pondělí 28. prosince 2015

Co dělá Krakonoš o Vánocích?

To přesně se dozvíte v tomhle spotu. Protože kdo jiný, než Psice by za vás jel investigativně strávit Vánoce do českých velehor, když je tam jediný sníh v podobě malé špinavé hroudy pod nejezdícím vlekem?

Počet stálých obyvatel naší krkonošské střediskové vesničky byste spočítali podle otlučených půllitrů štamgastů v místním podniku, honosně nazvaném Bistro. O bistru se rozhodně nedá tvrdit, že by nabízelo nudný sortiment. Právě tady se dají sehnat věci, bez kterých jste na horách odepsaní – od tuzemáku přes rozmačkané tatranky v prášku až po tampóny, které paní Lída v umolousané silonové zástěře s grifem drogového dealera nenápadně podstrkává pod pultem s empatickým povzdychem, samozřejmě určeného pro M., nikoliv pro mě.

Bistro nabízí v ostrém kontrastu s pamětnicí paní Lídou také wifinu, takže jsem se mohla o možnostech této obchodní křižovatky přesvědčovat každý den, když jsem si s notebookem po obědě odskočila na dvojitého turka. „Slečno, já strašně nerad rušim“, začínal většinou takový obvyklý business rozhovor. Časem jsem vypozorovala, že tohle je signál uložit nedodělanou práci a sklapnout notebook, protože jedinou možností, jak neakceptovat nabídku, je útěk.

„Pani, věřte, že já bych nikdy takle cizí nevoslovoval“, povídá třeba místní seladon v tyrolském kloboučku a já čekám cokoliv – od jódlování po sněžné řetězy za supr cenu. „Ale víte, von mi ji vobskočil tajně v noci, vobšourník jeden, a dyš sou ty Vánoce a vy už máte dětičky, jak sem si včera všimnul“ pokračuje, zatímco upadám do mdlob. Co z toho bude? Adopce nechtěných vnoučátek? „Mno, jakože byste jim pořídila štěňátko pod stromeček“ rozplývá se jako Zdeněk Srstka nad miskou granulí. Je ke mně přivedena i hrdá matka, abych mohla ocenit tu atletickou stavbu těla a lesklou srst. Matka vypadá jako kříženec vlčáka s bizonem, ale štěňátka prý budou drobounká a jako stvořená do malého pražského bytu. „Šak může mít každej jedno, aby se nehádali“, nenápadně si přitáhne Srstka půllitr a chce objednávat panáky na zapití obchodu.

Ale vám, co už víte, je jasné, že mě prašan a fronty u vleku stejně netankují. Popravdě já tuhle zimu jen kvetu a pučím. A pokud mi bylo líto zklamání v dětských tvářičkách, rychle jsem to přehodnotila po výletu na Černou horu. Na Černou horu totiž jede ka-bin-ko-vá lanovka a dokonce je tam i sníh, lákali jsme jehňátka na výlet.

A stál rozhodně za to. K výstupu jsme vybrali jediný den našeho pobytu, kdy venku nezačalo pršet už v deset dopoledne, ale po celém údolí se konečně rozlily paprsky spořivého slunce. Svítilo asi tak do půlky trasy, načež se kabinka lanovky zahalila do husté mlhy a Žmurův bratranec začal zvracet. Po výstupu na Černé hoře kyselý zápach zvratků okamžitě odvane severák, pod jehož ledovým dechem menší děti padají jako podťaté k zemi. Sníh tady není jen neškodná špinavá hrouda jako v údolí, ale smrtící zbraň. A pokud jste z Podkrkonoší jako já, okamžitě vám naskočí Hanč s Vrbatou a základní instinkt vám zavelí najít nejbližší vytopenou hospodu. Když jste z Brna, jako zbytek výpravy, vydáte se ve sněhové bouři na osmikilometrový trek směrem na Sněžku omrzlina, neomrzlina. Musím říct, že Čičman v tomhle ohledu zdědila respekt našich krkonošských předků, protože celý výlet vzdala okamžitě poté, co ji po výstupu z lanovky do tváře vlétlo několik sněhových vloček. „Pomoč, pomoč“ rozpláče se Čičman zoufale a tak strávíme celé plodné dopoledne vysedáváním v místní obdobě Bistra, zatímco jde Žmur ve šlépějích svého otce kořit vrcholy s cepínem a plným břichem párků jako Trautenberk.

A tím se dostáváme i k tomu, kde tráví Vánoce Krakonoš. Podle mě se na to Krakonoš doma prostě vysral. Sbalil si svoji krosnu s hulením a houbovým čajem a vysmahnul někam, kde nejsou předražené vleky, ani netočíte salta přes trsy trávy prorůstající rozbředlým technickým sněhem na sjezdovce. A vám by poradil to samé.

16 komentářů:

  1. Taky sem pokořil vrcholek - Velký Ostrý na Šumavě, šli jsme z německé strany a nechápu, jak jsem - coby invalida - dokázal slézt bet úhony dolů, když všichni okolo padali (nějaká Edeltruda si dokonce vyrazila zuby).

    OdpovědětVymazat
  2. Jánky na stojánky, krajina meiner Jugend ! wo ist das bistro ? a nahoře jste měli zajít k Otíkovi, buféé u staré lanovky

    OdpovědětVymazat
  3. Sejra: A na Šumavě jak? Taky ni vločky? Chudák bezzubá Edeltruda, jestli si musela po zbytek Vánoc mixovat brsalát, cukroví a kapra na kaši.

    extláča: Du bist ein Scharfschütz! Já myslím, že jsme byli právě u Otíka. Točil borůvkový pivo a bylo tam útulně teplo a zapařeno. Teda cestou k lanovce jsme míjeli ještě jeden zkrachovalý podnik "U staré lanovky", ale to vypadalo spíš jako Krakonošův squat, s vymlácenýma oknama a prokoplýma dveřma. Tož ale i tak může dopadnout krajina mládí, že.

    OdpovědětVymazat
  4. ty jo, na Černou jsem vynesla v září Pizejsku v manduce a myslela jsem že zhynu bídnou smrtí, to byl náápadíček jet lanovkou jen dolů :-))

    podle popisu mám pocit, že bydlíte v černym dole stejně jako my na podzim :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Psice: na Šumavě jsme objevili v jedné hluboké díře hroudu sněhu a na protějším kopci byly na sjezdovce zbytky sněhu asi z umělého zasněžování. Jinak bylo slunce, teplo a ani na grog neměl člověk chuť, což podle mého není v pořádku:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Ela: To je celkem výkon, já bych tedy pořadí lanovek vyměnila. A bingo - byl to Černý důl;)

    Sejra: A to já jsem zase nedostatkem chuti na grog netrpěla! Když máš permanentně studené ruce a nohy a v 9 stupních ve větru ti omrzají konečky, tak tě chuť na grog přejde jen v létě, jaké se povedlo letos...

    OdpovědětVymazat
  7. A co Žmur? Jak komentoval výlet?

    OdpovědětVymazat
  8. Liška: Myslím tím veškeré tělesné konečky a výčnělky, pokud mám být konkrétní. A Žmur byl rád: jak jinak než pozitivně by tenhle výlet ohodnotil člověk, který si do vany dobrovolně napouští studenou vodu a ještě tam před koupelí vysype plné tvořítko ledu z mrazáku (teď výjimečně fakt nelžu), a nikdy ho nikdo neviděl spát přikrytého. Žmur je dítě polárních plání!

    OdpovědětVymazat
  9. Krakonoš se věnuje krakování, to je snad každému chemikovi jasné, ne?

    OdpovědětVymazat
  10. proto jsem se odstěhoval nach sudetten, abych si uchovla esprit mé krajiny mládí, starýho psa prostě nepředěláš

    OdpovědětVymazat
  11. lobo: Jestli je Krakonoš chemik, tak se věnuje spíš cracku. To je v dnešní době výnosnější, než tepelný rozpad uhlovodíků, nebo stalking Trautenberka...

    extláča: Sudety jsou (o)sudné!

    OdpovědětVymazat
  12. Vše nejlepší do Nového roku, štěstí-zdraví-peníze a mnoho čtenářů a dobré oko na dobré fotky přeje Tenisák z Live

    OdpovědětVymazat
  13. To je vidět, jak mi daly Vánoce zabrat, když zaregistruju nový post Psice až po týdnu! Lanovka na Černou horu... no, na gymplu jsme byli na lyžáku v Janských Lázních a radši tu jízdu dolů převážně po zadku vytěsňuju... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, já jsem si taky myslela, kolik budu mít přes Vánoce čas na blog a net a věci do práce - a najednou je tady předposlední den před tím, než vypukne lednové šílenství, Čičman nová školka, zubař, knihovna, pošta a spousta zařizování se vším...Lyžáky radši vytěsňuji všechny, mlhavě si pamatuji jen na naslizlé ploužáky při večerní diskotéce za hudební kulisy DJ Bobo a Ace of Base:)

      Vymazat