středa 9. ledna 2019

Suchej leden: 31denní řízená destrukce mého horšího já


Není to přelomové, vzdělávací, ani to moc nezahřeje u srdíčka, ale taková já už bývám. Všech šestnáct stálých čtenářů to bere jako fakt, jen Galahad někdy prudí. Vánoční kompilace složená z asketického období střevní chřipky a radostného přehánění, když blití konečně přestalo, vyvrcholila v epické rozhodnutí: Suchej leden.

Nejde o to, že je jen suchej. Je to leden tak zbědovaně strašnej, že by ho nevymyslela ani přísná paní Kateřina z pořadu „Jste to, co jíte“ po nízkotučném kyselu z kozího kefíru a lysohlávek.

Pravidla ledna ve čtyřech bodech zní: Žádný alkohol, Žádný nikotin, Žádné transmastné kyseliny a Žádný cukr. Když už, tak už. Ve třech bodech by to bylo: Leden Na Hovno.

Tak to samozřejmě vnímám teď a všem šestnácti stálým čtenářům, kromě Galahada, je jasné, že na konci měsíce budu mít pěknou pleť, šest kilo dole a autogramiádu brožury o zdravém životním stylu, ale právě teď v kritickém dni devět, to teda popravdě na happy end zrovna nevypadá.

Pokud se rozhodnete pro cílenou destrukci vašeho horšího já za 31 dnů, tady je 10 věcí, o kterých si myslíte, že vás minou. A jak správně tušíte: Neminou.

·      Krize přátelství
Ano, bylo by to pěkné a solidární, kdyby Suchej leden vyhlásili taky vaši kamarádi. Ale manifest zdraví naopak dožene i slabé kusy na dietě k tomu, aby se vzepjali a mohli se kochat vaším smutným úsměvem, když zapíjí žebra na medu točeným lokálním pivem. Ne, prohloubení sociálních vazeb nebude zrovna benefit, se kterým byste se mohli na konci měsíce chlubit na sociálních sítích. Jestli vás to utěší, nic pozitivního si o vaší proměně nemyslí ani vaši kamarádi.

·      Velkopanský účty za nealko
To je český paradox. Vaši spokojení kamarádi s mastnou bradou a pár promile v krvi platí na baru tři stovky. Když dojde řada na vás, barman se po nekonečně dlouhém tisku účtenky z terminálu pobaveně zakucká. Prachy, co chce za podělaný sodovky, džusíky, mango lassí a perníčkový bio limonády se stévií jsou víc, než jen nemorální. Je to víc, než platí spiťar za váma, co si věší bundu na parohy zatlučený do zdi místo na věšák, když se vrací z cigaretky venku. Ksakru!

·      Příliš mnoho energie
Vstáváte ve čtyři. Instalujete si aplikace na posílení břišních svalů. Běháte do práce. Běháte na záchod po zelným kvasu. A pořád to není dost. To nemůže být člověk aspoň na chvíli zaslouženě unavenej proboha?

·      Špatný spánek
Neříkám, že je spousta věcí, ve kterých jsem fakt dobrá, ale tvrdý spánek mezi ně řadím. Moje fotka z letiště v Reykjavíku, kde spím v poloze na zádech na krosně s nataženýma nohama a hlavou dolů, by mohla být otisknuta jako motivační přebal příručky „Jak na nespavost“ pro všechny protivný kňouraly, co potřebují ke kvalitnímu spánku zatemnění, levandulový olej, masáž chodidel a dva Lexauriny. Takže, už mezi ně patřím taky. Před dvanáctou neusnu a po čtvrté ráno mě vzbudí rybenka, jejíž chodidla bezohledně pleskají po kachličkách v koupelně.

·      Mentální turbostárnutí
A není to jen spánek, na který si stěžujete. Po litru zelného kvasu máte pocit, že vaše střeva explodují a stečou po stěnách kuchyně. Je normální, že vám tak silně buší srdce? Cože? To není vaše srdce? Ok, takže je opravdu nutný, aby váš soused zatloukal poličky po desáté večer? Neměli byste na něj zavolat policii? Pocit zklamání a odcizení novým technologiím ve vás prohloubí i nákup ve zmateném e-shopu Českých drah. Tam ale na rozdíl od důchodců nedostanete ani slevu za věk.

·      Náhražky
Mandlové mléko, přírodní sladidla, sójový škvarky, nealko pivo a vitamínovej vaporizér. Má vlastně cenu k tomu ještě cokoliv dodávat?






41 komentářů:

  1. Všechno to dává smysl, jen ten špatný spánek ne. Spát bys měla líp než kdy jindy, bych si myslela. To tě upřímně lituju, protože mizernej spánek považuju za děsnou věc a to jím ani netrpím.
    kulida

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mozna spim az moc dobre a predtim jsem jen spala MOC:) Ale nekolikrat za noc se probouzim s presvedcenim, ze je cas jit do prace, coz treba ve 4 rano uz omrzi. Kupodivu se nikdy spontanne nevzbouzimns budikem:/

      Vymazat
  2. Jsem se teď asi chvíli nesoustředil... Čím jsem si vysloužil hnedle dvě zmínky si marně snažim vzpomenout.
    Neva, když budeš chtít, tak mi to povíš.
    Jenom - a to teda pro jistotu předesílám - NECHCI prudit, ale nenaložila sis toho moc najednou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ne, aby to nezustalo ztraceno v prekladu, ty dve zminky jsou pocta, neco jako cestna salva prave za cynicke a hrubozrnne komentare. Neprijdu o ne, ze ne?! Jo, nalozila. Ale je to tak trochu zavod s M., co bezi tu samou trasu. A vyhrat muze jen jeden:)

      Vymazat
    2. Já už se bál, že jsem byl někde prostořekej a ona odměna za setrvalé výkony :-)
      Neprijdeš, neboj ;-)
      A když teda běžíte dva, tak se to břímě táhne snáz, ne?
      ...i když si dovedu představit, že soutěživější povahy můžou mít (obzvláště s blížícím se závěrem) drtek problém se navzájem nesežrat :-D

      Vymazat
    3. Je to Řád Bílé Psice:)
      Táhne se to líp, když tě doma nikdo nevysírá s tím, že on může a ty ne. Ale eM trochu vysírá s tím, jak dokonale to zvládá. Fakt. Žádný neurózy, tenze a poruchy spánku.

      Vymazat
    4. A fakt zvládá, nebo říká, že zvládá? :-)

      Vymazat
    5. To z jeho výrazu pokerového hráče nelze vyčíst!

      Vymazat
    6. Hurá, jste na to dva, můžete si společně zanadávat a pak to zapít čajem.

      Vymazat
  3. Jéjeje! To mi jdeš zrovna do rány, včera jsem s předpisem na globule na 8 dní (nutná sexuální abstinence + doporučeno nejíst sladké, vzápětí odjezd na hory a návrat už pravděpodobně v překryvu s Irmou) uvažovala, že tenhle leden bude fakt pěkně na palici. O alkoholu ale nikdo nic neříkal, takže toho se teď dobrovolně fakt vzdávat nebudu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty...Quanti... vy se znáte s mojí ženou? :-D

      Vymazat
    2. Nechci být poslem špatných zpráv, ale jestli jsou ty globule na to, na co myslím, tak zrovna tyhle sviňule si rádi přihnou. Tak ať je brzy po nich (i po tom lednu)!

      Vymazat
    3. Nó. Globule jsou multifunkční, ale doktorka říkala bakterie a zároveň mám podezření, že lékárnice si myslela to samé co ty... ale já jsem natolik poslušna autorit, že jsem s ní nediskutovala ;) určitě mi to po svátkách neuškodí, takhle to postavím. Toho 26. jsem měla o tři kila míň než teď, vůbec nevím, kde se to vzalo (no, to asi to sedění s nemocnou B doma a chroustání všeho, co bylo po ruce). Vezmu to jako takovou malou soukromou lednopekelnou výzvu ;)

      Vymazat
    4. Né, fuj, o dvě! Tfuj, to už by bylo přece jenom moc :)
      Galahad: nemám tušení :D anonymní svět internetu je sladký :D

      Vymazat
    5. ...já jen tak...
      ...že poznávám terminologii... :-D

      Vymazat
    6. Galahad: Irmu? My doma normálně používáme termín "ovce", ale to by mi málokdo rozuměl :D ať nejste v napětí, kdo nezná - původ je v tomhle vtipu http://www.bezvazabava.cz/item/1468-dinosaurice.html původně kódové označení pro tampony, metonymií přenos na název celé události :D

      Vymazat
    7. Jo jo...Irmu.
      Ovce taky dobrý...

      Vymazat
  4. Quanti: Tak to rozhodně. Tyhle debaty v lékárně ani nerozjíždím, protože je to záruka toho, že do dveří okamžitě vrazí hlouček chlapů a nalepí se za mě do fronty bez ohledu na diskrétní zónu:)
    Já jsem měla po Vánocích díky střevní chřipce -0,5 kg. Není to žádná sláva, na druhou stranu vánoční váhové úbytky - toho bohdá nebylo! Ale už jsem se stihla zas o kilo spravit, dieta nedieta.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem taky na suchu. Ale nechtěl. Na silvestra odpoledne jsem upadl a zlomil si kotník. A tak se teď nedostanu na pivo a abych při tom polosedupololehu neztloustl, musím se i omezovat v jídle. A to prý bude trvat ještě dlouho!
    Děs běs.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  6. coby člověk, který si kdysi dobrovolně naordinoval měsíc bez alkoholu (v létě!) či měsíc bez kafe, vím úplně přesně, jak to dopadne: dáš to. dáš to překvapivě v pohodě. a pak budeš po zbytek života všechny prudit tím, že tys to dokázala, zatímco oni ne. been there, done that.

    OdpovědětVymazat
  7. Milan: To je teprve smutnej příběh, ještě smutnější, než od Loba! Tak ať se kotník rychle uzdraví a užijte si aspoň to opečovávání...

    lobo: Už vím co mi chybělo - hrdina a vzor. Kdybych měla tvé foto, vylepím si ho na ledničku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a kdybych šel náhodou kolem, tak ti ho podepíšu! a podívám se, co je v té ledničce...

      Vymazat
    2. Byl bys zklamán! Zelný salát, má ceněná sbírka tofu a pomazánka ze sójových škvarků.

      Vymazat
  8. Milane, to je nadělení :(

    Psice,
    proč leden? Já myslela, že je to vždycky suchej únor, protože je nejkratší!
    Na druhou stranu startovat po vánocích a silvestru je docela dobrý, nějaké přesycení alkoholem bývá, to tak dva dny vydrží, to zas jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, a v únoru budu mezi davem příležitostných abstinentů moct v klidu a se zaslouženým pocitem konzumovat zase já:)

      Vymazat
  9. Hlasi se sedumnactej ctenar, kterej jako by nebyl. Malokdy mam co dodat, o to radsi ctu.
    Drzim palce! (V cem jsou mastny kyseliny? Ty musej bejt ve vsem, ne? Bretarian?)
    Skoro si rikam, jestli nahodou nejsme sousedi, akorat jsme stehovali nejakej nabytek. Ale vsichni sousedi v nasem dome hruzy maj psa. A postacka zasadne nezvoni, jeste by nekdo mohl bejt doma. Obcas si predstavuju, ze na ulici prave mijim Psici. Je to jako chodit ala Stinadlama a predstavovat si, ze zpoza rohu vybehnou Rychly sipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Heleno! To by bylo skvělý, mít nějaký normální sousedy. A zvlášť, kdyby se s nimi dalo hrát na Rychlý šípy!

      Vymazat
  10. Bez toho alkoholu bych to nedal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, mě to na začátku připadalo jako jedno z nejotravnějších omezení a nakonec je zrovna chlast asi největší pohoda. Nejhůř jsem na tom totiž s cukrem a nikotinem. Cukr už vypadl z black listu úplně a s nikotinem se převalila jedna večerní přeháňka, ale jede se dál.

      Vymazat
    2. Jo, cukr je mrcha. Ale taky si dá odvyknout, jen je nejvíc na ráně při úlevě od stresu...

      Vymazat
    3. Dá - v prosinci se mi to celkem dařilo, než přišlo zrádné období vánočního cukroví:) Ale v rámci komboabsťáku už toho bylo, ehm, trochu moc, na to, aby si člověk nedal aspoň pistáciovou Deli, nebo proklatě vychlazenou Colu...

      Vymazat
  11. Tak se stalo, že žena se do opravy vlastní životosprávy pustila taky. Nenaordinovala si nic tak drakonickýho jako ty, z běžný stravy žádný složky vyloženě nevyloučila, takže to vcelku bez potíží jde. Nicméně chleba se láme vždycky večer. To si lehnem, že si pustíme nějaký hejbací obrázky a slyšim: "Teď! ...teď bych si dala chipsy a víno!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, pokud se chleba láme až večer, tak je to ještě dost dobrý! Mně se ten můj krajíček láme často už pár minut po probuzení:)

      Vymazat
    2. ...což by mohlo souviset právě s tim, že sis nezakázala snad akorát dejchat... :-D
      Takhle zlá na sebe moje drahá neni.
      ...teda vlastně na nás, protože držim basu, že jo...

      Vymazat
  12. Bloud. Well Bloud.19. ledna 2019 v 14:43

    19. leden a psice stále drží?:)

    Já držím suchej život (ale za to sladkej a mastnej :)) a na dlouhý účty za nealko jsem vyzrála tonicem - je tak hnusnej, že vydržím dvojku cucat celý večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je přesně ono! Akorát tonic mi docela chutná. Nejlepší je to tam, kde ti natočí kohoutkovou vodu. Jednak to stojí minimum a pak, kdo z nás dá 2 litry kohoutkajdy za večer, že.

      Vymazat
  13. Už je únor! Jak to dopadlo? Znalecky se pousmíváš nad těmi, co drží suchej únor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi svedomi nedovoli, on ten konec ledna byl tak trochu ve znameni vyjimek. No, co taky chtit od mesice, co ma 31 dnu;)

      Vymazat
  14. Nejprve vytáhnu ze sklepa elektrokolo a pak bych mohla zkusit i normální horské kolo. Víím totiž se vlastně ani moc nehýbu, přitom to je vlastně velká škoda. Chtěla bych se zlepšit a vypadat lépe, už jen kvůli manželovi.

    OdpovědětVymazat