středa 30. prosince 2020

Jé, Covid! Ten jsem si vždycky přála!

Víte, že už je to čtyři roky, co Ježíšek na rodinné Vánoce naděloval vši? Následovalo pár dalších ročníků, kdy se Ježíš za tenhle kousek styděl a držel svoji zlomyslnost na uzdě. Asi vás už napadá, co Ježíšek nosí v roce 2020, žejo? Další vlastňák a propálená pointa hned na začátku, ale nebudeme chodit okolo ventilátoru – nebo mi přestane účinkovat Paralen a skončím v půlce věty. 

Na Vánoce se nás potkalo osm dospělých a šest dětí. Covid si pár dnů na to rozbalilo pět z nás dospělých skoro ve stejnou dobu. Že je to fakt koronáč se poznalo až podle Ema, kterého jako jediného semlela horečka a bolest i nejmenšího svalu a kosti, co jsou v těle vůbec k mání a doktorka ho ultimátně poslala na test. Jak se covid vůbec dostal k štědrovečernímu stolu, je případ pro Agathu Christie. A zahradník to nebyl. Nikdo z nás před Vánoci nikam nechodil (stejně nebylo kam), neolizoval tyče v metru ani nepěstoval přechodné známosti. Nikdy jindy v roce, než o Vánocích, se covidu nemohl podařit full house. 

Přes děti se to přelilo jen jako když polijete horká kamna a zasyčí to. Čičman měla jednu noc horečku, ale ranní půlka Panadolu ji vrátila do hry a od té doby na ní není nic znát. Podle pediatričky jsou to atypické příznaky nehodné testu, takže jsou ofiko děti zdravé. 

Pár dnů jsme řešili otázky smíšených párů, ve kterých je jeden malomocný nebo hrabě Dracula. Jak často dezinfikovat povrchy? Bude smět Em vyměšovat ve společné koupelně se záchodem i přes den, nebo jen pod rouškou tmy? Zavřeme ho do pracovny a přivážeme si všichni k postelím křížky a snopy česneku?

Nastavené hygienické standardy, za které by se nemusel stydět ani plukovník, upadly po prvním dnu, kdy mi děti v dobré vůli naservírovaly citronádu z Emova virového půllitru, což už se s výkony typu olizování mastné tyče v metru, dá rozhodně srovnávat. Taky mu občas živelně vtrhly do pracovny ukázat výkresy nebo stíhačku z lega a přitom osahaly všechno, co bylo po ruce. 

Zbývající hygienická pravidla se bez zbytečných poznámek zhroutila jako domeček z karet, když jsem začala mít zimnici a bolehlav horší než po svatební noci. A to je vysokej level, věřte mi. 

Aktuálně vám píšu z třísezónního spacáku do -20, který se ukázal být nejlepším přítelem covidáře. V zimnici zahřeje a nikdy v něm netáhne na nohy. Na test se chystám, až mi bude aspoň natolik fajn, že se budu moct pohybovat venku bez něj. 

Rozdílů mezi předcházejícím stavem „myslím, že jsem, ale test mám negativní“ bych ale pár našla: 

Mraženej králík se neschovává jen v zádech. Když se zapne mód zimnice, roztáhne se králík flexibilně do všech směrů až pod nehty. 

Hlava. Au. Včera to byla jarmulka bolesti jen na temeni, dnes bych to nazvala kulichem bolesti staženým až k uším. Bolestí hlavy jsem se dokonce vzbudila i v noci ze spaní.

Děti. Pořád doma, mají spoustu energie a usilují o můj drahocenný spacák. Taky mají spoustu dárků z Vánoc. Jako třeba mikrofon. Au, au, au. 

Mozková mlha. Pokud v sobě nemám zrovna čerstvou dávku paralenu, vracím se o několik evolučních levelů do minulosti. Zhruba někam na úroveň ichtyosaura nebo pasoucí se ovce. Dovedu deset minut tupě zírat na závěsy a stejně dlouho psát jednoduchou esemesku. Pro srovnání, Em zvládne aspoň část dne i pracovat. Respekt! 

Nechutenství. Jediný pozitivní efekt, tolik vítaný po míse bramborovýho salátu a půl tuně cukroví. Úplná absence hladu, jídlo jen na koukání. 

Čich naopak slouží dobře, díky za optání. Sice mám pocit, jako by mi někdo přistavil zahradní hadici pod nos a potom pustil kohoutek naplno, ale Chrudoš smrdí standardně po hlodavčím pižmu a lednice po sýrech, který nikdo nejí. 

Obavy a špatný svědomí. Budou mít Emovi rodiče mírný průběh? Nakazili jsme během bezpříznakového, ale už infekčního období i naše? Nebo někoho dalšího?



43 komentářů:

  1. Psice, preju brzke uzdraveni! Kralika na pekac, deti do skoly, co s Emem, no na to musite prijit sama :)))
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, díky. Ty děti ve škole zní úplně pohádkově, ale obávám se, že to tak rychle nenastane:)

      Vymazat
  2. Pěknej konec/začátek roku teda :(.
    U nás to vypadalo "slibně" těsně před Štědrým dnem, kdy jsme se dozvěděli, že Barunčina spolužačka má pozitivní rodiče. Bohužel pediatričku měla holčička nějakou zmatenou, a přestože celá třída zoufale toužila po informaci, zda dítě je taky nakažený, ona ho na test poslat jednoduše odmítla. Že prej je to ještě brzy. Takže jsme věděli prd. Řešili jsme to téměř superšpiónskou noční návštěvou na plicním oddělení jedné z pražských nemocnic za účelem otestování celé rodiny (to je tak, když máte za rodiče doktory). Nakonec všichni negativní, takže jsme si na Vánoce mohli dovolit setkat se s čistým svědomím s rodinou. Jenže to se snažíš bejt uvědomělá a pak z mamky (která u nás byla na Štědrý den) vyleze, že vlastně dva dny předtím byla na třídním srazu a taky že navštívila několikery kamarády (všechno bez roušek, protože nejsou žádný stádní ovce, to dá rozum přece!). No tvl (i takhle to může vypadat, když máte za rodiče doktory)!
    Přeju brzké uzdravení a držím palec, ať všechno provběhne bez jakýchkoli následků pro kohokoli. Držte se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, já tohle ze strany pediatra fakt nechápu. Naše praktická doktorka s testy nemá žádný problém, naopak. U dětské jsem měla pocit, že by Čičman musela ty PCRka platit ze svýho. Pokud nás to prý tak strašně zajímá, tak si máme dojít na antigeny. Nejbližší termín na antigeny tady v okolí je 9.1. - to pevně věřím, že touto dobou už negativní fakt budou. Jinak údajně od března nezaznamenala jediné dítě v tomto věku (7 let), které by jako příznak mělo horečku.

      Vymazat
    2. ??? Tak to je taky hezky. Evidentne na to nemaji zadnou metodiku a resej to kazdej jinak. U nekolika deti ze tridy stacilo pediatrovi jen zavolat, ze v rodine ze tridy se objevil Covid, a rovnou si mohli vyzvednout zadanku. Takova trochu ceska klasika. Nikdo nic nevi, ale kreativite se meze nekladou 🙄.

      Vymazat
    3. Jojo, přesně. A my jsme to hlavně nechtěli z našeho osobního vědeckého zájmu nebo kvůli rodinné statistice, ale proto, že Čičman tu horečku měla třetí den na návštěvě u našich, takže je tam potenciální riziko přenosu na seniory a zavlečení do další rodiny. Hned ráno po té noci jsme všechno dezinfikovali, rychle se rozloučili a v panice prchali pryč, ale to už je stejně pozdě. To ráno se zároveň potvrdily pozitivní testy Emovi. Tak prý mám mámu uklidnit, že to covid určitě nebude. Bezva, s takovou jsem si mohla zavolat rovnou věštci:)

      Vymazat
  3. Preju brzke uzdraveni a at se vam vypestuje poradna protikralici imunita.

    U nas se mikrofon pod stromkem objevil taky (ten se zesilovacem a ozvenou). A jestli na nase vyhosteni nesepsali sousedi petici doted, ted uz na tom dozajista pracujou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábi, jojo, zesilovač a ozvěna! A přes USB se to dá napojit na mobil a přehrávat si karaoke z youtube. Mohla bych na to mít spoustu trefných nadávek, kdyby to nebylo zakoupené na můj vlastní popud (nějak mi to nedošlo a doufala jsem, že to bude používat primárně jako doplněk k logopedii. Mimo jiné jsem taky nepočítala s kontinuální migrénou:)

      Vymazat
    2. Na karaoke jsem nemela odvahu, protoze v nasem pripade by to byla nekonecna smycka baby shark a do tohohle stadia masochismu jsem nedorazila ani ja. Taky jsem vybirala darky, vsechny podobne kvality, zaslepena ocekavanym leskem zaricich detskych ocicek

      Vymazat
  4. Je vidět, že rodinné pospolitosti si užíváte dosyta. I u nás nastala tahle rodinná idyla dva dny před Štědrým dnem. Zatím statečně bojujeme hlavně s energií dětí, které mají sice příznaky, ale na rozdíl od nás zdechlích rodičů, je hrdinně ignorují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce a připíjím čajem, ať ten moribundus táhne brzy do hazlu i u vás.

      Vymazat
  5. Tak to mě moc mrzí, tak nějak jsem doufala, že jste si to na ten podzim přece jen odbyli...
    Moc držím palce, ať je co nejdřív líp!
    A Em, jestli nemusí extra akutně, ať se na práci na čas raději vykašle a fakt odpočívá.

    Fakt je, že se to teď fest rozjelo, strejda měl skoro týden čtyřicítky, naštěstí už to kleslo. A momentálně taky trnu, jak dopadne mamka po kafi s následující den pozitivně skolenou sousedkou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nomi, na podzim se mi z toho vyklubal zánět dutin, takže ten negativ test fakt seděl a tohle je naše rodinná premiéra.
      Držím všechny palce u strejdy a mamky! To by byla smůla, celkem jsem s tebou prožívala ty obavy, jestli to nechytla od vás. U nás v rodině zatím všichni otravný, ale mírný průběh, včetně Emových rodičů, díkybohu! A u našich se zatím čeká.

      Vymazat
    2. Fakt je, že mi zatím připadá, když trvá déle to propuknutí, tak je to pak slabší - jakože toho viru není tolik, aby udělal takovou neplechu - tak stále držím palce! (na všech stranách, je toho teď vážně "požehnaně" - což zrovna v souvislosti s Vánoci zní zvláštně rozporuplně...)

      Vymazat
  6. Ach jo, tak to přeju štěstí, zdraví přinejmenším na druhou...

    Hlavně, ať dopadne dobře poslední odstavec, toho se osobně na celým mým případným covidu bojím nejvíc a je to příčinou rodinné nepohody už dlouhé měsíce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bloude, díky. Popravdě tohle byla moje noční můra už od března. Ne že se nakazím, ale že budeme řešit nakažené rodiče, navíc část z nich vlastním nechtěným přičiněním. Tak jak to proběhlo na Vánoce, to jinak v roce fakt nevymyslíš:( A to přes veškerá karanténní opatření, v tom mám zase svědomí čistý.

      Vymazat
  7. Taky nás to přes svátky postihlo. Napřed já, pak nezávisle synova přítelkyně lékařka ( takže nemohli dojet na svátky)a po dvou týdnech ????? i mladší syn. Takže jsem tři týdny neviděla rodiče, ani rodinu sestry. To mi o Vánocích fakt vadilo... Ať je brzy líp... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, to mě mrzí, je toho teď fakt moc. A jak to všichni dáváte? Držím palce, ať je to bez komplikací a následků.

      Vymazat
    2. U nás to prošlo relativně v klidu, nic extra děsivého, naštěstí... Ivča

      Vymazat
    3. To je dobře. Vánoc ještě bude, hlavně, že jste ok.

      Vymazat
  8. Ale ne. I ty, Brute? Teď se s covidem vážně roztrhl pytel... tak ať všechna bolest brzy přejde a evoluce se po krátkém vychýlení zase vrátí na normální úroveň :-) A snad se Ježíšek řádně zastydí a nic na Vánoce nechytnete aspoň dalších deset let!

    OdpovědětVymazat
  9. kdybyste byli opravdoví hipsteři, tak jste covid měli ještě v době, kdy o něm vědělo jen pár Číňanů. teď už je to mainstream :-) na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak oni ty vši taky nejsou bůhvíjaká exotika. Jestli od nás má výhledově vzejít aspoň něco netradičního, bude to Chrudošova mutace...

      Vymazat
  10. Se mi ten kovídek mezi známejma nějak rozjel...
    No řeknu ti totéž, co těm ostatním. Drž se a nepouštěj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím, myslím, že ty největší špeky s ním už máme za sebou. Teď je to spíš o tom vyjít schody s Rohlíkem a dvakrát u toho neodpočívat nebo neprobudit se po šlofíku po obědě rovnou k večeři. Zůstaň zdravej, jestli loví v tvým okolí.

      Vymazat
    2. Mno... naštěstí víc loví v tom okruhu lidí, s kterýma bývám v kontaktu častěji přes klávesnici, než osobně, tak by snad neměl být úplně problém se tvé rady držet :-)

      Vymazat
  11. Letos jsme měli jako rodina Vánoce bez vzájemných návštěv a jen přes obrazovku. Tak držím pěsti, ať vše proběhne co nejméně drsně a brzy se život vrátí do normálu.

    OdpovědětVymazat
  12. lehký průběh a ať jste brzo fit, přeju :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ani netuším, proč mi to vybralo váš blog, ale říkala jsem si, proč ne, třeba jsem narazila na něco originálního, neotřelého nebo alespoň milého či vtipného. Hm...tak ne. Tady nic. P.S. Psát o tom, že má někdo Covid začíná být klišé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že jsem z toho moc nepochopila, co přesně řídí Vaši aktivitu na internetu. Ale ať už je to cokoliv - pokud z toho zároveň vyplývá povinnost okomentovat veškerý neoriginální, protřelý, protivný a trapný obsah, tak respekt. Musíte mít práce až nad hlavu!

      Vymazat
    2. Tak... a seš vyřízená :-D
      Pořiď si nějakou onačejší nemoc, kovídek je klišé...

      Vymazat
    3. Jsem v prdeli, koncim, zhasinam.
      Proste uz fakt nevim, kde vsude mam jeste olizat zabradli, abych mohla psat o necem originalnejsim.

      Vymazat
    4. V Nigérii :-D
      ...a doufat alespoň v horečku Dengue, tu našinec přecijen zas tak často nepotká...

      Vymazat
    5. Někteří lidi jsou fakt blbci :D o čem má, proboha, člověk psát, když chytne covid? To je jako se na blozích čerstvých matek rozčilovat, že psát o miminech je mainstream :D

      Vymazat
    6. Psice, nikam! Mně tvoje historky přijdou nejzábavnější v tomhle kvadrantu a nebudu mít co číst :)

      Vymazat
    7. Galahad: Jestli se nepletu, tak i v té Nigérii jede teď víc covid, než dengue. To je těžký. Naděje svítá v dýmějovém moru, ten je prý k dostání v Číně.

      Quanti: Námitku uznávám, ale právě. Ono se na to moc snadno nezapomíná, že má člověk zrovna covid. A inspirací na zábavnější témata při migrénách taky zrovna nehýřím.

      Prezi, díky a neboj, ještě neházím písmenka z klávesnice do žita:)



      Vymazat
    8. Jestli tě to uklidní, my normální (a stálí) o tom čteme rádi. Naopak by nás mrzelo, kdybys nám to zatajila :) ovšem náhodný člověk, co se přijde pohoršit, že se tu píše o covidu - no samozřejmě, ono je toho všude plno, tak já o tom, že jsem to chytla, napíšu až za půl roku? To je fakt magořina :DD

      Vymazat
    9. Pani by prostě měla trochu přidat na empatii...
      Plnej čumák netopejrů člověka tak nějak vezme za srdíčko - to přece neni žádná raketová věda... :-)

      Vymazat
    10. Musím říct, že takové absolutně zbytečně zlé komentáře vážně nechápu, toto je styl Novinek apod., blogům se to naštěstí docela vyhýbá, tak držím palce, ať už nějaký podobný "komentátor" zde nezabloudí.

      A souhlas s Quanti, my stálí čtenáři u Tebe čteme rádi, a je vážně jedno, jestli to budou vši nebo jiné "radosti" (tímto je určitě nechci přivolat). :-)

      Vymazat
    11. Wow. Rok 2005 again. Ještě, prosím!

      Vymazat