno velmi.
    Jo a ze srdce doporučuju knížečku Arnošti! Jsou to sebrané stripy z Nového prostoru za několik let, prodávají to normálně prodejci Nového prostoru a je to naprosto geniální, obzvlášť pro nás městské, co s Arnošty přicházíme do každodenního kontaktu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velky dik za tip na Arnosty, to vypada jako sympaticka cetba na cestu do prace:)

      Vymazat
    2. Arnošti jsou nejvíc! koupila jsem jich před vánoci pět výtisků (prodávají je výhradně prodejci Nového prostoru za 200 Kč) a rozdávala. Je to asi nejlepší aktuální komiks. Snad je ještě mají. Mně ještě jedny řislíbil pan Ludvík na jiřáku, ale pak jsem ho několi týdnů nepotkala a ještě později už jsem ho několik měsíců nepotkala.

      Vymazat
  5. Doporučuji navštívit papírnictví a kreativní Pinterest. Na den a až dva zaberou obyčejná cédéčka na niti, pak už musíte vystřihnout obří ptáky velikosti supa a zavěsit. Papírový sup vydrží zahánět týden, když ho následně vylepšíte fáborky a cinkátky, tak máte zase pár dní klid na další přípravu + pořád plašit. Doporučuji vzít si to na směny i s dětmi. Držím palce. Plašila jsem holubi dva roky a pak se vše vyřešilo přestěhováním za Prahu, kde zase až maniakálně lákám ptactvo do našeho krmítka, kterého si nevšímají...je to paradox nebo karma???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tybrdo! Cingrlatkovi supi! Tohle az reknu Cicman - to budou supi se sametovyma stuzkama v barve duhy, rolnickama, nalepkama s jednorozcema a trpytkama. Challenge accepted! A drzim palce, at si vas nejaci sympaticti ptaci brzy adoptuji.

      Vymazat
  6. kupte si dravce a chovejte ho na balkoně, easy.. stačí poštolka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To uz tam rovnou muzeme mit opici nebo securitaka se vzduchovkou!

      Vymazat
    2. Dodam kane! Uz mi strhlo 6 slepic!

      Teda odchyt a odvoz vlastni, ale zas by z toho mohl byt prima clanecek!

      Ps: motivacne pridam 10 vajec a historku jak kdysi si dal soused na balkon bazen. No voda se mu vylila. Kdyz balkon urval! :)))

      IK

      Vymazat
    3. No ty blaho, to se fakt muze stat?! V takovym pripade se urve pod farmou s jabloni raz dva!

      Vymazat
  7. (Jupííí, už mi fungujou komentáře!)
    Na holuby poradím kočky. Jakmile se na balkoně rozvaluje kočka, holubi se rozhodně nepřiblížej. Jinak maniakální nákupy v zahradnictví naprosto chápu. Mám to uplně stejně. Vždycky nakupuju jak šílená, abych to pak vůbec nestíhala obstarávat, sázet, atd. Tak hodně zdaru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ale kde vzit kocku (a neprijit o Julcu?). Leda koupit plastovou. Nebo rovnou trpaslika!

      Vymazat
  8. Proti holubům se přidávám do skupiny síť, plašičky nefungují...
    A ještě tedy přidám jednu nevyžádanou radu z mojí zkušenosti a to jsou samozavlažovací truhlíky (mám teď Berberisy od Plastie). Musím uznat, že bez nich to byla spíš balkónová otročina spojená s častým brekem nad uschlýma bylinkama (rajčata jsem už vzdala). S nima mám na balkóně bazalkové latifundie. Městskému zelinaření a ovocnaření zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, máme ty samý! Samozavlažováky jedeme už několik let. Do tý doby přišla vždycky zkáza vyvolaná odjezdem na dovolenou nebo i jen na horkej prodlouženej víkend. Když už se s tím vším vypiplávala od semínek, tak mi to přišlo vždycky hrozně líto.

      Vymazat
  9. Balkón byl vždycky můj velkej sen. Úplně jsem to viděla, jak se ráno posadím do křesílka, srkám kávu a obhlížím zahradu a náves. Teď už mě ta myšlenka opustila, ale zase si sním o pergole. Bohužel jediné místo, které podle manžela připadá v úvahu pro tak složitou stavbu, je ve dvoře, kde nyní stojí králíkárny s našimi pětiletými bytelnými králíky. Manžel založil chov, ale zjistlil, že je nedokáže zabít a tak je necháváme dožít. Až jednou odejdou, tak tam možná bude ta pergola. ;)
    Jak jde o zahradu, tak se taky ráda vymykám kontrole a proto tomu naprosto rozumím a moc přeju, aby se balkon povedlo osázet a osít přesně podle představ a s ohromujícím výnosem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kralici seniori me pobavili! Takze vlastne takovi ne domaci, ale venkovni mazlicci:) Pergola je uplne nejvic, tak drzim palce, at jednou klapne. Vlastne - kralici by v ni mohli byt zajimavym doplnkem;)

      Vymazat