středa 11. září 2019

Školní woodoo podle Čičman


Když před třemi lety šel poprvé do školy Žmur, měla jsem daleko méně důvodů k obavám, než teď s Čičman. Za á) je Žmur v ledasčem mentální důchodce uvězněný v dětském těle a za bé) tou dobou chodil na taekwondo, což pokryje všechny zbývající případy, na které nestačí moudrý náhled seniora.

Jak ukotvit do rámce ústavního vzdělávání Čičman, která je od výroby složená z esence nepředvídatelnosti, nereálných očekávání a víry v zázraky, to mi bylo záhadou ještě posledního srpna.

Na zadělání neurotického těsta vám stačí takový běžný nákup v papírnictví na konci prázdnin. Papírnictví je totiž přes celý léto sympatický krámek, kam se chodí jen pro kelímky na piknik a přehnaně milá prodavačka (deprivovaná nedostatkem zákazníků) vám k nim přidá loňský daňový kalendář jako dárek. Tři dny před začátkem roku papírnictví ožije jako turecký bazar. Vsuvka: Jestli vám můžu poradit nějakej ten tríček, tak dost pomáhá vzít hned z prvního regálu dlouhý pravítko a používat ho v soubojích o vodovky jako šavli. Taky se na něj dají věšet obaly na sešity, nemáte zač a konec vsuvky. Čičman se vám v tomhle papírnickým peaku rozbrečí, protože je tam moc dětí a řevu.

„Ale už jsme si povídaly o tom, že ve třídě bude 29 dětí, že jo?“ táži se opatrně ve frontě. „V ostatních možná, ale v mé ne.“ řekne mi na to Čičman a dál se o tom nehodlá bavit.

„Tužka s autíčkama? To jako pro tebe?“ zeptá se pichlavě prodavačka, která podle všeho tři dny nespala a má vypadlý jedno sklíčko z brýlí (někteří rodiče v ráži pravítko očividně obrátí i proti obsluhujícímu personálu). Čičman se rozbrečí. Vzpomenu si na loňský daňový kalendář i fakt, že to byla v létě úplně normální hodná ženská, venku si dřepnu k Čičman a řeknu: „A povídali jsme si taky o tom, že paní učitelka bude starší paní, která bude mít možná někdy z tolika dětí nervy v kýblu a bude mít třeba podobné vtíravé otázky jako paní papírníková, že jo?“

„Ale já budu mít mladou a hodnou paní učitelku“, odpoví Čičman už trochu rozmrzele, jako když někomu musíte vysvětlovat pořád jednu a tu samou elementární věc. „Oukej, a v lavici vedle tebe bude sedět jednorožec“ odvětím hystericky a Čičman s úlevou vzdychne, že jsem to konečně pochopila.

Teď si představte si ten pravítkový šerm v papírnictví a vynásobte ho třemi. Přesně tak to vypadalo u nás před školou při pasování prvňáků. Učitelky třímající cedule s názvy tříd jsou zatlačeny ke zdi budovy. Vyfiknutý matky si dělají selfíčka s plačícími dětmi. Po debaklu s prvním školním dnem Žmura, kam jsem dovlála ještě napůl v pyžamu, jsem i já přijala dress code výzvu a vzala si aspoň podprsenku. Odchází 1.A a třicet dětí. Odchází stejný chumel 1.B. Na chodníku před školou nás zůstane patnáct. Sháním se po čiperné důchodkyni, která si přišla svůj poslední rok odkroutit na prvňácích, ale místo toho se nás ujme mladá sympatická učitelka. Čičmanin třetí zázrak se stane, když si sedne do lavice.

„Můžu k tobě?“ zeptá se hlásek sýkory koňadry a vedle Čičman usedá holčička s jednorožcem na tričku.

I když to znamená, že se ředitelovi naší školy těžce vymkla z ruky náborová kampaň na prvňáky, někdo kvůli tomu nedobrovolně odešel do důchodu a někdo si možná musel vzít jiný tričko, než chtěl, se to nějakým způsobem (o kterým vlastně asi nechci nic vědět, a už vůbec nechci najít woodoo panáčky pod polštářem) Čičman podařilo. Hluboký výdech. Jasně, je to křehký, nestabilní, nejistý a možná ten úder pravítkem přijde ze strany, která není krytá. Ale proč jsem si s tím dělala zbytečný starosti celý léto, to zpětně fakt nepochopím!




28 komentářů:

  1. Asi bych se začala pořádně bát,až bude v pubertě....;-) Ivča

    OdpovědětVymazat
  2. prezi: Zatím stačí kouzla. A až půjde do tuhýho, přijde čas na brutální manipulaci jako v případě učitelky Dany:)

    Ivča: Ani nevíš, jak se její puberty bojím už teď, přestože jsem si předčasný strach zakázala:)

    OdpovědětVymazat
  3. nechci tady šířit paniku, ale Dotek Medúzy jsi četla nebo viděla, že?

    OdpovědětVymazat
  4. ...chtěl jsem zmínit Dotek Medúzy, ale přicházim strašně druhej :-D
    ...dejte si na tu holku pozor ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. lobo, Galahad: A to vypadá jako příjemně hřejivý film na večer. Stahování zahájeno, díky kluci. Jestli v noci neusnu, dost vás tady zítra zpražím...

    OdpovědětVymazat
  6. To bude dobrý, stačí vydržet několik let a pak ji poslat do Bradavic, tam už zapadne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, a brigádu může mít ve varietních show...

      Vymazat
  7. proč hned tak brutálně chlapci a děvčata??? Ještě jste neslyšeli o metodě vyslaných přání do Vesmíru, které se čistým duším plní?? Ps. mi tedy nikdy. Ale je hezké vidět, že to funguje :) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšeli. Mně se plní zásadně po tolika letech, že jsem o dané skutky a věci dávno přestala mít zájem. Takže si dávám dost bacha, na to, co si přeju:)

      Vymazat
    2. Taky se mi něco splnilo po 30 letech... A už bych brala i něco těmi léty zkušeností pozměněného, ale přání bylo tenkrát vysláno,no... Fakt mě nenapadlo,že je třeba i časově limitovat;-) Ivča

      Vymazat
    3. No, jedno z mych dosud nesplnenych prani je z roku 1986, kdy jsem se chtela promenit v kosa a zit na strome v nasi zahrade. Tak jen cekam a doufam, ze se to netyka uplne VSECH prani...

      Vymazat
    4. Já jsem od 13 let zoufale toužila mít prsa! To bylo moje přání, které jsem vysílala na hodně nebeských i jiných míst.
      Moje nulky se po porodech proměnily v jedničky, a pak se hbitě vrátily k původnímu stavu. Během čtyřicítky a padesátky jsem postupně na přání zapomněla (taky už existovaly pušapky). :-)
      Teď, na stará kolena se mi přání splnilo a já už o to vůbec nestojím, ba naopak. Vyšší mocnosti, vraťte mi mé nulkojedničky! A nebesa na to - to si počkáš! :-)
      Alena

      Vymazat
  8. prosím tě, a ten woo-doo plyšák z obrázku se dá někde koupit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá! https://www.walmart.com/ip/Furrybones-Pink-Bunny-Costume-Cute-Skeleton-Monster-Voodoo-Toy-Money-Coin-Bank/329918934

      Vymazat
  9. Děkuji za inspiraci. Pozitivní přístup nebo woodoo.
    Teď se jenom rozhodnout, čím z výše jmenovaného dosáhnu toho, že dnešní oběd objednaný ve vegetariánském bistru nebude sestávat z polochcíplého rajčete obaleného ve špaldové mouce, cestou zpět do práce po sobě nerozliju polívku z mořské řasy, na dálnici nebude kolona a zítra na grilovačce se na rožni bude točit jednorožec.

    Ale co jsem to chtěla… Co jsem tenkrát udělala špatně, že v první třídě ke mně posadili Daniela se zlatým zubem (nekecám – šestiletý děcko mělo v hubě zlatou horní jedničku a cikán to nebyl), a když jsem se po třech měsících pořád hlásila, učitelka s protočenými panenkami pravila: „Ježíši, Ženo, co zas chceš?“

    Nechť Čičman úča a spolužáci neugrilují jednorožce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představ si, že holčičku ze zlatým zubem má ve třídě Žmur! Prostě konzervativní investice, to nepřeválcuje čas ani pokročilé dentální technologie...Tak mír všem jednorožcům, nepatří na gril, ani do salámů.

      Vymazat
    2. Spolužáka se zlatým zubem jsem měla až ve třetí. Honil se s někým kolem lavice, spadl na roh a vyrazil si horní jedničku. Zjevně to bylo obvyklý řešení :)

      Vymazat
    3. Driv jo, ale prekvapilo me, ze se zlatozub blyska i v usmevu dnesnich deti. Mozna pamatka po babicce;)

      Vymazat
    4. A já debil kupovala byt doplácela si za bílý plomby.

      Vymazat
    5. Jo, to byla odpověď spíš pro Ženu. Ale možná je to pro ty děti takový "nejčistší" řešení. (Klukovi asi po roce vyměnili zub za normální bílej.)

      Vymazat
  10. Být tebou, začala bych si na tu holku dávat pozor. Jako počet dětí i učitelku ještě chápu. Zadaří se i běžnýmu smrtelníkovi. Ale ten jednorožes? To už je hodně hustý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad si tady všichni oddechneme nad ujištěním, že se aspoň nezajímá o dinosaury, nebo o vojáky. Vedle rozšklebenýho tyranosaura by nikdo sedět nechtěl...

      Vymazat
  11. Strašně ti závidím tvoji schopnost lovit pointy, i kdyby to mělo být objednávkou z vesmíru! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kez bych dovedla stejne lovit i ty nepsane v zivote:)

      Vymazat
  12. Úžasné :-)

    Ale papírnictví v září je opravdu pekelná zóna, nejhorší úseky jsou u obalů na různorodé velikostí angličtin. Před pár lety jsem tuto radost převelela na děti. No jo, pár let jim nějaké ty obaly holt chybí...

    OdpovědětVymazat
  13. Ahá, tak nevím, jestli je bezpečné chodit vaší ulicí! Nebo naopak jestli je to krása - květinky a jednorožci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krasa to neni, my jsme takova hovinkova ulice. Takze jednorozce nevidis, protoze se divas pod nohy...

      Vymazat