středa 3. ledna 2018

Jak vytrhnout Žmurovi stoličku



Pamatujete si na dobu, když vám začaly v dětství vypadávat mléčné zuby? Já mám tyhle mrazivé vzpomínky spojené s maloměstským zubařem. Chlap jako hora, co mi strkal tlustý prsty do pusy a vyhrožoval, že pokud si své viklany nevyřeším svépomocí do další návštěvy, vytáhne kleště. A potom s nimi zacvakal nad hlavou jako průvodčí v rychlíku. Tenkrát jsem si všechny nadbytečné zuby radši masochisticky pižlala papírovým kapesníkem od rána do večera, než by mělo dojít k jednorázovému násilnému aktu, kdy by bylo všechno odbyto do tří sekund.

Pižmič je v otázce chrupu konzervativní klient. První zub mu narostl těsně před prvními narozeninami a Žmur o něj rozhodně bůhvíjak nestál. Podezřívám ho z toho, že pro něj bylo pohodlnější naučit se svou oběť na talíři jednorázově spolknout jako kobra a odvalit se s nafouklým břichem. Takhle se stravuje mimochodem dodnes.

V řídkozubém období, kdy se většina jeho spolužáků usmívá jak polámané plaňky v plotě, Žmur zůstává tvrdohlavým mlíčňákem. Ale ledy se začínají lámat a Žmur přes svou hltounskou pohodlnost osobní evoluci neobelstí. Přišel čas pořídit si nový zuby. A vypadá to, že to sice bude se zpožděním, ale v trsech.

Prvního viklana nechal Žmur v jablku na sklonku léta. Krátce poté, co začal být nestabilní. To jsem byla fakt ráda, protože svou spodní jedničku ukazoval na potkání jako cirkusové číslo a poslední, co chcete vidět u večeře, je (jakákoliv) ústní dutina zblízka, ve které nelze lhostejně přehlédnout česnekovou pomazánku a kymácející zub jako maják v bouři natrávenýho chleba.

Druhý viklan byl vánoční. Žmur se zprvu radoval, že dostane od víly Zuběnky i  extra bonus, ale druhá spodní jednička nechtěla zůstat v jablku, ani vanilkovým rohlíčku. Poté, co byl zub opakovaně zneužit na vystrašení a znechucení všech členů rodiny i širšího příbuzenstva v rámci svátečních návštěv, stal se nežádoucím i pro Žmura

Jestli si ale myslíte, že chodí s papírovým kapesníkem v puse a systematicky na tom dělá, tak tady máte přehled nejen gender, ale i mezigenerační rozdílů:

„Heue maumi, mohla by fi mi tady uděuat pohádnej uhlík?“ zašišlá na mě Žmur a z pusy mu visí usliněná dentální nit jako mucholapka, na které jsou místo hmyzu nepovedené uzlíky vlastní výroby. Posloužím ambulanťákem kolem zubu. 

„A kam přivážeme ten druhej konec?“ optám se podezřívavě.

Žmur se maniakálně zašklebí a vytáhne z kapsy náboj do nerfky. „Fem!

„Budeš si vystřelovat zub nerfkou?“

„Uh-huh!“

A pak se ozve výstřel. Žmur zařve. Náboj se zacintanou nití se obtiskne na tričko Em, který nakouknul do kuchyně přiváben střelbou. Jinak se nestane vůbec nic. Zub se zlomyslně viklá dál.

Kompletní výčet Žmurových kreativních zubařských potřeb:

· Klika (Jenom nikdy nevydržel zabouchnutí dveří, takže běhal uvázán na nitce jako pejsek kdykoliv někdo otvíral/ zavíral dveře)

· Splachovadlo

· Vláček na baterky

· Em cestovní sada šroubováků (obzvlášť drásavé!)

· Žvýkačky

Jestli vám připadá, že se Žmur neklidné jedničky nezbaví nikdy, tak jsme si to až do včerejška mysleli všichni. Dokud jsme nestáli na kopci v Parku a já jsem nezařvala: „Tři, dva, jedna, start!“ Nejdřív se na bahně vykrosila Čičman, Žmur hodil salto skoro až dole. Kromě toho, že měl zabahněná celá záda a vyskytly se opodstatnělé pochyby, zda jde jen o bláto, spokojeně odplivl krvavou slinu s vyvrženým tesákem. 

Někdy je lepší namlátit si držku, než se s tím trápit a pižlat do omrzení. Kdybych si vedla předsevzetí, asi si na začátek roku vytesám právě tohle.

16 komentářů:

  1. ale já ti to snad ukradnu, to je totiž pravda pravdoucí :) zubům zdar

    OdpovědětVymazat
  2. Jenom je dobrý nevymlátit si celý chrup, když už k tomu dojde:)

    OdpovědětVymazat
  3. Co je to "nerfka"?
    Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dětská pistole. Barevná. Plastová. A málokdy mine cíl:) https://nerf.hasbro.com/cs-cz/toys-games

      Vymazat
    2. Aha, ale jsou nějak předražené, ne?
      Milan
      P.S. Není nad klasický kolt nebo winchestrovku.

      Vymazat
    3. Taková vzduchovka light :-)

      Vymazat
  4. Zuby jsou dobrodrůžo!
    - v podstatě celej život...

    To jsem zvědavá, jestli se dozvíme pokračování, co na to Zoubková víla (i když mně za zuby nosil dárky skřítek Kapesník - a ne papírovej kapesník:-) a tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si na dárky nevzpomínám, asi byla největší odměna, že mi je nemusel vyrvat kleštěma zubař. Ale je pravda, že to je dobrodružství na celej život, někdy i pro ostatní. Tím myslím, když mě jako malou děda honil kolem stolu a v ruce měl vyndávací klapačku, kterou mě snažil lapnout za vlasy:)

      Vymazat
  5. Kurník, záchvaty smíchu se mi při uspávání Vikouše extra nehoděj :D ale jinak dneska přišly vhod...

    OdpovědětVymazat
  6. Pamatuju si, že jako malý chalec jsem si s viklanama s velkou oblibou hrál... Se mi vždycky u večerníčku tak porůznu boulily tváře, jak jsem do těch viklanů šťouchal jazykem. A oni časem povolily...
    Takže jediná krvavá historka se týká jednoho z posledních mlíčňáků, kterej sem si někdy v první třídě vyrazil o hlavu spolužáka při hraní na hoňku...

    OdpovědětVymazat
  7. Quanti: A to teprve počkej až bude řídkozubý Vikouš...!:)

    Galahad: Taky pěknej způsob. Doufám, žes to provedl patřičně dramaticky a spolužákovi trčel z čela zaražený krvavý tesák jako roh jednorožce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zde bohužel musím ctěné obecenstvo zklamat. Zub povolil, z dásně šel zcela bez odporu vyjmout a vůkol kořene se řinulo patřičné množství krve. Ale tak trochu na úkor dramatičnosti celé scény zůstal způsobně na místě, dokud jsem jej nevyndal...

      Vymazat
    2. Já mám spíš strach z hororových historek při odzubování Brígy, to je taková bolestínka... U Vikiho si dovedu představit spíš to vyrážení o hlavu spolužáka :D

      Vymazat
    3. Galahad: Díky za krásné ráno, představuju si to při přežvykování snídaně:)

      Quanti: U nás Čičman jako druhé dítě typicky závidí, že jí zuby nepadají! Takže jí to připomenu, kdyby se do budoucna vyskytly nějaké bolestínské scény:) Jak už jsem jednou psala - dokáže se rozbrečet i kvůli poryvu sychravého větru do obličeje, takže zuby si ani nechci púředstavovat...

      Vymazat
    4. Tak to jsem rád, že jsem neprolil krev nadarmo :-)

      Vymazat