čtvrtek 14. dubna 2022

Dva týdny s havranem

„Ptáky přitahuje. Bojí se ho jen naše babička a jezevčík.“

Libuška, ověřený nákup na zboží.cz

 

„To víš že jo. Kup toho havrana a budeš mít klid!“ poradila mi před pár týdny Olga. Je to ta stejná kamarádka, se kterou jsme si před lety navzájem potvrzovaly, že plánovaný druhý dítě bude pohodička, nebo že po půlnoční griotce ráno hlava nebolí.  

Em tvrdil, že je to píčovina. Což bych vám sem neměla psát, protože jsem si dala předsevzetí, že se na blogu už nebude psát sprostě. Ale kdo jsem já, abych vkládala Emovi do úst lži? 

Jeho táta je ornitolog a tomu jsme nákup plašící makety radši úplně zamlčeli. Bylo by to stejný, jako obhajovat nákup sádrového pohanského bůžka hojnosti před Dominikem Dukou. Emův táta by vám na holuby pragmaticky poradil síť. Taky je umí odchytávat a lámat jim vaz holou rukou. Teď marně přemýšlím, jakou špínu na kardinála Duku hodit, aby to přirovnání pořád sedělo a Pražské arcibiskupství neposlalo předžalobní výzvu.

Investice do plastového havrana představovala průměrný oběd v naší korporátní jídelně. Rajskou s pěti, kterou jsem si odtrhla od úst pro hygienicky čistý balkon bez čmelíků. Expediční oddělení e-shopu si dalo na zabalení havrana opravdu záležet. Ve výdejně Zásilkovny jsem si tak mohla před pomrkávající prodavačkou vyzvednout podlouhlý předmět v bublinkové fólii připomínající velké černé dildo.

Co ale prodejci ke cti neslouží, je absence návodu k použití. K havranovi byla dodaná plastová hůlka, na kterou má každý člen naší rodiny vlastní názor. Čičman bystře usoudila, že jde o kouzelnou hůlku v setu magických předmětů. S nejnudnější teorií přišel Em poukazující na průměr hůlky odpovídající vylisované dírce na zádech havrana. Můžete ho tak na hůlku zavěsit, nebo naopak narazit jako svatého Ondřeje na kůl a vystavit jeho probodnuté břicho všem holubům pro výstrahu. My jsme se rozhodli nevířit už tak dost pošlapanou pověst mezi sousedy a havrana civilizovaně ukotvili na rám jako lampičku z Ikei.

A stal se zázrak. Uběhl týden bez holubů. Plastový havran zíral z balkonu na můj vkus poněkud natvrdle, ale pořád s dostatečnou autoritou. Em se nevěřícně drbal na hlavě a já začala přepisovat ornitologické učebnice.

Pak přišlo teplo a ty nadržený bestie zase vylezly z kanálů a začaly se šikovat před naším domem. Dozrává černý bez, všimli jste si? Já jo. Nemáme teď totiž balkon plnej obyčejných holubinců, ale hoven, co vypadají jako když vezmete sklenici borůvkový marmelády, zanoříte do ní polívkovou lžíci a s pocitem vnitřního uspokojení s ní plesknete o zem. A další a další…

Nedá se to pořádně vydrhnout ničím a náš havran mě při úklidu jen mlčky sleduje svým přihlouplým plastovým pohledem, zatímco z druhý strany balkonu nějakej šibal strká vajíčko do truhlíku a klokotavě u toho vrká.

Mimochodem, z druhý strany balkonu to bylo v první fázi. Včera jsem viděla jednoho obzvlášť oprásklýho holuba, jak nestydatě sedí a čistí si peří vedle havrana. A pak mi konečně došlo, proč má havran na zádi dírku. Je to holubí autoerotická pomůcka! Zbývá dořešit, k čemu slouží ta hůlka. Nějaké nápady?



 

16 komentářů:

  1. Já myslím, že hůlka je další level plašení. Prostě jí havranovi zabodněte do zad a otočte ho břichem vzhůru. Když holub uvidí, co máte na balkóně asi za svinstvo, že i havran uhynul, tak si dají odchod...!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná i nějaký to oškubaný vodňanský kuřátko, kdyby tam viselo na nitce pro výstrahu, což?:)

      Vymazat
    2. Holubi jsou bohužel kanibalové a bez peří by vodňanské kuře asi nepoznali a vrhli se do hostiny. Myslím si, že holubi jsou také rasisti. Na našem balkónu jsem zažila šikanu hrdličky, kdežto další holubi vítali s otevřenou náručí.

      Vymazat
    3. Jo, to jsem zažila ve starým bytě, kde jsme neměli balkon, zato tak velkou naivitu, že jsme je krmili (budiž mi omluvou nuda během koronáče!). Tenkrát jim nevoněla straka, kterou postupně vyštípali ze seznamu našich zákazníků krmítka.

      Vymazat
  2. Jako zkušený prodejce havraních maket bych položil jednoduchou otázku: Není jeden havran málo? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jestli bude zanedlouho plný holubího ejakulátu, tak je jeden havran naopak až až. Nejsme žádnej holubí hampejz!

      Vymazat
  3. Kdybys zrovna ty přestala používat vulgarismy, tak by to byla pořádná škoda! Ne každý to s nimi umí tak, aby opravdu vyzněly a pobavily, ale ty s nimi nakládáš vpravdě bravurně :-) Ale ty dozrávající bobule (bez to asi ještě v tuhle roční dobu být nemůže, ne?) zní teda pořádně děsivě. Sice mi někdy bylo líto, že nemáme balkón, ale teda... už asi není :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo! Děkuji za praktickou připomínku, to mi vůbec nedošlo! Co to je tedy za bobule, co teď ptáci zobou?! Mimochodem, tuhle "borůvku na jogurtu" kdysi zhruba dvouletý Žmur v parku ochutnal dřív, než jsem stihla zakročit. Možná je to dobrý na imunitu...:)

      Vymazat
    2. pak je to jasný, havran nic nezmůže, Žmur se stal holubím králem a jeho poddaní se touží šikovat v jeho blízkosti!

      Vymazat
    3. Možná tehdy rituálně pozřel tělo velkého Holubíše Krista!

      Vymazat
    4. Ty bobule...mohl by to být břečťan, ten teď dozrává a u nás ho teda určitě žerou kosáci...holubi jsem na něm ale ještě neviděla...ale jiný kraj, jiný mrav :)
      i.

      Vymazat
  4. Já bych si dovolil jen drobný přípodotek, že matčin nový balkon je hovenprostý i bez havrana.
    Asi bude mít pravdu lobo a vy budete muset zapracovat na tom, aby se Žmur své schopnosti naučil ovládat tak, že místo sraní na váš balkon budou holubové srát všude, jen na váš balkon ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jestli jde o jeho učedníky, tak se toho mazlavýho desatera asi jen tak nezbavíme...

      Vymazat
    2. Trpělivost, sestro, trpělivost... ;-)

      Vymazat
  5. Pohybující se maketa.... https://www.mall.cz/lapace-hmyzu/bradas-ctrl-br102-havran-plastova-3d-maketa-na-100075253801?gclid=Cj0KCQjw6pOTBhCTARIsAHF23fI8PS2f3d3RE9m6v8rHFPUtvbhRyUHA3aEFFO7irtaAGwLYuhCzHMwaAhTjEALw_wcB

    OdpovědětVymazat
  6. zrovna před týdnem jsem šla kolem takového havrana, někdo ho měl u okna a vyhřívali se na něm motýli, velmi romantický pohled, úplný bambi. A říkala jsem si, jestli je to dekorace, nebo to má nějakou funkci. Má to funkci, děkuji za příběh, jsem zas o něco moudřejší.

    OdpovědětVymazat