úterý 29. července 2014

Vekslák upgrade

Z cyklu Má vlast: Nejhorší pražské vyjebávky


V sobotu jsme odvezli děti na chatu a v neděli začal omezený provoz ráje na zemi (který za tři a půl hodiny expiruje, takže jak chápete, dnes na vás dnes nemám moc času). Ale tahle historka bude krátká a intenzivní.

V neděli jsme se rozhodli, jak to tak v bezdětných párech chodí, zakončit svátek bezstarostných rodičů dobrou večeří a drinkem na dobrou noc.  Milý si po cestě na metro potřeboval rozměnit eura a vzhledem k tomu, že jsme naposled cash měnili před dávnými lety a byli jsme zaměření na úplně jiný druh zážitku, než vybírat ze směnáren v centru tu, která vypadá jako nejslušnější kancelář šéfa drogového kartelu, šli jsme prostě do té, co byla nejblíž. 

S naivní predikcí, že je to v centru jedno. Na monitoru svítil kurz  EUR/CZK 27,22, tudíž Milý vložil typovi za neprůstřelným sklem 150 eur a obratem obdržel o 1600 korun méně.

„Dík. A kde je ten zbytek?“ ptá se Milý, zasazen ještě do reality civizovaných obchodních návyků.
„Zbytek čeho?“ ptá se slizák na druhé straně.
„Zbytek peněz“ ukazuje Milý návodně na monitor s kurzem.
„Ahááá. Ale to je kurz pro V.I.P. klienty“, poukazuje ten sráč na drobné písmo dole na obrazovce a odsune si židli. Za ním svítí druhý monitor, kde je kurz eura 16,22. Kurz pro všechny ostatní klienty.
„Zešílel jste? Vraťte mi okamžitě peníze“
„To už ale vrátit nejde“, odvolává se sráč s krysím ksichtem. „Šéf to zakázal.“

Skrytá kamera? Evidentně ne. „Ok, asi jdu pro policii? zeptám se obou a kývnu směrem ke dvojici pochůzkářů, co pucujou kuřáka v podchodu. Krysí ksicht lhostejně souhlasí. Chce nás mít z krku, abychom zbytečně neplašili další zákazníky. Začínám chápat, proč je schovaný za neprůstřelným sklem.

Pomáhat a chránit jsou hodní hoši. Takoví, co projdou školením, jak turistům distingovaně vysvětlit popadesáté, jak se dostat na Karlův most a že jejich peněženky už se nikdy nenajdou. „To mě opravdu mrzí“, říká ten větší z nich,“ ale my to tady řešíme několikrát denně a abych byl úplně otevřený, považuji za poněkud zbytečné tam s vámi chodit.“ „Mají to legálně v podmínkách tím drobným písmem dole“, pokračuje ten menší, jako když se vysvětluje malé holčičce, že si nemá brát lízátko od cizích strejdů. „To víte, oni žijou právě z toho“ pokrčí rameny, jako by je omlouval a chystají se pokračovat výletním tempem na lov kuřáků odhazujících nedopalky. „Napište stížnost na ČNB“ zamává mi na rozloučenou ten větší a menší se usměje. „Tak hezký pobyt v Praze, slečno!“

Kurva, ale co nárok na okamžité odstoupení od smlouvy? A co klamání spotřebitele?

V době, kdy ČOI stíhá za desetinné čárky slev a složení potravin a konečně se podařilo aspoň snížit míru okrádání taxikářů, v turistickém centru Prahy naprosto bezproblémově s tichou asistencí Policie fungují služby na úrovni Albánie v 90. letech. Chybí jen skořápky a falešný prachy.

P.S. Pokračování vysíracího seriálu na téma vyjádření ČOI a ČNB někdy příště.


Pozn. Zvláštní poděkování za námět na tento post patří EXCHANGE MoneyUnion s.r.o. v podchodu u tram 11 na Muzeu 

19 komentářů:

  1. Tyvole...! Co Černé ovce, nebo něco takového na ně?!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle by bylo něco na mě. Momentálně vedu veselou korespondenci s Českými drahami kvůli blbým 135 korunám.
    Jenom do nich a budujte občanskou společnost!

    OdpovědětVymazat
  3. Plus bych policajta kopla do prdele za tu slečnu.

    OdpovědětVymazat
  4. jestli na ČOI pochodíte jako my s reklamací bot... adidasky za skoro trojku se po dvovu měsících rozpadly, reklamace neuznána, a na ČOIce řekli, že si nemáme kupovat tak drahý boty a máme si je koupit radši u větví.. tatínek to pak nechal vyšumět

    OdpovědětVymazat
  5. To je ovšem nechutný. To by mě ani nenapadlo ve směnárně zkoumat! Já su pouze obeznámen s tím, že v některých směnárnách se od jisté částky neplatí jakýsi poplatek resp. kurz je výhodnější, ale protože jsou to částky, které přectavují zhruba náš roční příjem, ani nevím kolik to je.

    OdpovědětVymazat
  6. tak to je fakt báječný :( Přesně, jak píšeš, měli byste mít nárok na okamžité odstoupení od smlouvy, tohle je prostě hnus.
    já chodím do Exchange v Kaprovce, většinou si tedy měním koruny na eura, ale tam mají vip kurz pro směny nad 1000 Kč, když si vytiskneš takový jejich voucher na webu, Každopádně ani bez voucheru není ten kurz takovej, že by jedno euro stálo třeba 40 Kč.
    Brrr.

    OdpovědětVymazat
  7. a pak se divme, že to město chtěli Husiti vypálit ... po nich Švédi, a po nich Němci na sklonku války a taky Rusové v 68 ... do večerní Prahy bych doporučoval chodit jen s nataženým kohoutkem a nemyslím tím vodovod

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký. Hezký zážitky tu mají turisti. A vy taky.

    Dřív jsem chodívala taky do Kaprovky měnit peníze, ajo, ale už jsem to dlouho nepotřebovala, měla jsem nějaká eura v zásobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu mi to připomnělo ty hloupý kecy, že musím fandit hokejistům, protože nás reprezentujou a pokud to nedělám, tak škodím republice.
      A tak si teď říkám - leda hovno. Takový nebohý turista, který přiletí do Prahééé, je hned na letišti legálně okraden při koupi dvou decek vody, pak ho okrade taxíkář a nakonec ho obere směnárník. Myslím, že turista, který má všech pět pohromadě se sebere, a i kdyby se tady narodilo tisíc Jágrů a na Václaváku stála socha Dominika Haška s hokejkou místo Národního muzea, vypadne rychle pryč a v životě už se tady neukáže.

      Vymazat
    2. Když to není tak lehký, Sejra. Prahu nijak zvlášť nemusím, ale jako neturistka prostě vím, že nepůjdu na oběd na Václavák a z letiště nepojedu taxíkem. Ale své způsoby má každé město. V Barceloně tě okradou už ve vlaku cestou z letiště, v Madridu v metru na eskalátorech ti týpek ochotně pomáhá s kufrem, zatímco druhej ti z tašky tahá peněženku, na Kubě se ti už na letišti snaží prodat falešnou Havanu a v Mexiku ti Indiáni budou za pět set pesos nabízet zaručeně originální aztécký nárámek. Taky kvůli tomu přece nesedneš na nejbližší spoj domů.

      Vymazat
    3. ba, turista je lovná zvěř všude

      Vymazat
    4. To beru, na turisty jsou kladeny pasti všude, ovšem mám pocit, že Praha, která chce být světová, zrovna v tomhle zrovna světová není a ojebávat turisty včetně čechů i ve směnárně za tichého souhlasu opicajtů, mi přijde už příliš.
      Já už bych na ten Václavák nešel už z principu, není tam nic, co by mne zajímalo. A národní muzeum je zavřený;-)

      Vymazat
    5. ani s pepřákem ? :D

      Vymazat
    6. S pepřákem na tebe vlítnou ti samí fízlové, co tam nejdou řešit směnárníka.

      Vymazat
    7. Jsem mírumilovný muž a tak chodím jen na mírumilovná místa. Navíc jen na místa, která jsou určena k tomu, aby na ně lidi chodili a důvodně se domnívám, že Václavák to není:-)

      Vymazat
  9. Quanti: Vzhledem k našemu vztahu k televizi obecně myslím tohle řešení předem neexistuje:)

    Žena s moly: Přesně, ani slovo proti tomu, že se nečóruje ve všech velkoměstech a turistických centrech, snad s výjimkou Skandinávie - to se jako možnost snadného výdělku přímo nabízí. Jen je dobré o tom vědět a přiznám se, že zrovna tohle pro mě byla mezi klasickým pražským sortimentem novinka. Navíc mi připadalo poměrně vtipný, že se člověk nenechá okrást na cestách a pak ho jednoduše obloží sráč z Václaváku.

    Sejra: S podobným povědomím jsme do toho šli i my
    viz Dee, cvik prostě dělá místra:)

    Liška: pro turisty je to jen takový vrcholek ledovce zážitků, myslím pro ty, co mají odvahu a smůlu a zajdou i do bordelu, nebo se svezou taxíkem;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si myslím, že zajít tam s pepřovým sprejem, nebo slzákem, tak ho z tý boudy k úkonu odstoupení od smlouvy vytáhnete ... a když ne, byla by to za ty prachy hezká podívaná ;) ale nechci navádět, žejo, každej přeci ví, že by to byl nějakej přečin, nebo tak něco

      Vymazat
    2. To už přenechám jiným, přímo nad tím podnikem je pověšená kamera (btw. denní sestřih obličejů zákazníků před/po by se dal použít do nějakého spotu). Ale podle návštěvnosti si myslím, že si na personál po pracovní době už někdy někdo musel počkat. Pokud ho tedy neodváží domů šéf.

      Vymazat
  10. Sfině. Asi bych tam nadávala tomu blbounovi a nakonec i policistům jak dlaždič. Ale nakonec nevím, k čemu by mi to bylo platný. :-(

    OdpovědětVymazat